Nogomet

Josip Iličić v 94. minuti popeljal Slovenijo do nove zmage

Ljubljana, 15. 11. 2020 20.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je bila celotno tekmo v Stožicah boljša od Kosova, a so gostje kljub temu prvi prišli do zadetka, potem ko je v 58. minuti v polno meril Vedat Muriqi. A tudi prejeti gol varovance Matjaža Keka ni zmedel, saj so v nadaljevanju prek Jasmina Kurtića in Josipa Iličića prišli do popolnega preobrata. Zvezdnik Atalante je za zmago z bele točke zabil v 94. minuti.

Med enajsterico se je v vratih sprva znašel Jan Oblak, ki pa je na ogrevanju staknil poškodbo, zato ga je nadomestil Vid Belec. Pred njim je Matjaž Kek postavil štiri obrambne nogometaše, in sicer od desne proti levi Petra Stojanovića, Miho Mevljo, Miho Blažiča in Jureta Balkovca. V vezni vrsti sta poleg odkritja prejšnjega reprezentančnega zbora Sandija Lovrića zaigrala še Jasmin Kurtić in Amedej Vetrih, od ofenzivnih nogometašev pa so tekmo začeli Josip Iličić, Damjan Bohar in v konici napada še Haris Vučkić

Kot prvi je bil v drugi minuti nevaren Bohar, ki je sprožil po visoki podaji Stojanovića, a je kosovska obramba strel nogometaša Osijeka uspela blokirati. V 17. minuti je imel Vučkić prvo pravo priložnost, ko je gostujoči vratar Arijanet Murić prerano zapustil svoja vrata, strelec treh zadetkov proti Moldaviji izpred nekaj tednov pa tega ni uspel izkoristi s strelom z glavo. Je pa res, da je bil v trenutku strela precej oddaljen od vrat Kosova, tako da mu za zapravljeno niti slučajno ne gre zameriti. Kmalu zatem je slovenski napadalec dobil še drugo darilo, tokrat mu ga je podarila kosovska obramba, ki je nespametno izvedla prosti strel. 28-letni Vučkić je nato po preigravanju, ko je imel pred sabo še enega od branilcev gostov, sprožil nizek strel, s katerim pa Murić ni imel večjih težav. 

Do konca polčasa je Slovenija še naprej pritiskala, a je bil Murić vselej na mestu. Na preizkušnji je bil nekaj minut pred iztekom 45 minut, ko je po napadu na levi strani žogo preusmeril bočni branilec Mergim Vojvoda, a je kosovski vratar z odlično parado uspel razčistiti. Na drugi strani Kosovo pravih priložnosti v prvem delu sploh ni imelo. Dvakrat je z razdalje po samostojnem prodoru poizkušal razpoloženi Edon Zhegrova, ki pa Belca ni uspel resneje ogroziti.

Josip Iličić je bil prvi posameznik obračuna Slovenija – Kosovo
Josip Iličić je bil prvi posameznik obračuna Slovenija – Kosovo FOTO: Sofascore.com

Na začetku drugega dela so Kekovi varovanci nadaljevali z diktiranjem tempa. Najlepšo priložnost je zapravil Lovrić, ki ni uspel kronati zares fantastične ekipne akcije, v kateri je žoga z desne strani prišla tik pred vrata gostov, kjer je Lovrić za las zgrešil. V 58. minuti pa je za zapravljeno prišla kazen. Iz praktično edine prave priložnosti Kosova v drugem delu je v polno meril zvezdnik rimskega Lazia Vedat Muriqi. a so se Slovenci na prejeti zadetek odlično odzvali. Le štiri minute kasneje se je v desnem kotu izvrstno znašel Iličić, ki je ob dveh nasprotnikih s petko iznajdljivo našel vtekajočega Stojanovića, ta pa je z ostro podajo zaposlil odkritega Kurtića, ki mu z neposredne bližine ni bilo težko zabiti za izenačenje.

Do konca je Kek tudi z nekaterimi spremembami iskal zadetek za zmago. V 68. minuti je namesto Vučkića vstopil Andraž Šporar, v 87. pa namesto Lovrića Domen Črnigoj. In prav Šporar je imel prste vmes pri akciji v sodnikovem podaljšku, ki je botrovala k najstrožji kazen. Napadalec Sportinga je iskal podajo, Fidan Aliti pa je žogo ustavil na nedovoljen način z roko. Odgovornost nase je prevzel Iličić, ki je z izjemno natančnim strelom poskrbel za še četrto zmago Slovenije na peti tekmi v novi sezoni Lige narodov. O zmagovalcu naše skupine bo tako odločal sredin obračun z Grčijo, v katerem bodo Grki, ki so tokrat na gostovanju z 2:0 odpravili Moldavijo, potrebovali vse tri točke, Sloveniji pa za prvo mesto zadošča že remi. 

