Nogomet

Angleži v trdi tekmi prebili domači led: Sterling v 57. minuti potopil Hrvaško

London , 13. 06. 2021 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Anglija je evropsko prvenstvo otvorila z zmago na Wembleyju. Reprezentanca treh levov je v izenačeni tekmi z 1:0 premagala finaliste zadnjega svetovnega prvenstva iz Hrvaške, pod edini zadetek pa se je sredi drugega polčasa podpisal Raheem Sterling. V zaključku so naši južni sosedje vse moči usmerili v napad, a je angleška obramba ostala zbrana in nasprotnikom ni dovolila večjih priložnosti.

Anglija je sploh prvič v zgodovini evropskih prvenstev prišla do zmage na prvi tekmi turnirja.

Angleška reprezentanca je pred uvodnim dejanjem skupine D slavila na zadnjih desetih tekmah, na katerih se je med strelce vpisal Raheem Sterling. Hitronogemu nogometašu Manchester Cityja je to uspelo tudi na s soncem obsijanem Wembleyju – v polno je meril po sijajni ekipni akciji, v kateri si je s soigralci izmenjal kar 17 podaj, in natančni asistenci Kalvina Phillipsa. Dobro postavljena angleška obramba, ki sta ji v zvezni vrsti izdatno pomagala Declan Rice in Phillips, pa je v nadaljevanju poskrbela, da je Sterlingov niz zmag ob doseženem zadetku sedaj še za tekmo daljši. Gareth Southage je presenetil z začetno postavo, a se mu je tveganje izplačalo. Na drugi strani je bil Zlatko Dalić previdnejši, a njegovi varovanci niso imeli pravih idej in bodo morali biti v nadaljevanju prvenstva bolj konkretni. 

Dinamičen začetek domačih, Hrvati so se prebudili v nadaljevanju

Angleški reprezentanti so pred svojimi navijači evropsko prvenstvo odprli silovito. V sedmi minuti je z desne strani sprožil Phil Foden, Dominika Livakovića pa je rešila vratnica. Kmalu zatem se je v ugodnem položaju znašel še Raheem Sterling, a si mu ni uspelo pripraviti strela. Hrvati so odbili v kot, po katerem je žoga na robu kazenskega prostora prišla do Kalvina Phillipsa, ki jo je silovito zadel, a je bil Livaković priseben in mu je uspelo razčistiti. 

Hrvati so bili v prvem delu prvega polčasa povsem nenevarni, o čemer priča tudi podatek, da v tem delu igre niso zmogli niti enega dotika znotraj angleškega kazenskega prostora. Na drugi strani so bili domačini bistveno živahnejši, manjkal pa je doprinos edinega klasičnega napadalca Harryja Kana, ki ni bil veliko v stiku z žogo in si v prvem delu ni pripravil niti enega strela proti vratom.

Naši južni sosedi so se v zaključku polčasa le prebudili. V 27. minuti je imel po predložku z desne strani priložnost Ivan Perišić, a je iz zahtevnega položaja meril visoko preko vrat. V nadaljevanju smo spremljali bolj enakovredno igro brez pravih priložnosti. Omeniti velja še 43. minuto, ko so imeli trije levi prosti strel s kakšnih 20 metrov. Kieran Trippier je odlično streljal, a je po visokem skoku v živem zidu posredoval Perišić, ki je odbil z glavo. 

Kombinacija Phillipsa in Sterlinga odločila srečanje

Hrvati so v drugi del igre vstopili obetavneje. Narekovali so ritem igre, v 55. minuti pa je z velike razdalje kot prvi v drugem polčasu streljal Luka Modrić, Jordanu Pickfordu pa je žogo uspelo ujeti. Dve minuti kasneje pa je Wembley eksplodiral od navdušenja. Phillips je lepo našel vtekajočega Sterlinga, ta pa je v zadnjem trenutku nekako le prišel do strela, s katerim je premagal nemočnega Livakovića. Kmalu zatem je imel sijajno priložnost še Kane po podaji Masona Mounta z leve strani, a je napadalec Tottenhama iz neposredne bližine zgrešil, ob tem pa z ramo trčil v okvir vrat, zaradi česar je potreboval zdravniško pomoč, vendar je lahko nadaljeval na igrišču.

