Nogomet

Šli smo povsod, spoznali dekleta in žene

Ljubljana, Madrid, Leipzig, Atene, Videm, Graz, 10. 06. 2024 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler, Milan Doknić
Komentarji
5

Pod Triglavom srce bije enotno, srce bije za Slovenijo. Mi pa smo se raztepli tudi na vse konce Evrope, kjer so nam naši nogometaši odprli vrata svojih domov, predstavili dekleta in žene, naraščaj in hišne ljubljenčke. Z nami so igrali karte in bilijard, nas posedli v svoje avtomobile. To so storili zaradi vas, naših gledalcev in navijačev, ki jih boste vsak hip začeli bodriti na njihovi poti po nemških zelenicah, s katero bodo v času Eura 2024 znova zedinili slovensko kolektivno narodno zavest in spisali novo poglavje zgodovine športnega romanja.

24 let smo čakali, držali pesti, sanjali. Drugič v zgodovini samostojne Slovenije bomo lahko naše nogometne heroje spremljali na Euru, ki se začenja v petek. Skupaj bomo na evropskem prvenstvu stiskali pesti, zadrževali dih in doživeli nepopisno evforijo – spomini, ki si jih bomo delili za vedno. A še prej smo naše fante skupaj pospremili v Nemčijo, kot se spodobi in kot doslej še niste videli.

Po zgodovinski uvrstitvi na Euro 2024 smo na POP TV pripravili oddajo Vsi za naše!, s katero smo od konca marca vsak ponedeljek zvečer odpirali vrata v domove slovenskih reprezentantov, ki so naše novinarje in kamere spuščali bližje kot kdaj koli. Šlo je pravzaprav za oddajo o nogometu brez nogometa, saj smo se osredotočali na vidik, ki ga v običajnih športnih prispevkih po navadi ne vidite. Naše ekipe so se razteple tudi na sever, jug in zahod Evrope, saj si naši nogometaši kruh služijo tudi v tujini.

Naša ekipa na stadionu Metropolitano z Janom Oblakom
Naša ekipa na stadionu Metropolitano z Janom Oblakom FOTO: Aljoša Kravanja

Z vratarjem Janom Oblakom, ki je v dresu madridskega Atletica dosegel status svetovnega zvezdnika, smo se v Madridu sprehodili po sami zelenici znamenitega Metropolitana in skupaj z njim stopili tudi v gol, katerega mrežo je ničkolikokrat branil. Navijači iz Južne Amerike so nam ob pivu razkrili, da je malček v Kolumbiji dobil ime prav po njemu.

21-letni ljubljenec Slovenije, ki ga ne poznajo le domače Radeče, ampak vsa nogometna Evropa, nam je v Leipzigu dokazal, da je dober v marsičem, ne le v nogometu. Benjamin Šeško se je pred našo kamero med večerjo preizkusil tudi kot vremenar, šli smo na vožnjo s panoramskim kolesom, z njim smo odigrali (in izgubili) partijo bilijarda in namiznega tenisa, predstavil nam je tudi svoje dekle Anito.

Drugi Bejamin, zaradi katerega so se na odločilni tekmi za uvrstitev na Euro novembra lani skoraj podrle Stožice, nas je sprejel v Atenah. Naša ekipa je Benjamina Verbiča obiskala v času obračuna domačega Panathinaikosa z večnim rivalom Olympiakosom.

Ključen del tako Panathinaikosa kot slovenske nogometne reprezentance je tudi Andraž Šporar, ki ga lahko poznate kot mladega očka, ponosnega lastnika ferrarija ali pa neizprosnega napadalca. Njun klubski in reprezentančni soigralec je že od malega dihal z žogo.

Sprva tudi s košarkarsko, na šolskih tekmovanjih se je Adam Gnezda Čerin pomeril celo z Luko Dončićem, danes enim največjih imen zvezdniške lige NBA. Slovenski trojici so se v Grčiji pridružile tudi njihove srčne izbranke, skupaj z vsemi pari smo odigrali Enko, bili priča zbadanju v slogu Davida in Victorie Beckham.

