Nogomet

Danska že na Euru, Slovenija bo proti Kazahstanu potrebovala vsaj točko

Köbenhavn, 17. 11. 2023 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, Marko Juvan
Komentarji
178

Slovenski nogometaši niso izkoristili prve od dveh priložnosti za neposreden preboj na evropsko prvenstvo. Na Danskem je bila domača reprezentanca povsem zasluženo boljša z 2:1. Za Slovenijo je v 30. minuti iz prostega strela izenačil Erik Janža. Varovanci Matjaža Keka si bodo turnir stare celine lahko zagotovili v ponedeljek, ko v Stožicah proti Kazahstanu potrebujejo vsaj točko.

Več videovsebin
  • Jan Oblak po tekmi z Dansko
    00:40
    Jan Oblak po tekmi z Dansko
  • Erik Janža po tekmi z Dansko
    00:59
    Erik Janža po tekmi z Dansko

"Danci so bili v vseh pogledih igre boljši. Treba jim je čestitati. Mi nismo bil pravi na drugih žogah, vse so bile njihove. Nismo bili dobri v duelu. Poraz je treba pozabiti, ker ne spremeni dejstva, da imamo še vedno vse v svojih rokah. V ponedeljek imamo izjemno priložnost, da izpolnimo svoj cilj," je bil v oceni po tekmi na razprodanem stadionu Parken realen Adam Gnezda Čerin

Kot je po tekmi priznal selektor Matjaž Kek, so Danci povsem zasluženo prišli do zmage in napredovanja. Čeprav v zadnjem času niso bili v najboljši formi, so pokazali, zakaj sodijo med najboljše reprezentance na stari celini. Od prve do zadnje minute so narekovali ritem igre. 

Zmedla jih ni niti mojstrovina Erika Janže, ki je po pol ure igre nenadejano izenačil iz prostega strela. To je bila tudi edina prava priložnost Slovenije na tekmi. Na drugi strani bi lahko Danci dosegli še kakšen zadetek, a je Jan Oblak nekajkrat pokazal, zakaj sodi med najboljše vratarje na svetu. 

Danska je bila pred svojimi navijači od prve do zadnje minute boljši nasprotnik in je zasluženo prišla do napredovanja na Euro.
Danska je bila pred svojimi navijači od prve do zadnje minute boljši nasprotnik in je zasluženo prišla do napredovanja na Euro. FOTO: AP

Že uvod je nakazal, v katero smer bo šlo srečanje 

Srečanje so bolje začeli domači, ki so v prve četrt ure igre kar trikrat ogreli Oblakove dlani. Dve lepi priložnosti je imel Jonas Wind. V 12. minuti je preskočil Jako Bijola, vendar mu je Škofjeločan veselje preprečil s sijajno parado. Tri minute pozneje se je danskemu napadalcu ponudila še ena možnost, ko je žogo slabo odbil Miha Blažič, vendar se Windu strel ni najbolj posrečil in Oblak ni imel večjega dela. 

Opozorila v obliki uvodnih priložnosti žal niso zalegla. Slovenski nogometaši so bili še naprej neznačilno pozni v duelih, privoščili so si tudi kar nekaj tehničnih napak, zaradi katerih igra nikakor ni stekla. Ritem je še naprej narekovala Danska, ki je stala zelo visoko. Nagrajena je bila v 26. minuti, ko je po dolgem obleganju slovenskih vrat do predložka z leve strani prišel Victor Kristiansen, na drugi vratnici pa je bil od boga pozabljeni Joakim Maehle, ki je brez težav premagal nemočnega Oblaka. 

Čeprav nič ni kazalo na to, da bi lahko Kekovi varovanci hitro odgovorili, je bilo njihovo izenačenje ekspresno. V 30. minuti je Slovenija dobila prosti strel na robu kazenskega prostora. Ker je bil prekršek nad Žanom Vipotnikom storjen nekoliko na desni strani, je odgovornost nase prevzel levičar Erik Janža. Žogo je mojstrsko dvignil čez živi zid in v slogu najboljših let Zlatka Zahoviča ugnal Kasperja Schmeichla, ki dotlej sploh ni imel dela.

Danska vs Slovenija
Danska vs Slovenija FOTO: Sofascore.com

Delaney na začetku nadaljevanja drugič kronal dansko premoč

Kek je sredi polčasa zamenjal položaja Mlakarja in Verbiča, da bi omejil danske napade po njihovi levi strani, vendar poteza ni prinesla večjega učinka. Do odmora smo še naprej spremljali domače nalete. Kakšno premoč so imeli v prvih 45 minutah Danci, zgovorno priča tudi statistika: v strelih je bilo 6:1, v posesti žoge pa kar 71:29 izraženo v odstotkih. 