Harry Kane v bolečinah po trku z okvirom vrat.
Harry Kane v bolečinah po trku z okvirom vrat. FOTO: AP

Jalovi poskusi Hrvatov po zaostanku

Sledilo je nekaj minut hrvaške reprezentance, ko so imeli Dalićevi varovanci dve priložnosti za zadetek. Najprej Ante Rebić v 65. minuti, ko se je žoga do njega srečno odbila po poskusu Matea Kovačića, a ni bil natančen. Podobno pa velja za Marcela Brozovića v 70. minuti, ki je zapretil po uigrani kombinaciji iz kota, a je meril močno mimo Pickfordovih vrat. Vezist Interja je nato moral zapustiti igrišče, nadomestil ga je Nikola Vlašić, Josip Brekalo pa je v dvojni zamenjavi vstopil namesto malo vidnega Andreja Kramarića. Istočasno se je za prvo spremembo odločil tudi Southgate: Foden je svoje mesto prepustil Marcusu Rashfordu

V 74. minuti bi lahko Sterling zadel še drugič, ko je bil dobro postavljen po podaji s prostega strela, a je meril za kakšen meter preko vrat. Angleške navijače je zaskrbelo, ko je zatem v bolečinah na tleh obsedel John Stones, a je osrednji branilec Manchester Cityja stisnil zobe in je srečanje dokončal v igri. Do konca srečanja smo videli še štiri zamenjave, priložnosti pa je bilo na račun trdne angleške obrambe bolj malo. 

Bellingham je pri 17 letih in 349 dneh postal najmlajši nogometaš, ki je nastopil na evropskih prvenstvih in obenem najmlajši Anglež, ki je zaigral na velikem turnirju.

Pri Angliji sta vstopila še 17-letni Jude Bellingham namesto napadalca Kana in v 90. minuti še visokorasli Dominic Calvert-Lewin, ki je ob glasnih ovacijah zamenjal Sterlinga. Na drugi strani sta priložnost dobila Dinamov napadalec Bruno Petković in kasneje, v 85. minuti še Mario Pašalić. A jima ni uspelo prinesti spremembe na igrišču. Angleška obramba je bila vse do konca dovolj zbrana, Hrvati pa večjih priložnosti niti niso imeli. V tretji minuti sodniškega dodatka je sicer moral posredovati vratar Pickford, a je to storil z odliko, kar je bilo dovolj za izjemno pomembne tri točke domače reprezentance. 

Kalvin Phillips je presenetljivo začel v prvi postavi Anglije, a je bil eden najboljših na igrišču.
Kalvin Phillips je presenetljivo začel v prvi postavi Anglije, a je bil eden najboljših na igrišču. FOTO: AP

Dva desna bočna branilca in dva defenzivna vezista

Angleški mediji so zadnjih nekaj tednov nenehno špekulirali, za katero formacijo se bo odločil selektor Southgate in komu od plejade napadalnih adutov bo najbolj zaupal. Nekdanji reprezentant, ki je na domačem EP-ju pred 25 leti zastreljal ključno enajstmetrovko v polfinalu proti Nemčiji, se je odločil za štiri branilce in ne pet, kot je to bila navada na prejšnjem svetovnem prvenstvu. V osrčju sta začela John Stones in namesto poškodovanega Harryja Maguireja še Tyrone Mings. Na desnem boku je bil pričakovano Kyle Walker, na levem pa presenetljivo Kieran Trippier, ki je sicer bolj vajen igranja na desni strani. Ta odločitev je tudi pomenila, da sta na klopi obsedela Luke Shaw in nedavni zmagovalec Lige prvakov s Chelseajem Ben Chilwell

"Kieran je izjemno izkušen, odličen je v situacijah ena na ena in pri zaustavljanju predložkov s strani. Njegove vodstvene sposobnosti in komunikacija nam bodo v veliko pomoč," je medijem že pred začetkom tekme moral pojasnjevati Southgate. 

