Nogomet

Pohjanpalo postavil piko na i črnemu dnevu za Dansko, Belgija brez težav

København, 12. 06. 2021 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Finska reprezentanca je na svojem prvem nastopu na največjih tekmovanjih presenetljivo premagala Dansko z 1:0. Edini zadetek na tekmi je v 60. minuti dosegel Joel Pohjanpalo. Srečanje je minilo v senci nezgode nesrečnega Christiana Eriksena, ki se je v 43. minuti zgrudil in je bil po izdatni zdravniški pomoči pripeljan v bolnišnico. Njegovo stanje je sicer stabilno. Po skoraj dveurni prekinitvi se je tekma nadaljevala, Finci pa v znak spoštovanja zgodovinske zmage niso proslavljali na igrišču. Na drugi tekmi skupine B so Belgijci po golih Romeluja Lukakuja (dosegel je dva) in Thomasa Meunierja premagali Ruse s 3:0.

Joel Pohjanpalo je bil strelec zadetka za 0:1 na tekmi med Dansko in Finsko.
Joel Pohjanpalo je bil strelec zadetka za 0:1 na tekmi med Dansko in Finsko. FOTO: AP

Danska je srečanje odločno odprla in do prekinitve zaradi nezgode Christiana Eriksena povsem prevladovala. V 15. minuti je zvezni nogometaš Pierre-Emile Hojbjerg prišel do strela z glavo, vratar gostov Lukaš Hradecky pa je žogo odbil preko vrat. Tri minute kasneje je v svojem slogu z razdalje sprožil nesrečni Eriksen, a se je finski vratar, sicer rojen na Slovaškem, še enkrat izkazal. Tudi v nadaljevanju so imeli Danci številne polpriložnosti, ki pa so ena za drugo ostale neizkoriščene. Razbranil se je tokrat odlično razpoloženi Hradecky, ki ga ni premagal niti Barcelonin Martin Braithwaite z zavitim strelom v 40. minuti. 

Po skoraj dveurni prekinitvi smo najprej videli zadnje štiri minute prvega polčasa, kjer pa priložnosti ni bilo. Še pred tem so finski nogometaši poskrbeli za hvale vredno potezo, saj so danske nasprotnike pričakali na igrišču in jim ob povratku namenili aplavz. Na začetku drugega dela smo spremljali skoraj identičen scenarij kot v večini prvih 45 minut. Danci so napadali, žilavi Finci pa so se še naprej nepopustljivo branili. In to uspešno, saj Danci več kot nekaj zadržanih strelov niso zmogli. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V 60. minuti pa je sledil še drugi šok za domače navijače na stadionu Parken. V trenutku, ko je bilo razmerje v strelih 18:0, od tega 4:0 v okvir vrat, so Finci povezali enega redkih organiziranih napadov. Teemu Pukki ni prišel do prostora za strel v kazenskem prostoru, zato je žogo zavrnil na levo stran, kjer je bil na predložek pripravljen Jere Uronen. Podaja je bila dovolj natančna, da jo je Joel Pohjanpalo nekako le uspel spraviti za hrbet vratarja Kasperja Schmeichela

Večina navijačev s Finske je bila zbranih prav za vrati, kjer je prišlo do zadetka, zato so se na prvi zadetek svoje reprezentance v zgodovini velikih tekmovanj odzvali nadvse čustveno. Nogometaši pa so več kot očitno še vedno imeli v mislih Christiana Eriksena, saj se po zadetku sploh niso veselili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po zadetku se stanje na igrišču ni pretirano spremenilo, Danci so nadaljevali z obleganjem gostujočih vrat, a neuspešno. Najlepšo priložnost je v 74. minuti z bele točke zapravil Hojbjerg, ko je še enkrat več odlično posredoval Hradecky. Domača reprezentanca je skupno imela kar 22 strelov, finska le enega, zapravljena enajstmetrovka pa je le zaokrožila dan, ki ga bodo na Danskem skušali čim prej pozabiti. 

A najbolj pomembno je, da je svojo "tekmo" očitno dobil Christian Eriksen. Po zadnjih informacijah naj bi bilo z njim vse v redu. Prav zvezdnik Interja pa je prek video pogovora soigralce pozval, naj nadaljuje tekmo, je razkril direktor danske nogometne zveze Peter Moller. Finci pa si za prikazano spoštovanje zaslužijo vse pohvale, saj se zgodovinskega uspeha niso veselili niti po koncu tekme, temveč so v tišini obstali na igrišču in na ta račun poželi ovacije z vseh tribun stadiona Parken. 

Neverjetna prevlada Dancev na tekmi s Finci ni botrovala k zmagi.
Neverjetna prevlada Dancev na tekmi s Finci ni botrovala k zmagi. FOTO: Sofascore.com

Belgijci vse rešili že v prvem polčasu 

Selektor belgijske izbrane vrste Roberto Martinez je na prvi tekmi presenetil z izbiro branilcev, saj je v ogenj od prve minute poslal tudi Dedrycka Boyato, na levi strani sredine pa je namesto Edena Hazarda začel njegov brat Thorgan. V konici napada je bil pričakovano Romelu Lukaku, na krilnih položajih pa sta priložnost dobila Dries Mertens in Yannick Carrasco

V Sankt Peterburgu na prvi zadetek ni bilo treba čakati dolgo. V 10. minuti si je veliko napako privoščil domači branilec Andrej Semenov, vse skupaj pa je s pridom izkoristil Lukaku za enostaven zadetek in zgodnje vodstvo rdečih vragov. Napadalec Interja je med proslavljanjem zadetka stekel do ene od kamer in v objektiv dejal: "Christian, rad te imam." S čimer se je seveda spomnil na nesrečnega klubskega soigralca iz Interja Christiana Eriksena.  

