Nogomet

Slovenci po izjemnem preobratu do zmage proti Izraelu

Ljubljana, 09. 09. 2019 22.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah s 3 : 2 premagala Izrael in skočila na drugo mesto skupine G, ki po zaključku kvalifikacij vodi na EP 2020. Po vodstvu Slovenije v prvem polčasu, ko je zadel Benjamin Verbič, so Izraelci na začetku drugega polčasa povedli preko Zahavija in Dabburja, a so naši nogometaši zrežirali preobrat in v 90. minuti je z drugim zadetkom na srečanju zmago Sloveniji priboril Verbič.

Slovenski nogometaši so proti Izraelu dosegli pomembno zmago.
Slovenski nogometaši so proti Izraelu dosegli pomembno zmago. FOTO: Damjan Žibert

Selektor Matjaž Kek, ki zaradi poškodbe ni mogel računati na Domna Črnigoja, je v primerjavi s petkovim obračunom s Poljsko v začetni enajsterici napravil zgolj eno spremembo. Namesto Jureta Balkovca je na levi strani obrambe od prve minute začel kapetan Bojan Jokić. Slovenija je imela po zmagi z 2 : 0 nad Poljsko lepo priložnost, da bi se ob ugodnem rezultatu v Varšavi, kjer so gostovali Avstrijci, celo prebila na drugo mesto kvalifikacijske skupine G. Motiva ni manjkalo, temu primeren pa je bil tudi začetek tekme. Naši reprezentanti so krenili odločno in si že v 4. minuti priigrali izjemno priložnost, ko se je s podajo v prostor izkazal Josip Iličić, Roman Bezjak pa se je znašel sam pred vratarjem Ofirjem Marcianom, a je član ciprskega Apoela meril naravnost v izraelskega čuvaja mreže.

Zaradi ostrega prekrška je glavni sodnik Anthony Taylor že v šesti minuti rumeni karton pokazal branilcu Loaiju Tahi. V 8. minuti srečanja pa je po zmedi v slovenski obrambi prvič opozoril nase prvi strelec kvalifikacij za EP 2020 Eran Zahavi, ki je z roba kazenskega prostora meril prek vrat. Slovenci so po intenzivnem začetku spustili žogo na tla in poskušali s kombinacijo kratkih podaj priti do vodilnega zadetka.

Verbič je v 43. minuti z izjemnim zaključkom premagal izraelskega vratarja.
Verbič je v 43. minuti z izjemnim zaključkom premagal izraelskega vratarja. FOTO: Damjan Žibert

Najnevarnejši je bil Iličić, ki pa je s strelom po lepem preigravanju zadel enega izmed obrambnih igralcev. Gostje so svoje priložnosti iskali skozi protinapade. V enega izmed številnih v prvem polčasu se je spustil Zahavi, a ga je še pravočasno ustavil Aljaž Struna. Nasploh so Slovenci delovali zbrano v obrambi, saj izraelskim nogometašem v prvih 45 minutah niso dovolili strela v okvir vrat. Terensko premoč pa so naši rezultatsko spremenili v 43. minuti. Po lepi kombinaciji Andraža Šporarja in Iličića je slednji zaposlil Benjamina Verbiča, ki je z iznajdljivim strelom lobal Marciana in poskrbel za izbruh veselja v ljubljanskih Stožicah, ki so bile v primerjavi s petkovim obračunom nekoliko slabše zapolnjene.

Zaradi številnih prekrškov na sredini igrišča je bil v 45. minuti z rumenim kartonom kaznovan Dor Peretz. Kaj lahko pa bi se zgodilo, da bi Slovenci v zaključku Taylorjevega dodatka prišli do prednosti dveh zadetkov. Sreča je bila po atraktivnem strelu Bezjaka na strani gostov, saj je stresel okvir gola, odbito žogo pa Iličić ni uspel pospraviti v mrežo, saj je bil njegov strel blokiran. 