Tudi v zvezni vrsti je 50-letnik kar nekoliko presenetil z izbiro, saj je priložnost zaupal kar dvema obrambno naravnanima nogometašema. Poleg Declana Rica je od prve minute začel še Leedsov Kalvin Phillips, ki je bil med vsemi nogometaši edini s stoodstotnim izkoristkom podaj v prvih 45 minutah igre (18/18). Pred že omenjenima so zaigrali Mason Mount v sredini in Phil Foden ter Raheem Sterling na krilnih položajih, v napadu pa je, kot se je napovedovalo, začel Tottenhamov Harry Kane

Dalić ni eksperimentiral

Na drugi strani Zlatko Dalić z izbiro začetne enajsterice ni presenetil. Odločil se je za nogometaše, ki so jih hrvaški mediji bolj ali manj enotno napovedovali. Začela sta tudi dva člana zagrebškega Dinama – Dominik Livaković v vratih in nadarjeni Joško Gvardiol na levi strani obrambe, ki je v prvem polčasu odlično onemogočil Phila Fodna. V zvezni vrsti je Hrvaška začela s preverjenim triom Luka Modrić, Mateo Kovačić in Marcelo Brozović. Na krilnih položajih sta bila Ivan Perišić in Andrej Kramarić, povsem v konici napada pa je od prve minute pretil Ante Rebić

