Nogomet

Simeone: Messi bolj kot z Maradono tekmuje z Ronaldom

Buenos Aires, 26. 06. 2019 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Trenerja madridskega Atletica Diega Simeoneja so v domačem Buenos Airesu mestne oblasti nagradile s priznanjem za imenitne športne dosežke. Simeone je nagrado ganjen sprejel in v domovini spregovoril tudi za argentinske medije, seveda je beseda tekla tudi o Lionelu Messiju, Copi Americi in Atletico Madridu.

Simeone (na fotografiji) ob podelitvi priznanja v Buenos Airesu.
Simeone (na fotografiji) ob podelitvi priznanja v Buenos Airesu. FOTO: AP

Diego Simeone še naprej piše uspešno zgodbo v vrstah madridskega Atletica, kjer je kot trener dobil priložnost leta 2011 in je vse od tedaj zvest rdeče-belim, ki so se (tudi) po njegovi zaslugi povsem uveljavili med najmočnejšimi klubi na Iberskem polotoku, Evropi in svetu. Simeone je z varovanci leta 2014 proslavljal tudi nepričakovan državni naslov, že prej so "Atleti" nazdravljali pokalni trofeji, osvojeni na stadionu velikega rivala Real Madrida, pa naslovu v Ligi Evropa ...

ATLETICO

A bilo je tudi kar nekaj razočaranj, Simeone sam je po drugem izgubljenem finalu Lige prvakov, obakrat je bil usoden prav Real, dejal, da se "poražencev nihče ne spominja" in da je "izgubiti v dveh finalih polom". Zdaj se je za La Nacion spominjal teh besed, ki jih je izrekel po porazu na San Siru, kjer je vrata njegovega kluba branil slovenski reprezentant Jan Oblak.

Bolelo kot še nič do sedaj
"Rad bi se etimološko vrnil k pomenu besede polom. Pomeni, da ti je ušlo nekaj, za kar si bil prepričan, da je tvoje. Kot našo štejem drugo (drugi finale, op. a.) Ligo prvakov, ne pa prvo (prvi finale leta 2014, op. a.), ko smo osvojili tudi državni naslov ... Drugi finale nas je bolel kot še nič do sedaj. Naslov je bil naš! A ga nismo osvojili, torej je bil to polom. Tako piše v slovarju ..." je dejal Simeone.

"Da spremeniš zgodovino nekega kluba, moraš zmagovati, sicer je ne spremeniš. V teh sedmih letih in pol smo osvojili sedem naslovov in izgubili tri finala, dva v Ligi prvakov in še enega v španskem superpokalu proti Barceloni, a po zaslugi gola v gosteh. Atletico Madrid se začenja umeščati na ta mesta, ki jih zasedajo Liverpool, Inter, Juventus ... V tej skupini klubov, najverjetneje, še vedno zasedamo 15. mesto. Nekateri dosegajo druge številke, ne vem, kdo jih bo uspel preseči."

Čustven zahvalni govor Simeoneja v domačem Buenos Airesu:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Simeoneja mnogi v prihodnosti vidijo na klopi argentinske reprezentance, kjer bi lahko združil moči z Messijem (desno).
Simeoneja mnogi v prihodnosti vidijo na klopi argentinske reprezentance, kjer bi lahko združil moči z Messijem (desno). FOTO: AP

'Sledim kulturi, ki združuje talent s čvrstostjo'
V pogovoru za argentinski dnevnik se je dotaknil tudi opazk, da njegove ekipe igrajo grd nogomet oziroma bolj obrambnega od ostalih tekmecev. Simeone priznava, da je glede na njegovo preteklost, večji del kariere je poleg domače Argentine namreč preživel v Italiji, res večji poudarek na "čvrstosti", a nato je nanizal nekaj primerov svojih napadalnih postav, ki so začele nekaj najpomembnejših tekem v zgodovini Atletica.

"Pravijo, da je Simeone obramben trener. Res je, da glede na to, da sem igral v Italiji in v Argentini, sledim neki kulturi, ki združuje talent s čvrstostjo," je začel Simeone in nato nadaljeval: "Naš prvi finale Lige Evropa proti Athleticu (trenerja Marcela, op. a.) Bielse, izjemni ekipi, smo odigrali z Adrianom (Lopezom), Gabijem (Fernandezom), Mariom Suarezom in Diegom (Ribasom), ki je bil vezni člen, Ardo Turanom in (Radamelom) Falcaom. Finale španskega kraljevega pokala, v katerem smo premagali Real na Bernabeuu, smo igrali s (Diegom) Costo, Falcaom in Ardo spredaj, s Kokejem, Gabijem in Tiagom (Mendesem) v sredini. Bi lahko rekli, da sta ti ekipi obrambni? S Juanfranom na položaju bočnega branilca, ki je zrasel kot krilni napadalec, in s Felipejem (Luisom) na drugi strani, ki je bil v tistem času najboljši ..."

