Nogomet

Pragmatična Slovenija v polni zasedbi poletela proti Nemčiji

Ljubljana, 11. 06. 2024 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
47

Slovenski nogometaši so v četrtek popoldan odpotovali v Nemčijo, kjer bodo v pripravljalni bazi v Wuppertalu pilili še zadnje detajle pred tekmami z Dansko, Srbijo in Anglijo. Na krilih rekordne podpore si bodo skušali izboriti zgodovinsko napredovanje v izločilne boje. Matjaž Kek v svojem slogu poudarja pomen ekipnega duha in pragmatičnosti, ki bo dobila prednost pred umetniškim vtisom. To pa ne pomeni, da trenutni izbrani vrsti manjka zvezdnikov. Benjamina Šeška bo spremljala celotna Evropa, vrnitev Josipa Iličića je ogrela srca nogometnih romantikov.

Zadnjo sredo v maju je selektor Matjaž Kek svoje varovance pozdravil na Brdu pri Kranju pred začetkom priprav na evropsko prvenstvo. Pred prvim treningom tistega toplega popoldneva, ki ga je s svojo prisotnostjo za kratek čas zmotil del slovenske politike, je selektor dobre pol ure odgovarjal na vprašanja predstavnikov medijev. Bilo nas je kakih 30, za slovenske razmere ogromno. 

Tako kot so v kvalifikacijah z odločnim pristopom navdušili njegovi varovanci, je Kek že uvodoma jasno dal vedeti, da ima v reprezentančnem okolju škarje in platno v svojih rokah. "Gledal bom, kamor bom jaz želel," je pol v šali pol zares odvrnil na prošnjo enega od novinarjev, ali bi lahko svoj pogled med odgovori usmeril v objektiv kamer.

Pragmatičnost – velika kvaliteta naše reprezentance 

Ko je bil led prebit, se je Kek hitro posvetil bolj resnim temam in jasno dal vedeti, kaj bodo v kakovostni skupini C glavne prednosti Slovenije, ki velja za outsiderja. "Če gledaš druge reprezentance, smo po številu nastopov še relativno zeleni. Ampak na to leporečje – mladi, atraktivni, zabavni – kar pozabite. Zanima me rezultat, kako bomo videti. Tudi če ne slišite radi, pragmatičnost je ena velikih kvalitet naše reprezentance." 

Pragmatičnost je beseda, ki jo (in smo jo že) v letošnjem poletju pogosto slišali iz ust slovenskega selektorja. Tako je bilo tudi v kvalifikacijah, ko se je odločil, da na predzadnji tekmi z Dansko odpočije Andraža Šporarja in Petra Stojanovića. Slovenija takrat brez dveh nosilcev ni bila konkurenčna, a je tri dni kasneje svojo nalogo v polni zasedbi dokončala proti Kazahstancem.

Kek je na Brdu pri Kranju uvodoma pozdravil trideseterico nogometašev, na letalu za Nemčijo jih je bilo 26. Odpadli so vratar Matevž Vidovšek, osrednji branilec Žan Zaletel, precej presenetljivo vezist Fenerbahčeja Miha Zajc in napadalec Luka Zahovič

Josip Iličić se je v dres s Triglavom na prsih vrnil v velikem slogu.
Josip Iličić se je v dres s Triglavom na prsih vrnil v velikem slogu. FOTO: Damjan Žibert

Bolgari poskrbeli za Kekovo nejevoljo, Armenci potrdili Iličića 

Kek je zadnje (taktične) odgovore pred potjo na Euro iskal na pripravljalnih tekmah z Armenijo in Bolgarijo. Prva je padla z 2:1, proti drugi je bilo 1:1, po čemer selektor ni skrival nezadovoljstva s predstavo nekaterih nogometašev. Je pa 62-letnega Mariborčana veselilo dejstvo, da so njegovi varovanci podaljšali niz tekem brez poraza, ki zdaj traja šest tekem. Na zadnjih 12 obračunih je Slovenija le enkrat izgubila, na že omenjenem obračunu z Dansko, vmes pa so v Stožicah padli celo eni glavnih favoritov turnirja Portugalci. 