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rdeča kapica69
14. 06. 2021 10.53
+1
Sem pričakoval vsaj petardo v mreži Hrvaške. Nevem niso me prepričali Angleži do finala ziher ne pridejo.
V SHESHELJ
13. 06. 2021 21.49
-2
To to to...ljepa nasa pada...to to too
Žac
13. 06. 2021 21.58
+1
kdaj pa tvoji igrajo? A ja,izpadli so od Škotov.
glavni Baja
14. 06. 2021 09.01
-2
Obitelj Vojislava Šešelja jedina je iz plemena Šešelja koja je pristala preći na pravoslavlje za @VOJISLAV ŠEŠELJ ;)
Metalllca
13. 06. 2021 20.59
+4
Nikol nisem bil za Hrvate ampak s tem patetičnim klečanjem Angležev sem za bil dons za Hrvatarje.
Pa kaj
13. 06. 2021 20.53
-1
fuzbal se spremeni v debato o razvitosti?? ok..pustimo ob strani, da ste v fuzbalu na višjem nivoju kot mi..razvitost?? dejstvo je, da smo dobili najslabše iz kockaste države..sposobni gredo kam bolj severno...
Hhhh232
13. 06. 2021 20.53
-2
Pri nas pa tak se dolgo nebo nic...ce nam pa Italijani pa Avstrijci delajo material za repko. Pa še kr mamo neke mladinske šole.. Nwm za koga.. XD
Hhhh232
13. 06. 2021 20.44
+2
Temu Daliću je že zmanjkalo idej.. Pa enim igralcem Hrv.. tudi. Kapo dol za vse do zdaj.. Samo 1x je dovolj. Se mi smo jih zmagali z našimi reveži.
MEDVED7
13. 06. 2021 19.56
+15
Sploh ni važno kdo zmaga, važno je samo, da hrvaška zgubi.
Žac
13. 06. 2021 21.10
+0
Hlapcek,se v nadaljevanju si pozabil napisati"a Avstrija pa zmaga pa ni vazno koga. To so nasi gospodarji".
TEDOxy50pMEDO
14. 06. 2021 08.41
+1
Ja, če bi še vedno bili v Avstro-Orgski, bi bili mi na boljšem.
kojnusar
13. 06. 2021 19.45
+3
nisem gledal...
nightifly
13. 06. 2021 19.42
+5
Di si bio 91 13.06.2021, 18:01:08 -18 Slovenci so sinovi Bosancev!!! Slovenke lahko potrdijo ODGOVORI///////////////////////// Kroatek ,,,,,,veste kaj ,,,,ce vam Slovenija ni vsec ,zakaj ne spokate kufre in se umaknete cez Kolpo in tam pisete voje nebuloze ... Slovenija je bila vedno odprta dezela za vse ljudi . Ljudje dobrega SRCA , Slovenci so tudi v Balkanski moriji , se nedolgo tega ,ko ste se zivalsko klali s Srbi in Muslimani med seboj ,sprejeli vse ljudi ,ki so pribezali v Slovenijo .... in tudi ostali ,ker so dobili toploto in vse kar so potrebovali . Veliko , jih je to dozivelo ze v Jugoslaviji ........... se vam ne zdi Kroatek , da ste zelo nekulturen in nevzgojen clovek ,ki zalite cloveka , ki je vam in drugim vasim odprl vrata svoje hise ?????
nightifly
13. 06. 2021 19.50
+6
Pa se to ,,,,,spodaj je nekdo napisal,da smo imeli Slovenci svojo kulturo in nacionalnost ze pred drugim tisocletjem , torej z Brizinskimi zapisi , kronanjem nasih lastnih knezov ...itd iitd . Vi ste takrat se na veliko kmetovali na ozemljih vzhodne Poljske in sele v stoletjih kasneje prihrumeli dol na ozemlje sedanje Slavonije in se potem nasilno razsirili skoraj tja do morja .........Cez Dinare ste gledali ozemlje Beneske republike ,toda dol se niste upali . Sele svetovne geopoliticne spremembe so omogocile umik Benecanov in naskok vasih hord (tako zapisi iz zgodovine sedanje italije) ,ki so prihrumele do morja in pomendrale vse zivo . Je tako ali ni ? Toda Slovenci , kakorkoli malo nas je , smo trde koze ,,,,, in nikoli ne boste prisli gor ,vsaj upam,da se kaksna rit ne bo prodala vam kroatekom . Je tako ?
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.27
-18
Kot sem že spodaj omenil - Hrvaška bo zagotovo šla naprej. Zmagamo Češko, Škotsko in gremo naprej. Škotska bo itak zagrizla proti Angliji zaradi zgodovinskih razlogov :D
Rade 74
13. 06. 2021 19.34
-1
Želim vam, da pridete čim dlje. Športni pozdrav.
Bajkerrado
13. 06. 2021 20.14
+11
Castrum
13. 06. 2021 19.25
+0
Dežurni frustriranček si drzne primerjati ekonomsko situacijo in standard v Sloveniji in na Rvaškem...😂😂😂😂😂, Pravi komedijant....
Bajkerrado
13. 06. 2021 19.43
+0
Žac
13. 06. 2021 21.16
+1
Domobrancek custrum. Stevilke so taksne in dostopne vsakome. Stevilke katere imas ti so za wc. Nepomembne.
samomojemnenje
13. 06. 2021 19.16
+5
Več sem pričakoval od tekme. Angleži so imeli dve priložnosti in eno izkoristili. S tako igro oboji nimajo kaj iskati v boju za polfinale. Drugače ste pa nekateri komentatorji smešni s temi nacionalnimi nabijanji, ki ne sodijo med normalne ljudi.
mackon08
13. 06. 2021 19.20
+2
samomojemnenje Res je to tvoje mnenje ,kar se tiče Angležev pa bodo sigurno najmanj v polfinalu.
Žac
13. 06. 2021 19.22
+1