Trenerji morajo imeti rešitve tudi ob slabi igri in slabem igrišču
Nekoč je izjavil tudi, da mu je "pomembna le zmaga" in da se pripravlja le za to, ne pa za to, da bi bil "komurkoli všeč". Za La Nacion je te svoje besede pojasnil takole:

"To je zato, ker igralci želijo zmagati. Ti jim približaš nek predlog posesti in zadrževanja žoge, s katerim se je moč približati nasprotni polovici, na začetku jim je všeč. Vsi si želimo žoge, zato igramo nogomet, da bi imeli žogo. Zdaj izgubiš štiri tekme in veš kaj ti rečejo ti isti igralci? 'Podarili smo jim tekme.' To ti rečejo prav ti igralci! Želijo si odločnost, potem pa moramo trenerji oceniti vse skupaj, včasih se dobra igra sklada z rezultati, včasih pa se z rezultati sklada slaba. Trenerji moramo imeti rešitve za trenutke, ko igraš slabo, ko je igrišče slabo in dežuje.

"Naveličan sem že tega, da poslušam, kako je potrebno igrati dobro, a ko je na sporedu finale svetovnega prvenstva, želijo zmagati vsi, ravno tako v finalu Lige prvakov in na Copi Americi ... Ni pomembno, kako zmaga. Moram igrati tako, kot mi to dovoljuje ekipe. Moram igrati na način, ki glede na značilnosti mojih igralcev okrepi moštvo. Moram poskušati zmagati, sicer te odpustijo. Ni mi všeč ponavljajoče se kritiziranje, ko se govori, da neka ekipa igra slabo, samo zato, da bi jo stigmatizirali, sploh pa ne gledamo, če raste. Damo ji oznako, da igra slabo, in to je to."

'Messiju je pomembno le to, da ima za seboj ekipo, tekmuje pa z Ronaldom'
Pomemben del pogovora z argentinskim časnikom je bila tudi letošnja Copa America, kjer prvi zvezdnik argentinske izbrane vrste Lionel Messi poskuša z rojaki prekiniti urok velikih tekmovanj, ki se belo-sinje modrih drži vse od zmage na Copi leta 1993 v Ekvadorju, ko je argentinske barve nosil tudi Simeone.

MESSI

"Kar Messija dela izjemnega je, da mu ni pomembno absolutno nič. Želi le zmagati in zabijati gole. Postaviš ga v 4-4-2 (Ernesta) Valverdeja, v 3-5-2 z Luisom Enriquejem, v 4-3-3 na desno stran s (Josepom) Guardiolo ali kot lažnega napadalca ... In on igra. Edino, kar mu je pomembno, je, da ima za seboj ekipo, ki razmišlja o zmagi, on pa samo dosega gole," pravi trener Atletica, ki kot zelo pomembno za razvoj slovitega rojaka vidi tudi rivalstvo s Portugalcem Cristianom Ronaldom.

"Vsi si razbijajo glave z razmišljanjem o tem, če tekmuje z Maradono, z zgodovino ... Menim, da tekmuje zgolj z Ronaldom, ta tekmovalnost pa ju je oba izboljšala. Najverjetneje želi postati svetovni prvak, želi osvojiti Copo Americo, a tekmuje zgolj proti Ronaldu, da bi videl, kdo je na določen dan najboljši," je prepričan Simeone.

RONALDO

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
27. 06. 2019 11.43
-2
messsi lahko igra samo v barci oziroma je igral.Nikoli ne bo mogel reči, da je najboljši, ker nima naslova svetovnega prvaka v državni reprezentanci
resnicaosvobaja
27. 06. 2019 11.49
+2
Saj on ne trdi, da je najboljši,ampak to trdijo vsi drugi...
flamengo
27. 06. 2019 11.58
-2
jst ne trdim tega. Trdim Pele najboljši. 3x igral za brazilsko reprezentanco na svetovnih prvenstvih in 3x svetovni prvak. Za dribling in show je bil ronaldinho najboljši. samo nešportno življenje....
flamengo
27. 06. 2019 12.36
+0
če bi bil najboljši, bi bil z argentino prvak na svetovnem prvenstvu
Messigoat
27. 06. 2019 15.31
resnicaosvobaja
27. 06. 2019 08.59
+4
Vsako leto pride novi izzivalec, Messi ostaja. To pa sta samo statistiki dveh, od katerih je imel eden zlom kosti med sezono
apodgra
27. 06. 2019 08.09
+3
Zgornja statistika pove drugače. Ne boš se primerjal z nasprotnikom , ki ima slabšo statistko od tebe .
apodgra
27. 06. 2019 08.05
+4
Ne vem ,če ravno Messi tekmuj z Ronaldom , slika kaže drugače, da Ronaldo na vsak način hoče držati korak z Messijem.