Nogomet

Gasperini navdušen nad preobratom na čustveni tekmi v Bergamu

Bergamo, 25. 06. 2020 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Josip Iličić je kot rezervist pomagal Atalanti do izjemnega preobrata na ligaškem derbiju z Laziem, ki je v Bergamu že vodil z 2:0, na koncu pa ostal praznih rok (3:2).

Gasperini (na fotografiji) si je tekmo ogledal s tribun.
Gasperini (na fotografiji) si je tekmo ogledal s tribun. FOTO: AP
Zadovoljen je bil tudi izvršni direktor kluba Luca Percassi. "Zelo zelo smo srečni in ta ekipa nas še kar naprej preseneča," je za Sky Sport Italia dejal Percassi, sicer eden od kar šestih otrok prvega moža kluba Antonia Percassija. "Ti dve zmagi po premoru dokazujeta, kako dobro smo delali. Za mestom so zelo težki časi, a vsi so bili tako zelo profesionalni in delali izjemno trdo, iz tega tudi izvirajo te predstave. Nobenih skrivnosti ni. Trdo delamo, moja družina je odrasla v Bergamu, ravno tukaj v kampu Zingonia, preden smo postali direktorji pa smo vsi igrali nogomet. To je še posebej uspešen trenutek za Atalanto, a smo skromni in si ne domišljamo, da smo boljši od kogarkoli. Samo veseli smo, da lahko zastopamo mesto Bergamo."

Gian Piero Gasperini ob čustvenem povratku na domači stadion v Bergamu, ki ga je pandemija novega koronavirusa prizadela še posebej močno, ni smel voditi Josipa Iličića in ostalih varovancev z roba igrišča.  Med tekmovalnim premorom je celo priznal, da je prebolel covid-19, kljub slabemu počutju pa je vodil ekipo na marčevski povratni tekmi osmine finala Lige prvakov v Valencii, kjer je Iličić zablestel z zgodovinskimi štirimi zadetki ob zmagi s 4:3. Tokrat je Gasperini zaradi rdečega kartona sedel na tribuni in videl zelo slab uvod svojega moštva, ki je proti drugouvrščenemu Laziu hitro zaostalo z 0:2, nato pa se v izjemnem slogu vrnilo za zmago.

"Na tribuni ni zabavno, saj ne moreš vplivati niti na najmanjše stvari, denimo na nasvete svojim igralcem," je Gasperini po dvoboju dejal za Sky Sport Italia in nadaljeval: "Bilo je težko, a tudi izjemno zadovoljujoče, saj sem dobil občutek, da ekipa ne potrebuje več trenerja! Točno vedo, kaj je treba storiti, to pa lahko dosežemo že z gesto ali besedo. Ta ekipa Atalante ima to zrelost in prepričanost v svoj nogomet, ki nikoli ne popustita, tudi v najtežjih okoliščinah, kakršne so bile nocoj. Vrniti se po zaostanku z 0:2 proti ekipi, kakršna je Lazio, da smo bili neprestano prepričani v to, da bomo rezultat preobrnili ... Ni veliko ekip, ki lahko rečejo, da imajo takšen občutek."

'Upamo, da bo Iličić spet v polni formi'
Atalanta je že večkrat v tej sezoni uprizorila podobne preobrate, je pa tudi daleč najučinkovitejša ekipa prvenstva s 77 goli na 27 tekmah. Gasperini oziroma njegov namestnik Tullio Gritti je v drugem polčasu ponudil tudi priložnost povratniku po poškodbi Josipu Iličiću. Slovenski reprezentant, morda celo najboljši posameznik bergamske "boginje" v tej sezoni, je izpustil prvo tekmo po premoru zaradi težav z gležnjem, v nekaj akcijah pa je hitro pokazal, da je še vedno v zelo dobri formi, čeprav mu v tekaškem smislu manjka še kar nekaj kilometrov. Iz kota je Kranjčan sicer podal za tretji gol Joseja Luisa Palomina

