Nogomet

Skandinavci in Islandci s skupno izjavo proti Infantinovemu predlogu

Koebenhavn, 16. 10. 2021 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šest nordijskih članic Evropske nogometne zveze (Uefa) je s skupno izjavo predstavilo svoje razloge, zakaj nasprotujejo zamisli Mednarodne nogometne zveze (Fifa), da bi svetovno prvenstvo namesto na štiri leta potekalo vsaki dve leti. Eden izmed njih je bojazen, da bi evropsko prvenstvo in ženska tekmovanja ob tem izgubila svoj pomen.

Povečanje števila svetovnih prvenstev bi negativno vplivalo na obstoječa tekmovanja, evropsko prvenstvo bi postalo preživeto, prav tako pa bi veljavo izgubila ženska tekmovanja, so, kot je v petek poročala ameriška tiskovna agencija AP, nogometne zveze zapisale v skupni izjavi.

Kot so zveze pojasnile po srečanju v Københavnu, bi lahko Fifin predlog popolnoma onemogočil nadaljevanje izvajanja trenutnega modela turnirjev in reprezentančnih tekem. Dodali so, da bodo sicer podprli konstruktivne spremembe za razvoj nogometa v drugih regijah, a da ob tem uspešen evropski razvoj ne bi smel trpeti.

Ob tem so zveze nordijskih držav še pozvale Fifo, naj dobro premisli in naj ne prehiteva z odločitvijo, saj gre za ogromno spremembo. Gre za nogometne zveze Danske, Norveške, Švedske, Finske, Ferskih otokov in Islandije.

Gianni Infantino bo težko uspel z idejo o SP na vsaki dve leti.
Gianni Infantino bo težko uspel z idejo o SP na vsaki dve leti. FOTO: AP

Njihov odziv ni presenetljiv, saj kar nekaj vplivnih funkcionarjev iz regije zaseda pomembne položaje v Uefi, ki je glavna nasprotnica svetovnega nogometnega bienala. Šved Karl-Erik Nilsson je podpredsednik Uefinega izvršnega odbora, predsednik danske nogometne zveze Jesper Moller pa je njegov član.

Vseeno pa se večina nordijskih držav uvršča v krog reprezentanc, na katere cilja Fifa – gre za ekipe, ki niso stalne udeleženke SP in bi lahko z bienalom dobile več priložnosti za uvrstitev na največje nogometno tekmovanje. Finska in Ferski otoki še niso igrali na SP, Islandija je leta 2018 v elitni druščini igrala prvič, Norveška pa ni bila na SP vse od leta 1998. Medtem pa si je Danska že zagotovila igranje na SP v Katarju prihodnje leto, dobro pa kaže tudi Švedski, ki vodi v svoji skupini.

Zunaj Evrope sta idejo Fifinega predsednika Giannija Infantina podprli afriška in azijska krovna nogometna federacija. Fifa je sicer za leto 2026  število udeleženk že razširila na 48, s prvenstvom na dve leti pa bi po njenem mnenju pomagali razvoju nogometa ter zmanjšali premoč evropskega in južnoameriškega nogometa, navijači bi si lahko ogledali več pomembnih tekem, prav tako pa bi to pozitivno vplivalo na finance.

Odločitev o morebitni uvedbi SP na dve leti bo Fifa sprejela decembra, ko se bo srečalo vseh njenih 211 članic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.