Nogomet

Slovaška Žilina razglasila bankrot in prekinila pogodbe najbolje plačanih

Žilina, 31. 03. 2020 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sedemkratni slovaški nogometni prvak iz Žiline je postal bržkone eden prvih nogometnih kolektivov na stari celini, ki je uradno razglasil stečaj zaradi finančnih posledic blokade zaradi epidemije koronavirusne bolezni. Na Slovaškem, tako kot drugod po Evropi, razen v Belorusiji, so zaradi koronavirusa obstale vse nogometne aktivnosti.

Nogometaši Žiline so se leta 2013 mudili tudi na tekmi v Ljubljani.
Nogometaši Žiline so se leta 2013 mudili tudi na tekmi v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Po razglasitvi stečaja, ta bo uradno stopil v veljavo s 1. aprilom, je vodstvo kluba razdrlo pogodbo s 17 člani prve ekipe, ki so nasprotovali predlogu kluba o znižanju plač. Klub je predlagal kar 80-odstotno znižanje plač, kar igralci niso sprejeli.

"Stečajni upravitelj je prekinil pogodbe z najbolje plačanimi igralci in s tistimi, ki se jim bi pogodbe končale v zimskem oziroma poletnem prestopnem roku. S tistimi, ki so ostali, gre za mlade in nadarjene igralce, pa bomo sklenili nove pogodbe s finančno nižjimi zneski," je klub sporočil na spletni strani.

'Nismo vedeli, da bo klub razglasil stečaj'
"Klub nam je predlagal znižanje plač, s tako velikim rezom se nismo strinjali, smo se pa vseeno želeli pogajati, nismo vedeli, da bo klub razglasil stečaj," so svojo stran pojasnili igralci.

Na Slovaškem še niso sprejeli odločitve o koncu sezone. Žilina je trenutno na drugem mestu na prvenstveni lestvici ter zaostaja 10 točk za vodilnim Slovanom iz Bratislave. Žilina je zadnji naslov prvaka osvojila leta 2017.

Dohodek od poletnih prestopov 'blizu nič'
Medtem ko klubi na Zahodu v največjih petih ligah največji del prihodkov dobijo z bogatimi pogodbami o televizijskih pravicah, pa na Slovaškem, kot tudi drugod v vzhodni Evropi, strategija financiranja kluba temelji skoraj izključno na prihodkih od prodaje igralcev.

"Proračun kluba za leto 2020 temelji na prihodkih od prestopov igralcev v poletnem prestopnem obdobju. Danes je tako povsem jasno, da bo dohodek od poletnih prestopov blizu nič," je vodstvo kluba Žiline zapisalo na svoji spletni strani.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dibala
31. 03. 2020 12.07
+4
tocno to tud jst mislim da so vse prevec placani kaj hudica rabijo vse te miljone pol pa sam kriminal pa droga se obnasajo ko al pocino
jan.k94
31. 03. 2020 11.26
+17
Skrajni čas da te neumne fuzbalerje spravijo iz "puhastih oblakov" na katerih živijo.
Rožice cvetijo
31. 03. 2020 10.18
+17
Normalno, saj firma naredi isto. Saj nogomet ni nič drugega, kot firma, sicer zelo precenjena....pa od gledanja se ne da najesti.Torej nekoristno, pesek v oči gledalcem za tisto uro in pol.Od vašega gledanja pa bogatijo.
Iztok Draksler
31. 03. 2020 10.18
+9
igralci bi lahko vedeli...ce ..saj tako narekuje kmecka pamet...ce predlagajo taksno znizanje..da je klub skoraj ze propadel...a ne...ni treba bit oh in ah pameten...da vids situacijo