Nogomet

Zidane in Simeone pred finalom ocenila, da sta postala boljša trenerja

Džida, 11. 01. 2020 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Namesto "el clasica" bo po porazu Barcelone z madridskim Atleticom (2:3) o osvajalcu španskega superpokala odločal madridski derbi. V "el Madrileno" v savdski Džidi tako Real Madrid kot mestni tekmec Atletico s slovenskim reprezentantom Janom Oblakom vstopata polna optimizma.

Zidane v daljni Savdski Arabiji ne more računati na napadalca Karima Benzemaja (oba na fotografiji).
Zidane v daljni Savdski Arabiji ne more računati na napadalca Karima Benzemaja (oba na fotografiji). FOTO: AP

"Vemo, za kaj bomo igrali. Zato smo prišli. Pripravljeni smo odigrati še eno izvrstno tekmo," je finalni spopad napovedal Realov strateg Zinedine Zidane, ki se ga tudi v trenerskih vodah drži izjemna uspešnost v finalih. Na klopi "kraljevega kluba" namreč še ni izgubil niti enega, superpokalna lovorika pa bi bila za Francoza prva po povratku v Madrid, kjer je, med drugim, osvojil tri zaporedne naslove v Ligi prvakov in en državni naslov.

VERJETNOST

"Za nas se ne spremeni nič. To je DNK tega kluba, klub je velik. Igralci živijo za takšne tekme. Pritisk zaradi tega ni nič večji, je pa tekma pomembna, ker je v igri trofeja," je nadaljeval Zidane, ki si je z varovanci finalni zmenek z mestnim tekmecem Atleticom izboril z zanesljivo zmago nad Valencio (3:1).

'Zdi se mi, da sem boljši trener'
"Spet s petimi vezisti? Ne bom vam povedal, kako bomo igrali. Vemo, kako pomembno je tisto, kar se počne v napadalni fazi igre, ne pa toliko postavitev. Vsak si lahko razlaga po svoje. Kako je 4-4-2 lahko tudi 4-3-3 ... Vemo, da posedujemo dobre reči. To nam je pomembno. Da sem bil še pred nekaj meseci pod pritiskom? Skrivne formule ni. Če bomo izgubili dve tekmi, se bo zgodilo enako. Lahko le dobro delamo. Zelo verjamem v to moštvo. Imamo najboljše, in to moramo vedno pokazati," je nadaljeval Zidane.

"Če sem boljši trener kot v prvi etapi? Da, zdi se mi, da sem. Vidim, da sem napredoval. Tudi v življenju in kot oseba. Naučiš se iz situacij in od ljudi, ki so ob tebi. Veliko poslušam ljudi, ki so z mano, njihova mnenja veljajo. Moj cilj je napredovati. To, da imam srečo ... Ne vem, ta mnenja se ne bodo spremenila. O sebi moram razmišljati tako, četudi je o meni nekdo, ki razmišlja povsem drugače. To sprejemam. Všeč mi je to, kar počnem, moje delo, puščam srce na igrišču, ostalega pa ne morem nadzirati."

TEKMA

Španci uživajo v nogometu in življenju
Pohvalil je tudi portugalskega zvezdnika Joaa Felixa, ki je z golom na pripravah pred sezono pomagal Atleticu do neverjetne zmage nad Realom v New Jerseyju (7:3), a se v zadnjih tednih oziroma mesecih precej muči.

"Niti malo ne dvomim, da gre za igralca sedanjosti in prihodnosti. Ne vem pa, če bo med tremi najboljšimi na svetu. Vsak ima svoje mnenje. Zelo dober igralec je. Atletico ga je kupil, ker je igralec prihodnosti," je nadaljeval Zidane, ki ni želel preveč razglabljati o formatu tekmovanja in prizorišču. To je vse od razkritja, da bo superpokal prvič v zgodovini gostila Savdska Arabija, na udaru kritik.

"Ne vem, nimam pretiranega mnenja. Zveza je to tako pripravila in mi smo prišli. Izkoristili smo priložnost, ki nam jo ponuja tekmovanje (Real po pravilih iz prejšnjih let ne bi imel pravice nastopa, op. a.). V vseh tekmovanjih, v katerih igramo, gremo na zmago. Vesel sem, da živim v Španiji, kjer uživajo v nogometu in v življenju," je pristavil Zidane.

