Nogomet

Slovenka, brez katere si največji klubi življenja ne predstavljajo

Belek, 26. 02. 2019 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Milena Novak
Komentarji
1

Ko profesionalni, manj profesionalni, pa tudi amaterski klubi razmišljajo o zimskih pripravah v vedno bolj popularni Turčiji, se obrnejo na Dolenjko Damjano Kirm. Slednja poskrbi za dobesedno vse. Je simpatična in zgovorna, predvsem pa natančna in zanesljiva. Spoznali smo jo v Beleku.

Pravijo, da je prvi vtis, ko nekoga spoznaš, najpomembnejši. Ko sem spoznala Damjano Kirm, sem se prepričala, da je takšna, kot jo opisujejo. Ko sva se prvič srečali v preddverju hotela v Beleku je delovala mirno in prijazno. Čeprav je bil za njo že naporen dan je z nasmehom na obrazu meni in snemalcu ponudila prevoz do 20 minut oddaljenega hotela, kjer sem imela dogovorjen intervju s tremi nogometaši.

Pot do hotela je bila idealna priložnost, da jo bolje spoznam. Zaupa, da je za volanom večji del dneva. Če nima v rokah volana, ima pa telefon, pravzaprav dva, ki ji neprestano zvonita. Njeno delo obsega 24 urno odzivnost na različne zahteve nogometnih ekip.

V zimskih mesecih na priprave v Turčijo pride do 1500 klubov. Skandinavci in Rusi, ki imajo veliko snega, se v eni zimi vrnejo celo dvakrat ali trikrat po dva tedna in sezono priprav v Turčiji nekje okrog začetka aprila tudi zaključijo. Damjana je sicer zadolžena pretežno za klube z območja nekdanje Jugoslavije, ne manjka tudi drugih držav. Poleg profesionalnih klubov in reprezentanc z Balkana in iz Evrope, agencija, za katero dela Damjana, sodeluje tudi s klubi iz Azije in z Bližnjega vzhoda.

Damjana Kirm v družbi slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića in predstavnikov zagrebškega Dinama
Damjana Kirm v družbi slovenskega reprezentanta Petra Stojanovića in predstavnikov zagrebškega Dinama FOTO: osebni arhiv

V Antalyi so organizirali tudi prijateljsko tekmo Severne in Južne Koreje. Veliko delajo z različnimi selekcijami Azerbajdžana. Ko je bil selektor te reprezentance še legendarni Robert Prosinečki, sta se zelo ujela. To leto je skrbela za Dinamo Zagreb, Hajduk, Crveno Zvezdo, Maribor, Olimpijo, Željezničar Sarajevo, poljski Lech Poznan, akademijo Stuttgart Kickers, Šahtjar Donjeck, Dinamo in Spartak iz Moskve …

"Skrbim za 20 ekip istočasno, tako da hvala bogu za telefone, da lahko vse pokoordiniramo. Brez avtomobila bi bila pa bosa. Že tako peš naredim po 15 kilometrov na dan, z avtomobilom je vseeno malo lažje," pripoveduje Kirmova in nadaljuje: "V bistvu me telefoni zbudijo. Če bi imela pet telefonov, bi vseh pet zvonilo. Najprej pogledam programe za ekipe, treninge, avtobuse, sobe za sestanke. Če so tekme na tisti dan, se dobim še s hotelirji."

Ker Turki ne govorijo najbolje angleško, se je morala naučiti turško. "Ne znam prav tekoče, znam pa toliko, da me ne bi ravno prodali. Še sama ne vem, od kje in kako se dogovorim. Malo uporabiš roke, malo rusko, malo turško in na koncu vse uredimo," doda z nasmeškom na obrazu.

Njena agencija se ukvarja z organizacijo športnih, predvsem nogometnih priprav, zimskih in poletnih, za profesionalne, pa tudi za amaterske klube. "Same priprave se začnejo že leto prej. Že zdaj se dogovarjamo s klubi, ki so tu, da se vrnejo tudi prihodnje leto. Imamo veliko povratnikov. Če so z nečim zadovoljni, zakaj bi menjali," še doda Damjana.