"Ponavadi začnemo počasi, to se je zgodilo velikokrat in tega nikakor ne uspemo popraviti," je še dejal Gasperini. "Nocoj smo želeli začeti malce bolj rezervirano, a smo dobili dva gola. Težko je, saj si pri zaostanku z 0:2 izpostavljen protinapadom, a našli smo ravnovesje s premikom (Rafaela) Toloija in Palomina, 'Papu' (kapetan Alejandro Gomez, op. a.) pa je postal dodaten napadalec. V določenem trenutku smo našli to ravnovesje in nismo dovolili žogam ali vtekanjem za naš hrbet. Gomez je univerzalen igralec, nekdo, ki ga lahko postaviš bolj kot ne kamorkoli na igrišče, pa bo imel učinek. Zdaj upamo, da bo Josip Iličić spet v polni formi, saj je nocoj vstopil s klopi in prispeval podajo za tretji gol. (Robin) Gosens je zdaj z nami že tri leta. Na začetku je imel težave, da bi res napadal, a sčasoma se je izboljšal in zdaj je tako zelo nevaren v napadu. Enako velja za Hansa Hateboerja."

Atalanta se je že 10. marca uvrstila v četrtfinale Lige prvakov. Po tem, ko je na prvi tekmi v Milanu s 4:1 premagala Valencio, se je na povratni tekmi na praznem stadionu Mestalla slovenski reprezentant Iličić vpisal v zgodovinske knjige s kar štirimi goli za zmago s 4:3. Italijanski prvoligaš, ki igra svojo prvo sezono v najelitnejšem evropskem tekmovanju, zdaj čaka na nasprotnika na zaključnem turnirju, ki naj bi ga avgusta gostila Lizbona. V četrtfinalu že čakata tudi Atletico Madrid z Janom Oblakom in RB Leipzig s Kevinom Kamplom, medtem ko si je napredovanje na račun Borussie Dortmund z zmago v Parizu (2:0) marca že priigral tudi Paris Saint-Germain.

Inzaghi: Prvemu in tretjemu golu bi se lahko v celoti izognili
Poraz Lazia je močno razveselil tudi tabor serijskega prvaka Juventusa, ki ima zdaj vsaj malce lažjo pot do rekordnega devetega zaporednega scudetta. Rimljani so v Bergamu končali niz kar devetih mesecev brez ligaškega poraza, potem ko so v 11. minuti sicer povedli po zaslugi avtogola Martena de Roona, vodstvo pa kmalu podvojili po prekrasnem zadetku vezista Sergeja Milinkovića-Savića. A nato so črno-modri z goli Robina Gosensa, Ruslana Malinovskega in Palomina uprizorili preobrat za zmago.

"To je bila naša prva tekma po treh mesecih in pol, zelo dobro smo začeli in povedli z 2:0 ter imeli priložnosti za še tretjega," je za Sky Sport Italia povedal gostujoči strateg Simone Inzaghi. "Razočarani smo, ker smo dovolili preobrat, še posebej prvemu in tretjemu golu pa bi se lahko v celoti izognili. Ekipa, kakršna je naša, ne sme prejeti takšnih golov. Izgubili smo zelo pomembno tekmo, zato je prisotno obžalovanje. Ekipi sem naročil, da od začetka ubere pravi pristop, ne morem pa imeti pripomb glede tega. Če bi dosegli tretjega, bi se tekma drugače razpletla. Že smo imeli nekaj poškodovanih, Luis Alberto ni mogel igrati več kot 70 minut, Danilo Cataldi in 'Tucu' (Joaquin, op. a.) Correa sta prosila za menjavo. Nismo imeli opcij na klopi, da bi lahko proti koncu tekme rotirali in malce sprostili pritisk. Bili smo nepremagani 21 krogov in vedeli smo, da je bila tekma z Atalanto kot prva po povratku najslabša možna, a nismo storili dovolj za to, da bi prišli do točk. Nerad izgubljam, to velja tudi za fante. Videl sem, da so vznemirjeni. A moramo si povrniti moči, tekme si sledijo na vsake tri dni in v tem pogledu nimamo sreče, a glede razporeda ne moremo storiti nič."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JOSEPH HAYDN
25. 06. 2020 12.53
+5
Če zapraviš vodstvo 0:2 potem si res težko prvak, morda celo odločilna tekma, ki je Juvetu prinesla naslov
Kairos22
25. 06. 2020 12.05
-4
Džeko ga je tud 2x k nič dal
Kairos22
25. 06. 2020 12.03
+4
Jojo res v življenjski formi!!! Bravo
ehjaehja
25. 06. 2020 11.48
+15
iz srca privoščim Atalanti zaradi našega Jojota ki je letos v življenski formi in mirne duše lahko rečemo za letos da spada v top10 napadalcev na svetu.mislim da nisem pretiral...to kar je naredil Valenciji se ne vidi vsaki dan.