14°C

Severna Koreja se je odpovedala kvalifikacijam za SP 2022

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
STA /J.B. /
KOMENTARJI
1
Severnokorejska nogometna reprezentanca ne bo sodelovala v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022. Vzrok je zaskrbljenost zaradi pandemije covida-19, so sporočili iz južnokorejske nogometne zveze. Sledna bo gostiteljica turnirja skupine H med 31. majem in 15. julijem, v kateri so še Turkmenistan, Libanon in Šrilanka.

Nogometaši Severne Koreje so leta 2010 zaigrali celo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.
Nogometaši Severne Koreje so leta 2010 zaigrali celo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.FOTO: AP

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, mnogi pravijo, da je to še en poskus vodstva Severne Koreje, da bi izoliralo državo od globalnih tokov. Severnokorejski olimpijski odbor je že pred tem sporočil, da njihovi športniki zaradi novega koronavirusa ne bodo sodelovali na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pravljično leto 1966
Severna Koreja je sicer doslej dvakrat zaigrala na svetovnih prvenstvih. Leta 1966 je na turnirju v Angliji šokirala ves svet, ko se je prebila v četrtfinale, v prvem delu pa je z 1:0 ugnala celo slovito in favorizirano Italijo. V četrtfinalu jo je nato izločila Portugalska s slovitimEusebiem na čelu, čeprav so Severni Korejci po 25. minutah vodili že s 3:0. 

Drugi nastop je država na korejskem polotoku dočakala leta 2010 v Južni Afriki, kjer je pristala v 'skupini smrti' skupaj z Brazilijo, Portugalsko in Slonokoščeno obalo. Na prvi tekmi proti izbrani vrsti "Selecaa" so drago prodali svojo kožo, ko so izgubili le z 2:1, na zadnjih dveh tekmah pa so prejeli kar deset zadetkov, sedem proti Portugalski in tri proti Slonokoščeni obali, dosegli niso nobenega.