Kirmova v družbi predstavnikov splitskega Hajduka
Kirmova v družbi predstavnikov splitskega Hajduka FOTO: osebni arhiv

Vsako leto je poleg povratnikov še od 10 do 20 novih klubov. "Njihovi predstavniki pridejo nekje v septembru, oktobru, si pogledajo igrišča, hotele, povedo, kaj jim je všeč in kaj ne, dodajo svoje želje ... Sama stvar poteka nekaj mesecev. Mi naredimo ponudbo ter jo prilagodimo vsakemu klubu glede na njihove želje in potrebe. Organiziramo pa vse. Od prevozov, namestitev, treningov, prijateljskih tekem, do "team buildingov". Skratka, vse, kar je potrebno za kakovostne priprave profesionalnih klubov in reprezentanc."

Agencija deluje na antalijski rivieri, 300 kilometerskem pasu od Kemra do Alanye. “Tukaj je več kot 500 pet zvezdičnih hotelov, kar je več kot po celi Španiji, že ta podatek pove ogromno. Ves luksuz, sistem all inclusive, hrana, wellnesi, bazeni in več kot 160 igrišč pri hotelih, je tisto, kar pretehta v prid Turčije, da se nogometne ekipe odločajo za priprave tukaj.

Cene paketov se gibljejo od 40.000 do 150.000 eur na ekipo. V to so vključene vse storitve. In čeprav so vsi hoteli 5-zvezdični, so med njimi ogromne razlike v kakovosti igrišč, hrani in še čemu. "Seveda je lažje delati z najboljšimi ekipami v najdražjih hotelih, saj imajo le-ti boljšo ponudbo, ki je ponavadi že vključena v ceno. Pride tudi do nenavadnih zahtev kot naprimer ptičje mleko, ki jo je seveda lažje uresničiti v dražjem, boljšem hotelu. Ampak načeloma te ekipe niso kot neke pevske zvezde, ne zahtevajo varnostnikov. Sicer smo imeli tudi to, ker je bil pač določen član kluba bolj izpostavljen. Raznovrstnih želja pa je kar veliko in mi smo tukaj, da po svojih najboljših močeh skušamo vse skupaj izpolniti. Tudi zunaj nogometne želje, kot je obisk zobozdravnika. Zgodilo se je, da je igralec Dinama v soboto zvečer začutil zobobol. Prosili so me za pomoč in šli smo v akcijo, čeprav je bila ura že devet zvečer. Včeraj ste bili lahko priča iskanju traktorske gume, ki so jo v enem klubu rabili za snemanje. Takšne stvari," kar nekaj zanimivosti pove Kirmova.

Damjana Kirm odlično sodeluje tudi z obema največjima slovenskima kluboma.
Damjana Kirm odlično sodeluje tudi z obema največjima slovenskima kluboma. FOTO: osebni arhiv

V poletnih mesecih se baza priprav preseli tudi v Slovenijo, čeprav je Avstrija s samo ponudbo v veliki prednosti, sploh kar se tiče hotelov. Tam so boljši, imajo pa tudi več kapacitet. Je pa v Sloveniji ugodno podnebje, narava, mir in urejena športna infrastruktura. To močno privlači ekipe. Slaven Bilić je želel z West Hamom priti v Slovenijo na priprave, a nimamo petzvezdičnega hotela z bližnjim igriščem, ki bi ga lahko ponudili premierligašu. Turški Galatasaray je bil nekaj dni na Bledu. V okolici našega Bleda pa se je želel pripravljati na novo sezono tudi turški Bešiktaš, a so bile njihove zahteve prevelik zalogaj: "Ena od zahtev je bila, da v tem času na Bledu ni nobenih porok, nobenih zvonjenj cerkvenih zvonov. To so bizarne zahteve, ki jih žal nismo mogli omogočiti."

Damjana, ki je ena od 10 žensk na svetu s Fifino licenco za organizacijo prijateljskih tekem, pravi, da se je v tem poklicu znašla po srečnem naključju. "Bila sem na pravem mestu ob pravem času, spoznala lastnika agencije, ki je že 20 let prisoten v Turčiji in je zgradil to nogometno zgodbo," zaključi Dolenjka in se pošali, da ima lahko nadzor nad popolnoma vsem, le nad vremenom in političnim dogajanjem ne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.