Nogomet

Sladek remi za River: Na La Bomboneri štirje goli, a brez zmagovalca

Buenos Aires, 11. 11. 2018 21.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na prvi tekmi velikega finala Cope Libertadores sta se na mitskem stadionu La Bombonera večna argentinska rivala Boca Juniors in River Plate razšla brez zmagovalca. Tekma se je končala z izidom 2:2. Prvak bo znan na povratni tekmi na stadionu Monumental.

Več videovsebin
  • Vrhunci tekme Boca Juniors - River Plate
    02:33
    Vrhunci tekme Boca Juniors - River Plate
  • Navijaška norišnica pred in med finalom pokala Libertadores
    01:49
    Navijaška norišnica pred in med finalom pokala Libertadores
  • Iz 24UR: Derbi vseh derbijev brez zmagovalca
    02:27
    Iz 24UR: Derbi vseh derbijev brez zmagovalca

Vse oči nogometnih navdušencev so bile tokrat uprte v argentinski prestolnico Buenos Aires, kjer sta se prvič v zgodovini finalnih tekem prestižnega pokala Libertadores (južnoameriške različice Lige prvakov, op. p.), pomerila najuspešnejša in najtrofejnejša argentinska kluba vseh časov, Boca Juniors in River Plate. Tekma med večnima rivala iz Argentine bi morala biti odigrana že v soboto, a je bila zaradi močnega deževja prestavljena na nedeljo. Mitski stadion La Bombonera pa je gostil prvo iz med dveh finalnih tekem, kjer pa za razliko od evropskih tekem, ne uporabljajo pravila gola v gosteh. 

River Plate se je izognil porazu na prvi tekmi velikega finala.
River Plate se je izognil porazu na prvi tekmi velikega finala. FOTO: AP

Tekmo pred razprodanimi tribunami La Bombonere so bolje začeli gostje, ki so prvič zapretili v šesti minuti, ko je s prostega strela poskusil Lucas Pratto, a se je z obrambo izkazal domači čuvaj mreže Augustin Rossi. Rossi je bil znova na preizkušnji deset minut kasneje, ko je proti njegovim vratom nevarno z glavo sprožil Rafael Borre. Vratar Boce pa se je izkazal z instinktivno obrambo, potem ko je žogo s konicami prstov odbil v kot.  V 34. minuti pa so domačini povedli. Čeprav niso bili pretirano nevarni, saj so na priložnost čakali po protinapadih, je za vodstvo Boce zadel Romano Abila, ki je s spektakularnim strelom s strani, žogo poslal visoko pod prečko in za hrbet nemočnega Franca Armanija. A veselje domačih igralcev in navijačev je trajalo vsega dobro minuto, ko je na rezultatu pisalo 1:1. Lucas Pratto je bil tokrat bolj natančen kot v šesti minuti in je za hrbet Rossija pospravil odbitek. River je bil še naprej boljši in domači vratar Rossi je bil vnovič na delu v 39. minuti, ko se je izkazal z novo obrambo po strelu Gonzala Martineza. Kljub slabši igri, pa so domači nogometaši na odmor odšli s prednostjo. V prvi minuti sodnikovega dodatka v prvem polčasu je namreč še drugi gol na tekmi za Boco dosegel Dario Benedetto. Po prostem strelu in podaji Sebastiana Cana se je odlično znašel v kazenskem prostoru gostov, se otresel čuvaja in nato z glavo, čeprav je bil s hrbtom obrnjen proti golu, žogo poslal v mrežo in znova v delirij poslal domače navijače. Boca je tako an odmor odšla s prednostjo 2:1.

Domačini so kar dvakrat na srečanju vodili, na koncu pa zelenico zapuščali sklonjenih glav. O naslovu prvaka se bo odločalo na povratnem obračunu.
Domačini so kar dvakrat na srečanju vodili, na koncu pa zelenico zapuščali sklonjenih glav. O naslovu prvaka se bo odločalo na povratnem obračunu. FOTO: AP

Zelo zanimivo je bilo tudi v drugem polčasu, ko je v igro za Boco vstopil tudi nekdanji napadalec Manchester Uniteda, Manchester Cityja, Juventusa in West Ham United, Carlos Tevez. A še pred njegovim prihodom na zelenico, so gostje prišli do izenačenja. Drugi gol za River Plate pa so si zabili kar domačini sami, ko je žogo z glavo v lastno mrežo preusmeril Carlos Izquierdoz. To se je zgodilo točno po uri igre. V drugem polčasu sicer nismo videlo toliko priložnosti, še najlepšo pa so domačini zapravili v zadnji minuti rednega dela. Dario Benedetto je v gneči prišel do zaključnega strela v kazenskem prostoru Riverja, sprožil s prve, a je bil na mestu gostujoči vratar Armani in vroč superclasico se je končal brez zmagovalca in z remijem 2:2. O prvaku Cope Libertadores se bo tako odločalo na povratnem obračunu na še enem legendarnem stadionu - Monumental, na drugem
koncu mesta Buenos Aires. 

Copa Libertadores, finale:
Boca Juniors - River Plate 2:2 (2:1)
Abila 34., Benedetto 45.; Pratto 36., Izquierdoz 61./ag.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.