V 180 pripravljalnih minutah v Stožicah Slovenija ni navdušila, enako velja za precej skromno vzdušje. Navijačem bo zagotovo najbolj ostala vrnitev Josipa Iličića, ki se je po slabih treh letih znova našel na reprezentančnem spisku. Z mojstrskim golom proti Armeniji v prvi akciji po vstopu v igro pa je razblinil dvome, ali se bo na letalu za Nemčijo našel prostor zanj. 

"Je zlata vreden. Če bo joker s klopi ali ne, bo odločal selektor. Je pa škoda izgubljati besede. Že danes je pokazal, kaj nam lahko prinese. Prinaša mirnost, lahko zadrži žogo, razigrava soigralce. Zelo veseli smo," je po zmagi nad Armenijo o Iličiću povedal strelec prvega gola na tekmi Jan Mlakar.

Benjamin Šeško je bil s petimi goli najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah. Čeprav Kek nad njegovo novo pričesko ni bil navdušen, je jasno, od koga bo v napadu pričakoval največ. Šeško bo v konici najverjetneje sodeloval z Andražem Šporarjem, ki je bil edini strelec Slovenije proti Bolgariji.
Benjamin Šeško je bil s petimi goli najboljši strelec Slovenije v kvalifikacijah. Čeprav Kek nad njegovo novo pričesko ni bil navdušen, je jasno, od koga bo v napadu pričakoval največ. Šeško bo v konici najverjetneje sodeloval z Andražem Šporarjem, ki je bil edini strelec Slovenije proti Bolgariji. FOTO: Damjan Žibert

Izstopa Šeško, a Kek poudarja, da moč Slovenije niso posamezniki

36-letni Iličić, ki si je pot na Euro prislužil z odličnimi nastopi v domačem prvenstvu, je v tujih medijih poleg Benjamina Šeška prav gotovo najbolj izpostavljen slovenski reprezentant ta hip. Napadalec RB Leipziga se na Euro podaja brez zadetka v pripravljalnem obdobju, a je nemško prvenstvo sklenil v nizu sedmih tekem, na katerih se je vselej vpisal med strelce. S 50 milijoni evrov je trenutno daleč najvišje ocenjeni slovenski nogometaš, drugi je Jan Oblak z 28 milijoni. 

Kek pa kot vedno poudarja, da moč Slovenije ne leži v posameznikih, temveč ekipi: "Slovenija ni en igralec, je ekipa, prepričanje, samozavest, optimizem, da se lahko v Nemčiji nekaj naredi." 

Petar Stojanović je na Brdo pri Kranju prišel rahlo poškodovan. Dolgo je vadil po prilagojenem programu, a zadnje informacije so vendarle pozitivne. Po vsej verjetnosti bo nared že za prvo tekmo z Dansko.
Petar Stojanović je na Brdo pri Kranju prišel rahlo poškodovan. Dolgo je vadil po prilagojenem programu, a zadnje informacije so vendarle pozitivne. Po vsej verjetnosti bo nared že za prvo tekmo z Dansko. FOTO: Luka Kotnik

Nastavki za zgodovinski uspeh so pravi 

Če je bilo pred 24 leti lažje zaradi vseh okoliščin pozabiti na veliko zapravljeno priložnost, da bi Slovenija že ob debiju na velikih tekmovanjih napredovala iz skupine, je tokrat vendarle drugače. Kekova četa ima jasno razdelano hierarhijo, točno določene nosilce igre in dovolj kvalitete, da si priigra (vsaj) osmino finala. Več kot dobrodošlo in nezanemarljivo je tudi, da Kek ni prvič v selektorski vlogi na velikem tekmovanju.

"Prepričan sem, da nas bo strokovni štab, ki že ima izkušnje z velikih tekmovanj, znal ustrezno nagovoriti in pripraviti, tako da se bo čutila pozitivna energija," je pred potjo v Nemčijo o "brzdanju" navdušenja in vznemirjenosti povedal Erik Janža.

