Nogomet

Dvojna zmaga Celjanov: slavili v Mariboru, Olimpija pa doma izgubila z Aluminijem

Maribor, Ljubljana, 12. 07. 2020 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Celjani so v derbiju 33. kroga prve slovenske lige v gosteh ugnali Maribor z 2:1, s čimer ohranjajo upe na naslov prvaka. Do konca prvenstva jih za lovoriko čaka obračun z Olimpijo, ki je tokrat z 0:1 izgubila proti Aluminiju v Stožicah. V neposrednem dvoboju za obstanek med elito pa so nogometaši Tabor Sežane slavili v Kranju z 2:1.

Sergej Jakirović se je z Mariborom dokončno poslovil od boja za naslov prvaka.
Sergej Jakirović se je z Mariborom dokončno poslovil od boja za naslov prvaka. FOTO: Damjan Žibert

Po obračunu v Ljudskem vrtu je bolj ali manj jasno, da se bosta tri kroge pred koncem elitnega domačega ligaškega tekmovanja za prvo mesto udarila vodilna Olimpija in drugouvrščeno Celje, ki ima po današnji zmagi že šest točk prednosti pred Mariborom. 

Izjemno pomemben obračun med Mariborčani in Celjani je v uvodnih tridesetih minutah minil v obojestransko previdni predstavi. Jalova terenska premoč je bila resda na strani mariborskih nogometašev, ki pa si zavoljo disciplinirane igre gostov niso priigrali nobene resne priložnosti. Prvo obetavno akcijo so izpeljali varovanci gostujočega trenerja Dušana Kosića. V 31. minuti je Jakob Novak sprožil močan strel z roba kazenskega prostora, a je žoga zletela prek domačih vrat.

Le minuto kasneje je po "projektilu" Mitje Lotriča s 25 metrov žoga švignila mimo leve vratnice domačega vratarja Jasmina Handanovića, ki pa je v 35. minuti prvič na dvoboju kapituliral po nerodnosti Gregorja Bajdeta, ki je po kotu z desne strani po strelu z glavo žogo spravil v lastno mrežo. Mariborčani so le štiri minute kasneje doživeli nov šok: Celjani so izpeljali bliskovit polprotinapad, z močnim strelom z 22 metrov pa ga je zaključil Dario Vizinger za 0:2.

Domači trener Sergej Jakirović je v začetku drugega polčasa namesto "nevidnega in nesrečnega" Bajdeta v ogenj poslal Andreja Kotnika, a se je slednji že po dobrih trinajstih minutah igre poškodoval in mesto prepustil Brazilcu Felipeju Santosu, medtem ko je Marcos Tavares zamenjal prav tako bledega Aleksa Pihlerja. Brazilca v domačih vrstah sta takoj opozorila nase, po predložku Tavaresa z leve strani je Santos s štirih metrov po strelu z glavo zapravil idealno priložnost, da zadihajo za ovratnik Celjanov. Tudi poskus rezervista Amirja Derviševića v 70. minuti ni dosegel želenega cilja domačih nogometašev.

V drugi polovici tekme previdni Celjani so prvič Handanovića ogrozili v 73. minuti, po prostem mestu Lotriča z 25 metrov pa je žoga zletela mimo vrat. V končnici tekme so Mariborčani vendarle znižali na 1:2, v 87. minuti se je v gneči po kotu v kazenskem prostoru najbolje znašel Špiro Peričić. V sodniškem podaljšku so gostitelji z vsemi silami pritisnili proti celjskim vratom, še najbližji zadetku je bil Felipe Santos, a je njegov strel z 18 metrov bil malenkostno previsok in ostalo je pri zmagi celjskih nogometašev.

Najboljši strelec prvenstva Ante Vukušić je tokrat streljal s praznimi naboji.
Najboljši strelec prvenstva Ante Vukušić je tokrat streljal s praznimi naboji. FOTO: Damjan Žibert

Poraz, ki bi Olimpijo lahko drago stal
Nogometaši Olimpije so po dveh tekmah, na katerih so dosegli 12 golov in osvojili poln izkupiček točk, tokrat proti Aluminiju streljali s slepimi naboji. Nogometaši iz Kidričevega so s čvrsto in gosto postavitvijo na sredini igrišča povsem onemogočili prehode v napad vodilnega moštva državnega prvenstva. Olimpija kljub porazu ostaja na prvem mestu, a ima le še točko prednosti pred drugim Celjem. Aluminij s tretjo zaporedno gostujočo zmago ostaja na četrtem mestu prvenstvene lestvice, za Mariborom pa zaostaja za štiri točke.

V 21. minuti je v Stožicah zmanjkalo elektrike, zaradi česar je bila igra prekinjena za devet minut. Po zadetku Klepača pa do konca polčasa pravih priložnosti za spremembo izida ni bilo.

