Nogomet

Slovenija dvakrat vodila, na koncu pa z igralcem manj zadržala točko na Slovaškem

Trnava, 11. 11. 2021 19.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
12

Slovenija se je v predzadnjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Katarju pomerila s Slovaško. Obračun, ki je bil brez rezultatskega imperativa, saj reprezentanci že pred tekmo nista imeli možnosti za uvrstitev na SP, se je končal z 2:2. Slovenija je dvakrat vodila, večji del drugega polčasa pa odigrala tudi z igralcem manj. Med strelce sta se za četo Matjaža Keka vpisala Miha Zajc in Miha Mevlja.

Slovenski reprezentanti protestirajo ob sodniški odločitvi za slovaško enajstmetrovko in izključitev Blažiča.
Slovenski reprezentanti protestirajo ob sodniški odločitvi za slovaško enajstmetrovko in izključitev Blažiča. FOTO: AP

V vratih je pričakovano začel Jan Oblak, v zadnji vrsti pa od leve proti desni Jure Balkovec, Miha Mevlja, Miha Blažič in Petar Stojanović. V sredini so priložnost dobili Miha Zajc, ki je v Turčiji ujel pravo pripravljenost, Leo Štulac in Sandi Lovrić, medtem ko se je v napadalnih akcijah največ pričakovalo od Josipa Iličića, Andraža Šporarja in Benjamina Verbiča

Matjaž Kek je imel v zadnjih dneh številne težave s poškodovanimi, saj so v zadnjem hipu odpadli Luka Zahović, Jon Gorent Stanković in Domen Črnigoj, še vedno pa ni niti Benjamina Šeška, ki ga poškodba muči že dlje časa, a so v slovenskem taboru vendarle upali, da bo lahko nared. Namesto četverice so bili naknadno vpoklicani Žan Celar, Blaž Vrhovec, Haris Vučkić in Nino Kouter.

Srečanje so bolje odprli domačini, ki so imeli v prvih minutah terensko premoč, vendar si izrazitejših priložnosti niso uspeli pripraviti. Oblaka je še najbolj ogrozil Matus Bero v deveti minuti, ko je streljal z roba kazenskega prostora, a vratar Atletica iz Madrida ni imel težav s posredovanjem, saj strel ni bil dovolj močan. Kekova četa je bila v prve četrt ure igre nenevarna, v 18. minuti pa je s prvim poskusom na vrata Slovakov prišla do vodstva. Miha Zajc je ukradel žogo na polovici igrišča in hitro zaposlil Andraža Šporarja na levi strani. Ta mu je žogo nesebično vrnil z visokim predložkom na drugo stran, Zajc pa je v kazenskem prostoru podajo z glavo mojstrsko pretvoril v svoj šesti reprezentančni zadetek. 

V 28. minuti je Lukaš Haraslin s preigravanjem na levi strani napada izsilil prekršek, po katerem je glavni sodnik Mattias Gestranius brez oklevanja pokazal na belo točko. K žogi je pristopil kapetan Marek Hamšik, a nato je vskočil sistem VAR, finski sodnik pa si je po pogovoru z video sobo premislil, saj je bilo iz počasnega posnetka evidentno, da se je prekršek Blažiča začel izven kazenskega prostora. Slovaki so se tako morali zadovoljiti z prostim strelom, ki pa za Oblaka ni bil nevaren. 

Škofjeloška hobotnica je bila naslednjič na preizkušnji v 42. minuti, ko je Robert Mak sijajno prodrl po desni strani, nato žogo spravil do Hamšika, ta pa jo je s strelom poslal naravnost v zgornji levi kot Oblakovih vrat. Zadetek bi bil sijajen, a ga je z izjemno parado preprečil slovenski vratar in ostalo je pri 0:1. Zadnjo priložnost v prvem delu smo videli v prvi minuti sodniškega dodatka, ko je po predložku s strani in hitri kombinaciji v slovenskem kazenskem prostoru do strela prišel Haraslin, a je iz neposredne bližine meril v prečko. 