Tudi odmor med polčasoma ni poskrbel za prepotrebno svežino v igri Slovenije. V 53. minuti se je Oblak še enkrat več izkazal, ko je po predložku Kristiansena do strela prišel Yussuf Poulsen. Že v naslednji akciji pa niti izjemni slovenski vratar ni uspel preprečiti novega vodstva domačih. Jannik Vestergaard je v kazenskem prostoru podaljšal do Thomasa Delaneyja, kar so Slovenci le nemo spremljali, vezist Anderlechta pa je iz bližine zanesljivo zadel za 2:1.

Jan Oblak je bil najboljši slovenski posameznik na Danskem.
Jan Oblak je bil najboljši slovenski posameznik na Danskem. FOTO: Sofascore.com

Kek okrepil sredino, a Danska je bila premočna

Po pol ure igre je Kek odreagiral s prvima spremembama. Vstopila sta Vanja Drkušić in Jasmin Kurtić, na klop sta morala Timi Max Elšnik, ki se mu je poznalo, da ga je v zadnjem času mučila poškodba, in strelec gola za 1:1 Erik Janža. S tem se je spremenil tudi igralni sistem, saj je Slovenija zaigrala s tremi osrednjimi branilci. 

Kljub temu pa je bila Danska še naprej tista, ki je narekovala ritem igre. Po nekaj polpriložnostih je Kek v ogenj poslal še Sandrija Lovrića in Jona Gorenca Stankovića, na klop pa je presenetljivo potegnil Verbiča in malo vidnega Benjamina Šeška

Zamisel selektorja je bila jasna, saj Slovenija dotlej nikakor ni uspela vzpostaviti ravnovesja na sredini igrišča. Po zamenjavah pa je manjkalo moči v napadu, tako da so se redki protinapadi praviloma končevali daleč od danskih vrat. V 86. minuti, ko je bilo že jasno, da z zmago na stadionu Parken ne bo nič, je Mlakarja nadomestil Miha Zajc

Zmaga Danske, ki se je tako kot prva iz skupine H že uvrstila na turnir stare celine, bi bila še višja, če ne bi v vratih Slovenije stal razpoloženi Oblak. 30-letnik je moral zadnjič posredovati v 78. minuti, ko je Poulsen zvito streljal z razdalje po izgubljeni žogi Adama Gnezde Čerina

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Šporar in Stojanović zaradi nevarnosti kartonov ostala na klopi

Če smo se v zadnjih štirih tekmah, ko je Slovenija zbrala prav toliko zmag, navadili, da Kek redko menja začetnih enajst, je bilo tokrat drugače. Slovenski selektor je na klopi pustil Andraža Šporarja in Petra Stojanovića, stebra reprezentance v zadnjih letih. 

Obema je namreč grozilo, da v primeru prejetega rumenega kartona ne bi smela igrati na zadnji tekmi, ko bo v ponedeljek v Stožicah gostoval Kazahstan. Namesto Šporarja je v napadu Vipotnik, ki se je minuli konec tedna izkazal v dresu Bordeauxa z dvema zadetkoma. Namesto Stojanovića je začel Verbič, ki v dresu Panathinaikosa igra po principu toplo-hladno. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

17. november, kvalifikacije za Euro, izid: 

Danska – Slovenija 2:1 (1:1)
Maehle 26., Delaney 54.; Janža 30. 

Danska: Schmeichel; Andersen, Christensen, Vestergaard; Maehle, Hojbjerg, Norgaard (od 46. Jensen), Kristiansen (od 86. Kristensen); Wind (od 86. Dolberg), Delaney (od 75. Hjulmand); Poulsen. 

Slovenija: Oblak; Janža (od 62. Drkušić), Blažič, Bijol, Karničnik; Verbič (od 73. Lovrić), Elšnik (od 62. Kurtić), Gnezda Čerin, Mlakar (od 86. Zajc); Šeško (od 73. Gorenc Stanković), Vipotnik.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.33

Danska že na Euro, Slovenija se bo še znojila

Po zmagi z 2:1 je znano, da je Danska že potnika na Euro. Slovenija se bo v boju za drugi nastop na EP, prvega je beležila leta 2000, morala že znojiti. V ponedeljek jo čaka Kazahstan, za preboj na EP pa je za naše dovolj remi.