Gostujoči strateg je pred srečanjem opravil dve zamenjavi, ki sta očitno obrodili sadove, saj je po sijajni potezi za vodstvo zadel prav eden od dveh novih nogometašev Mihael Klepač. V 26. minuti je hrvaški nogometaš prejel visoko žogo, z enim dotikom pa je iz igre vrgel tako Mirala Samardžića kot Denisa Šmeja, nato pa z volejem z levico premagal nemočnega Nejca Vidmarja. Olimpija je bila najbližje zadetku v 16. minuti po kotu, ko je žoga zadela gostujočega nogometaša Lucasa Maria Horvata, ki je skoraj premagal svojega vratarja Luko Janžekoviča. V obetavnem položaju se je v prve četrt ure po ukradeni žogi znašel tudi Endri Cekici, a je predolgo čakal.

V drugem polčasu je bila Olimpija nevarnejša, a streli zeleno-belih niso bili posebej nevarni. Na drugi strani je imel priložnost za povišanje vodstva Ante Živković, a je z glavo meril slabo, zaradi česar Vidmar ni imel pretiranega dela. Aluminij je bil še naprej nevaren iz protinapadov, strel Marcela Čermaka pa je v 67. minuti Vidmar obranil. V 77. minuti je nevarno s prostega strela sprožil Cekici, a je žoga potovala preveč po sredini in Janžekovič jo je lahko odbil. Dve minuti kasneje je znova meril Cekici a je tudi ta strel čuvaj mreže Kidričanov zadržal, v 83. minuti pa je strel Luke Menala blokirala obramba Aluminija. Minuto kasneje je zaradi simuliranja v kazenskem prostoru rumeni karton dobil Stefan Savić, ki bo manjkal v Murski Soboti. Kmalu zatem pa je Olimpija ostala na igrišču z desetimi možmi, ko je drugi rumeni karton prejel Samardžić po udarcu s komolcem, v 90. minuti pa je z deseterico ostal tudi Aluminij po dveh rumenih kartonih Jureta Matjašiča.

Sloviti strateg Sežancev Mauro Camoranesi je z obstankom dosegel glavni cilj kluba.
Sloviti strateg Sežancev Mauro Camoranesi je z obstankom dosegel glavni cilj kluba. FOTO: Aljoša Kravanja

Matematična potrditev obstanka
Goste je v 32. minuti v vodstvo popeljal Mario Babić. Hrvaški reprezentant je v polno zadel po strelu z roba kazenskega prostora. Domače je v 51. minuti v igro vrnil Milan Milanović, ki je bil najvišji po podaji iz kota. Triglav je nato krenil po vse tri točke, ki bi ga obdržale v realnem boju za neposredni obstanek v ligi, nalogo svoji ekipi pa je v 84. minuti znatno otežil Marko Babić. 23-letnik je nespametno štartal s podplatom na enega od gostujočih nogometašev, sodnik Slavko Vinčić pa mu je upravičeno pokazal drugi rumeni karton. Do konca Triglavu ni uspelo priti do krvavo potrebnega zadetka, na drugi strani pa je za Tabor v sodnikovem podaljšku zabil Karolis Laukžemis, s čimer so Kraševci uradno potrdili obstanek med elito. 

Triglav je v nadaljevanju prvenstva, ki je bilo v marcu prekinjeno zaradi novega koronavirusa, osvojil le štiri točke na osmih tekmah in z 31 točkami zasedajo deveto mesto. Šest več jih imajo na osmem mestu Domžale, Tabor pa je s 40 ob boljšem medsebojnem izkupičku že nedosegljiv na sedmem mestu.

Prva liga, 12. julij, rezultati: 

Triglav – Tabor 1:2 (0:1)
Milanović 51., Babić 32., Laukžemis 90.

Maribor – Celje 1:2 (0:2) 
Peričić 87.; Bajde 34. (avtogol), Vizinger 39. 

