Nogomet

Setien z vodstvom Barce na razpotju: kdo bo Suarezova menjava?

Barcelona, 15. 01. 2020 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeprav je ob prihodu na klop Barcelone dejal, da mu ne bo potrebno spreminjati veliko reči, novega trenerja vodilne ekipe španskega prvenstva Quiqueja Setiena kljub temu čaka izjemno pester januar, v katerem se bo moral s sodelavci odločiti tudi o morebitnih okrepitvah. Drugi strelec ekipe Luis Suarez namreč še več mesecev ne bo igral.

Setien (na fotografiji) je v torek prvič sedel na domačo klop stadiona Camp Nou.
Setien (na fotografiji) je v torek prvič sedel na domačo klop stadiona Camp Nou. FOTO: AP
Sodeč po trditvah iz Brazilije je Barcelona tik pred sklenitvijo dogovora s prvoligašem Palmeirasom glede prestopa obrambnega vezista Matheusa Fernandesa. 21-letnik naj bi Katalonce stal okoli 11 milijonov evrov, Fernandes pa bi predstavljal prvo zamenjavo za Sergia Busquetsa.

Luis Suarez je v tej sezoni kot strelec ali podajalec sodeloval pri kar 40 odstotkih golov Barcelone, a brez urugvajskega ostrostrelca bo moral novi trener katalonskega ponosa Quique Setien odigrati skorajda ves preostanek sezone 2019/20. Že pred prvo Setienovo tekmo na klopi Barce, ki bo ta konec tedna na Camp Nouu gostila neugodno Granado, se španski mediji sprašujejo, kakšne bodo prve poteze novega trenerja državnih prvakov.

TEKMA

"Že pred nekaj dnevi se je Barca odločila za usmeritev v sezoni 2020/21. Ne glede na to, če bi Suarez ostal ali ne, je športni direktor Eric Abidal priznal, da je nakup napadalca visoke ravni prioriteta," poroča madridski AS. Suarezova operacija kolena in posledična štirimesečna odsotnost je seveda povzročila precej zmede v klubu, ki se je v zadnjih dneh pred slovesom trenerja Ernesta Valverdeja javno pogajal z njegovim morebitnim naslednikom Xavijem Hernandezom.

Poleti na voljo za 111 milijonov evrov
A tovrstnih igric v iskanju napadalca očitno ni, saj AS dodaja, da tudi Suarez že ve, da je vodstvo kluba za njegovega naslednika izbralo Argentinca Lautara Martineza, člana milanskega Interja, ki je katalonske oglednike prepričal na obeh medsebojnih obračunih v tej sezoni Lige prvakov.

LAUTARO

Martinez (na fotografiji) v tej sezoni za milanski Inter zadeva kot po tekočem traku, enega od golov je na Camp Nouu v Ligi prvakov zabil tudi Barceloni.
Martinez (na fotografiji) v tej sezoni za milanski Inter zadeva kot po tekočem traku, enega od golov je na Camp Nouu v Ligi prvakov zabil tudi Barceloni. FOTO: AP
"Jasno je, da Barcelona ni znala primerno postopati pri tej menjavi trenerja. Delovali so malce naivno in morda nespoštljivo do Valverdeja. Nikoli ni pozitivno začeti s pogajanji z novim trenerjem, ko aktualni še opravlja svoje delo," je ravnanje nekdanjih delodajalcev kritiziral eden največjih nogometašev v zgodovini kluba, Brazilec Rivaldo. "Menim, da so Setiena pripeljali zato, ker jim po poskusih pri Xaviju in (Ronaldu) Koemanu ni preostalo nič drugega. Ne bi imelo smisla, da bi Valverde po vseh teh dogodkih ostal, zato so morali izbrati tretjo opcijo," je nadaljeval, o Setienu pa dodal: "Zdi se, da je dober trener. Rezultati pa bodo odločali o njegovi prihodnosti. Nikoli ni treniral tako velikega kluba, kakršen je Barcelona, to bo zanj nova izkušnja. Kakorkoli pa veliko ne more izgubiti, pričakovanja navijačev Barcelone ne bodo velika, saj še nikoli ni osvojil nobenega naslova. Gre za začasno, domačo rešitev. Ima dober ugled v državi, a nobene relevantne zgodbe v velikih klubih. Ne bo delal pretiranih težav, če bo morala Barcelona spet menjati trenerja. Mora se zavedati, da bo moral takoj narediti vtis na ekipo, sicer bo hitro zapustil klub, saj mu njegov življenjepis ne zagotavlja ničesar. Ne dovoljuje mu niti najmanjše napake."