Statistika tekme Slovaška – Slovenija
Statistika tekme Slovaška – Slovenija FOTO: Sofascore.com

Domači hitro prišli do želenega zadetka, a nato pozabili na Mevljo
Slovaki so podobno kot v prvi del tudi v drugega vstopili odločneje. Milan Škriniar je imel priložnost v 53. minuti, a je meril mimo vrat. Štiri minute kasneje pa je Blažič v svojem kazenskem prostoru igral z roko po strelu Haraslina. Finska sodniška zasedba je najprej pokazala, da je šlo za prepovedani položaj, a je zopet posredoval VAR, razplet pa je bil za Kekove varovance tokrat manj ugoden. Izkazalo se je, da nogometaš v prepovedanem položaju ni vplival na igro, Blažič pa je žogo dejansko zaustavil s stegnjenimi rokami, po čemer je sledila enajstmetrovka za domače. Odgovornost je nase prevzel Ondrej Duda, ki je – tako kot pred njim Zajc – dosegel svoj šesti zadetek za reprezentanco. 

Ob tem je osrednji branilec naše izbrane vrste prejel svoj drugi rumeni karton, tako da je Slovenija večji del drugega polčasa igrala z igralcem manj. Kljub temu pa na odgovor ni bilo potrebno dolgo čakati. V 62. minuti je Josip Iličić izvedel kot z desne strani, odlično podajo pa je z glavo izkoristil Miha Mevlja, ki je bil najvišji med kar šestimi Slovaki, za novo vodstvo Slovenije. V 73. minuti je imela Slovenija še eno priložnost, ko je Sandi Lovrić lepo prepustil strel Iličiću, vratar Slovaške Marek Rodak pa je ne najbolj prepričljivo odbil v kot.  

Napaka Balkovca poskrbela, da je Slovenija v zaključku trpela
Že v naslednjem napadu pa je sledilo novo izenačenje. Iz na videz nenevarne situacije je do odprtega strela s kakšnih 18 metrov prišel rezervist David Strelec, ki je bil ravno dovolj natančen, da Oblaku žoge ni uspelo ujeti. Zadetek gre na dušo bočnemu branilcu Balkovcu, ki je povsem osamljen slabo odbil žogo naravnost do Strelca, kar je slednji znal izkoristiti. 

V zaključku srečanja je bila pričakovano boljša Slovaška. Nekajkrat je moral posredovati Oblak, ki se je izkazal predvsem pri strelu Dude v 83. minuti. Za Slovenijo je zadnjo priložnost v sodniškem dodatku zapravil Leo Štulac, ki je streljal s prostega strela, a meril naravnost v živi zid. 

Andraž Šporar je bil po oceni Sofascore najboljši posameznik Slovenije.
Andraž Šporar je bil po oceni Sofascore najboljši posameznik Slovenije. FOTO: Sofascore.com

Rusija in Hrvaški skupaj dosegli kar 13 zadetkov
Obe reprezentanci sta imeli po osmih tekmah deset točk, tako da smo spremljali obračun za tretje mesto, ki pa ne prinaša ničesar. Že pred tem se je sicer pričel obračun med Rusijo in Ciprom, ki so ga brez težav s 6:0 dobili domačini. Po prvem polčasu je bilo le 1:0, v drugih 45 minutah pa je v mreži Cipra odjeknila petarda. Aleksandr Erokhin se je izkazal z dvema zadetkoma. Rusi imajo tako 22 točk in so prvi v skupini H. 

Hrvati, ki so na Malti gostovali istočasno kot Slovenci na Slovaškem, so se Rusom kasneje zopet približali na dve točki zaostanka, potem ko so s še višjo razliko (7:1) povsem razbili nemočne domačine. O zmagovalcu skupine bo tako odločal neposredni obračun prvouvrščenih reprezentanc, ki bo v nedeljo, ko bo Slovenija gostila Ciper. 

11. november, kvalifikacije za SP, izid: 

Slovaška – Slovenija 2:2 (0:1)
Duda 58., Strelec 74.; Zajc 18. Mevlja 62. 