Olimpija – Aluminij 0:1 (0:1)
Klepač 26.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drimtim
13. 07. 2020 17.56
+5
Sedaj ima Celje avtocesto do naslova.
Anticripstoned
13. 07. 2020 12.21
-2
Štajerci a se vam kej kolca po ribiču?
Optimisty
13. 07. 2020 12.32
+7
ni šans, sej tale isto komentira po koncu tekme kot ribič😂😂
AS1983
13. 07. 2020 11.30
+18
Celje bo prvak, olimpija prevec niha
Optimisty
13. 07. 2020 11.53
+8
se strinjam ampak kakorkoli zadnja tekma bo odločala tudi če olimpija izgubi ali zmaga proti muri...skoda da ne bo gledalcev zaradi situacije...
mikpiki191
13. 07. 2020 10.31
+19
sem navijač Maribora,ampak naši so izgubljeni v borbi za prvaka.Sedaj pa upam da postane Celje prvak
blazter
13. 07. 2020 09.42
+33
Vse se je postavilo na svoja mesta. MB brez vizije in mislijo, da to kar imajo je za DP dovolj, Olimpija kupuje in kadruje brez glave, brez ideje. Celjani pa z idejo in željo, kadrovanjem ,najprej z mislijo na Evropo. In sedaj v igri za prvaka.
User792410
13. 07. 2020 10.31
+5
To je že res, ampak realnost je drugačna. Celjski nogometni klub ima velik in težko rešljiv problem in sicer ta, da deluje v regiji, ki ni sposobna vzdrževati dva prvaka in težko si predstavljam, da bo v Celju kdaj nogomet dobil prednost pred rokometom. To pa pomeni, da so njihove možnosti na evropski nogometni sceni bistveno zmanjšane. Se bojim, da bo klubu naslov, ki ga imajo na dosegu kopačke prinesel le možnost, da dobro zaslužijo z prodajo svojih najboljših igralcev in nič več!? Pa tudi trenerja Dušana Kosiča bodo po takšni sezoni sila težko obdržali, saj mu ne bo manjkalo mamljivih ponudb iz uglednejših in finančno močnejših klubov. Če pa bi se slučajno Matjaž Kek odločil, da le prevzame zagrebški Dinamo, kar sam sicer malo verjamem, pa bi v tem primeru Dušan Kosič takoj postal prvi kandidat za prevzem državne reprezentance.
samomojemnenje
13. 07. 2020 10.55
+12
Prebujen, napisal korekten in argumentiran post. Ampak, tudi če Celju na koncu ne uspe, se glede igralcev in trenerja nič ne spremeni. Prav tako, bodo določeni igralci tarča večjih klubov in tudi Dušen je svoje delo pokazal. Zato bi vseeno privoščil Celjanom, da osvojijo naslov. Konec koncev so poleg MB edini klub, ki ni še nikoli izpadel iz lige v 30 letih.
tekha
13. 07. 2020 09.24
+3
Lestvica!!!!!!!
User792410
13. 07. 2020 09.19
+20
Glede na razpored se bo v vsakem primeru prvenstvo odločilo na zadnji tekmi v Celju, ali bo Olimpiji uspelo obdržati minimalno prednost, ali pa bodo takrat Celjani že na prvem mestu je skoraj nepomembno, ker nihče ne bo imel prednosti, ki bi mu zagotavljala naslov. In če že ne prej, se je včeraj pokazalo kdo si letos zasluži naslov prvaka, predvsem kodo ima več želje in znanja, da to tudi udejanji.
martinov
13. 07. 2020 09.35
+15
Celjani bodo mesto prvaka prevzeli že v 34. krogu. Zaslužijo si ! Mariborčani pa oh in ah, preveč plačane opice na drevesa, ne na travnik, imenovan Ljudski vrt !! Morda, po naslednji tekmi, sledi črna zastava s strani navijačev, ne samo nekih Viol !!
User792410
13. 07. 2020 09.17
+15
Ajde Mandarić hitro zamenjaj trenerja! Morda pa ti spet uspe dobit srečkoviča, ki mu bo uspelo zmagati prvo tekmo, ki jo bo vodil!?
Fuzbaler
13. 07. 2020 09.09
+15
Po vseh vrjetnosti, bo Celje sel v zadnje kolo proti Olimpiji kot vodilna ekipa, ker imajo sedaj 2 tekmi, kjer preprosto morajo zmagati, Olimpija bo pa zelo tezko premagala Muro v gosteh.
samomojemnenje
13. 07. 2020 09.58
+14
Zdaj mora Kosić poskrbeti za psiho igralcev, da se ne bo spet zgodilo tako, kot se je velikokrat, da so premagali Olimpijo ali Maribor, nato pa doma izgubili ali remizirali z ekipo iz dna lestvice. Skratka, da ne pregorijo.
PieBaracus
13. 07. 2020 09.08
+6
Boljse da so pustili pike Celju bo usaj borba za prvaka do konca
samomojemnenje
13. 07. 2020 09.23
+16
A so pustili? Trikrat so jih Celjani letos namahali.
MaldiniSLO