Začetek nadaljevanja pripadel gostom
Pred začetkom drugega polčasa je slovenski selektor namesto Jokića na igrišče poslal Balkovca, na izraelski strani pa je Omrija Ben Harusha zamenjal Beram Kayal. V nadaljevanju so odločneje krenili nogometaši Izraela, ki so si v 47. minuti priigrali prvo resnejšo priložnost. Z nekaj sreče je žoga prišla do Shona Weissmana, ki je mogel žogo zgolj še potisniti mimo Jana Oblaka, a se je s požrtvovalnim posredovanjem v zadnjem trenutku izkazal Verbič, ki pa je obenem tudi poškodoval Struno, ki je moral z igrišča. Po kotu, ki je sledil, so Izraelčani prišli do izenačenja. Hitro izvedeno prekinitev je po podaji Manorja Solomona v gol pretvoril kapetan Bibras Natcho. Struna je moral kasneje zapustiti zelenico, namesto njega pa je vstopil Miha Blažič.

Obdobja nezbranosti v slovenski izbrani vrsti pa gostje niso izkoristili, strel Zahavija z glavo pa za Oblaka ni predstavljal prevelike nevarnosti. V 58. minuti je v nevaren protinapad krenil Iličić, nad katerim po mnenju angleškega delilca pravice ni bilo storjenega prekrška, kar je izzvalo burne reakcije na zelenici ter tribunah. Zaradi ugovarjanja sta si rumeni karton prislužila Bezjak in Iličić. V 61. minuti je Andreas Herzog na igrišče poslal napadalca Seville Munasa Dabburja, ki je zgolj dve minuti kasneje prestregel podajo Jasmina Kurtića, žogo spravil do Zahavija, ki je s pravo bombo premagal Oblaka.

Borbeni Roman Bezjak je izraelski obrambi povzročal nemalo težav.
Borbeni Roman Bezjak je izraelski obrambi povzročal nemalo težav. FOTO: Damjan Žibert
A izraelsko vodstvo ni trajalo dolgo. Po Šporarjevi podaji v prostor se je najbolje znašel Bezjak, ki je z diagonalnim strelom izenačil na 2 : 2. Slovenci so začutili svojo priložnost, ki so začeli izvajati pritisk že na nasprotnikovi polovici, a se iz tega ni izcimilo nič, razen blokiran strel Verbiča, ki izraelskega čuvaja mreže ni preveč ogrozil. V 76. minuti je bil blizu uspeha rezervist Dabbur, ki pa je z zavitim strelom za las zgrešil slovenska vrata. Zgolj minuto kasneje je poskušal še Salomon, a je dobro reagiral Oblak. Raztrgano igro na obeh straneh je spremljala igra med obema goloma, najnevarnejši pa je bil v 83. minuti Kurtić, a se je izkazal Marciano. Ta je bil znova na mestu v 86. minuti, ko je bil nevaren Bezjak.

Vratar Hiberniana je v 89. minuti veselje preprečil tudi Šporarju, ki je pokusil z atraktivnim strelom. Slovenska vztrajnost je bila nagrajena v zaključku 90. minute, ko je po predložku Kurtića z glavo zadel Verbič in sprožil evforijo med gledalci. Slovenija je tako prišla do težko prigarane zmage, ki jo je ob neodločenem rezultatu v Varšavi popeljala na drugo mesto kvalifikacijske skupine. Naslednji obračun našo reprezentanco čaka 10. oktobra, ko odhaja na gostovanje v Severno Makedonijo.

