Nogomet

Slovenski nogometaši v tretjem bobnu žreba kvalifikacij za EP 2024

Nyon, 29. 09. 2022 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žreb kvalifikacij za evropsko nogometno prvenstvo 2024 bo 9. oktobra v Frankfurtu. Slovenija bo glede na rezultate Lige narodov v tretjem kakovostnem bobnu z Ukrajino, Islandijo, Norveško, Irsko, Albanijo, Črno goro, Romunijo, Švedsko in Armenijo, so sporočili iz Evropske nogometne zveze (Uefa).

V kvalifikacijski proces bo vstopilo 53 reprezentanc. Uefa je sklenila, da se bo Nemčija kot gostiteljica turnirja samodejno uvrstila na evropsko prvenstvo 2024. Rusijo pa so izključili s tekmovanja zaradi agresije na Ukrajino.

Reprezentance so pred žrebom razporejene v šest kakovostnih bobnov na podlagi skupne lestvice Lige narodov. Udeleženci zaključnega turnirja Lige narodov Hrvaška, Španija, Italija in Nizozemska bodo uvrščeni v najvišji boben UNL in nato izžrebani v skupine, v katerih je samo po pet ekip. Kvalifikacijske tekme za evropsko prvenstvo 2024 bodo na sporedu od marca do novembra 2023.

Uefa je navedla tudi izjeme pri žrebu, tako da Srbija ne bo mogla igrati s Kosovom, kot tudi BiH s Kosovom, v isti skupini pa ne morejo biti Armenija in Azerbajdžan, Belorusija in Ukrajina ter Španija in Gibraltar.

Uefa je še navedla, da sta lahko v isti skupini največ dve reprezentanci s potencialno hudimi zimami, in sicer Belorusija, Estonija, Ferski otoki, Finska, Islandija, Latvija, Litva in Norveška.

Zaradi velikih razdalj so določene tudi omejitve, ki zadevajo med seboj najbolj oddaljene ekipe. Azerbajdžan je lahko le v skupini z Gibraltarjem, Islandijo in Portugalsko. Islandija je lahko v skupini zgolj z Gruzijo, Izraelom, Armenijo ali Ciprom.

Kazahstan bo lahko v skupini le z eno od naslednjih ekip, in sicer z Andoro, Walesom, Gibraltarjem, Anglijo, Islandijo, Malto, Portugalsko, Irsko, Severno Irsko, Ferskimi otoki, Francijo, Škotsko ali Španijo.

Slovenski nogometaši bodo v žrebu v tretjem bobnu.
Slovenski nogometaši bodo v žrebu v tretjem bobnu. FOTO: Aljoša Kravanja

V prvem kakovostnem bobnu so Danska, Portugalska, Belgija, Madžarska, Švica in Poljska. 

V drugem bobnu so Srbija, Francija, Avstrija, Češka, Anglija, Wales, Izrael, BiH, Škotska in Finska.

V tretjem bobnu so Ukrajina, Islandija, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Črna gora, Romunija, Švedska in Armenija.

V četrtem bobnu so Gruzija, Grčija, Turčija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbajdžan, Bolgarija, Ferski otoki, Severna Makedonija in Kosovo.

V petem bobnu bodo Slovaška, Severna Irska, Ciper, Belorusija, Litva, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta, v zadnjem, po kakovosti najšibkejšem bobnu, so Andora, San Marino in Lihtenštajn.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

StAnalitik
29. 09. 2022 18.22
+0
NIMAJO možnosti.
Septična jama vseh jam
29. 09. 2022 15.33
-3
bobnar pa ministrica. gotovi smo.