Keka dolgo skrbel zdravstveni karton, zadnje informacije vendarle pozitivne 

Če Stojanović ne bo pravočasno nared, bo na njegovem mestu najverjetneje začel Tomi Horvat, za katerim je odlična sezona pri graškem Sturmu. 25-letnik je začel obe pripravljalni tekmi. Za mesto Mihe Blažiča v osrčju obrambe pa kandidirata Vanja Drkušić (proti Armeniji je odigral na visokem nivoju) in David Brekalo

Zagotovo bo cilj lažje dosegljiv, če bo do prve tekme z Dansko (v Nedeljo v Stuttgartu) okreval Stojanović, nosilec igre in napadalno eden najbolj potentnih nogometašev. Zaradi poškodbe je dolgo vadil po prilagojenem programu, enako je veljalo za Miho Blažiča in Benjamina Verbiča. Kek je po tekmi z Bolgarijo celo namignil, da bo pred potjo v Nemčijo morda moral poseči po prisilnih spremembah, kar se na srečo ni zgodilo. Vsi trije so se v tem času že priključili običajnemu trenažnemu procesu. 

Odlična napoved torej za vse navijače, ki so razgrabili 36 tisoč vstopnic za tri tekme Slovenije v skupini C. Še več, po nekaterih podatkih naj bi v Nemčijo potovalo celo 50 tisoč Slovencev, kar bo najbolj množično navijaško romanje v zgodovini katerega koli športa. Nogometaši pa bodo storili vse, da se tudi s predstavami na igrišču vpišejo v zgodovino. Upamo in verjamemo, da jih ne bomo spremljali zgolj 270 minut ... 

V pripravljalnem obdobju so za Slovenijo zadeli Jan Mlakar, Josip Iličić in Andraž Šporar.
V pripravljalnem obdobju so za Slovenijo zadeli Jan Mlakar, Josip Iličić in Andraž Šporar. FOTO: Damjan Žibert

Seznam slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu:


- vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel), Igor Vekić (Vejle);


- obrambni igralci: Jure Balkovec (Alanyaspor), Jaka Bijol (Udinese), Miha Blažič (Lech Poznanj), David Brekalo (Orlando City), Vanja Drkušić (Soči), Erik Janža (Gornik Zabrze), Žan Karničnik (Celje), Petar Stojanović (Empoli);


- vezisti: Timi Max Elšnik (Olimpija), Adam Gnezda-Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Tomi Horvat (Sturm), Jasmin Kurtić (Südtirol), Sandi Lovrić (Udinese), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Adrian Zeljković (Spartak Trnava), Nino Žugelj (Bodo/Glimt);


- napadalci: Žan Celar (Lugano), Josip Iličić (Maribor), Jan Mlakar (Pisa), Benjamin Šeško (Leipzig), Andraž Šporar (Panathinaikos), Žan Vipotnik (Bordeaux).

