Nogomet

Tulipanom poslastica v Amsterdamu, Avstrijci ohladili makedonsko evforijo

Bukarešta, 13. 06. 2021 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Severna Makedonija je na svoji prvi tekmi na velikih tekmovanjih izgubila z Avstrijo (1:3). Za naše severne sosede so v polno merili Stefan Lainer, Michael Gregoritsch, Marko Arnautović, prvi zadetek za Makedonce pa je dosegel legendarni Goran Pandev. Na drugi tekmi skupine C je Nizozemska po pravem trilerju prišla do zmage nad Ukrajino s 3:2. Odločil je Denzel Dumfries v 85. minuti.

Severna Makedonija je postala 35. država z nastopom na zaključnem turnirju stare celine. Avstrijci so tekmece obakrat premagali v kvalifikacijah za EP, a je selektor Severne Makedonije Igor Angelovski dejal, da se je odtlej marsikaj spremenilo. "To je večje, kot karkoli drugega," je pred nastopom na EP poudarjal prvi makedonski zvezdnik Goran Pandev. Ta se je sicer vpisal med strelce, a tako želene velike zmage ali vsaj točke za Makedonce, na kar je dolgo kazalo, na koncu ni bilo. So pa do svoje prvega zmage na evropskih prvenstvih prišli Avstrijci.

Makedonci so tekmo začeli pogumno, toda do 18. minute prave priložnosti ni bilo. Potem pa se je z leve strani za dolgo podajo na drugo vratnico odločil Marcel Sabitzer, Stefan Lainer pa je iz ostrega kota z nogo ugnal Stoleta Dimitrievskega v makedonskih vratih. Kot zanimivost, Lainer je nazadnje za Avstrijo zadel prav proti Makedoncem, Sabitzer pa je pred tem svojo zadnjo podajo za izbrano vrsto prav tako prispeval proti današnjemu tekmecu.

V 22. minuti je imela Avstrija še eno lepo priložnost, spet je z leve podal Sabitzer, sicer soigralec Kevina Kampla pri Leipzigu, žogo je iz prve proti golu usmeril Saša Kalajdžić, toda makedonski vratar je bil na mestu. Makedonci pa so se hitro vrnili v igro, v 28. minuti je avstrijski vratar Daniel Bachmann izpustil žogo, kar je unovčil izkušeni skoraj 38-letni Goran Pandev in dosegel prvi makedonski gol na velikih tekmovanjih. 

Pandev, ki je za izbrano vrsto debitiral junija 2001, je po podatkih Opte pri 37 letih in 321 dneh postal drugi najstarejši strelec na evropskih prvenstvih, rekord drži Avstrijec Ivica Vastić, ki je leta 2008 zadel pri 38 letih in 257 dneh.

Statistika Gorana Pandeva proti Avstriji.
Statistika Gorana Pandeva proti Avstriji. FOTO: Sofascore.com

V drugem polčasu ob bolj ali manj enakovredni igri dolgo ni bilo obetavnejše akcije, v 63. minuti so sicer malce zagrozili Makedonci prek Bobana Nikolova (Bachmann je bil pravočasno pri njem), v 64. pa Avstrijci prek Michaela Gregoritscha, ko se je izkazal Dimitrievski. Selektor Avstrije Franco Foda je pred dvobojem opozarjal na makedonske protinapade, v 75. minuti so tekmeci izpeljali enega, a brez pravega zaključka.

Avstrijci pa so vse bolj pritiskali in v 78. minuti povedli, ko je David Alaba z leve strani poslal zavrtinčeno žogo pred gol, kjer jo je prestregel Gregoritsch in jo poslal v mrežo. Usodo Makedoncev je zapečatil Marko Arnautović v 89. minuti, ko je z leve strani prišel v kazenski prostor, obšel še Dimitrievskega in žogo poslal v mrežo.

"Zelo veseli smo, saj smo si želeli začeti na najboljši možen način. Leta 2016 nismo začeli dobro, čeprav smo imeli zelo dobro ekipo z veliko potenciala. Zelo dobro je tudi, da sta v polno merila dva rezervista. To je naša dodana vrednost," je bil po tekmi zadovoljen avstrijski kapetan David Alaba. 

