Nogomet

Avstrija prvič v osmini finala, Nizozemska do tretje zmage

Amstrerdam, Bukarešta, 21. 06. 2021 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
J.B., STA
Komentarji
8

Kot druga na tem evropskem prvenstvu se je razpletla zgodba skupine C, v kateri so zmagali Nizozemci, kot drugi pa iz nje napredujejo Avstrijci. Naši severni sosedje so na odločilni tekmi v zadnjem krogu premagali neposredne tekmece Ukrajince z 1:0, na drugi tekmi pa so tulipani pokvarili slovo Gorana Pandeva od reprezentančnega dresa in Makedonce premagali s 3:0. Izkazal se je Georginio Wijnaldum z dvema zadetkoma.

Strelec zadetka Christoph Baumgartner in David Alaba na tekmi Ukrajina – Avstrija.
Strelec zadetka Christoph Baumgartner in David Alaba na tekmi Ukrajina – Avstrija. FOTO: AP

V obračun med Ukrajinci in Avstrijci so podjetneje vstopili slednji. V prvih desetih minutah je kar trikrat poskušal Marcel Sabitzer, a ni bil dovolj natančen. V 15. minuti je svoje strelske naprave nastavljal tudi Marko Arnautović, ki se je vrnil v kader po tem, ko na eni tekmi ni smel nastopiti zaradi verbalnega napada na enega od nogometašev Severne Makedonije na prvi tekmi. Avstrijci so imeli v prvi četrtini tekme kar šest kotov, Ukrajinci le enega, za pritisk pa so bili zasluženo nagrajeni v 21. minuti. Z leve strani je podal David Alaba, Christoph Baumgartner pa je v osrčju kazenskega prostora iztegnil desnico v slogu Zlatana Ibrahimovića in zvito premagal Georgija Buščana za prednost z 1:0. 

Prejeti zadetek je le nekoliko prebudil Ukrajince, ki so imeli edino veliko priložnost v prvem polčasu v 29. minuti prek Mikola Šaparenka, čigar strel pa je odlično zaustavil Daniel Bachmann, ki mu je uspelo odbiti v kot. V zaključku prvega dela je vajeti igre zopet prevzela avstrijska četa. Konrad Laimer je bil nevaren v 37. minuti, nato pa še v tretji minuti sodniškega dodatka, a obakrat brez uspeha. Svoji priložnosti je dočakal tudi Arnautović, ki bi v 42. minuti skorajda moral zabiti za 2:0, a je po podaji z desne strani povsem neposrečeno zaključil, kmalu zatem pa je bil prav tako skromen po nesebični asistenci Sabitzerja, ki je bil v prvem polčasu eden najvidnejših na igrišču. 

Marko Arnautović se je vrnil na igrišče po odsluženi kazni in kljub nekaterim zapravljenim priložnostim pokazal dobro predstavo.
Marko Arnautović se je vrnil na igrišče po odsluženi kazni in kljub nekaterim zapravljenim priložnostim pokazal dobro predstavo. FOTO: Sofascore.com

V drugem delu je četa legendarnega Andrija Ševčenka vse moči usmerila v napad, manjkalo pa ji je prav to, kar je njen selektor v igralskih časih počel najbolje – nevarnost pred vrati nasprotnika. Čeprav s terensko premočjo, so bili v zadnji tretjini povsem nekonkretni, njihove napade so Avstrijci brez težav odbijali enega za drugim. Še najbližje zadetku je bil Roman Jaremčuk, ki je v 87. minuti močno sprožil znotraj kazenskega prostora, a je žoga šla malenkost mimo leve vratnice vratarja Bachmanna.

Na drugi strani bi lahko tudi Avstrija prišla do še kakšnega zadetka – Marko Arnautović je zapravil najlepšo priložnost v drugem polčasu. Avstrijci so skupno na vrata nasprotnikov sprožili 18 strelov, medtem ko so jih Ukrajinci zmogli zgolj pet, kar pove veliko o tem, kdo si je drugo mesto bolj zaslužil.

Poln hvale na račun napadalno usmerjenih Avstrijcev je bil po koncu tekme tudi strokovni komentator BBC-ja Chris Sutton, ki je prepričan, da Italijo v osmini finala čaka sila zahtevna naloga. "Selektor Franco Foda je zadel terno s tokratno taktiko. Čeprav je Italija doslej izgledala odlično, jo v osmini finala čaka velik izziv. Na drugi strani je bila Ukrajina povsem neprepoznavna in si je zaslužila izpad," je povedal nekdanji nogometaš Chelseaja in angleške reprezentance.

