Nogomet

Sin legende Deportiva trka na vrata članske ekipe Barcelone

Barcelona, 30. 03. 2021 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Deportivo iz La Corune je bil nekoč strah in trepet španskih in evropskih zelenic. Nekdanji polfinalist Lige prvakov in leta 2000 tudi španski prvak je padel vse do tretje lige, kjer je v tej sezoni utrpel morda največjo blamažo v klubski zgodovini, ko je na domači zelenici izgubil z B-ekipo največjega rivala Celte iz Viga. Za nekaj veselja na severni španski obali so poskrbele vsaj novice iz Barcelone.

Fran (po zmagi nad Realom v finalu španskega pokala) je bil član španske reprezentance, ki se je na Euru 2000 merila s Slovenijo. V karieri je igral le za Fabril (1987–1988) in Deportivo (1988–2005).
Fran (po zmagi nad Realom v finalu španskega pokala) je bil član španske reprezentance, ki se je na Euru 2000 merila s Slovenijo. V karieri je igral le za Fabril (1987–1988) in Deportivo (1988–2005). FOTO: AP

Na članskih treningih Barcelone že dlje časa sodeluje Nico Gonzalez, 19-letni srednji vezist, ki je po poročanju dnevnika La Voz de Galicia hitro prepričal trenerja Ronalda Koemana. Nizozemec je v svoji prvi sezoni na Camp Nouu uspel uveljaviti že več talentov iz mladinske šole, očitno pa bo sin legendarnega vezista Deportiva iz La Corune, Frana Gonzaleza, naslednji v vrsti.

"Kdo pa je ta blondinec?" naj bi Koeman dejal svojim sodelavcem, ko je prvič videl Gonzaleza v živo. Šlo naj bi za tekmo med B-ekipo Barcelone in mladinsko selekcijo. "To je Nico Gonzalez, mladinec, Franov sin," naj bi Koemanu odvrnil delegat B-ekipe. "Sin Frana iz Deporja?" naj bi bil presenečen Koeman.

Fran: Mora storiti odločilen korak
Od tedaj naprej naj bi Gonzalez že preskočil več selekcij v mladinskem pogonu, postal je tudi stalni član B-ekipe, ki jo vodi Francisco Garcia Pimienta. Nad Gonzalezom je očitno Koeman še vedno zelo navdušen, saj so pri La Voz de Galicia zapisali, da neprestano sprašuje o njegovem napredku in ga vabi na treninge članov, čeprav ga še ni uvrstil na seznam za katero od tekem v španskem prvenstvu ali pokalu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težava naj bi bila v pogodbi, ki se mu izteče ob koncu sezone, samo v trenutku, ko jo bo podaljšal, pa ga bo lahko Koeman uvrstil v kader za kakšno ligaško preizkušnjo. Šlo naj bi za resnega kandidata, da na dolgi rok nadomesti španskega reprezentanta in legendo kluba Sergia Busquetsa na položaju zadnjega vezista, čeprav se zdi, da veliko pogosteje kot Busquets "pogleda" tudi proti vratom. Glede na to, da kaže zelo dobre predstave v B-ekipi, s katero je odigral že več kot 1000 minut v tretji ligi, so nanj postali pozorni tudi nekateri evropski velikani.

"Zdaj je v težki starosti, v kateri mora storiti odločilni korak. Prihodnost vsakega posameznika je odvisna od ambicioznosti in tega, kaj je pripravljen žrtvovati," je za madridski AS pred časom dejal njegov oče Fran. "Nogomet se je močno spremenil. Jaz do 17. leta praktično nikoli nisem treniral, zdaj je drugače in tudi veliko boljše, več se trenira, bolje, zelo se pazi na prehrano ... Pri njegovi starosti morda nisem bil tako dober, a v dveh letih ‒ po tem, ko sem opravil priprave s prvo ekipo Deporja ‒ sem močno napredoval in moj preskok je bil brutalen. Ta korak zdaj čaka njega."

Od evropskih višav do boleče streznitve
Deportivo je bil s Franom Gonzalezom na sredini igrišča redni udeleženec izločilnih bojev Lige prvakov in leta 2000 osvojil tudi premierni španski naslov. V sezonah 1993/94, 1994/95, 2000/01 in 2001/02 so bili galicijski belo-modri druga ekipa španskega prvenstva, leta 2004 so se prebili vse do polfinala Lige prvakov, kjer jih je ustavil kasnejši prvak Porto s Josejem Mourinhom na klopi.

Hude finančne težave so prispevale k prvemu slovesu od elitnega španskega prvenstva leta 2011, po nekaj povratkih in izpadih pa se je lani ekipa iz La Corune prvič po 39 letih morala spopasti s selitvijo v tretji rang tekmovanja.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gullit
30. 03. 2021 16.40
+2
Veliko uspehov ter zdravja mu želim. Drugače je pa Deportivo bil res vrhunski klub, skoda da je tako nizko padel. Se spomnim ko jih je Milan premagal na prvi tekmi 4:1. Nato pa celo izpadel ker je povratno izgubil 8:3. Nore tekme
Vladimir.Krutov
30. 03. 2021 19.23
+1
Donato je pa igral mislim da do 38 leta starosti da se ve...
Vladimir.Krutov
30. 03. 2021 15.47
+1
Lepa slika...kral juan carlos pa žalosten....