Pozdrav Simeoneja (levo) in Zidana pred ligaškim obračunom leta 2017 na Santiagu Bernabeuu.
Pozdrav Simeoneja (levo) in Zidana pred ligaškim obračunom leta 2017 na Santiagu Bernabeuu. FOTO: AP

Simeone: Med življenjem in nogometom ločnice ni
Po Francozovi oceni, da je zdaj boljši trener kot takrat, ko je z Realom iz leta v leto proslavljal zmage v Ligi prvakov, je podobno vprašanje na kasnejši novinarski konferenci dobil tudi Atleticov trener Diego Simeone.

"To je tako kot življenje, z leti smo boljši. Vse nabrane izkušnje uporabimo za napredek. Menim, da sem zrasel tako v življenju kot v športu, čeprav menim, da med življenjem in nogometom ločnice ni," je dejal argentinski trener, ki je z varovanci v četrtek glasno proslavil zmago nad Barcelono (3:2), zanj sploh prvo v španskih ligaških ali pokalnih tekmovanjih proti Kataloncem.

'Imamo lepo priložnost'
"Ostajamo na poti rasti, izboljšav, iskanja tega, da bi naši nogometaši pridobili izkušnje. Tisti, ki so z nami največ časa, na najmlajše prenašajo zavedanje, kaj je Atletico, in to, v kakšnem trenutku se nahajamo. Neprestano merjenje moči z nasprotniki, kakršni so Madrid, Barca ali Liverpool, nas bo izboljšalo. Jutri imamo lepo priložnosti," je nadaljeval Simeone.

"V LaLigi je situacija drugačna, o tem smo govorili tudi pred prejšnjo tekmo (z Barcelono v polfinalu, op. a.). Tam so možni trije rezultati, tukaj samo eden. Zaradi vsake napake, ki se ti pripeti na tekmi, imaš manj možnosti, da bi se vrnil v igro, ker je možen le en rezultat, tako v polfinalu, ko se igra ena sama tekma, kot tudi v finalu."

Oblak in Correa brez težav
Navijače Atletica je skrbelo zdravstveno stanje vratarja Jana Oblaka in napadalca Angela Corree, dveh junakov zmage nad Barcelono, a je Simeone zatrdil, da bosta nared, morda pa se jima na zelenici pridruži še urugvajski branilec Jose Maria Gimenez.

"Z Oblakom in Correo je vse v redu, razen seveda udarcev, Jose (Gimenez) pa je včeraj zelo dobro treniral. Bomo videli, kakšna bo njegova forma na prihajajočem večernem treningu in nato se bomo odločili, kdo bo začel jutrišnjo tekmo," je nadaljeval Simeone.

"Verjamem v moje igralce in vedno iščem načine, na katere bi lahko klub še izboljšal. Verjamem, da je klub kot institucija od našega prihoda vedno opravljal izvrstno delo. Od (nekdanjega napadalca Radamela, op. a.) Falcaa, ki je ostal, da bi našemu strokovnemu štabu ponudil takrat zelo majhno možnost, da bi se uvrstili v Ligo prvakov. Zdaj je to že obvezno. Imamo mlade fante, včeraj, ko smo si ponovno ogledali tekmo po televiziji, so jo spremljali z občudovanjem in željo, da se izboljšajo. Moja energija so moji nogometaši. Ko vidim, da je z njimi vse v redu, se ne bojim ničesar. Nič ni pomembnejšega od jutrišnje tekme."

'Valverde je izvrsten trener'
O Realu je povedal: "Madrid zelo dobro poznamo, je zelo pomembna ekipa, katere glavni igralci igrajo vidne vloge. Imajo trenerja, ki je absolutni zmagovalec. Vsakič, ko igra, odseva željo po zmagi in to, da bo zmagal. Sem so prišli brez (Karima) Benzemaja, (Garetha) Bala in (Edena) Hazarda, a jih to ni prav nič spremenilo, želijo se še izboljšati. To želijo storiti s kroženjem žoge in prodori iz druge linije. Tu imajo Viniciusa in Rodryga, če bosta igrala, bodo imeli več hitrosti, sicer pa več posesti, mi pa moramo razmišljati, kako bi napadli te položaje, da bi jim lahko škodovali tako, kot si želimo."

