Nogomet

Za slovo od domačega EP visok poraz Slovenije proti Italiji

Maribor, 30. 03. 2021 20.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na tretji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva doživela še drugi poraz, s katerim se poslavlja od nadaljnjega tekmovanja. Italijani, ki so slavili s 4:0, so levji delež opravili že v prvih 25 minutah, ko so kar trikrat premagali vratarja Igorja Vekića. Slovenija je s točko osvojila zadnje mesto v svoji skupini, v četrtfinale pa sta napredovali Italija in Španija, ki je z 2:0 ugnala Češko.

Slovenski nogometaši so dvoboj sicer dobro odprli in imeli v prvih minutah pobudo, toda Italijani so že v 10. minuti prišli do vodstva. Po lepi akciji je po strelu Tommasa Pobege od daleč Igorju Vekiću v vratih Slovenije uspelo žogo ustaviti, Sven Šoštarič Karić pa jo je odbil le do Giulia Maggioreja, ki je z levico premagal Vekića.

Italijani so kaznovali tako rekoč vsako nenatančno podajo Slovenije. Po eni izmed teh je Luca Ranieri v 19. minuti s podajo iz igre vrgel celotno obrambno vrsto Slovenije, Giacomo Raspadori pa je ena na ena mirno matiral vratarja Brava.

Naslednja kazen je prišla hitro. V 24. minuti je Žan Zaletel v kazenskem prostoru zrušil Davideja Frattesija, najstrožjo kazen pa je zanesljivo za 3:0 pretvoril najboljši posameznik tekme Patrick Cutrone. Slednji je imel po slabem posredovanju Vekića še drugo enajstmetrovko v 45. minuti, a se je vratar Brava odkupil za svojo napako in strel ubranil.

Vmes je imel najlepšo priložnost za Slovenijo Aljoša Matko. V kazenskem prostorju je preigral svojega čuvaja, vratar Marco Carnesecchi pa je odlično posredoval.

Statistika tekme Slovenija U21 – Italija U21
Statistika tekme Slovenija U21 – Italija U21 FOTO: Sofascore.com

Kljub trojni menjavi Slovenije na začetku drugega dela, so znova pretili Italijani in v 50. minuti povišali vodstvo. Vekić ni mogel ustaviti odličnega strela od daleč Patricka Cutroneja, ki je tako le prišel do drugega zadetka.

Nato so se Italijani pomaknili v obrambo, Slovenci pa so prišli do nekaj strelov. Zaletel je bil nenatančen z glavo, Adam Gnezda Čerin pa z levico od daleč. V 63. minuti je poskusil še Dejan Petrović, a zgrešil cilj.

V nadaljevanju se je nekajkrat izkazal še Vekić, ki je Cutroneju dvakrat preprečil "hat-trick". Italijani so v 82. minuti ostali le z desetimi v polju, ko je rezervist Riccardo Marchizza prejel drugi rumeni karton, a rezultat se ni več spremenil. Slovenija je na sedmih tekmah z italijanskimi vrstniki zabeležila le en remi, šestkrat pa je izgubila.

"Zadnja tekma je bila res pomembna, ker nam je omogočala napredovanja, a enostavno smo videli, kakšno individualno kvaliteto ima Italija. Čestitam in njim in Špancem za napredovanje. Mi smo naredili preveč individualnih napak, ki se na tem nivoju hitro kaznujejo," je tako po tekmi za RTV Slovenija dejal slovenski selektor Milenko Ačimović

"Fantje so bili zares motivirani, želeli so si zmage. Zares dobro smo se pripravili, a so se napake začele dogajati ena za drugo. Potem nam je padla samozavest in v nekem trenutku smo razpadli. Do konca smo se sestavili, kot se je dalo. Gremo naprej, 15 fantov se poslavlja od te generacije, prihodnje leto bo nova ekipa," se je v prihodnost zazrl nekdanji članski reprezentant, ki je na selektorskem stolčku nadomestil Primoža Gliho.

Statistika Igorja Vekića, ki je bil najbolje ocenjen slovenski nogometaš, proti Italiji.
Statistika Igorja Vekića, ki je bil najbolje ocenjen slovenski nogometaš, proti Italiji. FOTO: Sofascore.com

Rezervist Gomez junak Španije za potrditev prvega mesta
Ob visoki zmagi Italije nad Slovenijo v Mariboru je tekma v Celju ponudila priložnost Češki, da se z zmago presenetljivo prebije v četrtfinale prvenstva in izloči branilce naslova Špance. A tega slednji niso dovolili. Kljub manj prepričljivi predstavi v prvem polčasu, so Španci v drugem našli pot do zmage in potrditve prvega mesta v skupini proti disciplinirani Češki vrsti. Oba zadetka je dosegel Dani Gomez.

Napadalec španskega prvoligaša Levanteja je potrdil zaupanje selektorja mlade furie, ki ga je v tekmo poslal v 65. minuti. Štiri minute kasneje je svoje moštvo povedel v vodstvo, v 78. pa je postavil končni izid. Pred tem so Čehi ohranjali upanje za napredovanje z borbeno igro v obrambi. Špancem so sicer dovolili precej posesti, a malo pravih priložnosti, sami pa so s protinapadi iskali pot do španskih vrat.