Anglezi bodo prvi v skupini. Poglej naprej razpored in njihove eventualne tekmece. Z taksno igro ne bodo dalec prisli.
samomojemnenje
13. 06. 2021 19.49
+3
mackon08, lahko se zgodi tudi to. Lahko prideta tudi Hrvaška in Anglija v polfinale, ampak kot sem napisal, s tako igro ne. Če pa oboji popravijo igro, pa se lahko marsikaj zgodi.
Kollerik
13. 06. 2021 21.04
+2
To je bila samo ena tekma. Po moje so oboji sposobni dati več.
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.10
-24
Ni lahko biti Srb ali Slovenec, še posebej, če ti je sosednja država Hrvaška, športna sila !! Hrvati na vsakem prvenstvu, tebe pa nikerj...jbg, život nije fer
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.10
-18
Barca17 1
13. 06. 2021 19.18
+21
je kar velika žalost, če je to edino, kar se lahk ti kot hrvat pohvališ ...
User513426
13. 06. 2021 19.21
+12
Rade 74
13. 06. 2021 19.37
+15
Di si bio 91 a se lahko ustaviš z temi butastimi komentarji, lepo te prosim?V nogometu, rokometu ste sila, delno tudi v vaterpolu. Košarka, odbojka, veš kdo sta bila nazadnje finalista EP-ja. V vaterpolu vas je Srbija že parkrat uničila in ima več naslovov, pa še brez morja je. Ne rabiš provocirat.
Marky331
13. 06. 2021 19.45
+1
4krat
13. 06. 2021 20.31
+2
4krat
13. 06. 2021 20.32
+3
Ni lahko biti Hrvat, če so vse sosednje države bolj razvite...
revolucija_mb
13. 06. 2021 20.44
+3
Kollerik
14. 06. 2021 21.02
Di si bio, si preveč praljkovače spil, pa sedaj bulazniš....😁
saknukdhwkfnnkj
13. 06. 2021 18.54
+7
Zelo bleda igra obeh ekip...0:0 bi blo realno... se vidi da nimajo zvezdniki uigranih soigralcev zravn! Upam da se raven na euru dvigne, ker to ni za nikamor!
Žac
13. 06. 2021 18.37
-27
Slovenceljni,hlapci Avstrijski,zdaj igrajo vasi gospodarji. Vas ne zanima? Tukaj sta se zbrali kot po navadi kdaj je beseda o Hrvatih. V to vaso vas pod Alpami vam samo Hrvati prinesejo enotnost in veselje kot v tem primeru. Kdaj so Hrvati pod vprasanjem nima delitev leve,desne in se ne omenja Jansa. Hvala Hrvati da skrbita ta veselje v vasici pod Alpami.
štajerc65
13. 06. 2021 18.39
+20
Centurio_
13. 06. 2021 18.41
+14
ja clanek govori o tekmi hrvaska - anglija. Znas brati hrvatek?
Žac
13. 06. 2021 18.41
-18
Ne. Ce slucajno mislis da se svet vrti okrog Slovenije in da je to dezela blagostanja,ti moram po tiho povedati,da se motis.
Castrum
13. 06. 2021 18.43
+13
Ma ne, žac krvavo potrebuje ta forum da si zdravi svoje dolgoletne travme in frustracije.
Žac
13. 06. 2021 18.43
-16
Srbek,spodaj komentarji govorijo o vsem razen o tekmi ne. Znas brati trofazni.
Levicarjikmeee
13. 06. 2021 18.55
+12
Žac
13. 06. 2021 19.06
-10
Za koga si ti svica? Z vanjskim dolgom 66 milijard a Hrvaski 72 milijard. Pred korono. Huda razlika. Zjamcena placa v Slo 720 evrov,Hrvaska pa slabih dpbrih 500. To bi morala biti svica za Hrvasko? Dej ne nakladaj.
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.09
-7
@žač Hr je 550$..odvisno je tudi od regije. V Zagrebu je dosti boljša kot npr. v Slavoniji
dron
13. 06. 2021 19.10
+9
Žac nisi pravilno prepisal iz listka.Boš dobill za ušesa.
Žac
13. 06. 2021 19.18
-9
Gepard007
13. 06. 2021 19.21
+5
Ma delno prav, ker pol Slovenije hodi vsako poletje ritko nastavljat hrvatom...
User513426
13. 06. 2021 19.23
+1
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.24
-1
@Gepard007 Bo ena "kekec" pašteta manj...j*baji ga
Di si bio 91
13. 06. 2021 19.31
-6
@Gepard007 bo pač ena "kekec" pašteta manj na hrvaški plaži...j**aji ga
4krat
13. 06. 2021 20.34
+4
Hrvaška? Je to tista država kjer hiše nimajo fasad?
revolucija_mb
13. 06. 2021 20.45
+1
Kaj te vlačite za neko kemijo pri vas ?! 🤣🤣🤣 Idi nazaj si kune služit pa bodite skupaj. 🤣🤣
Kollerik
13. 06. 2021 21.06
Nekateri ne zdržite, kajne...Se je treba je**+at med sabo na nacionalni bazi tudi pod članki o šprotu.
štajerc65
13. 06. 2021 18.33
+13
Super za Angleže. Premagati finalista zadnjega prvenstva ni pes. Res pa da Hrvati niso niti senca takratne ekipe.
Levicarjikmeee
13. 06. 2021 18.54
+1
Levicarjikmeee
13. 06. 2021 18.26
+14
Bravo Angleži
marjanović.dražen
13. 06. 2021 18.14
-1
Kaki nevoscljivci slovenci stari ne morem verjet na Hrvaskem noben ne ve da obstajate in se noben ne javlja ko izgubite a tu ste glasni puuu sve vam j.bem
Castrum
13. 06. 2021 18.12
Moderator!!!!?? A je za dom spremni dovoljeno???????????
Castrum
13. 06. 2021 18.08
Moderator, od kdaj je pa dovoljena ustaška propaganda tu na forumu?