Nekaj besed je tako kot Zidane namenil tudi trenerskemu kolegu Ernestu Valverdeju, ki naj bi se mu čas na klop Barce po četrtkovem porazu dokončno iztekel. Za zdaj še ni jasno, če bo Katalonce vodil do konca sezone, medtem ko naj bi se športni direktor Eric Abidal še vedno mudil v Dohi, kjer poskuša skleniti dogovor z nekdanjim vezistom Barce in zdaj trenerjem Al-Sadda Xavijem Hernandezom.

"Zelo spoštujem mnenja vseh. Zame je Valverde izvrsten trener in pokazal je, da je klub sposoben ohraniti na visoki ravni," je še povedal Simeone.

PARI

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
12. 01. 2020 21.48
Nora tekma! Bravo Courtois! Tale kanta je njegova. Po mojem sploh nebi bilo penalov, če nebi Jan branil za Atlete. Poba brani vse, samo penalo očitno ne.
KavčStrokovnjak
12. 01. 2020 18.38
+3
Že vnaprej se zahvaljujem telekomu za možnost ogleda tekme na Štv.
KavčStrokovnjak
12. 01. 2020 18.41
+2
Bedaki nočejo upoštevat reklamacije računa zaradi samovoljno zmanjšane TV sheme. V poslovnem svetu stvari ne funkcionirajo tako. Seveda so prijazno ponudili možnost prekinitve pogodbe brez sankcij in dodatnih stroškov. bla bla bla če jim lahko verjameš...
grozjak
12. 01. 2020 20.18
+1
Ista vaja je bla pred leti z sportklubi....trajalo je več mesecev, preden se je nekdo spomnil, da so tv programi zaradi gledalcev.....
ehjaehja
12. 01. 2020 12.00
-1
bodite raje veseli da atletiko in real igrasta v finalu in rešujeta ugled španskega nogometa saj ga barca vedno znova uspe osramotit.
Žnjj07
12. 01. 2020 13.33
+0
Misliš osramotit tako, da izpadeš v osmini finalaCL?
Žnjj07
12. 01. 2020 13.34
+0
Aja..pa Barca je bla edini španski klub med nosilci na žrebu a ne zapirač?
Roglič šampion
12. 01. 2020 15.49
Tu se motis...nosilec je bila tudi valencia(na zrebu za osmino finala)
RUBEŽ
12. 01. 2020 11.17
+1
Finale igrata dva kluba, ki po normalnem sistemu tam ne bi bila. To je pač rezultat zveze po pohlepu za denar.
Kollerik
12. 01. 2020 11.22
-2
...zato nam iz VAR sobe niso hoteli pokazati posnetka "prepovedanega položaja" ob zadetku Piqueja... so pač skrili...
ehjaehja
12. 01. 2020 11.56
-1
vas boli da je barca postala povprečna ekipa ki jo premaga vsaka ekipa ki ne igra z spuščenimi hlačami proti njej 🤣🤣
User513426
12. 01. 2020 12.08
+1
očitno igrajo proti realu vsi z spuščenimi hlačami, če jih imajo pa samo do kolena je pa že kriza in ni pozitivnega rezultata
Roglič šampion
12. 01. 2020 15.50
+1
A zato vodmo v laligi pa smo eni glavnih favoritov lige prvakov?Dej mal premisl ti zatvaralo
laycan
12. 01. 2020 09.54
+0
Kako ligaski naslov, če pa izvedenci tu na tem portalu pišejo, drugače.
Kollerik
11. 01. 2020 21.53
-11
Malo jim je zapihal južni veter, pa že plavajo po vesolju... že so "najboljši". Simeone je verjetno že poslal zahvalo s kuverto madridskim krticam v VAR sobi. Ali pa je bilo to preprosto samo sodniško darilo Real Madrida Atletom, ki je ocenil, da bo v finalu lažje z ATM, kot z Barco....
pako-san
12. 01. 2020 08.19
+4