"Julija lahko (Martinez, op. a.) odide za 111 milijonov evrov. Izjemno visoka številka, a začenja odsevati vrednost igralca, ki je zabil 15 golov na 24 uradnih tekmah v tej sezoni, njegova vrednost na tržišču pa se je na specializiranih straneh podvojila. Glede na zadnje ocene je s 40 milijonov evrov narasla na 80 milijonov," poroča AS.

Ne bodo ponovili napake z Boatengom
Kot rečeno pa je Suarezova dolgotrajna odsotnost vsaj malce spremenila načrte Kataloncev, ki morajo nadoknaditi odsotnost strelca 25 od 60 golov Barce v letošnjem letu, že v minuli sezoni pa so se opekli s Kevinom-Princom Boatengom, ki so si ga sposodili od Sassuola, a je nekdanji zvezdnik Herthe, Tottenhama, AC Milana in Schalkeja 04 povsem pogorel. AS dodaja, da tokrat ne bodo izbrali poceni rešitve, na zadnjem seznamu želja klubskega vodstva, ki ga bo najverjetneje blagoslovil tudi novinec na klopi Setien, so Ezequiel "Chimy" Avila (Osasuna), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain) in Christian Stuani (Girona).

Argentinec Avila, ki tako kot kapetan Barce Lionel Messi prihaja iz Rosaria, bo februarja dopolnil 26 let, po trditvah dnevnika AS pa je na voljo za 25 milijonov evrov, kolikor znaša njegova odkupna klavzula. Kljub njegovi eksploziji v tej sezoni Primere Division pa se madridski časnik sprašuje, če gre za profil napadalca, ki bi lahko predstavljal dolgoročno rešitev.

Na posojo tudi Todibo?
Povsem drugačna je zgodba s Cavanijem: 33-letni Urugvajec zaključuje s svojo epizodo pri Paris Saint-Germainu, kjer se mu poleti izteče pogodba, a je izkušeni strelec že dlje časa v povezavah z madridskim Atleticom, medtem ko mu PSG (zaenkrat) ne dovoli oditi predčasno. Še en Urugvajec in stari znanec španskega prvenstva, Stuani, se je že večkrat pojavljal v kombinacijah z Barcelono, kjer je kot član mestnega tekmeca Espanyola sicer že igral. Na 18 tekmah v tej sezoni španske druge lige je že dosegel kar 16 golov in je prvi strelec tekmovanja.

AVILA

CAVANI

STUANI

O takšnih in drugačnih možnostih naj bi se športni direktor Eric Abidal s sodelavcem Ramonom Planesom že začel pogovarjati, odločitev pa naj bi sprejeli "v nekaj urah", je še zapisal AS. Vse sicer kaže na to, da novi trener Barcelone ne bo ustavil odhoda na posojo francoskega branilca Jeana-Claira Todiboja, ki naj bi oblekel dres Schalkeja 04. Setien je v karieri sicer večkrat igral s tremi branilci v zadnji vrsti, v primeru Todibojevega slovesa pa bi v ekipi na tem položaju ostali zgolj Gerard Pique, Clement Lenglet in pogosto poškodovani Samuel Umtiti.

Setien naj bi v primeru menjave sistema igre v 3-5-2 oziroma 3-4-3 posegel po igralcih B-ekipe, ki jih je že na predstavitveni novinarski konferenci pozval, da naj zgrabijo svojo priložnost in predstavljajo konkurenco papirnatim prvokategornikom. Vezist Carles Alena je sicer tik pred Setienovim prihodom na Camp Nou odšel na posojo k zadnjemu klubu trenerja iz Santanderja ‒ Real Betisu.