Georginio Wijnaldum je dvakrat meril v polno, Memphis Depay pa enkrat.
Georginio Wijnaldum je dvakrat meril v polno, Memphis Depay pa enkrat. FOTO: AP

Nizozemci ob boku Italijanov – tri tekme in tri zmage 

Makedonci se niso ustrašili eminentnih tekmecev in so odločno stopili v tekmo, kljub temu da so bili brez možnosti za napredovanje. Prvič se je mreža zatresla v deveti minuti, ko je zadel Ivan Tričkovski, a je bil gol zaradi prepovedanega položaja razveljavljen. V 22. minuti je do strela prišel Aleksander Trajkovski, a je stresel zgolj vratnico. So pa zato dve minuti pozneje zadeli Nizozemci.

Daley Blind je na robu svojega kazenskega prostora z drsečim startom vzel žogo makedonskemu kapetanu Pandevu, potem pa sta Donyell Malen in Memphis Depay odlično izpeljala protinapad. Malen je z desne strani podal Depayu, ki je z bližine dosegel svoj drugi gol na prvenstvu. Sodniki so sicer preverili posnetek, če je pri drsečem startu prišlo do prekrška, a je gol obveljal. Depay je bil tudi v nadaljevanju polčasa zelo dejaven, a so nogometaši Severne Makedonije oba njegova strela blokirani. Ekipi sta bili pri posesti žoge v prvem polčasu skoraj poravnani, malenkost več je bila v nogah Nizozemcev (51 odstotkov).

Kmalu po začetku drugega polčasa so Nizozemci povišali vodstvo, in sicer je po podaji Depaya do svojega drugega gola na prvenstvu prišel še Georginio Wijnaldum. V 56. minuti so Makedonci imeli prosti strel z 22 metrov, a je vratar Nizozemske Maarten Stekelenburg strel Enisa Bardhija brez težav ubranil. Dve minuti pozneje pa so vodstvo povišali Nizozemci. Poskus Depaya s strani je Stole Dimitrievski ubranil, a se je žoga odbila do Wijnalduma, ki mu ni bilo težko doseči 25. gola v reprezentančnem dresu.

V 66. minuti je Wout Weghorst zamenjal Depaya in že kmalu po vstopu v igri stresel prečko. V 68. minuti je ob špalirju svojih soigralcev in glasnem aplavzu na stadionu igrišče zapustil Pandev, ki je tako zaključil reprezentančno pot. Danes je za Makedonijo zaigral 122. V 73. minuti je po podaji Bardhija in izigrani obrambi zadel Darko Čurlinov, a je bil gol zaradi njegovega prepovedanega položaja razveljavljen. V nadaljevanju si nobena od ekip ni ustvarila resnejše priložnosti.

Statistika legendarnega Pandeva na njegovi zadnji tekmi v makedonski reprezentanci.
Statistika legendarnega Pandeva na njegovi zadnji tekmi v makedonski reprezentanci. FOTO: Sofascore.com

Ogorčen boj za drugo mesto in slovo od makedonske legende
V skupini C je bilo že pred začetkom zadnjega kroga jasno, kdo bo končal kot prvi in kdo kot zadnji. Z dvema zmagama so si vrh predčasno zagotovili Nizozemci, ki jih obračun osmine finala čaka v nedeljo v Budimpešti. Zadnji so bili Makedonci, medtem ko so se Avstrijci in Ukrajinci (oboji so imeli po dveh tekmah po eno zmago in poraz, op. a.) pomerili za drugo mesto in sobotni zmenek z Italijo v osmini finala. Zaradi gol razlike je bila v nekoliko slabšem položaju avstrijska četa, ki je za drugo mesto nujno potrebovala vse tri točke, Ukrajincem pa je zadoščal že remi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Amsterdamu, kjer pravega rezultatskega imperativa ni bilo, je bilo vse posvečeno Goranu Pandevu, ki je odigral svojo zadnjo tekmo v makedonskem dresu. To je bil zanj skupno 122. nastop, na prav poseben način pa so se mu pred začetkom srečanja poklonili v domačem taboru, saj so Pandevu podarili nizozemski dres s številko 122. Izročil mu ga je kapetan Georginio Wijnaldum.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konan
21. 06. 2021 21.58
-3
Uf Messi pa Depay bosta harala v napadu💪💥
vrtnar01
21. 06. 2021 20.05
-1
kako pa kaj rvati stojijo?
123maradona
21. 06. 2021 20.10
+1
Žac
21. 06. 2021 20.23
+0
Super. Juter zmagajo in bo v Slo dan zalovanja. Danes se veselita,zmagali so vasi gospodarji,hlapec.
Žac
21. 06. 2021 20.32
+1
Mimogrede,kako pa kaj Slovenija stoji? Kdaj oni igrajo?
glavni Baja
21. 06. 2021 20.41
+0
@Žac ne nabijaj tut vi ste bli hlapci 🤪
Žac
21. 06. 2021 20.49
-2
123maradona
21. 06. 2021 21.18
-2
Ne samo hlapci? Nekoliko temnejšo barvo imajo zaradi Osmanskega vpliva.