Nogomet

Juventus s prvencem De Ligta dobil derbi in znova zasedel vrh Serie A

Bologna, Torino, Rim, 02. 11. 2019 19.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Božidar Bulat
Komentarji
8

Romelu Lukaku je bil z dvema goloma junak zmage milanskega Interja v Bologni, kjer so črno-modri od 59. minute zaostajali po zadetku Roberta Soriana (2:1). Lukaku je dobrih 15 minut kasneje izenačil, nato pa že v sodnikovem podaljšku izkoristil enajstmetrovko za zmago interistov. Juventus je zvečer odgovoril z zmago na mestnem derbiju proti Torinu (1:0).

Antonio Conte (na fotografiji) je trener Interja.
Antonio Conte (na fotografiji) je trener Interja. FOTO: AP
Inter se na naše programe vrača v torek, 5. novembra, ko bodo izbranci Antonia Conteja na tekmi četrtega kroga skupinskega dela Lige prvakov gostovali pri Borussii Dortmund. Prenos se na Kanalu A, VOYO in 24ur.com začne ob 20.40. Bodite z nami!

Nizozemski branilec Matthijs de Ligt, ki je poleti tako odmevno zapustil Ajax in se v zameno za visoko odškodnino in plačo priključil Juventusu, je neprepričljiv uvod v svojo italijansko epizodo vsaj deloma popravil z odločilnim golom na enem največjih derbijev v državi. Juve je bil po zmagi Interja v Bologni, s katero so se Milančani vrnili na vrh lestvice, pod pritiskom na obračunu z mestnim tekmecem Torinom, De Ligt pa je po tem, ko je bil izjemno blizu že v prvem polčasu, v drugem le uspel zatresti mrežo "bikov" z lepim volejem, ki je poletel pod prečko za končnih 1:0.

TEKMA

Tekma kot skorajda vsi derbiji med torinskima mestnima tekmecema ni minila v znamenju lepotnih presežkov. Podjetnejši so bili na začetku domači varovanci Walterja Mazzarrija, ki so v 12. minuti zahtevali najstrožjo kazen zaradi igre z roko De Ligta, ki si je v zadnjih mesecih privoščil že nekaj podobnih prestopkov, a so se sodniki po posvetovanju z VAR-sobo odločili, da vse skupaj ni bilo dovolj za enajstmetrovko. V trenerskem obračunu dveh bivših strategov Napolija je bil v nadaljevanju polčasa nato Maurizio Sarri tisti, čigar ekipa je bila precej bližje vodilnemu zadetku, potem ko je v 32. minuti je silovito v protinapad potegnil Federico Bernardeschi, ki je nato zaposlil Paula Dybalo, močen strel Argentinca z roba kazenskega prostora pa je krepko ogrel dlani dobro postavljenega vratarja Salvatoreja Siriguja.

Juventus po 11 tekmah boljši le še lani in leta 2005
Po diagonalni podaji do Andree Belottija je že manj kot pet minut kasneje po prodoru in podaji italijanskega reprezentanta v sredino slabo zaključil Soualiho Meite. Veliko nevarneje je bilo v zadnjih akcijah polčasa: Sirigu je najprej ustavil poskus z glavo Leonarda Bonuccija, nato pa refleksno odbil žogo ob spretnem poskusu De Ligta, ki je podobno refleksno preusmeril žogo po neposrečenem strelu Ronalda, ki bi se kmalu spremenil v podajo za Nizozemčev prvi gol v dresu Juventusa. Nato pa drugi polčas in vodstvo Juventusa: po tem, ko je po podaji Rodriga Bentancurja s prostega strela silovito in tudi mojstrsko z volejem "na prvo" meril Gonzalo Higuain in se je Sirigu izkazal z bravuroznim posredovanjem, je po kotu, ki je sledil, De Ligt le uspel zadeti. Higuain je na oddaljenejši vratnici poslal žogo nazaj v sredino, 20-letni branilec pa jo je z volejem zabil mimo nemočnega Siriguja.

Povsem v zaključku dvoboja so privrženci "granate" že proslavljali izenačenje, a so sodniki razveljavili zadetek Bremerja zaradi prepovedanega položaja. V lovu na rekordni deveti "scudetto" v nizu ima Juve še naprej točko prednosti pred Interjem in sedem pred Romo, medtem ko se lahko mednju spet vrine Atalanta z ideologom slovenske izbrane vrste Josipom Iličićem, ki mora tekmo enajstega kroga še odigrati, trenutno pa ima bergamska "boginja" osem točk manj od vodilne "stare dame". Juventus je vse od uvedbe trenutnega sistema točkovanja (točka za remi in tri za zmago) le dvakrat sezono odprl bolje, če upoštevamo uvodnih 11 krogov, in sicer v letih 2005 in 2018, ko so belo-črni zbrali točko oziroma dve več kot letos.

Nekdanji vezist in trener Juventusa je v Bologni z Interjem do zadnjih sekund trepetal za zmago.
Nekdanji vezist in trener Juventusa je v Bologni z Interjem do zadnjih sekund trepetal za zmago. FOTO: AP

Lukaku z 'dvojčkom' poskrbel za preobrat Interja v Bologni
Romelu Lukaku 
je v zaključku tekme v Bologni zabil zmagovita zadetka za Inter, vključno z enajstmetrovko v sodnikovem podaljšku, ki je na obračunu s klubom Siniše Mihajlovića prinesel vse tri točke interistom za (vsaj začasen) povratek na vrh lestvice. Oboleli Mihajlović, nekdanji branilec in član strokovnega štaba pri črno-modrih (gostujoči navijači so mu v srbskem jeziku posvetili enega od transparentov: "Naprej, Siniša, velik borec si, ne odnehaj!"), je po nekaj manj kot uri igre proslavljal vodilni gol Roberta Soriana, ki je zadel tudi po zaslugi dejstva, da je žoga pred kapetanom Milančanov Samirjem Handanovićem spremenila smer.