Nizozemski selektor Frank de Boer je z zmago vsaj nekoliko utišal številne kritike na svoj račun.
Nizozemski selektor Frank de Boer je z zmago vsaj nekoliko utišal številne kritike na svoj račun. FOTO: AP

Tekma za sladokusce v Amsterdamu

Nizozemska, Evropski prvak iz leta 1988, je igrala prvo tekmo na velikih tekmovanjih po sedmih letih, potem ko je ni bilo tako na EP 2016 kot SP 2018. Tekmec je bila Ukrajina, za mnoge ekipa, ki bi lahko pod vodstvom selektorja Andrija Ševčenka presenetila na tem turnirju. "Vemo, da igramo proti zelo močni ekipi, in vemo, da je Nizozemska favorit," je pred tekmo priznal nekdaj odlični napadalec. Oboje se je pokazalo za resnično. Nizozemci so v večini tekme pokazali dobro igro in zasluženo zmagali.

Nizozemska je imela v prvem polčasu kar deset strelov, a ni uspela zatresti mreže ukrajincev. Zanimivo, da na letošnjem evropskem prvenstvu še nobena ekipa, ki je v prvem polčasu imela vsaj deset strelov, ni uspela doseči zadetka (Danska, Italija in Švica, op. a.). 

Nizozemska, ki v osrčju obrambe ni mogla računati na že dlje časa poškodovanega Virgila van Dijka in tudi Mathijsa de Ligta, je silovito začela tekmo proti Ukrajincem, ki so prav tako na trenutke pokazali (proti)napadalno naravnanost. Toda večino polčasa je prevladovala zasedba v oranžnih dresih, ki je sprožila precej nevarnih strelov, toda pri večini je izvrstno posredoval vratar rumeno-modrih Georgij Buščan.

Ta je bil na preizkušnji že v drugi minuti po protinapadu Memphisa Depaya, nato je v šesti minuti preprečil veselje Denzelu Dumfriesu, ki je streljal iz bližine, v 39. minuti pa je ustavil še močan poskus Georginia Wijnalduma.

Slednji je pred tem nevarno meril tudi v sedmi minuti, Dumfries pa je v 40. minuti zapravil novo priložnost, ko je neoviran zgrešil s strelom z glavo. Ukrajinci so nekajkrat poskusili s streli, še največ dela pa je imel Maarten Stekelenburg, z 38 leti najstarejši igralec turnirja, s poskusom Andrija Jarmolenka v 30. minuti, toda tudi takrat je žogo brez težav ujel.

Vratar Maarten Stekelenburg je z 38 leti in 264 dnevi postal najstarejši, ki je na velikih tekmovanjih zaigral za reprezentanco tulipanov. Pred njim si je ta naziv lastil še en vratar, in sicer legendarni Edwin van der Sar s 37 leti in 236 dnevi, ki mu je to uspelo na evropskem prvenstvu pred 13 leti.

Roman Jaremčuk je bil najbolje ocenjeni posameznik obračuna med Nizozemsko in Ukrajino, čeprav je bil na strani poražencev.
Roman Jaremčuk je bil najbolje ocenjeni posameznik obračuna med Nizozemsko in Ukrajino, čeprav je bil na strani poražencev. FOTO: Sofascore.com

V 52. minuti pa so Nizozemci zasluženo povedli, potem ko je po desni prodrl in podal Dumfries, Buščan je žogo odbil, a le do Wijanlduma, ki jo je z dobrih desetih metrov poslal pod prečko za vodstvo z 1:0. To je bil za Wijnalduma 15 gol na zadnjih 26 tekmah za Nizozemsko. Pred tem je na 50 tekmah imel le osem zadetkov.

V 55. minuti je domača vrsta prišla do novega strela, poskusil je Wout Weghorst, a meril preveč po sredini. Napadalec Wolfsburga pa je bil natančnejši v 58. minuti, ko je žoga nekoliko srečno prišla do njega in jo je s pravo bombo poslal v mrežo za 2:0.