22.16

Danska kontrolira tekmo, Slovenija brez odgovora po prejetem golu

Malo obetavnih akcij je četa selektorja Matjaža Keka "spravila skupaj" po drugem prejetem golu. Danska še naprej s terensko pobudo, Slovenij pa le redko konkretna v napadu.

22.15

Danci bližje tretjemu golu, kot Slovenci drugemu

Po drugem zadetku se je pritisk domačih nogometašev nadaljeval, Danci so iskali še tretji zadetek v slovenski mreži, ki bi jih že močno približal zmagi in tudi preboju na Euro. Slovenija v drugem polčasu ni podjetna v napadu.

21.59

Gol slabo vplival na igro Slovencev

Če je bil odgovor po prvem prejetem zadetku hiter in tudi učinkovit, Slovenija je izenačila po golu Erika Janže, pa je prejeti gol v drugem polčasu močno načel samozavest Slovencev.

21.58
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
19. 11. 2023 20.09
+0
Naj mi eden pove katera igra je bila to ki so jo igrali kao naši fuzbalerji, nogomet sigurno ne.
Kaveljc
18. 11. 2023 20.02
Lepšega biljarda kot pri drugem golu Danske že dolgo nisem videl. Naši so se dobesedno izogibali Dancem v našem kazenskem prostoru.
St. Gallen
18. 11. 2023 14.54
+0
v Stozicah sodniki ponavadi sodijo za domacine. To bo v ponedeljek samo plus.
coca.eskim
18. 11. 2023 13.59
-2
Nevrjetno kako smolo ima NZS. Pri vseh strokovnjakih spodaj, oni izberejo Keka.
teozarote
18. 11. 2023 12.55
+2
Resnično upam, da ne bodo igrali na točko, ampak zmago. Nogomet torej. Ne le upam, verjamem. Zmagali bomo.
RVN
18. 11. 2023 12.29
-2
Zakaj bi imel sovražnike, če imaš Slovence za navijače. Vsaj po večini komentarjev sodeč.
Maxx365
18. 11. 2023 12.18
+6
Če Kazahstana doma ne premagajo, si evropskega itak ne zaslužijo. Ne znam si niti predstavljat, kako bodo s tako igro parirali eni Španiji, Angliji, Nemčiji, Portugalski...
sencina
18. 11. 2023 12.10
+4
Pa ka mislijo s tako igro delat na prvenstvu.Kanon fojter bojo s 3 Oblaki na golu.
Bofur
18. 11. 2023 10.55
+5
Žal pričakovan poraz. Danci so razred ali dva višje. Po vseh pravilih bi Kazahstan morali zmagati, remi je nuja. Slovenija po rankingu 54., Kazahstan 98.
zoran pušenjak
18. 11. 2023 10.43
+4
Z tako igro nimajo nobene šanse
St. Gallen
18. 11. 2023 10.29
-3
ce je dovolj samo tocka, bo Slo uspelo
Bikoborec
18. 11. 2023 09.47
-3
Kazahstan bo zmagal
Sadni T
18. 11. 2023 09.45
+6
Jan Oblak igralec tekme edini pokazatelj od naših,bravo Jan
jezenslovenec
18. 11. 2023 09.42
+10
V 90tih minutah ste celo 2 krat streljali na gol. Bravo manekeni. Za primerjavo, Albanija se je že uvrstila.
St. Gallen
18. 11. 2023 10.29
+8
in to z B ekipo. A ekipa raje igra za Svico :-)
stiing
18. 11. 2023 09.41
+6
S tako igro si niso zaslužl tud da gledajo evropsko pvenstvo preko tv-ja ... niti 1 napad 1 strel na gol pffff
PROTI VSAKRSNI KORUPCIJI
18. 11. 2023 09.36
+7
Zal niso dorasli danski ekipi. Rezultat je popolnoma realen odraz igre slivenske ekipe. Ce nisi spodoben niti ene zoge pripeljati v nasprotnikovo napadalno tretjino, si ne zasluzis niti tocke.
Dvigalo
18. 11. 2023 09.30
+6
Včeraj je zgledalo kot da so jim naši nalašč prepustili zmago. Naši so mojstrski gol dal za šalo Danci so se pa Mate ali da so žogo dvakrat nekako v gol spravili :-)
Bači
18. 11. 2023 09.28
+4
Gremo manekeni....Kazahstan vas bo pohrustal brez večjih težav
titomeni
18. 11. 2023 09.16
+5
Albanija se je ze uvrstila... 😂
letang
18. 11. 2023 09.00
+12
Z tako igro,nimajo kaj praskat na EP.