V 27. minuti je z igrišča zaradi poškodbe moral Timothy Castagne, nadomestil pa ga je Thomas Meunier. In prav nogometaš Borussie iz Dortmunda je bil kot drugi med strelci. Tekla je 34. minuta, ko je Hazard poslal predložek z leve strani, Anton Šunin v vratih Rusov je slabo odbil, Meunier pa je odbitek pospravil za njegov hrbet za rezultat polčasa 2:0. 

V prvem delu igre je imel tudi selektor Rusije Stanislav Čerčesov kar nekaj težav, opravil je namreč kar dve menjavi. Daler Kuzjaev je igrišče zapustil v 30. minuti zaradi poškodbe, nadomestil ga je Denis Čerišev, tik pred koncem prvega dela pa je veterana Jurija Žirkova zamenjal Vjačeslav Karaveav

Belgijski nogometaši so pred tekmo z Rusijo pokleknili, kar je na stadionu v Sankt Peterburgu poželo glasne žvižge domačih navijačev.
Belgijski nogometaši so pred tekmo z Rusijo pokleknili, kar je na stadionu v Sankt Peterburgu poželo glasne žvižge domačih navijačev. FOTO: AP

V nadaljevanju so Rusi pritisnili, bili so bistveno nevarnejši kot v prvem delu, a brez pravega učinka. Thibaut Courtis v vratih gostov ni imel veliko dela. Čerčesov je že v 63. minuti opravil zadnjo, peto zamenjavo, vendar niti to ni pomagalo. Za piko na i zmagi Belgije, ki so pokazali, zakaj jih stavnice uvrščajo med glavne favorite, je tik pred koncem poskrbel Lukaku s svojim drugim zadetkom na tekmi. Med asistente se je vpisal Meunier, ki je poslal sijajno globinsko podajo, napadalec Interja pa je s svojo slabšo desnico v mojstrskem slogu zabil za končnih 3:0. Omeniti velja še 72. minuto, ko je na igrišče vstopil Eden Hazard, ki je nadomestil Mertensa. Nogometaš Reala pa večjega pečata na igrišču ni pustil.  

Statistika tekme Belgija – Rusija
Statistika tekme Belgija – Rusija FOTO: Sofascore.com
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEDOxy50pMEDO
13. 06. 2021 10.02
+1
Angleži, prosim, zmagajte danes!
Fuzbaler
13. 06. 2021 08.49
+1
Samo, da bo z Eriksenom vse v redu. Zgledalo je res grozno. Dobra stvar pri vsemu pa je, da se je to zgodilo na taksni tekmi, kjer je za zdravje igralcev res poskrbljeno do potankosti. V nekaj sekundah je bila pri njemu vrhunska zdravniska ekipa, ki mu je rešila življenje. Niti predstavljati si ne želim, da se to zgodi na kakšni tekmi nižje lige...defibrilatorji bi morali biti ob vsakem športnem objektu, tudi v Sloveniji.
TEDOxy50pMEDO
13. 06. 2021 10.03
Če bi bila ta tekma v Azerbajdžanu, bi bilo drugače.
Lektor Jure T.
13. 06. 2021 08.23
+1
Moj poklon celotni zdravniski ekipi, ki je resila Eriksena
Di si bio 91
12. 06. 2021 21.58
-2
Jutri bo športna sila od Hrvaške razbila Anglijo 2-0. Srbi in Slovenci, pa bodo kot ponavadi gledali evropsko prvenstvo na kauču hahahha
Iniesta
13. 06. 2021 08.38
+0
Hahaha, Gordi Albion vam bo napolnil mrezo … prestaro jedro ekipe imate …
Sortegilio
12. 06. 2021 21.57
+0
Pocarska zmaga Fincev. Če ne bi bilo tistega dogodka, v sanjah ne bi zmagali.
Di si bio 91
12. 06. 2021 21.49
-7
Jutri igrajo kockice 💓🇭🇷🇭🇷🇭🇷
Paštašutar
12. 06. 2021 21.50
+4
hirajem
12. 06. 2021 21.52
+3
jutri bodo kockice zlorabljene z strani angleške konjenice
Bajkerrado
12. 06. 2021 21.53
+3
Bajkerrado
12. 06. 2021 21.55
+0
aja pa bosanski katoliki niste hrvati...pravi sosed iz dalmacije hehe
Di si bio 91
12. 06. 2021 21.59
-2
@BichezNcocain ja, ja, dej še malo laži. Vam Srbom je laž najmočnejše orožje. Hrvaški narod je enoten.
drimtim
13. 06. 2021 09.06
aylar
12. 06. 2021 21.48
+1
Vazno, da je z igralcem vse uredu. Sem gledala tekmo in je bilo prav mucno gledati kako ga ozivljajo.
Di si bio 91
12. 06. 2021 21.48
-2
Jutri igrajo kockice 🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷💓💓💓💓 IDEMO VATRENI!!!
Petarda10
12. 06. 2021 21.41
+11
Poraz ali zmaga cisto vseeno glavno da bo Eriksen cimprej okreval in se vrnil na zelenice, drzi se legenda!
beauceron
12. 06. 2021 21.33
+7
Res so se Danci lepo potrudili za prijatelja iz ekipe. Ne morem reči da Finci zasluženo. Jim pa privoščim