TODIBO

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

idiu3krasne
16. 01. 2020 09.44
+1
Zapirač ve kaj prihaja...zato iz strahu otresa z jezičkom...se trese kot šiba na veji...hja aparati čakajo...hahahah
drimtim
16. 01. 2020 07.10
+1
Baletnike že spet daje zaprtost in nevoščljivost.Kmalu bo City poskrbel za tišino na portalu.
kameltrajbar
15. 01. 2020 21.33
+0
Lacazet iz arsenala???
ehjaehja
15. 01. 2020 20.16
-10
spet razmišljajo o napadu medtem ko je največji problem ena slabših obramb v La ligi pa povprečna včasih celo slaba sredina.Samo napad je atomski pri barci trenutno pa še to več al manj ko igrajo doma.
LukaSol22
15. 01. 2020 21.57
+3
Barca sploh nima slabe obrambe, igralce ima top za napadalno igro katero je igrala v preteklosti. Če ti napadas večino tekme ne rabiš imet trde obrambe, samo hitre branilce.. Dokler ti izvajaš presing na nasprotno ekipo ne rabiš se ukvarjat z obrambo.
Roth
15. 01. 2020 20.13
+8
A kdo ve kaj bo sedaj s Coutinjem?
ehjaehja
15. 01. 2020 20.23
-5
upam da ga prepustijo Bayernu saj tam kaže zelo dobre predstave in se mu vidi da zares uživa.V barci pa je bil izgubljen in nesrečen.
Roth
15. 01. 2020 20.29
+12
Sprašujem, ker je Coutinho padel v nemilost Valverdeja in je bil potem posojen Bayernu. Mogoče pa bo Setien računal na njega.
ehjaehja
15. 01. 2020 20.36
-17
ni važno kdo računa na njega ampak važno je kje on pokaže tiste najboljše igre.Z barco bi samo potonil spet saj tam se vse vrti okoli messija to je jasno tudi njemu pa tudi Neymarju je bilo zato je odšel od njih.
jaomajku
15. 01. 2020 19.49
+9
Potrebovali bomo novo okrepitev v napadu, lautaro bi bil sodeč na letošnjih predstavah zelo dober, toda spet smo pri 100milijonih kar je ogromno. Upam, da bo trener vključil fatija in riquija v igro, da uigra dembeleja (če ne zapusti kluba) in da igra de jonga na njegovi naravni poziciji.
LukaSol22
15. 01. 2020 21.59
+4
grozjak
15. 01. 2020 17.53
+15
Upam, da potegnejo coutinha nazaj iz bayerna......
Kollerik
15. 01. 2020 17.37
+10
Suarez je brez vsakega dvoma drugi najbolj uspešen v Barci, takoj za Messijem. Potem sledi Ter Stegen. Se bo poznalo, da ga ne bo in to morda bolj, kot si upamo priznati. Martinez bi bil ravno prava zamenjava zanj. Toda tu je spet 100 milijončkov +...
igyyp
15. 01. 2020 16.46
+16
Pa to je Barcin problem, ne.problem Real Madrida. Suarez pa kakršen takšen čimprejšnje okrevanje.
Mungos2
15. 01. 2020 16.08
-32
Nobene škode ni, če Suarez ne igra. Daleč najbolj umazan igralec !!!!
MesOjediPinGvin
15. 01. 2020 16.13
+20
Karakterno je res umazan igralec, drugače pa koristen za ekipo. Pri njem me najbolj moti to, da se vseskozi oglaša in pritožuje nad sodniškimi odločitvami.
ehjaehja
15. 01. 2020 16.05
-30
se že začenjajo farse
MesOjediPinGvin
15. 01. 2020 16.10
+28
grozjak
15. 01. 2020 17.51
+12
laycan
16. 01. 2020 17.03
-2
Brgolino
15. 01. 2020 15.59
+23
Tezko bo zamenjati suareza,ki se trenutno najbolj ujame z messijem...zimske okrepitve ponavadi ne obrodijo sadov
Brgolino
15. 01. 2020 16.00
+14
Kar pa sevede ne sme biti izgovor...borba za najvecje lovorike se sele pricenja in barca bo zagotovo kaksno osvojila
Brb2234
15. 01. 2020 15.31
+18
Jao jao frenkie je zadnji vezni desetletja oni bojo zadnjega veznega kupoval frenkija pa unicujejo ko ga dajejo na druge polozaje
borut30
15. 01. 2020 14.55
-25
Kolllllerik bi bil izjemna zamenjava za Suareza. Gobec ima najmanj tolko velik....
krnekilojz
15. 01. 2020 15.09
+20
laycan
15. 01. 2020 14.38
-29
Saj pa imate čudežnega dečka fafija.
krnekilojz
15. 01. 2020 14.53
+21
Kollerik
15. 01. 2020 17.37
+8
grozjak
15. 01. 2020 17.52
+10
laycan
16. 01. 2020 17.04
-1