13°C

Sin legende Deportiva trka na vrata članske ekipe Barcelone

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
J.K. /
KOMENTARJI
3
Deportivo iz La Corune je bil nekoč strah in trepet španskih in evropskih zelenic. Nekdanji polfinalist Lige prvakov in leta 2000 tudi španski prvak je padel vse do tretje lige, kjer je v tej sezoni utrpel morda največjo blamažo v klubski zgodovini, ko je na domači zelenici izgubil z B-ekipo največjega rivala Celte iz Viga. Za nekaj veselja na severni španski obali so poskrbele vsaj novice iz Barcelone.

Fran (po zmagi nad Realom v finalu španskega pokala) je bil član španske reprezentance, ki se je na Euru 2000 merila s Slovenijo. V karieri je igral le za Fabril (1987–1988) in Deportivo (1988–2005).
Fran (po zmagi nad Realom v finalu španskega pokala) je bil član španske reprezentance, ki se je na Euru 2000 merila s Slovenijo. V karieri je igral le za Fabril (1987–1988) in Deportivo (1988–2005).FOTO: AP

Na članskih treningih Barcelone že dlje časa sodeluje Nico Gonzalez, srednji vezist, ki je po poročanju dnevnika La Voz de Galiciahitro prepričal trenerja članov Ronalda Koemana. Nizozemec je v svoji prvi sezoni na Camp Nouu uspel uveljaviti že več talentov iz mladinske šole, očitno pa bo sin legendarnega vezista Deportiva iz La Corune, Frana Gonzaleza, naslednji v vrsti.

"Kdo pa je ta blondinec?" naj bi Koeman dejal svojim sodelavcem, ko je prvič videl Gonzaleza v živo. Šlo naj bi za tekmo med B-ekipo Barcelone in mladinsko selekcijo."To je Nico Gonzalez, mladinec, Franov sin," naj bi Koemanu odvrnil delegat B-ekipe."Sin Frana iz Deporja?" naj bi bil presenečen Koeman.

Fran: Mora storiti odločilen korak
Od tedaj naprej naj bi Gonzalez že preskočil več selekcij v mladinskem pogonu, postal je tudi stalni član B-ekipe, ki jo vodi Francisco Garcia Pimienta. Nad Gonzalezom je očitno Koeman še vedno zelo navdušen, saj so pri La Voz de Galicia zapisali, da neprestano sprašuje o njegovem napredku in ga vabi na treninge članov, čeprav ga še ni uvrstil na seznam za katero od tekem v španskem prvenstvu ali pokalu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Težava naj bi bila v pogodbi, ki se mu izteče ob koncu sezone, samo v trenutku, ko jo bo podaljšal, pa ga bo lahko Koeman uvrstil v kader za kakšno ligaško preizkušnjo. Šlo naj bi za resnega kandidata, da na dolgi rok nadomesti španskega reprezentanta in legendo kluba Sergia Busquetsana položaju zadnjega vezista, čeprav se zdi, da veliko pogosteje kot Busquets "pogleda" tudi proti vratom. Glede na to, da kaže zelo dobre predstave v B-ekipi, s katero je odigral že več kot 1000 minut v tretji ligi, so nanj postali pozorni tudi nekateri evropski velikani.

"Zdaj je v težki starosti, v kateri mora storiti odločilni korak. Prihodnost vsakega posameznika je odvisna od ambicioznosti in tega, kaj je pripravljen žrtvovati," je za madridski ASpred časom dejal njegov oče Fran. "Nogomet se je močno spremenil. Jaz do 17. leta praktično nikoli nisem treniral, zdaj je drugače in tudi veliko boljše, več se trenira, bolje, zelo se pazi na prehrano ... Pri njegovi starosti morda nisem bil tako dober, a v dveh letih ‒ po tem, ko sem opravil priprave s prvo ekipo Deporja ‒ sem močno napredoval in moj preskok je bil brutalen. Ta korak zdaj čaka njega."

Od evropskih višav do boleče streznitve
Deportivo je bil s Franom Gonzalezom na sredini igrišča redni udeleženec izločilnih bojev Lige prvakov in leta 2000 osvojil tudi premierni španski naslov. V sezonah 1993/94, 1994/95, 2000/01 in 2001/02 so bili galicijski belo-modri druga ekipa španskega prvenstva, leta 2004 so se prebili vse do polfinala Lige prvakov, kjer jih je ustavil kasnejši prvak Porto s Josejem Mourinhom na klopi.

Hude finančne težave so prispevale k prvemu slovesu od elitnega španskega prvenstva leta 2011, po nekaj povratkih in izpadih pa se je lani ekipa iz La Corune prvič po 39 letih morala spopasti s selitvijo v tretji rang tekmovanja.

Koronavirus pasica nova