Nogomet

Slovenke polne samozavesti pred spopadom z Estonkami: 'Ključen bo hiter gol'

Ljubljana, 25. 11. 2021 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ženska članska nogometna reprezentanca bo v Novi Gorici odigrala prvo od dveh kvalifikacijskih tekem. V petek se bodo varovanke selektorja Boruta Jarca pomerile z Estonijo. To bo tekma 49. in 105. reprezentance s Fifine lestvice. Slovenija in Estonija sta se v zadnjem letu dni pomerili trikrat. V kvalifikacijah za EP 2022 je bila Slovenija doma boljša z 2:0, v gosteh pa je slavila zmago z 0:9. Naša izbrana vrsta pa je prav v Estoniji zmagovito začela kvalifikacije za SP 2023, 0:4 je bilo.

Slovenija je pripravljena na Estonijo. Od vloge favorita ne beži ...
Slovenija je pripravljena na Estonijo. Od vloge favorita ne beži ... FOTO: NZS

Slovenija bo na Goriškem odigrala 5. kvalifikacijsko tekmo v kvalifikacijah za SP 2023. Do zdaj so naše nogometašice v gosteh premagale prav Estonijo (4:0) in Grčijo (4:1), doma pa tesno izgubile s Francijo (2:3) in remizirale z Walesom (1:1). Vse skupaj je dovolj za 3. mesto v skupini I. V vodstvu je Francija, ki ima 12 točk, deset jih je zbral Wales, sedem Slovenija, Grčija jih ima šest, Kazahstan in Estonija pa na prvo točko še čakata. Slovenija in Estonija sta se v zadnjem letu dni pomerili trikrat. V kvalifikacijah za EP 2022 je bila Slovenija doma boljša z 2:0, v gosteh pa je slavila zmago z 0:9. Naša izbrana vrsta pa je prav v Estoniji zmagovito začela kvalifikacije za SP 2023, 0:4 je bilo. "V petek moramo igrati strpno, potrpežljivo, predvsem pa na tekmi narediti tisto, kar smo delali v zadnjih dneh na treningu," za uradno spletno stran NZS pravi izkušena branilka Špela Rozmarič. "Naš cilj je hiter gol, potem se bo igra umirila. Sicer pa bomo, kot sem že rekla, igrale strpno, z žogo od noge do noge," nadaljuje Rozmaričeva, članica ŽNK Nona Pomurje Beltinci, vodilne ekipe SŽNL. "Estonija je na papirju slabša od nas. A to še nič ne pomeni. Odigrati je treba preudarno in paziti na hitre protinapade. Mi pa bomo skušali do gola z globinskimi žogami in podajami z boka pred gol," je za uradno spletno stran zveze še povedala slovenska reprezentantka, ki je v dresu članic zabeležila 25 nastopov in dosegla tri gole.

Slovenija:
Nika Babnik (Clube de Albergaria), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Nina Predanič (Grasshopper Club Zürich), Kristina Erman (Royal Charleroi Sporting Club), Kaja Eržen (S.S.D. Napoli Femminile), Mateja Zver (SKN St. Polten), Zala Meršnik (Turbine Potsdam), Dominika Čonč (Valencia CF Femenino), Lana Golob (Worcester Smiles FC), Lara Klopčič (ŽNK Olimpija Ljubljana), Evelina Kos (ŽNK Olimpija Ljubljana), Izabela Križaj (ŽNK Olimpija Ljubljana), Sara Nemet (ŽNK Olimpija Ljubljana), Manja Rogan (ŽNK Olimpija Ljubljana), Nika Šapek (ŽNK Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (ŽNK Olimpija Ljubljana), Špela Kolbl (ŽNK Pomurje Beltinci), Kaja Korošec (ŽNK Pomurje Beltinci), Sara Makovec (ŽNK Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (ŽNK Pomurje Beltinci), Zala Kuštrin (ŽNK Radomlje), Eva Vodušek (ŽNK Radomlje).

Selektor Borut Jarc z varovankami.
Selektor Borut Jarc z varovankami. FOTO: NZS

Kako do svetovnega prvenstva
Evropa bo dala 11 direktnih potnic na svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na desetih stadionih v devetih mestih v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Devet zmagovalk skupin se neposredno uvrsti na svetovno prvenstvo, devet najboljše drugouvrščenih ekip pa gre v dodatno razigravanje (t. i. play offs). To bo na koncu dalo še dve vstopnici za svetovno prvenstvo, tretja ekipa končnice pa si zagotovi udeležbo na dodatnih interkontinentalnih kvalifikacijah za mesto na SP 2023, ko bodo na voljo še tri vozovnice za svetovno prvenstvo, katerega uvodno tekmo bo gostil Auckland, finale pa Sidney.

To bo sicer že deveto svetovno prvenstvo. Prvič v zgodovini bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User905768
25. 11. 2021 19.04
Ko gledam ženski nogomet, potem izgubi nogomet ves čar.
maršal Broz
25. 11. 2021 17.50
+1
Baje so po večini lezbijke.
Lepi Marko
25. 11. 2021 15.54
+4
babe igrajo nogomet, moski bodo pa rojevali