Enega redkih ukrajinskih strelov v tem delu igre je v 72. minuti sprožil Roman Jaremčuk, toda Stekelenburg je bil na mestu. Tri minute pozneje pa so se Ukrajinci iznenada vrnili v igro. Nizozemci so pustili preveč prostora Jarmolenku slabih 20 metrov od vrat, nogometaš West Hama se je odločil za strel in dosegel enega lepših golov dosedanjega dela prvenstva, ko je žogo malce z desne poslal v nasprotni zgornji kot domačih vrat.

Že štiri minuti zatem pa nov šok za Nizozemce. Ruslan Malinovskij je na levi strani izvedel prosti strel, podal pred gol, kjer je z glavo akcijo učinkovito končal Jaremčuk. Toda v 85. minuti so "oranžni" dosegli zmagoviti gol, med strelce se je vendarle vpisal tudi Dumfries, ki je zadel z glavo po podaji Nathana Akeja z leve strani za končnih 3:2.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123maradona
15. 06. 2021 09.53
Arnautović, avstrijski nogometaš srbskih korenin, albanskega priimka in genocidne srbske retorike v UEFA2020 evropskem tekmovanju pred kamerami psoval na bazi nacionalne osnove makedonskega igralca turško makedonskih korenin? Seveda za srba kalibra Arnautović je vsaka oseba z muslimanskim preimkaom albanec?
Kollerik
14. 06. 2021 12.22
Miha Gregorič, alias "Michael Gregoritsch" :)
motorist_mb
14. 06. 2021 08.22
+3
Bravo tulipani 👍
Žac
13. 06. 2021 21.13
-4
Danes vam vse gre po planu. Razen da Djokovic zmagal. Avstrijci zmagali,Hrvati zgubili. Pa se Slo zmaga. Nekaj vas ne morem najti v razporedu kdaj vi igrata.
Di si bio 91
13. 06. 2021 21.42
-3
265004
14. 06. 2021 09.41
+5
Žac
14. 06. 2021 09.46
-4
Bajkerrado
13. 06. 2021 21.10
+2
škoda Makedonci so se borili upam, da jim uspe pridit naprej !
MetkinPorivačFantOdFare
13. 06. 2021 21.00
+2
Tole meni zgledalo bolj kot Vzhodna Albanija proti Multi-kulti Avstriji.
Dante69
13. 06. 2021 20.39
-6
Sper so vsi na eu razen nas. Vrži se Kek v Dravo in ne pridi več ven.
Di si bio 91
13. 06. 2021 20.03
-7
Popravite naslov: Slovenski "GOSPODARJI" premagali Makedonijo.
Dante69
13. 06. 2021 20.39
-2
Dante69
13. 06. 2021 20.39
-3
Roglič šampion
14. 06. 2021 09.05
+3
pljuvati po drzavi ki zivi take kot si ti a? Ce ti kaj ni vsec, se pa spelji nazaj na Hrvasko.
265004
14. 06. 2021 09.49
+2
problem nastane ko uvoziš take intelektualne revčke kot je di si bio,da živi vsaj približno dostojno življenje...Če bi ostal tam kjer mu je mesto bi bil sto let zadaj in ne bi vedel kaj je to računalnik in telefon in bi komuniciral s stacionarnim telefonom,z ljudmi ki so s svojim razmišljanjem še vedno malo po drugi svetovni in se pogovarjajo kdo je za kaj kriv....Hvala bogu da smo se rešili vseh južno od Kolpe,ker po teh izjavah vidimo njihov intelekt...
Roglič šampion
14. 06. 2021 10.09
+4
Hrvatov sicer kar nekaj poznam, pa je vecina kar uredu ljudi. A se najdejo tudi taki primitivci kot je ta de si bio. Sodec po komentarjih bi sklepal, da je ta osebek ena navadna propalica, ki ga drzava zivi, on pa po roki ki ga hrani pljuva.Fuj.
Kollerik
14. 06. 2021 12.21
+1
Mes +. V vsakem narodu se najdejo primitivci.
Roglič šampion
14. 06. 2021 19.47
+1