Nogomet

Rožman uživa na Reki: Od prvega dne imam popolno podporo uprave

Štore pri Celju, 22. 04. 2020 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
6

Slovenski nogometni trener Simon Rožman je presrečen, da ga je trenerska pot vodila na Reko, kjer kot glavni trener HNK Rijeke uživa. Priznava, da gre za naslednji korak na poti. Čeprav se je soočil tudi s posledicami, ki jih je pustil koronavirus.

NK Celje, NK Domžale, HNK Rijeka. Pot komaj 37-letnega nogometnega trenerja Simona Rožmana iz Štor pri Celju. Kraja, kjer so se v zelo dobre igralce, a tudi trenerje, razvili mnogi prebivalci blokovskega naselja Lipa. A Jimmy, kot ga kličejo prijatelji, je nekaj posebnega. Na športni poti ni nikoli veljal za najbolj ambicioznega, čeprav je v njem gorela želja, da bi bil nekega dne najboljši. Na klubski ravni ni nikoli izstopal v dresu Celjanov, a bil delaven. Obenem pa je uspešno usklajeval šolo in šport, ob koncih tedna stiskal pesti za italijanski AC Milan. “Matic, to so pa Juventini. Včasih smo jih premagovali, kot za stavo,” je pred dnevi, ko smo ga obiskali v Štorah, dejal drugi najmlajši trener med hrvaško elito, ki mu pri delu na Reki pomagata sokrajan Aleš Kačičnik in analitik Alen Obrez. Sodelovali so že v preteklosti, sodelujejo še danes.

Simon Rožman je pred selitvijo na Reko, sedel na klopi domžalskega prvoligaša.
Simon Rožman je pred selitvijo na Reko, sedel na klopi domžalskega prvoligaša. FOTO: Damjan Žibert

Praviloma so zadovoljni zapuščali delovno okolje, v katerem so se znašli, imeli 'kaj pokazati', zdaj so se soočili s koronavirusom, ki je čez noč zaustavil nogometni svet. “Zdaj je najbolj pomembno zdravje, zdravstveno osebje, ki pomagat reševati okužene. Tega se vsi zavedamo, zato se je za nas sezona začasno zaustavila, bili smo primorani v karanteno. Šport, ki združuje, je bil preko noči v krču. Upam, da se stvari kar najhitreje uredijo,” je za 24ur.com povedal maturant I. Gimnazije iz Celja, ki je na Reki začel spodbudno, sledili so nekoliko slabši rezultati, zdaj, pred prisilnim počitkom pa so Rečani delovali všečno, bili učinkoviti: “Res je. Premagali smo še Hajduk, rekel bi celo naša najboljša tekma doslej in potem smo razpustili moštvo. Sam sem sicer še malo čakal, verjel, da se bodo stvari spremenile, a ko so začeli zapirati meje, sem tudi sam zapustil okolje v katerem delam. Se vrnil k družini.

Kek, Biščan, Rožman
Ko je prišel na Rujevico je takoj začutil, da gre za izjemno urejen klub. Da gre za naslednji korak na trenerski poti. Prvič v karieri je imel dejansko opravka le s člansko zasedbo. Na voljo je imel izjemen trening center, s tremi igrišči, fitnes, na stadionu so praktično vsi nastavki, da lahko tam spiš. Kot izjemno "študiozen" trener si je prav tega želel. Sploh potem, ko je pred njim izjemen pečat v klubu pustil slovenski selektor Matjaž Kek, ko je njegovo delo uspešno nadaljeval Igor Biščan. A danes ne govorimo več o HNK Rijeki iz časov poslovneža Gabrieleja Volpija, ko se ni vprašalo koliko kaj stane, ampak le kdaj lahko pride. Danes je drugače, danes se Rožman s sodelavci opira na mlade igralce, vzgojene na Reki. “V tako dobrem vzdušju, ki vlada okoli kluba, je užitek delati. Imamo podporo uprave, sledimo procesu prestrukturiranja, pri čemer želimo delovati samooskrbno. Torej, klub želi s prodajo igralcev, vzdrževati kondicijo. Pri čemer navijači ne pričakujejo, da bi rezultat izostal,” je jasen Rožman, ki se je v ponedeljek vrnil na Rujevico. Tam biva kar v apartmaju in iz t.i. sky boxa, zaradi 14-dnevne samoizolacije, na daljavo, z najrazličnejšimi komunikacijskimi orodji, spremlja igralce na delu. Z novim koronaprotokolom, so namreč igralci lahko začeli z delom, a v zelo omejenih razmerah. 