Lukaku je nato v 75. minuti iz težkega položaja uspel spraviti žogo v domačo mrežo, potem ko je Lukasz Skorupski izvrstno ubranil strel Lautara Martineza oziroma Milana Škriniarja, Belgijec pa je žogo ujel še pred prečkanjem črte golavta in jo pospravil v prazno mrežo. Nato je robustni napadalec z devetim golom v sezoni poskrbel še za zmago v prvi minuti sodnikovega dodatka igralnega časa. Riccardo Orsolini je v kazenskem prostoru nepremišljeno podrl Martineza, ki je dobro pokrit poskusil s preigravanjem, odgovornost pa je nase prevzel Lukaku in ni grešil. Čeprav odločitev sodnikov na zelenici in VAR-sobi ni bila sporna, so člani domače ekipe neuspešno protestirali, ker so menili, da bi si najstrožjo kazen v enem prejšnjih napadov zaslužili tudi sami.

TEKMA

Sodnik Gianluca Rocchi je obračun v Rimu v drugem polčasu tudi prekinil zaradi žaljivega skandiranja navijačev Rome na račun Neapeljčanov oziroma njihove domače pokrajine. Tarča rasističnih zmerljivk naj bi bil tudi branilec Napolija Kalidou Koulibaly, a je glavni sodnik Rocchi obračun prekinil zaradi že prej omenjenih napevov, ki imajo v italijanskem nogometu enak status kot tisti z rasističnim prizvokom. Po tem, ko so se igralci zbrali na sredini igrišča, je kapetan Rome Edin Džeko navijače s kretnjami in vzkliki pozval, da naj se raje kot žaljenju posvetijo navijanju. Po nekaj minutah se je tekma nadaljevala.

"Sončni derbi" med Romo in Napolijem je na rimskem olimpijskem stadionu dobilo domače moštvo, ki je svojemu nekdanjemu članu Carlu Ancelottiju na klopi sinje modrih še dodatno pokvarilo lov za vodilnim milansko-torinskim dvojcem (2:1). Nicolo Zaniolo je v 19. minuti zadel za vodstvo Rimljanov, ki so nato prek Aleksandra Kolarova (enajstmetrovko mu je ubranil Alex Meret) zapravili tudi izjemno priložnost za 2:0. Roma je imela v 55. minuti na voljo nov strel z bele pike, ki ga je zanesljivo izvedel Jordan Veretout. Poljski napadalec Arkadiusz Milik je v 72. minuti nato sinje modre vrnil med žive, a ni uspel preprečiti tretje zaporedne zmage mož iz prestolnice, ki so zdaj tretji z 22 točkami, medtem ko trenutno šesti Neapeljčani že močno zaostajajo (18).

Borussia Dortmund - Inter, Crvena zvezda - Tottenham

Izidi 11. kroga Serie A:

Torino ‒ Juventus 0:1 (0:0)
De Ligt 70.

POSTAVI

Bologna ‒ Inter 1:2 (0:0)
Soriano 59.; Lukaku 75., 90./11-m
Samir Handanović (Inter) je igral vso tekmo.

POSTAVI

Roma ‒ Napoli 2:1 (1:0)
Zaniolo 19., Veretout 55./11-m; Milik 72.
RK: Cetin 90./Roma

POSTAVI

PARI

LESTVICA

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
05. 11. 2019 08.40
+1
Prej so imeli izgovor sodnik ne vidi vsega.. Sedaj pa se vidi kod je podkupljen.. Navijači bi morali raumontirat bajto in famili jo od teh lopovov
mmmmmmmnnnnnnmmm
05. 11. 2019 08.38
+1
Juve je ekipa ki ima svoje sodnike.. Prejšnji penal Ronalda je komedija od komedije.. Ta tekma roka de Light pa je še ena komedija.. Sodniški lopovi
Mihacito
03. 11. 2019 13.17
+7
Tocno tako, VARalica...cista eoka delighta za oenal pri rezultatu 0:0 SRAMOTA nogometa. Unicili so ga se dodatno z VAR in dokazali da je vse skorumpirano!
janezdollar
03. 11. 2019 09.43
-8
Juve vam razmontira Barco in Real skupaj...
Kolosej6
03. 11. 2019 16.59
+3
Malo_sutra
03. 11. 2019 09.06
+3
Cutim neko nesreco glede ronalda, v kratkem.
sportko47
03. 11. 2019 08.49
+15
Tale Juve .. in to sojenje je še bolj očitno kot za Real v Španiji ! Naravnost smešno ..
apodgra
03. 11. 2019 07.45
+21
Zopet podarjena zmaga sodnika. Roka v kazenskekm prostoru ,ki jo sodnik in VAR nista videla. Zadetek Torina pred koncem tekme in razveljavljen gol zaradi preprovedanga položaja ,nobenga jasnega sporočila od VAR sodnika . Nameren udarec Ronalda s komolcem ,sodnik nem . Najmanj rumeni karton , nekateri sodniki bi se odločili celo za rdeči karno. Ronaldo je zaščiten od sodnikov , kot je zaščitem kočevski medved.