Nogomet

Iličić zasenčil tudi Ibrahimovića: Atalanta ustavila vodilni Milan

Videm, Milano, Rim, 23. 01. 2021 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Atalanta je povsem zasluženo z visokih 3:0 slavila na derbiju kroga proti vodilnemu AC Milanu, slovenski reprezentant Josip Iličić pa je z enajstih metrov dosegel drugi gol na San Siru. Milan kljub porazu po polovici prvenstva ostaja vodilna ekipa Serie A, saj je mestni tekmec Inter s Samirjem Handanovićem v vratih uspel zgolj remizirati brez golov v Vidmu.

Josip Iličić in Gianluigi Donnarumma (na fotografiji) med strelom z bele pike slovenskega reprezentanta.
Josip Iličić in Gianluigi Donnarumma (na fotografiji) med strelom z bele pike slovenskega reprezentanta. FOTO: AP

Trener Milana Stefano Pioli je hrvaškega napadalca Maria Mandžukića po odmevnem povratku v italijansko Serie A posadil na klop že za težko pričakovani obračun z Atalanto, proti kateri so rdeče-črni želeli zmagovito zaključiti prvo polovico prvenstva, ki je nogometašem in navijačem Milana prinesla toliko veselja. A tudi Atalanta v boju za nepričakovani scudetto seveda še zdaleč ni brez možnosti in kot takšna se je na San Siru tudi predstavila. Milan je bil v prvem polčasu praktično nevaren zgolj v nekaj uvodnih napadih: Ibrahimović je v prvi minuti po podaji Rafaela Leaa prišel pred Pierluigija Gollinija, a zgrešil s strelom mimo oddaljenejše vratnice, bil pa je tudi v prepovedanem položaju. Berat Djimsiti je moral Ibrahimovića ustaviti tudi v drugi minuti, ko je po akciji Leaa in Thea Hernandeza po podaji Francoza po tleh Šved poskušal podstaviti nogo sredi kazenskega prostora.

A nato je igrala zgolj Atalanta, ki domačim do konca polčasa sploh ni dovolila streljati v okvir svojih vrat. Josip Iličić je prvič zapretil v deseti minut, ko je preigraval po levem boku in izsilil prosti strel, njegov oster predložek pa je moral s pestjo odbiti Gianluigi Donnarumma, volej z roba kazenskega prostora, ki je sledil, pa italijanskega reprezentanta ni ogrozil. Hans Hateboer je v 14. minuti pobegnil Milanovi obrambi in po diagonalni podaji ob Francku Kessieju zatresel zunanji del mreže vrat rdeče-črnih. Iličić je štiri minute kasneje do tedaj najresneje zapretil domačemu golu s strelom z okoli 20 metrov iz koraka, ki je po tleh švignil mimo leve vratnice sicer dobro postavljenega Donnarumme. Slovenski reprezentant je imel v 19. minuti še veliko lepšo priložnost, ko je po podaji soigralca v ugodnem položaju povsem zgrešil žogo, nato pa preigraval, a ga je Pierre Kalulu ustavil z izbijanjem v kot. Prav Kalulu pa je "zaspal" v 26. minuti, ko je po akciji Iličića na levem boku zavito žogo proti oddaljenejši vratnici poslal Robin Gosens, mlademu Francozu pa je za svoj prvi ligaški zadetek v novem klubu pobegnil Cristian Romero, ki se je izvrstno znašel v neugodnem položaju in z glavo matiral Donnarummo.

Statistika Josipa Iličića na tekmi AC Milan - Atalanta.
Statistika Josipa Iličića na tekmi AC Milan - Atalanta. FOTO: Sofascore.com