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aple2014
12. 06. 2024 10.26
+3
Privoščim našim prvo mesto v skupini ampak na videne tekme nekega pričakovanja glih ni.
Ice_Cat
12. 06. 2024 09.04
+3
Slovenski nogometaši so v četrtek popoldan odpotovali v Nemčijo......danes je sreda...vceraj torek k je bil spisan tale nesmisel👍.
čriček
12. 06. 2024 10.10
+4
ZIPPO
11. 06. 2024 21.55
+3
Gremo naši!!! ⚽💪👍🇸🇮
PPP1000
11. 06. 2024 21.31
+6
🇸🇮❤️🇸🇮 Slovenija💥💥💥
Njapo
11. 06. 2024 21.25
+6
To je enkratno doživetje za igralce in navijače, nepozabno...........m
laky71
11. 06. 2024 21.13
+10
Privoščim jim zmago vendar me je strah, da so pričakovanja previsoka...
čriček
12. 06. 2024 10.30
+2
Naj te ne bo strah. Uživaj privilegij, ki so nam ga dali naši nogometaši, da lahko uživamo v pričakovanjih. Uživaj in bodi realen. Žoga je okrogla.
gullit
11. 06. 2024 21.11
+8
Srečno fantje. Evo folk večinoma ne verjame v vas, tako da lahko igrate sproščeno, uigrani smo, postava se ve, imamo Oblaka, Šeška, Iličića, ki so dokazana svetovna kvaliteta, ostali Šporar,Celar najboljši strelec švicarske lige, Bijola, Elšnika, Gnezdo Čerina,.... žal ni Zajca, tako da boljši še nismo bili. Tako da jaz mislim da nas boste lepo presenetili. Samo pogumno ter borbeno.
bohinj je zakon
11. 06. 2024 21.00
+6
Najprej bomo Dance premagali. Ker nas bo 80.000 naših na stadionu (Mercedes Benz Arena), to sploh ne bo problem. Sicer stadion sprejme samo 60.000................... toda to ni pomembno.
SportniAnalitik42069
11. 06. 2024 21.12
-3
Mali jejž
11. 06. 2024 20.56
-1
Miha si je za Jasmina zmislo nogomet.. ampaaak pac more it zraven! Vprasajte Mijatovića zakaj
Slovenec007
11. 06. 2024 20.53
-1
Tresla se bo gora rodila se bo miš....odšli bodo domov zadnji v skupini s tremi porazi...najlažja triple stava v zgodovini EURO-a.
čriček
12. 06. 2024 10.17
+2
Nekateri ste reve. S takimi komentarji samo kažete, kako se bojite razočaranja, čeprav si zelo želite naših zmag. Drugi pač uživamo v upanju in veselem pričakovanju, če bo poraz, bomo morali preživeti. Tako je življenje. Ti imaš negativna čustva že sedaj in jih boš imel tudi ob porazu. Mi pa imamo pozitivna čustva sedaj in bomo žalostni ob porazu. Smo mnogo na boljšem saj sedaj uživamo. Če pa zmagamo, bo pa vse eno samo neizmerno veselje.
V SHESHELJ
11. 06. 2024 20.52
-1
Jaooo, kot da so raketo poleteli...majko mila...res ste težaki
El pi5tolero
11. 06. 2024 20.49
+3
Polno kapo mam teha Keka! Nej konca to prvestvo pol čao! Nej prevzame ze tist Hajduk da bo mir!
športnik66
11. 06. 2024 20.49
+5
Folk, ne se obremenjevati z rezultatom. Naši fantje so zmagali že s tem, da so se uvrstili na EP. Sedaj naj pa prikažejo dobro igro, naj se borijo za vsako žogo, daj igrajo domiselno igro-brez nekega paničnega nabijanja,...naj uživajo v nogometni igri in bo naloga izpolnjena. Oni so zame zmagovalci že sedaj! Gremo Slovenija!
Samsvojmojsterjaz
11. 06. 2024 20.47
-2
Nič od komentara
Samsvojmojsterjaz
11. 06. 2024 20.47
-2
Bodo se pokakala v hlače u kekom vred
športnik66
11. 06. 2024 20.45
+11
Škoda, da je Miha Zajc doma ostal. Bi moral biti med 26.
ČrniSokol
11. 06. 2024 20.45
+4
Šport združuje, politika razdružuje. Zato je treba otroke že zgodaj navajat na šport, da telovadijo, da zdravo živijo. Za zdravo telo in duha.
Samsvojmojsterjaz
11. 06. 2024 20.43
+1
Slo. De popustila. Ilcica bi mogli doma pusti. Kak ga ni v atalanti, spila jo 1000x boljše kot z njim
športnik66
11. 06. 2024 20.50
+0
Iličić bo ekipi odličen joker s klopi, za zadnjih 30 minut. Njegove podaje so vrhunske. Gremo Jojo!
aviktora
11. 06. 2024 20.39
-1
Saj bodo hitro nazaj.
generaly
11. 06. 2024 20.14
+4
Zmagal bo elf to je dejstvo