Nogomet

Sevillo preplavilo več kot sto tisoč škotskih in nemških navijačev

Sevilla, 18. 05. 2022 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
6

Ker se oba finalista Lige Evropa – Eintracht Frankfurt in Glasgow Rangers – lahko pohvalita z neverjetno navijaško podporo, je bilo že dlje časa jasno, da bo v Sevillo pripotovalo več deset tisoč privržencev obeh klubov. Uradna policijska ocena je, da je na dan tekme, ki jo bomo od 20.30 prenašali na Kanalu A in VOYO, v mestu kar 150 tisoč tujih navijačev, od tega naj bi jih okoli 100 tisoč pesti stiskalo za škotskega velikana. Uefa je sicer obema kluboma namenila manj kot deset tisoč vstopnic.

Stadion Ramon Sanchez Pizjuan, ki bo gostil finale, sprejme le dobrih 42 tisoč navijačev, zato je velika večina nogometnih navdušencev v Sevillo prišla brez vstopnic za tekmo. To je za organizatorje dodatna težava, ki so jo rešili tako, da so za privržence obeh klubov organizirali ločeni prizorišči, kjer bodo tisti, ki z vstopnicami niso imeli sreče, lahko spremljali zgodovinski obračun.

Škotski navijači bodo prvi evropski finale svojega kluba po letu 2008 lahko spremljali na stadionu La Cartuja na severu mesta, ki ima 57 tisoč sedišč in jim je v preteklosti že prinesel srečo. Prav na njem je namreč njihov največji rival – mestni tekmec Celtic – izgubil finale Uefinega pokala leta 2003. Za navijače Eintrachta, ki naj bi jih bilo v Sevilli pol manj, a še vedno okoli 50 tisoč, pa so organizatorji rezervirali park San Sebastian v središču mesta, kjer so postavili velike zaslone.

Povečana varnost, ulice okoli stadiona zaprte

Mestne oblasti so za finale aktivirale vse razpoložljive policijske kapacitete in dodatno pripeljale še pet tisoč varuhov reda in miru. Mestni komisionar za varnost Juan Carlos Castro Estevez pa je priznal, da bodo kljub povečani policijski prezenci najverjetneje imeli kar nekaj težav z zagotavljanjem reda. 

Po doslej znanih informacijah sicer do večjih obračunavanj med navijači obeh ekip ni prišlo. Je pa policija ponoči aretirali pet navijačev Eintrachta, ki so bili del dvestoterice, ki je skušala v bližini ene od katedral napasti privržence s Škotske. Obračun je policiji uspelo preprečiti. 

Koreografijo, ki so jo za nocojšnji obračun pripravili navijači Eintrachta, so v Sevillo pripeljali s sedmimi tovornjaki. Stala naj bi okoli 50 tisoč evrov:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimivo je tudi dejstvo, o katerem na svoji spletni strani poroča BBC, da so mestne oblasti že dan pred tekmo zaprle vse ulice v okolici stadiona. Danes, na dan tekme, pa so varnostni perimeter še razširile. Poleg tega so na najbolj obiskanih točkah v mestu postavljene prenosne postaje za uriniranje, s katerimi skušajo čim bolj ohraniti higieno. Župan mesta Antonio Munoz je zatrdil, da je mesto več kot pripravljeno za izvedbo tako odmevnega dogodka, za katerega upa, da bo s seboj prinesel čim manj težav. 

Prav zaradi strahu pred morebitnimi težavami, ki bi jih lahko povzročili navijači, so se številni lastniki lokalov odločili, da na dan tekme ne bodo poslovali. S tem pa so se odrekli velikemu zaslužku, saj naj bi danes temperature v Sevilli dosegle 35 stopinj, kar bo nedvomno še povečalo žejo navijačev. 

Vse poti vodijo v Sevillo

Ker je Uefa obema kluboma kljub ogromnemu zanimanju namenila manj kot deset tisoč vstopnic, te na črnem trgu dosegajo enormne vrednosti. Eden od navijačev Rangersov, ki je v Španijo pripotoval iz Avstralije, je za BBC razkril, da je za ogled tekme v živo "na ulici" odštel kar 1600 evrov. Dodal je, da bo skupna cena izleta gladko presegla pet tisoč evrov. "Star sem 54 let, že vse življenje navijam za Rangerse, česa takega pa verjetno ne bom nikdar več videl," je še povedal. 

V Sevilli je v torek pristalo več kot 400 letal, od tega je bilo 16 čarterskih letov iz Glasgowa. Seveda so bili prav na vseh prešerno razpoloženi škotski navijači. A tudi 16 letal je bilo bistveno premalo za vse, ki so se odločili, da bodo tekmo stoletja, kot jo opisujejo mnogi, izkusili v prvi osebi. 

Zato so številni navijači iz Glasgowa do Seville našli alternativne poti. Nekateri so do četrtega največjega španskega mesta prileteli na povezavi Glasgow–London–Bilbao–Sevilla, spet drugi pa celo preko maroškega Marakeša. "V ozračju je čutiti unikatnost, posebnost tega dogodka. To je za Rangerse drugi evropski finale v 50 letih. Nihče ne ve, kdaj bo naslednji in če bodo takrat sploh živi," so v reportaži še zapisali na spletni strani britanske javne radiotelevizije. 

Finale lige Evropa: Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers
Finale lige Evropa: Eintracht Frankfurt - Glasgow Rangers FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
18. 05. 2022 20.56
-1
Kollerik
18. 05. 2022 18.57
+3
Obe armadi navijačev sta fanatični.... gre za fenomen, ki j značilen za navijaške armade zahodne in severne Evrope. Torej za predele, kjer biogeografsko gledano folki nima nič kaj prida drugega od življenja, kot delo, večne megle in deževja, dolge zime.... Medtem, ko Mediteran, Španija itd., tu je sonce doma, lajf, morje, toplota,.... Temu primerno domačim navijačem niti ni treba biti tako ekstremen, zvest, ...saj imajo dosti več od življenja tudi po ostalih parametrih...
pacijent
18. 05. 2022 16.39
+1
Naj zmaga boljši..čeprau me bolj vleče na Rangerse..
beauceron
18. 05. 2022 16.03
+0
10000 kart so namenili navijačem nastopajočih ekip. Ja bravo Čeferin. A ostale ste pa potalal. Res bi bila neverjetna kulisa, če bi vsak dobil pol kart od celega stadiona. Škoda
mackon08
18. 05. 2022 15.39
+3
Škoti povozite prepotentne Nemce.
Kollerik
18. 05. 2022 19.07