13. 07. 2020 08.58
-10
Bodimo realni... Maribor je z rezervo igral proti Celju ker jim itak bolj privoscijo kot pa Olimpiji
martinov
13. 07. 2020 09.41
+9
Maribor vedno igra z rezervno (miselno) zavoro, ko tišči hkrati plin, klub polnemu rezevoarju ! Igralci in navijači potrebujejo psihiatra v obliki denarja ! Manj denarja, manj samovšečnosti, več konkretnega igranja, pa bodo navijači plačali za obisk tekme. Nikoli pa ne bo, kot je pri Muri !!
Nimiuseen
14. 07. 2020 17.09
+1
tarzan13
13. 07. 2020 08.49
-18
Igra olimpije je bila za odtenek slabša od predhodnih tekem, škoda da nismo zmogli premagat bistevneno slabšega aluminija. Zdej pa fantje udart po mizi in na naslednji tekmi premagat nasprotnika. Olimpijaaaaa , Olimpjaaaaaaaaaa
martinov
13. 07. 2020 09.45
-1
Če bi Aluminij tako igral nekaj zadnjih tekem bi celo prehitel "veličastne"! Še vedno se lahko zgodi, da Mura in Aluminij premagata v naslednjih krogih vse, pa bo Maribor v greznici, kar si kot neki favorit tudi zasluži !!
EnKandidatDosmrtniMandat
13. 07. 2020 10.09
+5
@martinov Se temu reče nevošljivost oz. privoščljivost? kaj si kdo zasluži, pokaže lestvica.
zaj?ek
13. 07. 2020 11.14
+6
Prav je da navijaš za svoj klub ampak olimpija ni več zelena preveč je včeraj porumanela pa še malo rdeča zato mislim , da ni sposobna za prvo mesto
RUBEŽ
13. 07. 2020 08.39
+60
Čestitke Celju, Dušan tebi posebej. Tako urediti ekipo je sanjsko. Želim ti da zmagate vse tri tekme do konca in dvignete pokal v Celju. Ker si ga enostavno zaslužite. Lep pozdrav iz prekmurja, kjer si pustil velik pečat kot igralec. Še enkrat bravo.
pojtrarara
13. 07. 2020 08.52
+37
Tako je, Celje si letos zasluži biti prvak! Naj se to tudi zgodi na koncu!
odbojka77
13. 07. 2020 10.03
+16
Tudi jaz želim in iz srca privoščim fantom, g. Dušanu ter seveda preostalim v klubu, da v Celu dvignemo pokal in naj se to zgodi
gogi_
13. 07. 2020 08.29
+16
Vsi so igrali le marcos tava res:) dokler bo en twvares joker in handanagic zavesa v golu bo tako kot je. Yrener pa isti milanic,tri poraze pa vedno zadovoljen da so bili boljsi. Dobro da je korona ker bi bile tribune tako ali tako prazne.
lotmerzanec
13. 07. 2020 08.23
+36
Gledati tekmo Maribira je isto,kot,da bi gledal upokojence!! Ni žara ni borbenosti po večini sami sprehajalci!! Nobene lepe akcije pridejo do 16 meterskega prostora tam pa ne vejo kam z žogo!! Kapo dol Tavares je za klub naredil dosti vendar pričakovati od njega,da bo tekal kot mladenič je noro!! Nogometaši kot so Krecu Mešanovič Zahovič so zanič ti igralci bi morali dosegati gole ne pa da vlečejo plače za NIČ!! Čestitke Celju upam,da postanejo prvaki!! Bojim pa se,da bo trener Olimpije kmalu zamenjan!!
Mererrek
13. 07. 2020 08.28
+20
pa to ste kupili.igralce v 32 letu iztrošeni Ebiveteri in Tavares v 38 letu in Kotiki ki nimajo pojma :) Niso kupil napadalca že več let da bo lahko od očeta Zahović v prvi postavi ..Bravo Celju da kupujete igralce kot je Vizinger ki jih sedaj želijo celo v Italijianski Serie A
martinov
13. 07. 2020 09.47
+4
Vsaj nekaj dobrega upokojenskega imajo ! Vsako leto igrajo z upokojenci Doma Danice Vogrinec v Mariboru ! Nabirajo iskušnje !!!
reaf
13. 07. 2020 08.15
+40
NK Celje trenutno boljši kot Olimpija, Maribor in Dinamo skupaj! Pjebi gasa ...
Benzzz
13. 07. 2020 08.14
-1
Ojoj moja olimpija
martinov
13. 07. 2020 09.48
+2
Mandarič ima namen oditi, kar bo posledica zopet stečaj in 5. liga !!
macek_garfield
13. 07. 2020 08.09
+45
celje bo prvak, pa to
RUBEŽ
13. 07. 2020 08.42
+28
Se strinjam in jim to tudi privoščim. Kot je Kosič rekel pred dnevi : SAMO ODLOČITI SE MORAJO ( IGRALCI ) DA BODO PRVAKI. Čestitke.
dajno
13. 07. 2020 08.01
+31
Štajerci igrajo za prvaka 😁
bikoborec69
13. 07. 2020 08.29
-18
motorist_mb
13. 07. 2020 08.00
+18
Čestitka CE za zmago in naslov kar...MB mora pripeljat Safeta pod nujno...Milanoviča so prehitro zamenjali...škoda!!!