Benjamin Verbič je s prvima zadetkoma v kvalifikacijah odločil srečanje z Izraelom.
Benjamin Verbič je s prvima zadetkoma v kvalifikacijah odločil srečanje z Izraelom. FOTO: Damjan Žibert
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
10. 09. 2019 11.39
+12
Nekaj časa se mi je zdelo škoda, ker ni Kampla, ker je dober igralec (če pustimo njegov odnos in karakter), ampak sedaj ga prav nič ne pogrešam, tudi brez njega se da, in on sploh ne bi igral s srcem, če bi on res imel Slovenijo v srcu, bi pretrpel razne spore in podobne reči in se potrudil, ampak se ni, zato lahko zdej se lahk sam skrije, fantje so mu dokazali nasprotno :)
Kollerik
10. 09. 2019 10.52
+18
Eh, Kek je naredil iz te ekipe skupino terminatorjev. Bravo, fantje!! Spet spektakel in spet borba, goli ...vredni celo kakšne Barce!!
Franz verli?
10. 09. 2019 10.00
-23
Oblak, Oblak,.....sem mislil, da si boljši. Jokič -slab, Kurtič in Krhin - zanič. Šporar, Bezjak in Verbič - odlični, Iličič - precenjen.
firstblood
10. 09. 2019 10.12
+24
Iličič precenjen??Ti pa si res poznavalec.Iličič tvorec slovenske igre.Odlicen pregled nad igro.Skratka zame najpomembnejši člen v repki..
igyyp
10. 09. 2019 10.40
+12
Franz: ti piješ tolka al si vsak dan tolk ubrisan ? Oblak ni bil prav nič kriv, sploh pri drugem zadetku, pri prvem pa glih naša obrmba ni bila na mestu. In še Jojota omenjaš, ki je motor. Se vidi pojma nimaš o nogometu.
Maximus
10. 09. 2019 11.01
+16
Franz Verlič najbolj precenjen kavč komentator in vase zagledan kvazi kritik vseh časov. Nima minute izkušenj z žogo, po naključju ve zgolj to, da je ...okrogla, pa še to so mu povedali pravi komentatorji.
uporabnica1
10. 09. 2019 11.36
+12
Iličič precenjen? To je podobno, kot da bi rekel, da je Messi precenjen. Haha ti pa si strokovnjak za nogomet res bravo
Maxx365
10. 09. 2019 12.03
+7
Za ene je res boljš, da bi bili tiho, kot pa da se blamirajo tu gor.
omega _v6
10. 09. 2019 09.16
+14
Čestitam res dobra borbena igra!!
anakondabox
10. 09. 2019 09.15
+17
Bravo slovenski nogometaši. V odločilnem trenutku ste zbrali voljo in moč. #šetakonaprej
dule100
10. 09. 2019 09.03
-32
Enostavno nas spremlja sreča, čeprav nas bi Oblak skoraj pokopal!
igyyp
10. 09. 2019 10.42
+14
Zakaj Oblak ? Pri prvem zadetku smo zaspali, in Oblaku zaprli pogled. Pri drugem je bil pa strel tolko natančen, da ga noben vratar nebi obranu. Tako da oblaka krivit za zadetke. Napaka.
beerch
10. 09. 2019 09.01
+34
V zadnjih dveh tekmah smo videli dve stvari, ki jih pri naših fanti nismo že par let. Prva je , da se trudijo, letijo po igrišču, nadlegujejo nasprotnike na vsakem koraku in kažejo željo po zmagi. Druga pa je, da sestavijo več kot tri podaje skupaj. Igra je že prav lepa, kombinatorna. Še nekaj popravkov, pa gremo na Euro... Čestitke!!!
Bego Slo
10. 09. 2019 08.54
+20
Bravo, bravo in še enkrat bravo za fante 👏👏👏
Laki je malo nervozan
10. 09. 2019 08.40
+15
Do kdaj bo imel mesto v reprezentanci zabezecano hlod Jokić, do smrti...?
snežek
10. 09. 2019 08.49
+19