Milan se je prebudil šele v zadnji minutah polčasa
Iličić je bil v 39. minuti spet blizu zadetku, ko ga je po preigravanju mimo Sandra Tonalija za rumeni karton tik pred 16-metrskim prostorom zrušil Hernandez, Kranjčan pa je s prostega strela meril silovito, a točno v Donnarummo. Milan je polčas zaključil bolje: Tonali je v 41. minuti s prostega strela na oddaljenejši vratnici našel osamljenega Ibrahimovića, ki je z neposredne bližine grdo zgrešil, zelo podoben "recept" pa so Milančani ubranil v zadnji minuti rednega dela, ko je Gollini po podaji Tonalija slabo posredoval in izpustil žogo ob Ibrahimoviću, ki pa ga je še pred morebitnim strelom proti praznim vratom ustavil neupravičeno dosojen prekršek. Pioli ni čakal in za drugi polčas v igro nemudoma poslal Brahima Diaza, posojenega člana madridskega Reala, ki je zamenjal Soualiha Meiteja. Toda v 51. minutu je naloga za domače postala še veliko težja, potem ko je v boju za žogo znotraj kazenskega prostora Kessie povsem nepremišljeno s komolcem v obraz zadel Iličića, ki je nato z okrvavljeno ustnico ter s precejšnjo mero sreče izkoristil najstrožjo kazen. Donnarumma je uganil smer strela, žoga pa je pod njegovo roko končala v mreži.

Vrhunci tekme AC Milan ‒ Atalanta:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za nameček je moral Pioli zamenjati Kaluluja, ki je zelenico zapustil na nosilih zaradi očitno težje poškodbe, ki jo je staknil nekaj sekund prej. V 61. minuti bi bila tekma že lahko odločena, toda Duvan Zapata s preslabim strelom z glavo ni izkoristil prekrasnega predložka Iličića. Igrišče je moral zaradi težav s poškodbo nato zapustiti tudi Hateboer, zamenjal ga je Joakim Maehle, medtem ko je Pioli ob robu igrišča za vstop v igro pripravljal tako Mandžukića kot Anteja Rebića. A še pred njuno "aktivacijo" je z izjemno bravuro spet zablestel Iličić, ki se je v 67. minuti poigral z branilci Milana in z diagonalnim strelom z desnico le za las zgrešil vrata Donnarumme.

 V 70. minuti je po prodoru Kessieja in startu Romera do žoge prišel Mandžukić, ki bi skoraj zadel že s prvim dotikom žoge v novem klubu, a ga je iz oči v oči ustavil Gollini. V 74. minuti je Iličić po globinski žogi pobegnil branilcem, a ga je nato v preigravanju ustavil Mateo Musacchio, po kotu Iličića, ki je sledil pa je Zapata zadel vratnico. V 76. minuti je Zapata na oddaljenejši vratnici lepo iskal Iličića, ki se ni odločil za strel in priložnost je splavala po vodi, nato pa je Kolumbijec sam zabil mimo Donnarumme za 3:0, potem ko ga je v priložnost z dolgo podajo poslal Romero. Iličić je igro zapustil v 83. minuti, ko ga je trener Gian Piero Gasperini zamenjal s prvim strelcem ekipe Luisom Murielom, Milan pa je bil v izdihljajih obračuna, natančneje v 91. minuti, zelo blizu vsaj častnemu zadetku, a je poskus Diaza z roba kazenskega prostora oplazil okvir vrat.

Statistika Samirja Handanovića na tekmi Udinese - Inter.
Statistika Samirja Handanovića na tekmi Udinese - Inter. FOTO: Sofascore.com

Po Atalanti je Udinese pri remiju zadržal še Inter
Inter je na deževni Dacia Areni v Vidmu odigral zelo povprečen prvi polčas, v katerem se je še najbolj izkazal domači vratar Juan Musso. Ta je blestel že na nedavnem zaostalem obračunu z Atalanto (1:1), tokrat pa je v prvem polčasu dobro posredoval ob edini resnično "pravi" priložnosti Interja, ki jo je v 23. minuti zapravil Lautaro Martinez, potem ko je žogo po podaji Mussa nespametno zapravil Sebastian De Maio. Samir Handanović je imel sredi drugega polčasa tudi precej sreče, da z ugodnega položaja ni bolje meril Rodrigo de Paul, soigralci Ljubljančana v polju pa niso uspeli streti čvrste videmske obrambe ter tako ostali na drugem mestu na lestvici. Zaradi glasnih protestov konca obračuna na klopi ni dočakal gostujoči strateg Antonio Conte, ki ga je glavni sodnik izključil.