Slovaška: Rodak, Holubek, Škriniar, Šatka, Pekarik (88./Boženik), Lobotka, Haraslin (65./Jirka), Hamšik (46./Duda), Bero (72./Strelec), Mak (71./Suslov), Almasi.

Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Zajc (71./Vrhovec), Štulac, Lovrić, Verbič (59./Karničnik), Iličić (85./Rogelj), Šporar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TEDOxy50pMEDO
12. 11. 2021 16.44
-1
Kdo je to gledal? :)
El Diablo 2013
12. 11. 2021 13.40
+1
kok enga filozofiranja…. zanč smo, selektor je pa “truba”
Kollerik
12. 11. 2021 12.16
+2
Štirje zadetki in dobra tekma. Seveda bi bilo lahko bolje (brez nepotrebnega penala recimo), toda tudi nasprotnik bi lahko imel več sreče iz svojih priložnosti. Zato je remi še najbolj pošten. Kakorkoli, čestitke Keku in njegovi četi.
Kollerik
12. 11. 2021 12.17
+2
Aja pa še sodnik... kot bi gledal Gil Manzana proti Barci...
RUBEŽ
12. 11. 2021 12.10
+4
Prosim vas, samo ne zgovarjajte se na sodnike. SLOVENIJA nima igralcev, ki bi lahko zagotovili igranje na EP ali SP in to si je treba priznati. Naša liga je med najslabšimi v Evropi, igralci v tujini igrajo v povprečnih klubih, razen nekaj izjem. In bi mi spet na veliko tekmovanje. Ne gre, priznajte si. To, je realna slika SLO nogometa in vprašanje je, kdaj, če sploh, se bomo spet uvrstili na kako veliko tekmovanje.
User792410
12. 11. 2021 10.05
+7
Glede prikazanega na igrišču je končni rezultat nekako realen, ne morem pa mimo tega, da je bila Slovenija tako rezultatsko, kot ekipno oškodovana, saj smo na tekmi videli dve veliki sodniški napaki, ki bi morali s strani delegata rezultirati končni negativni oceni sodniške ekipe. Prva velika napaka je bila ko je sodnik pokazal na najstrožjo kazen, pa je VAR potem odločitev premaknil na mesto dejanskega prekrška, ki se je zgodil pred črto kazenskega prostora in naslednja, ki je vplivala tako rezultatsko, kot na potek srečanja. To pa je bilo dosojeno igranje Blažiča z roko, kjer je sprva spet posredoval VAR, vendar pa tokrat končno odločitev prepustil sodniški odločitvi. Finski sodnik je pri ogledu posnetka in odločitvi za najstrožjo kazen, posledično pa dodeljen še rdeč karton Blažiču (mislim, da je šlo za drugi rumeni?), povsem zanemaril dejstvo, da je bil v trenutku strela na gol slovaški napadalec v prepovedanem položaju. To ne bi bilo sporno, če ta napadalec ne bi aktivno vplival na igro, tako našega obrambnega igralca, ki se je očitno zbal, da bo prišlo do trka z njim in se pri tem skušal instiktivno zaščititi tako, da je stegnil roki, ob enem pa je ta slovaški napadalec zakrival vidni polje žogi vratarju Oblaku. Velika sodniška napaka je bila, da ni ocenjeval celotne akcije, ampak se je očitno osredotočil le na to ali je roka Blažiča bila, ali ne.
Lektor Jure T.
12. 11. 2021 08.55
nisem uspel gledati tekme..kako so igrali naši?
mackon08
12. 11. 2021 08.31
+3
Sodnik nas je pokopal čisti offside namesto 11m in izključitev.
Nimasmisla
12. 11. 2021 08.29
+3
to je pač realnost slo nogometa
Jogi
12. 11. 2021 08.01
-5
Indawood
11. 11. 2021 21.16
+0
realmadrid the best
11. 11. 2021 21.12
-3
Da vidimo če bo Oblak branil penal