Tukaj se tudi strinjam s tem malo grobim komentarjem. Ko ima žogo Jokić, se ne ve, kako se bo končalo. Če pa se že konča s podajo, je ta praviloma slaba.
poserjemsenavas
10. 09. 2019 08.15
-9
Dam isti komentar kot proti poljakom, bravo naši. Razočaral je spet edino Oblak, dva strela na gol in spet dva prejeta gola. Cena se mu bo kmalu spustila na realna tla. Če ni obrambe ni Oblaka. Dejstvo.
beerch
10. 09. 2019 08.52
+15
Ne pri prvem niti pri drugem golu ne moreš kriviti golmana, pri prvem so mu igralci zakrivali žogo, drugi pa je bil pravi projektil! Moje mnenje seveda ...
bema1201
10. 09. 2019 14.13
+0
AtleticoSLO
10. 09. 2019 07.59
+46
Jasno je da imamo rezerve.... prevsem me navdušuje da ugrajo do konca...kajti pod Katancem prej so v 80 minuti vedno odnehali...sedaj pa vrjamemejo...razlog...po vsej vrjetnosti Kek....Nauk včerajšne tekme: NIKOLI SE NE PREDAJ....tudi če ti ne kaže najbolje....Je pa to reprezantanca, ki je po dolgem času saj gledljiva...seveda so še napake...a če bo šlo tako naprej: Se ni za bat....P.S. Kek daj Balkov'cu prednost pred Jokićem....SLOVENIJA
Viejo cabron
10. 09. 2019 07.58
+22
Ne razumem ljudi kateri ti dajejo minuse na svoj pozitiven komentar glede včerajšnje tekme. Kakšni tepci ali nestrpneži to morajo biti??
uporabnica1
10. 09. 2019 11.36
+3
Intimnanega3
10. 09. 2019 07.47
+40
na koncu je že kazalo, da ni več idej, da so nehali igrat, potem pa preobrat. Že dolgo ne take zmage. Ko bi se jim vsaj izšlo do konca.Težka bo ampak lepo bi bilo
jozefStefan
10. 09. 2019 07.41
+32
Super rezultat, ki megli um in resnico. Potrebno bo še kar nekaj dela in sreče. Avstrijo bo potrebno premagat to je sedaj že jasno! Čestitke še enkrat. Glede HR komentarjev pa.. ne ozirajte se na druge.. naj bodo polni sebe. Kdaj lahko pričakujem v HR reprezentanci kakšnega kitajca?
snežek
10. 09. 2019 07.40
+18
Odlično, vendar pa je bil začetek tekme katastrofalen. Predvsem mi je padel v oči Krhin, ki je s svojo nonšalanco paral živce. Krhin se obnaša kot človek, ki hodi po ulici in k njemu prileti žoga od otrok zraven, pa jo brcne. Popovič mu je pokazal, kakšna je naloga veznega, da vzame žogo in z njo nekaj naredi. Ko je prišel v igro še Balkovec, je bila Slovenija mnogo bolj kompaktna in prodorna. Sicer pa čestitke za vztrajnost in na koncu za zasluženo zmago, brez kančka dvoma.
bobiv
10. 09. 2019 08.11
+15
Kaj si ti gledal kakšno drugo tekmo, Krhin je umiral na terenu, problem je bil Kurtič, ki pa se je odkupil z lepim predložkom!
snežek
10. 09. 2019 08.42
+13
Res je umiral, vendar samo to in v obrambnih nalogah. Kurtič je naredil napako, vendar nekaj prispeva k igri. Krhin žal ni kreativen in se boji žoge, samo gleda, kako bi se je čimprej znebil. Od njega napad ne dobi uporabne žoge. Se je pa toliko popravil, da ne igra več s hrbtom proti nasprotnemu golu in ne podaja več toliko nazaj. Popovič me je navdušil, kako je zadržal žogo in z njo malo poplesal pred kazenskim prostorom. Povsem drugi nivo igre. Vezni igralec mora znati obdržati žogo, osvojiti nekaj terena in lepo podati naprej. Tega pri Krhinu ne boste videli. In to je največja težava Slovenije. Iličić bi moral dobivati uporabne žoge malo pred kazenskim prostorom. Tam je najbolj nevaren ali z bombo na gol ali filigransko podajo, ne pa da sam hodi po njo na našo polovico.
