Nogomet

Napoli kos izzivu Juveta, Milan zamudil prvi vlak Lige prvakov

Parma, Firence, Milano, 16. 05. 2021 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.K., STA
Komentarji
2

Nogometaši Napolija so se z zmago nad Fiorentino v Firencah dvignili na tretje mesto na lestvici, kjer se z Juventusom in AC Milanom potegujejo za zadnji vozovnici skupinskega dela Lige prvakov (2:0). Juve je v soboto vrgel rokavico Neapeljčanom z zmago nad novopečenim prvakom Interjem, a se varovanci Gennara Gattusa iz Toskane vračajo z velikimi tremi točkami. Teh na večerni tekmi ni uspelo osvojiti AC Milanu, ki je le remiziral s Cagliarijem in je tako zamudil priložnost, da bi že potrdil uvrstitev v Ligo prvakov.

Lorenzo Insigne (št. 24) in soigralci proslavljajo v Firencah.
Lorenzo Insigne (št. 24) in soigralci proslavljajo v Firencah. FOTO: AP

Napoli ima pred zadnjim krogom Serie A vse v svojih rokah, potem ko je ekipa trenerja Gennara Gattusa z zmago v Firencah prehitela tudi "njegov" AC Milan, ki pa mora tekmo 37. kroga še odigrati. Juventus kljub sobotni zmagi na derbiju s prvakom Interjem (3:2) potrebuje zdrs katerega od velikih tekmecev, če želi tudi v sezoni 2021/22 nastopati v skupinskem delu Lige prvakov. Neapeljčani so po prvem polčasu brez zadetkov povedli v 56. minuti, ko je strel z bele pike zapravil kapetan Lorenzo Insigne, ki pa je nato v mrežo pospravil odbitek. Čez dobrih deset minut je na končnih 2:0 povišal Lorenzo Venuti, ki je zatresel lastno mrežo.

Statistika tekme Fiorentina - Napoli.
Statistika tekme Fiorentina - Napoli. FOTO: Sofascore.com

Napoli lahko novo uvrstitev v skupinski del Lige prvakov dokončno potrdi z domačo zmago nad Verono v zadnjem krogu. Dvoboja v Firencah sicer gostje niso začeli najbolj odločno, potem ko so v zadnjih petih krogih Gattusovi varovanci skupaj dosegli kar 17 golov. Dušan Vlahović in Franck Riber sta se znašla v zrelih priložnostih, čeprav je bil najbližje zadetku ravno kasnejši junak Insigne, ki je s precejšnje razdalje s prostega strela zatresel prečko.

V drugem polčasu je Napoli zaigral bolje in dobil najlepšo možno priložnost, ko so mu sodniki po dolgem ogledu VAR-posnetkov dosodili najstrožjo kazen. Odgovornost je kot vedno na svoja pleča prevzel kapetan Insigne in imel veliko sreče, da je v drugem poskusu le uspel zatresti mrežo vijoličastih. Dobrih deset minut kasneje je Piotr Zielinski ob Venutiju, ki so mu kasneje tudi pripisali drugi zadetek, zabil zadnji žebelj v domačo krsto. 

Milan ni uspel premagati Cagliarija
Ekipa iz Napolija je zdaj na lestvici spet tretja za Atalanto Josipa Iličića, ki si je tretje leto zaporedoma priigrala nastop v elitnem evropskem klubskem tekmovanju. AC Milan se je na večerni tekmi uspel zgolj točkovno izenačiti z Neapeljčani, saj je Cagliari na San Siru uspel iztržiti remi (0:0). Rdeče-črni bi v primeru zmage po več letih odsotnosti tudi matematično potrdili preboj v Ligo prvakov, a niso uspeli streti sardinske ekipe, ki je s točko lahko že začela proslavljati potrditev obstanka v Serie A. V prvem polčasu je bil blizu zadetka s strelom z razdalje Alexis Saelemaekers, a se je z izvrstno parado izkazal Alessio Cragno

Statistika tekme AC Milan - Cagliari.
Statistika tekme AC Milan - Cagliari. FOTO: Sofascore.com

Davide Calabria je bil naslednji, ki je poskusil srečo z razdalje, njegov projektil pa je ob že premaganemu Cragnu poletel za las mimo stičišča vratnice in prečke. Nevarni so bili tudi otočani, Theo Hernandez bi po kotu kmalu premagal lastnega vratarja Gianluigija Donnarummo, ki je nato v drugem polčasu z nekaj metrov ustavil strel z glavo Leonarda Pavolettija, potem ko je gostujoči napadalec po predložku s strani ostal neoviran v matni situaciji. Donnarumma se je izkazal tudi po predložku iz kota, ko je pomeril donedavni član mestnega tekmeca Interja Diego Godin. Milan je stežka prihajal do priložnosti, tistih nekaj obetavnih situacij pa se je končalo s preslabimi zaključki Samuela Castilleja oziroma Hakana Calhanogluja

Točko za Napolijem in Milanom je pred zadnjim krogom Juventus, ki je v soboto s 4:3 slavil v domačem Torinu proti sveže okronanemu prvaku Interju. Odločitev o udeležencih Lige prvakov bo tako znana prihodnji teden. Juventus, ki ni odvisen le od svoje zmage, bo gostoval v Bologni, Milančani v Bergamu pri Atalanti, Napoli pa bo doma kot že rečeno gostil moštvo iz Verone.

Inzaghijevi se oklepajo zadnje rešilne bilke
Nove zmage se je v nedeljo veselila tudi Sampdoria, ki je z 1:0 ugnala Udinese. Šele dve minuti pred koncem je odločilni gol z enajstih metrov dosegel prekaljeni strelec Fabio Quagliarella. V obračunu začelja pa sta se Benevento in Crotone razšla brez zmagovalca (1:1). Crotone je do točke prišel v sodnikovem podaljšku in z igralcem manj (že v 24. minuti je bil izključen branilec Vladimir Golemić), ko je Nigerijec Simy zadel za izenačenje. Pred tem so domači vodili vse od 13. minute, ko je zadel stari znanec slovenskih zelenic Gianluca Lapadula. Moštvo legendarnega napadalca Filippa Inzaghija bi v primeru, da Torino pred njihovim medsebojnim obračunom na zadnji dan sezone vknjiži vsaj točko ("bike" čaka prestavljena tekma pri Laziu), že izpadlo iz Serie A, sicer se lahko z zmago nad Torinčani Inzaghijeve "čarovnice" še vedno rešijo izpada.

V nedeljo je tekma čakala še Jasmina Kurtića, ki je po že potrjeni selitvi v drugoligaški rang tekmovanja s Parmo gostil Sassuolo. Ob polčasu je bil izid še izenačen (1:1), Gregoire Defrel in Jeremie Boga pa sta črno-zelene v drugem delu tekme ponesla do zmage, ki je na osmem mestu z dvema točkama zaostanka za sedmo Romo tudi ohranila možnosti za igranje v evropskih tekmovanjih. Parma bo imela v zadnjem krogu vsaj priložnost, da se v Serie B ne preseli z zadnjega, 20. mesta, kjer ima dve točki zaostanka za Crotonejem.

Koronavirus pasica nova
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

16. 05. 2021 15.40
+3
Bravo Neapeljčani
Vladimir.Krutov
16. 05. 2021 15.07
+1
Napoli sedaj pa samo še verona doma in je sezona rešena...