Kot vedno imas spet prav kollerik,spet var,sodniki verjetno trava,crta na igriscu in se veter so krivi za poraz. Sam da mas ti prav. In pol pride zaljenje in pljuvanje s tvoje strani.
Kollerik
12. 01. 2020 08.28
-6
Sodniški umazaniji iz Madrida je treba reči STOP.
pako-san
12. 01. 2020 08.57
+4
Ta sodniska umazanija precej in prevec pomaga Barceloni,zato ne kvasi neumnosti
Kollerik
12. 01. 2020 09.13
-6
Kollerik
12. 01. 2020 10.07
-2
In ko bi realovi nesposobneži kdaj bili sposobni premagat Barco, tako pa se samo naslajate, ko kermu drugemu to rata. Ubogi ste.
laycan
12. 01. 2020 10.29
+3
In ti sam sebe prepricujes, da si navijač. Ti z normalnim človekom ne moreš komunicirat, ker nisi na isti valovni višini. Samo brezveze, blatis.
Kollerik
12. 01. 2020 11.21
-1
kar tako naprej, lajka, kar tako naprej, pljuvač.
Roglič šampion
12. 01. 2020 15.52
ehjaehja
11. 01. 2020 19.10
+3
8 finalov nič porazov Dame in gospodje Galaktični Real Madrid in strah in trepet nasprotnikov Zinedine Zidane👏👏👑👑👑
AtleticoSLO
11. 01. 2020 20.35
-2
Dej ne nabiji zgubil ste v Talinu in to proti nam Atleticu….4-2...in ja bila je pomembna lovorika...lovorika...ki da zmagovalca med obem najboljšima ekipama iz LE...
AtleticoSLO
11. 01. 2020 20.36
+0
ehjaehja
11. 01. 2020 20.36
+7
AtleticoSLO
11. 01. 2020 20.57
+5
Zapirač o tem se ti pa opravičujem Julen je bil...sori vzamem nazaj..a vseeno če govorimo o Realu...so izgubljali...no bomo videli jutri...pa bomo po tem Komentirali .....LP
ehjaehja
11. 01. 2020 21.14
+8
Lp in naj zmaga boljši pa brez poškodb in svinjarij iz obeh strani.
AtleticoSLO
11. 01. 2020 21.31
+6
KONČNO ena pametna od tebe....enako tudi Realu privoščim minimalni poraz heheh...Na fer tekmo
Gaylona
12. 01. 2020 08.16
+2
Bil na tekmi v Tllinu in vem kako so izgubili iz nic ;) tista dva gola so pa prejeli proti koncu 2 podaljska ce me spomin ne moti
AtleticoSLO
12. 01. 2020 09.26
-1
igyyp
12. 01. 2020 10.30
+1
Zapiram: Ne bit tako prepričan v zmago, vemo vsi kdo je ATM, tko da tvoje napovedi, se lahko hitro spremenijo.
dark horse
11. 01. 2020 18.23
+0
Zatvaralo kje imaš print screen stave 😂😂😂
ehjaehja
11. 01. 2020 18.25
+1
ehjaehja
11. 01. 2020 18.07
+3
Zidane tata za vse trenerje!!! Komaj čakam ju3 finale. HALA MADRID!!!👑👑👑
User513426
11. 01. 2020 20.00
+3
tudi jaz. upam samo, da v primeru poraza reala se ne boš spet zaprl v kakšno luknjo in ostal v njej dokler real spet ne zmaga. takšna je tvoja navada po slabem rezultatu reala
ehjaehja
11. 01. 2020 20.27
+1
ne takšna je vaša navada ko vas recimo atletiko nafila al pa ko e zmagaste espanyola ali pa mo vas rešetajo v ligi prvakov kot za šalo. drugače pa sem mnenja dabse začenja era Real Madrida za naslednjih 10 let.če imam prav pa bomo videli kmalu.
dark horse
11. 01. 2020 20.47
-4
Me zanima kako dolg nos imaš ti zatvaralo s svojimi lažmi
ehjaehja
11. 01. 2020 20.50
+3
bodi priden da vas ne bo še kakšna ekipa tako nabrisala v zadnjih minutah..
Roglič šampion
12. 01. 2020 15.55
Zidane je vrhunski trener...a najboljsi trener zadnjega desetletja je le en...pep guardiola