Statistika tekme Slovenija – Kosovo
Statistika tekme Slovenija – Kosovo FOTO: Sofascore.com

"Pokazali smo karakter"
Kek je bil po zmagi pričakovano zadovoljen. "Čestitke fantom za prikazani karakter. Zmagali smo zasluženo, saj smo bili boljši tekmec. Morali bi že v prvem polčasu realizirati priložnosti. Ekipa je dobro odreagirala na vse težave, ki so se pojavile. To je karakter, o katerem sem govoril. To zavedanje, da je vsak posameznik pomemben v duhu ekipe," je takoj po tekmi povedal slovenski selektor. 

Podobnega mnenja je bil tudi veliki junak Iličić: "Kaj sploh reči po takšni tekmi? Zaslužili smo si zmago, pokazali smo veliko več kot proti Azerbajdžanu. Pokazali smo pravi karakter in ni slajšega, kot zabiti gol v zadnji minuti." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

15. november, Liga narodov, liga C, skupina 3, izid: 

Slovenija – Kosovo 2:1 (0:0)
Kurtić 62. Iličić 94. (11-m); Muriqi 58.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Iniesta
16. 11. 2020 20.43
+1
Kek opravlja imenitno delo glede na kader s katerim razpolaga ...
www.jaz
16. 11. 2020 19.09
-1
Kot bi gledal MILIJONARJA kjer kandidat pravilno odgovori na vsako četrto vprašanje. !
hanss
16. 11. 2020 13.29
-1
Brez volje,brez borbe neko pimplanje podajanje nazaj kar neki.Kek isti samo neko nakladanje,kaj moramo kaj bomo! Sramota.
jodr
16. 11. 2020 09.17
+3
Z tako igro, kot jo kaže ta reprezentanca, bomo še naprej igrali v 3. ligi; na žalost. Prijateljske tekme pa z San Marinom, Andoro,...
BellaCiao
16. 11. 2020 09.08
+3
BRAVO Slovenija! Dve kugljici v golu zelenjavarjev in posljastićarjev oziroma reprezentance izmišljene države Bila Clintona...
Uporabnik1738812
16. 11. 2020 09.08
+1
Lahko napišem, da sem z našo nogometno zmago ponosen tudi kot Slovenec. Seveda me pa hudo moti, da nacionalna televizija ne prenaša teh tekem. Sprašujem se s kakšno nacionalno zavezništvo so zaposleni odgovorni na nacionalni TV in prav tako se sprašujem, kakšno nacionalnost imajo pri sebi predsedniki strank, parlamentarni člani strank ki so bile na vladi pri sprejemanju takšnega tudi pogubnega stanja za našo nacionalnost. Kaj se vam gre res samo za denar in svojo razvedrilo? Verjetno smo edina države v Evropi, ki je gledalcem širšega kroga onemogočila gledanje tekem državne reprezentance.
hanss
16. 11. 2020 13.31
-1
Ah no tak nogomet pa ni za gledat je bol naša sramota kot ponos.
Alfi2
16. 11. 2020 09.00
+1
zmaga pa statistika Ilicica,gol v 94',igral pa je 89 minut
Marjan Krajnc
16. 11. 2020 08.57
+0
Imeli ste peh,da ste zmagali igra brezvezna za napredovanje v višjo skopino rabite bolšo igro pa saj vemo kam spadamo,ni več zlate generacije ti pa ki igrajo pa mislijo,da so boga za jajce potegnili.Spustite se za zemljo z selektorjem vred.
Kollerik
16. 11. 2020 08.53
+1
Čestitke našim, zasluženo. Gledal včeraj še Nizizemsko vs. Bosna. Vkolikor naša reprezentanca naleti na takšno ekipo, kot so to "oranje", lahko faše ducat golov. Agresivna in hitra, napadalna igra. Tesno, visoko pokrivanje....
RUBEŽ
16. 11. 2020 08.32
+3
Včerajšnja tekma za čimprejšnjo pozabo. Celotna ekipa izpod nivoja dobre igre. Ta ekipa bo težko prišla do točke z Grki, čeprav upam da se motim. Ampak oktobrska akcija in novembrska - ni primerjave. To bo moral raziskat Kek z sodelavci. Ampak na kratko, včeraj raven treh točk, ki roko na srce penal bi piskal redki sodnik, NIČ OD NIČ.
skrajnež
16. 11. 2020 08.23
+4
Slabo. Nobene točne podaje (tiste, ki štejejo, ne zadaj med branilcema), žoge ne znajo ustaviti normalno, izgubljeni v vesolju taktično, pol ekipe stoji, če ni žoge v radiju 5 m od igralca...ajde borbenost ampak ljudje božji nogomet se igra. Če hočete vojne in borme in bitke pojdite v gorski karabah na fronto.
motorist_mb
16. 11. 2020 08.12
+6
Dobro se končalo samo Grki bojo trši oreh,gremo slo!
Nimasmisla
16. 11. 2020 08.11
+3