drimtim
10. 09. 2019 07.39
+15
Sreča je opoteča,eni so jo porabili na svetovnem z drugim mestom sedaj je uspeh že točka proti Azerbajdžanu.Bravo Slovenija tako se igra.
Žac
10. 09. 2019 07.58
-30
Oni se bodo sigurno uvrstili na prvenstvo. Klub piki so se skoz prvi. Kateri ste vi? Imate tekmo vec,manj pik. In se ne boste uvrstili naprej.
Castrum
10. 09. 2019 08.47
+10
žac, tekmo več ? Od koga, od marsovcev?:::)))
Žac
10. 09. 2019 09.33
-10
Za vas so marsovci. Vec spremljata kaj se dogaja pri sosedih kakor doma. Ne da bi bili veseli vi se ukvarjate kako so igrali Hrvati. Za tvojo informacijo ce ze me ves na koga je imel v mislih.
puspan
10. 09. 2019 07.35
+25
Neverjetno. Če bo šlo tako naprej, od te ekipe lahko pričakujemo še marsikaj. V nasprotju z nogometom pred letom nazaj, je to moštvo res nekaj, kar je podobno evropskemu nogometu in je vsaka tekma vredna ogleda. Pokazali so, da se z grizenjem in borbenostjo lahko zelo daleč pride. Vsa čast vsej ekipi, seveda skupaj s Kekom, Oblak pa za oba prejeta gola ni popolnoma nič kriv. Fantje glavo gor in samo tako naprej. S takimi igrami bo še veliko uspehov in veselja.
blazter
10. 09. 2019 07.32
+18
Mario žaluje?
Carrasco
10. 09. 2019 07.27
-102
Vedno take sreče ne boste imeli. Slovenceljni se bodo dvignili v luft po dveh zmagih na domačem terenu :) Le kaj bi bilo da doživijo uspeh hrvaške 2 mesto na svetovnem prvenstvu
Rudar
10. 09. 2019 07.33
+58
Pol se spravi na Hrvaško, kaj smetiš tle.
Maxx365
10. 09. 2019 07.34
+35
Bravo Slovenija za srčnost in nepopustljivost, ti se pa spravi pljuvat na svoje cro portale.
Carrasco
10. 09. 2019 07.37
-66
Sem slovenec za to gnilo državo nikoli nebom navijal!!!!!!!! idite pokrast otroke da se boste športniki lahko igrali na novem stadiončku :) Slovenci
Maxx365
10. 09. 2019 07.42
+43
Japajade, fotraj ti koga drugega. Če bi ti bil res Slovenec, ne bi nikoli s takšno mržnjo pisal o svojih. Takoj se vidi kdu tu gor je pritepenec, ki na vsa usta hvali hr reprezentanco in žali Slovence.
bububu123
10. 09. 2019 07.55
+22
Carrasco najprej naj vaši premagajo Azerbajdžan
OlalaKokoĐambo
10. 09. 2019 08.35
+12
Carassco..ok recimo da si res Slovenec...a potem se zgodba ponavlja in tako kot tvoji predhodniki spet izdajas domovino in narod?? Ti je Argentina blizja???Bolj domaca in Slovenska ??
Lock Down
10. 09. 2019 08.45
+15
Če je tale trol Carassco Slovenec, sem jaz ajzerbajdžanc.
tekač
10. 09. 2019 07.26
+47
Goli Izraela so bili lepi, drugi težko ubranljiv, prvi no, ja . Igra dobra, še malo preveč napak na sredini igrišča, drugače pohvalno in tako naprej. Počasi se bodo uigrali, dobro pa je , da dosegajo gole različni igralci, kar daje moštvu nepredvidljivost in možnost za razvoj igre. Na koncu bi dodal bravo ,bravo..