Taktika je zdržala le do vstopa Gomeza, ki se je izkazal za moža odločitve. Pri prvem golu mu je pomembno pomagal Ander Berrenetxea, ki je natančno podal z desne strani, pri drugem pa je Gomez po odlični kombinatoriki Špancev z močnim in natančnim strelom pokopal vse upe Čehov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nizozemska ujela zadnji vlak za četrtfinale
Nizozemski nogometni upi so si z zmago z 6:1 proti Madžarski v Szekesfehervarju zagotovili napredovanje med najboljših osem na evropskem prvenstvu do 21 let. Sogostiteljica Madžarska je turnir zaključila brez osvojene točke v skupini A.

Oranžni so po dveh remijih na zaključni tekmi skupinskega dela vendarle zabeležili prvo zmago na turnirju in s tem ujeli zadnji vlak za izločilne boje, ki bodo na vrsti od 31. maja do 6. junija. S kar 6:1 so bili boljši od domače izbrane vrste, kar pa je na koncu celo zadostovalo za prvo mesto v skupini.

Nizozemci so do pomembne zmage prišli v prepričljivem slogu. Od prvega do zadnjega sodniškega piska so bili gospodarji na igrišču, razmerje v strelih je bilo kar 26:6. A kljub številnim priložnostim so do vodstva v prvem polčasu prišli šele nekaj minut pred premorom, ko je v 42. minuti zadel Dani De Wit.

V drugem polčasu so Nizozemci vendarle potrdili svojo prevlado na zelenici in hitro prišli do neulovljive prednosti. Po golih Waymana Boaduja in Codyja Gakpoja je bilo v 58. minuti že 3:0.

Čeprav so Madžari po storjenem prekršku v kazenskem prostoru z bele točke znižali izid na 1:3 v 65. minuti, pa Nizozemci niso popuščali. V nadaljevanju so bili učinkoviti s svojimi priložnostmi in do konca tekme mrežo zatresli še trikrat: drugi svoj zadetek je dosegel Gakpo, mrežo pa sta zatresla še Sven Botman in Brian Brobbey.

Nizozemci so zaradi gol razlike skočili celo na prvo mesto v skupino pred Nemčijo, ki je na drugi tekmi skupine A v Budimpešti z Romunijo odigrala remi brez zadetkov. Tudi Romunija je skupinski del zaključila s petimi točkami, a je ob tem imela najslabšo gol razliko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Evropsko prvenstvo do 21 let, skupina B, 3. krog, izida: 

Slovenija – Italija 0:4 (0:3)
Maggiore 10., Raspadori 19., Cutrone 25. (11-m), 50. 

Začetni postavi: 
Slovenija: Vekić, Žinič, Brekalo, Šoštarič Karić, Kolmanič, Zaletel, Gnezda Čerin, Elšnik, Prelec, Matko, Medved.
Italija: Carnesecchi, Lovato, Gabbia, Ranieri, Frattesi, Maggiore, Sala, Pobega, Bellanova, Raspadori, Cutrone.

Španija – Češka 2:0 (0:0)
Gomez 69., 78.  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delbond
31. 03. 2021 12.59
+2
Mile ni še dozorel za tako funkcijo, tele fante mi iz rekreativne lige premagamo
Chain link
31. 03. 2021 11.42
+2
Dokler bo par ocetovih sinčkov igralo, bo to tako v repki in klubih
XYZO
31. 03. 2021 10.19
+1
TO JE NAŠA REALNOST...ČIM VEČ MLAJŠIH TRENERJEV Z DIFA ..PA BOMO Z MLADIH GENERACIJ NAREDILI SLABE KOMENTATORJE......
jodr
31. 03. 2021 09.44
+2
A je Miljenko že odstopil? Iz dobrih igralcev je naredil katastrofalno ekipo, najboljšega igralca pa nit poklical ni v reprezentanco. Pa Radenko je tudi zrel za v penzijo.
Di si bio 91
31. 03. 2021 09.22
+1
Opa, Hrvaska prehitela Slovenijo 😂 Greste se vedno na SP?
mackon08
31. 03. 2021 09.13
Kriv je Ačimovič ker forsira te svoje ene in iste, obramba katastrofa pa vse po starem. J etreba gledat na menagerje.
Kr neki res
31. 03. 2021 09.11
+4
Sej fantje niso nič krivi,če pač niso razumeli trenerja kaj jim govori v tujem jeziku
DaDo77
31. 03. 2021 08.49
-1
Ej a ve slučajno kdo zakaj ta Crutone pr 23 lahko igra za reprezentanco do 21 let?
Mother Russia
31. 03. 2021 15.15
+1
Ob začetku kvalifikacij v tem ciklu je bil mlajši od 21 let...
hotchilipoper
31. 03. 2021 08.41
+1
Če ni cekinov,tudi ni dobrih igralcev.Zdaj igrajo v glavnem iz vaških lig
Rudar
31. 03. 2021 08.22
+8
Realnost našega fuzbala.