Iz Aten smo se preselili v Videm, kjer je naša ekipa obiskala nekdanjega džavnega prvaka v veleslalomu, danes pa ponosnega nogometaša Slovenije, Jako Bijola, in pa Sandija Lovrića, Avstrijca hrvaških korenin s slovenskim potnim listom, ki je ponosno oblekel dres s podobo Triglava na prsih.

V Italiji smo ostali pri tistemu, ki ga na treninge niso priganjali starši, ampak on jih. Ponosni nanj pa niso danes le domači, ampak tudi sosedje v Genovi, kjer je Petar Stojanović sprejel našo ekipo. 

Jana Mlakarja in njegovo mlado družinico smo obiskali v Pisi, da je še vedno lačen zmag in lovorik pa nam je izkušeni reprezentančni as Jasmin Kurtić razkril v Bolzanu.

V Avstriji smo se prepričali, kateri priimek krasi največ navijaških dresov Sturma. Jon Gorenc Stanković, katerega srce bije za temnolaso Veroniko, je sam srce graškega kluba, njegov reprezentančni in klubski soigralec Tomi Horvat pa nas je skupaj z dekletom Lauro med obiskom presenetil z veselo novico.

Pohajkovali smo tudi po Sloveniji. V dresu Celja sta si Žan Karničnik in David Zec že priborila naslov domačega prvaka, zdaj je za vedno tekmovalen par - tako v ekipi Matjaža Keka kot v domačem klubu – na vrsti še Euro. Odšli smo tudi k Štajercu, ki se je zaljubil v Ljubljano, izmerili smo omaro Timija Maxa Elšnika.

Prvič po treh letih se je v izbrano vrsto vrnil tudi Josip Iličić, ki je - sploh v drugem delu sezone – za Maribor igral kot prerojen. Pogovarjali smo se tudi z možmi iz ozadja: selektorjem Matjažem Kekom, predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenkom Mijatovićem in prvim človekom Uefe Aleksandrom Čeferinom.

Slovenska delegacija se skupaj z igralci v Nemčijo odpravlja jutri, kmalu jim bodo na sever sledili še tisoči slovenskih navijačev. Mi smo v Nemčijo odšli že spomladi, kjer smo obiskali prizorišča slovenskih tekem ter se v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu pogovorili z gostinci, hotelirji, organizatorji navijaških con in s Slovenci, ki živijo tam.

Kot lahko vidite, smo nogometaše na Euro res pospremili v velikem slogu, v prihodnjih dneh pa jim bomo skupaj s hordami rojakov seveda sledili tudi tja.  

Voditelj Gregor Trebušak ter novinarji Tanja Volmut, Božidar Bulat in Jan Lukač..
Voditelj Gregor Trebušak ter novinarji Tanja Volmut, Božidar Bulat in Jan Lukač.. FOTO: 24ur.com

Vse pretekle epizode oddaje Vsi za naše! si lahko ogledate na VOYO, nocoj pa nas čaka še zadnja, 12. epizoda. Poleg muralov, posvečenih nogometašem, si boste lahko ogledali tudi pogovora s selektorjem Matjažem Kekom in Josipom Iličićem. Po MasterChefu na POP TV nocoj ob 22.15 še zadnjič vabljeni v družbo Sanje Modrić in Gregorja Trebušaka, ne zamudite!

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gasper4690
11. 06. 2024 10.48
Po zadnjih trkmah sodec smo najslabsa ekipa na prvrnstvu..dvomm da bomo slabse igral na prvrnstvu tko da ce vsaj dobr vtis pustijo bo zame ze ok..favoriti za zmago so hrvatje,francozi,spanci,portugalci..hhrvatje ce dobijo zagon jih noben ne bo ustavu da ne boste spet preseneceni pa sreca itd
inside1
11. 06. 2024 08.40
+1
Iskreno rečeno, smo čisti outsiderji na tem EP.
misterbin
11. 06. 2024 08.28
+1
Prvo tekmo bodo izgubili z Danci .To je 200 %
devlon
10. 06. 2024 21.45
+1
A je blo treba
Anion6anion
10. 06. 2024 21.14
-1
Kako jo je dregnil.😜🤗