Nogomet

Slovenke po borbeni igri v končnici ostale brez velike točke

Murska Sobota, 21. 09. 2021 23.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J., STA
Komentarji
0

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je po zmagi v Estoniji s 4:0 v Murski Soboti v 2. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki ga bosta leta 2023 gostili Avstralija in Nova Zelandija, izgubila proti Franciji z 2:3. Slovenke so v končnici tekme prišle do izenačenja, nato pa odločilni gol prejele v izdihljajih tekme. Naslednja preizkušnja izbranke Boruta Jarca čaka 22. oktobra v Lendavi proti Walesu.

Slovenke so fantastično začele dvoboj in proti odličnim Francozinjam celo povedle.
Slovenke so fantastično začele dvoboj in proti odličnim Francozinjam celo povedle. FOTO: Liisi Troska jalgpall.ee

Slovenke so pred približno 500 gledalci v Fazaneriji proti favoriziranim tekmicam, med drugim četrtim na svetovnem prvenstvu 2011, povedle v 20. minuti, ko je Lara Prašnikar v osrčju kazenskega prostora unovčila lepo podajo Pamele Begić. Ta je pred tem lepo sprejela žogo po podaji z leve strani in jo nato oddala do strelke Prašnikarjeve. Osem minut pozneje so gostje izenačile prek Marie-Antoinette Katoto, ki je zadela z glavo po prostem strelu z desne strani. Ista igralka je prav tako z glavo zadela tudi v 60. minuti za vodstvo z 2:1. Slovenke so sicer imele tudi nekaj svojih (pol)priložnosti, med drugim je v 76. minuti Manja Rogan le za malce zgrešila cilj z desne strani, Mateja Zver pa ni dobila boja ena na ena v 85. minuti s francosko vratarko. V 88. minuti pa je Zverova le zadela, uspešno je izvedla najstrožjo kazen, ki jo je priigrala Ana Milović, sicer najboljša strelka v zadnjih sezonah v slovenskem prvenstvu, in izid proti peti reprezentanci z lestvice Mednarodne nogometne zveze poravnala na 2:2. V sodniškem dodatku pa so Francozinje prav tako prišle do enajstmetrovke, ko je Roganova naredila prekršek, Amel Majri pa je poskrbela za zmago gostij.

Ana Milović, najboljša strelka s slovenskih zelenic v zadnjih letih, je priložnost dobila v nadaljevanju tekme proti Francozinjam.
Ana Milović, najboljša strelka s slovenskih zelenic v zadnjih letih, je priložnost dobila v nadaljevanju tekme proti Francozinjam. FOTO: osebni arhiv

Tekmo so Slovenke začele v postavi Zala Meršnik, Kristina Erman, Sara Agrež, Lana Golob, Kaja Eržen, Kaja Korošec, Dominika Čonč, Mateja Zver, Pamela Begić, Špela Kolbl in Lara Prašnikar, v nadaljevanju pa so priložnost za igro dobile še Ana Milović, Manja Rogan, Adrijana Mori in Sara Makovec.

V skupini I so ob Sloveniji, Franciji in Estoniji še Wales, Grčija in Kazahstan. V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP, ki bo v devetih mestih in na desetih stadionih v Avstraliji in Novi Zelandiji.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023. Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018. To bo sicer že deveto svetovno prvenstvo. Prvič v zgodovini bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

Izid, kvalifikacije za SP 2023, ženske:                
Slovenija - Francija 2:3(1:1)
Prašnikar 20. Zver 88./11m; Katoto 28., 60., Majri 90./11m

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.