Fonseca (na fotografiji) med nedavno pokalno tekmo s Spezio. Karsdorp (št. 2) je bil tokrat med strelci.
Fonseca (na fotografiji) med nedavno pokalno tekmo s Spezio. Karsdorp (št. 2) je bil tokrat med strelci. FOTO: AP

Roma in Spezia odigrali še drugo 'noro' tekmo v nekaj dneh
Že tretjič v tej sezoni je tekmo Rome s klopi spremljal nekdanji branilec Olimpije in Brava, 18-letni Amir Feratović, ki je bil spet priča srhljivki na olimpijskem stadionu. Tam se je le nekaj ur prej odvila neverjetna tekma istih tekmecev, in sicer v italijanskem pokalu, kjer je Spezia po podaljšku slavila s 4:2. Obračun sta zaznamovali tudi dve izključitvi v domačih vrstah v razmaku vsega nekaj sekund po začetku prvega podaljška, še bolj pa poteza domačega trenerja Paula Fonsece, ki je z menjavo (že šesto na tekmi) v podaljšku kršil veljavna nogometna pravila.

Tekma je bila tako kljub zmagi Spezie registrirana z izidom 0:3, Romi pa se je na sobotni ligaški tekmi uspelo maščevati gostom. A spet ni šlo brez drame, saj so se "sinovi volkulje" do zmage dokopali šele globoko v sodnikovem podaljšku. Po vodilnem zadetku Borje Mayorala je izenačil Roberto Piccoli, nato pa sta na začetku drugega polčasa Mayoral in Rick Karsdorp hitro poskrbela za prepričljivejši naskok Rimljanov. Toda po tem, ko je v 59. minuti izid znižal Diego Farias, se Romi ni uspelo še enkrat občutneje odlepiti in Daniele Verde je v 90. minuti izenačil na 3:3. Remi je v 92. minuti preprečil Lorenzo Pellegrini, ki je po podaji Bruna Peresa prinesel vse tri točke domačim. Ti imajo hude težave s poškodbami in/ali boleznimi, saj so bili tokrat poleg že dalj časa odsotnega Niccola Zaniola odsotni tudi Edin Džeko, Henrik Mhitarjan in Pedro Rodriguez, medtem ko je moral branilec Gianluca Mancini počivati zaradi kartonov.

Koronavirus pasica november

Izidi 19. kroga Serie A:

AC Milan ‒ Atalanta 0:3 (0:1)
Romero 26., Iličić 53./11-m, Zapata 77.
Josip Iličić (Atalanta) je igral do 83. minute.

Udinese ‒ Inter 0:0
Samir Handanović (Inter) je igral vso tekmo

Roma ‒ Spezia 4:3 (1:1)
Mayoral 17., 52., Karsdorp 55., Pellegrini 90.; Piccoli 24., Farias 59., Verde 90.
Amir Feratović (Roma) je bil na klopi.

Fiorentina ‒ Crotone 2:1

- že odigrano:
Benevento ‒ Torino 2:2

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

motorist_mb
24. 01. 2021 08.48
+1
Obramba katastrofa z Dono vred,težka bo za prvaka!
glavni Baja
24. 01. 2021 09.21
-1
a s sanjal, da bo ac milan uzel 🏆 🤣🤣🤣
motorist_mb
24. 01. 2021 11.26
-2
glavni Baja
24. 01. 2021 14.55
+3
boli me ... za juve in milan, vidš da je vse že "naštimano" da juve uzema 🏆 🙂
Optimisty
23. 01. 2021 21.54
+4
zasluzena zmaga atalante.... forza milan ❤🤟
hirajem
23. 01. 2021 21.33
+1
Pojedli so jih! Bravo Ilija
Maxx365
23. 01. 2021 20.38
+10
Bravo Jojo, spet ena odlična partija.
User792410
23. 01. 2021 21.15
+3
Ta, ki daje minuse je zaradi tega rezultata zagotovo popušil na športni stavi, ha, ha...
Viejo cabron
24. 01. 2021 10.21
+2
Ta kdor daje minuse ne priznva porazov in ne ve kaj je šport!
User792410
23. 01. 2021 20.27
+7
Odlična igra tako Iličića, kot Atalante, ki je povsem zasenčila Milan! Ta je zmogel le dva nenevarna strela v okvir vrat, ki ju je prispeval rezervist Mandžukić.