Matjaž Kek je na Reki pustil neizbrisen pečat, moštvo popeljal do naslova državnih prvakov.
Matjaž Kek je na Reki pustil neizbrisen pečat, moštvo popeljal do naslova državnih prvakov. FOTO: Damjan Žibert

Ni prišel zaradi denarja
V ambicioznost Rožmana ni nikoli nihče dvomil. Njegovo življenjsko vodilo je, da 'želi biti najboljši, ko leže v posteljo pa ne želi razmišljati, da česa ni naredil', ga spremlja še danes. Želi si priložnosti, zdravega delovnega okolja. Denar ni pri odločitvi nikoli na prvem mestu. S finančno sanacijo kluba se je v preteklosti že srečal, zdaj se je srečal še z nujnim nižanjem pogodb, ki so posledica koronavirusa. Izkazal se je, kot izjemno solidaren trener. “Klub mi je od prvega dne stal ob strani, tudi, ko rezultati niso bili takšni, kot smo si jih želeli. Menim, da smo v teh časih naredili primerno potezo. Gre za čas solidarnosti, pomeni, da smo se ekspresno dogovorili za znižanje plač, saj je jasno, kam se pelje gospodarstvo. Mislim, da je v času zdravstvene krize potrebno biti solidaren. Lahko povem, da sem se do nadaljnjega odpovedal večjemu delu svoje plače, da bi sodelavci lahko ostali na približno istem. Je pa to čas, da se stvari postavijo na novo. Da se morda nekatere druge vrednote, ki so se izgubile na človeški ravni, vrnejo. Verjamem, da so pred nami dnevi, ko bomo lahko le še rasli,” je dejal Rožman, ki komaj čaka, da se nogometni ples vrne v stare tirnice. Da bodo lahko navijači znova uživali v izjemnih predstavah njegovih varovancev, ki so tudi v času karantene garali. Na prvi trening so namreč prišli v zelo dobrem stanju.

O tem in še čem pa s Simonom Rožmanom v športnem delu oddaje 24UR.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FlatyEric
22. 04. 2020 21.53
+3
Sem vesel za Simona in Aleša. Vseeno pa upam, da bo končani poti v Rijeki prideta v Maribor, ker iz tega kluba zaenkrat ne bo nič se bojim.
Dibala
22. 04. 2020 21.27
-2
kako dolgo bo uzival vso podporo te bojo nagnali ko psa
androtta
22. 04. 2020 21.02
-3
Rozman trenira rijeko 😂 Enako kot, ce jaz zadenem sedmico loto cez 1 teden! Ja vso sreco srecko sreckovič!
androtta
22. 04. 2020 21.06
-4
Je pa res, da izkusen trener ne bi pristal na taksno politiko kluba, vzgoja lastnik igralcev-prodaja, Itd,... samo vseeno rozman srecko sreckovic 😂😀😂😂 nisem mogel verjet, da je takrat zasedel mesto glavnoga trenerja rijeke 😀 Mojster se valda se sam ne zaveda kaksno sreco ima v zivljenju,..... ze, ko so mediji govorili za maribor, da bi naj prisel se mi je zdelo neverjetno a v rijeke ima itak placo 30x vecjo kot pri domzalah, celju in 4x vecjo kot bi imel pri mariboru,... sekira mu je padala v med 😂
ferari23
22. 04. 2020 19.49
+3
Saj Slovenci navijamo al za Reko ali Hajduk Saj Slovenci na Hrvaškem navijamo al z Reko ali Hajduk,venomer pa je pustil zelo dober vtis Kek na Reki.
Mungos2
22. 04. 2020 19.11
+8
Bravo gospod Rožman!!! V Domžalah pa še naprej kraljujeta Oražem in Razdrh! Žal !!!!!!!!