Nogomet

Sijajen protinapad Slovenije za zmagovito slovo od leta 2022

Ljubljana, 20. 11. 2022 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska reprezentanca se je z zmago na prijateljski tekmi proti Črni gori (1:0) poslovila od koledarskega leta 2022. Edini gol v Stožicah je v zaključku prvega polčasa po sijajno izpeljanem protinapadu dosegel Miha Zajc. Črnogorci so v zaključku zapravili enajstmetrovko za izenačenje, Stefanu Saviću je veselje preprečila vratnica.

Matjaž Kek je v ogenj od prve minute poslal večino prvokategornikov. Mesto v vratih je pripadlo Janu Oblaku, pred njim so bili od leve proti desni Gregor Sikošek, Jaka Bijol, Miha Blažič in Petar Stojanović. V sistemu s štirimi vezisti so priložnost dobili Jasmin Kurtić in Adam Gnezda Čerin nekoliko bolj v sredini, na krilnih položajih, pa Miha Zajc in Benjamin Verbič. V konici napada sta začela udarna napadalca Andraž Šporar in Benjamin Šeško

Slovenija je poletno odprla obračun v sicer precej turobnem ozračju v Stožicah, kjer se je kljub lepo zapolnjenemu stadionu bolj ali manj slišalo zgolj nekaj sto gostujočih navijačev. Prvič je med domačimi ljubitelji nogometa završalo v 12. minuti, ko je z razdalje sprožil Benjamin Verbič, blokiral  je eden od črnogorskih nogometašev, na koncu pa je vratar Marija Šarkić uspel umiriti situacijo. 

V 24. minuti je strel Novice Erakovića nakazal, da Črnogorci prevzemajo pobudo, kar se je kmalu zatem potrdilo, ko je Jana Oblaka kar dvakrat rešila prečka. Po predložku z desne strani je do strela z glavo prišel Vukan Savičević, Oblak je bil že premagan, a se je žoga od prečke odbila na golovo črto, zatem pa od prečke nazaj v igro. Na gostujoči klopi so povsem izgubili živce, češ da je šlo za regularen zadetek, a je sodnik Christopher Jäger pokazal, naj se igra nadaljuje. Po pol ure igre je bil Oblak še enkrat na preizkušnji, ko se je Stefan Mugoša brez večjih težav otresel Blažiča v našem kazenskem prostoru, a je vratar Atletica poskrbel, da je ostalo pri začetnem izidu. 

Miha Zajc je bil junak slovenske zmage proti Črni gori. Vpisal je svoj osmi zadetek v reprezentančnem dresu.
Miha Zajc je bil junak slovenske zmage proti Črni gori. Vpisal je svoj osmi zadetek v reprezentančnem dresu. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaključek polčasa je znova pripadel Sloveniji. Po lepi kombinaciji klubskih soigralcev Verbiča in Gnezde Čerina je 23-letni vezist sprožil z velike razdalje in Šarkić se je moral potruditi, da je svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. To pa se je spremenilo v 41. minuti. Po kotu Črne gore je Slovenija izpeljala bliskovit protinapad, levji delež je s prodorom po levi strani opravil Šeško, ki je nato v kazenskem prostoru lepo zaposlil vtekajočega Zajca, ta pa je z miniaturo le našel pot za Šarkićev hrbet. Pri 1:0 je ostalo do konca prvega dela. 

Zapravljivost bi lahko Slovenijo drago stala

V drugem delu je Slovenija večji del držala vse niti igre v svojih nogah, saj gostom ni dovolila večjih priložnosti. A sama tudi ni bila dovolj natančna, v 51. minuti je zgrešil Sikošek, kmalu zatem bi lahko bolje zaključil tudi Šporar. Za nekaj nejevolje v Stožicah je poskrbela poškodba tokrat odličnega Stojanovića, ki so ga odnesli z nosili, nadomestil ga je Žan Karničnik. V 77. minuti je imel priložnost za šah mat Šporar, ki je preigraval na desni strani kazenskega prostora, a je pravočasno posredoval Žarko Tomašević

V drugi polčas so poleg Karničnika vstopili še Tomi Horvat, Luka Zahovič, Jon Gorenc Stanković in za zadnjih nekaj sekund tudi David Brekalo. 

V izdihljajih pa bi Črnogorci kaj lahko kaznovali zapravljene priložnosti Slovenije. Najprej je Oblak z instinktivno obrambo potrdil status enega najboljših vratarjev na svetu in veselje preprečil rezervistu Dušanu Bakiću. V 86. minuti pa je prišlo do igre z roko v našem kazenskem prostoru, Jäger pa je brez premisleka pokazal na najstrožjo kazen. Odgovornost nase je prevzel osrednji branilec Savić, ki je možno sprožil, a naravnost v levo vratnico, tako da je ostalo pri 0:0. Do konca je Slovenija uspela umiriti črnogorski nalet in ostalo je pri izidu 1:0. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfields
20. 11. 2022 21.53
Resne ekipe so zdaj v Katarju…te amaterji so itak tretja liga😂😂
tekač
20. 11. 2022 17.07
-1
Naj bo jasno eno. Kek je za silo trener. Na klopi pa sedi tvorec današnjih uspehov in to je Boštjan Cesar. Kek ni videl dvojice v špici napada Šeško Šporar. Cesar je to postavil in Stojanoviča potisnl v sredino. Biola v sredo obrambe in evo reprezentance. Bal sem se,da bo Kek zamenjal Šeška. Ogromna napaka. Vrmo,da so Črnogorci v zadnjih desetih minutah Slovakom dali dva gola..Šeško mora biti v igri ker nase vleče obramne igralce in zmanjša prehode do veznih igralcev.Zahoviča se v zadnjih desetih minutah ni videlo, niti v obrambi ker ne teče nazaj niti v napadu, ker je prepočasen. Tako smo posreči zmagali. Seveda škoda Stojanoviča. Biol ,Stojanovič in Šeško so igralci ki se jih ne menja. Upam,da je jasno Keku, čeprav predlagam čim hitrejšo zamenjavo in selektorski stolček dati Cesarju.
el_grande_pedro.
20. 11. 2022 18.02
+6
Strokovnemi štabu obvezno priključit nogometnega strokovnjaka iz kamene dobe Braneta Oblaka in Adija Smolarja kot odgovornega za stike z javnostjo.
Abanet
20. 11. 2022 16.04
-1
Naši ne rabijo neke zvezdnike ala Iličić.Igrajo zelo povezano od tekem iz lige narodov.
dark horse
20. 11. 2022 15.58
+3
Smrtonosni 😂🤣 koliko je mrtvih 🙈
Tomvojo
20. 11. 2022 14.53
+1
To kar teli naši zvezdniki igrajo sploh ni nogomet, kdor da višje bo poveljnik gasilcev, žoga se od njih odbija kot od plank....
dron
20. 11. 2022 16.31
+0
Zalchi
20. 11. 2022 16.31
+2