Nogomet

Vukušić na večnem derbiju potopil Maribor, pomembna zmaga Domžal

Ljubljana/Murska Sobota, 28. 06. 2020 19.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nogometaši Olimpije so na večnem derbiju v Stožicah ugnali Maribor z 1:0. Edini gol je v drugem delu dosegel Ante Vukušić, ki je zabil po odlično izvedenem protinapadu. Z zmago so zmaji prednost na vrhu povečali na štiri točke. Na drugi nedeljski tekmi so bile Domžale boljše od Mure.

Ekipi sta v večni derbi vstopili z različnima popotnicama. Olimpija je obe porokonski domači tekmi izgubila, na drugi strani pa je bil Maribor po prisilnem premoru še stoodstotnem, saj je na štirih tekmah zabeležil prav toliko zmag. 

Obe moštvi sta pričakovano začeli previdno. Prvo resnejšo priložnost smo dočakali v deveti minuti. Predložek Jasmina Mešanovića z desne strani je švignil mimo vseh, a je Mariborčanom žogo z druge strani uspelo vrniti v kazenski prostor. Tam je bil v sijajni poziciji Alexandru Cretu, ki pa z glavo ni bil dovolj natančen. Nato smo videli nekaj polpriložnosti, s katerimi pa oba vratarja nista imela večjih težav. Stefan Savić se je po podaji Anteja Vukušića kar naenkrat znašel v zelo ugodnem položaju, a mu je žoga zaradi neprevidnosti ušla. Gostje so drugič resneje zapretil v 32. minuti. Aleks Pihler je sprožil pravi projektil s kakšnih 20 metrov, žoga je v zraku še nekoliko zavila, nato pa končala v stičišču prečke in vratnice. Nejc Vidmar bi najverjetneje bil nemočen, če bi strel končal v okviru njegovih vrat. Do konca prvega dela odmevnejših priložnosti nismo več videli. 

Drugi polčas so nevarneje odprli domači. Luka Menalo je v 56. minuti sprožil silovit strel s kakšnih 20 metrov, a je meril mimo vrat Jasmina Handanovića, ki pa je bil "na žogi". Kmalu zatem je bil pred vrati zmajev v odlični priložnosti Luka Zahović, a je slabo odreagiral. Sledil je hiter protinapad Olimpije. V prvem polčasu nerazpoloženi Savić je lepo našel Vukušića, hrvaški napadalec pa je z natančnim strelom prišel do svojega prvega zadetka po premoru. V 62. minuti je imel žogo za izenačenje Gregor Bajde, a se je z izjemnim posredovanjem izkazal domači kapetan Vidmar. 

Statistika srečanja Olimpija - Maribor
Statistika srečanja Olimpija - Maribor FOTO: Sofascore.com

Gostje stavili na kakovostno klop, a so se opekli
Sergej Jakirović je imel vse manj časa, zato ni štedil z zamenjavami. Istočasno je v 64. minuti na igrišče poslal Marcosa Tavaresa, Amirja Derviševića in Santosa. A le nekaj minut zatem bi bila lahko prednost zmajev še višja. Vukušić je prejel novo uporabno žogo, zaobšel Handanovića in nato meril proti praznim vratom, Mariborčane pa je z odličnim posredovanjem rešil Špiro Peričić. V tej akciji je centralni branilec Aleksandar Rajčević staknil poškodbo, zaradi katere je moral predčasno zapustiti igrišče. V 75. minuti je imel žogo za izenačenje Luka Zahović, ki je iz zahtevnega položaja sicer zelo dobro zaključil, a je nekdanji branilec Maribora Denis Šme posredoval na golovi črti. Do konca je Maribor pritiskal, a do zadetka ni prišel. V 80. minuti je Mario Jurčević prejel drugi rumeni karton, tako da so zmaji zaključili le v desetih, česar pa gostje niso znali izkoristiti. 

Viole, ki imajo z naskokom najmočnejšo klop v prvi slovenski ligi, so se tudi tokrat nadejale, da bodo v drugem polčasu rezultat prevesile v svojo korist. Nogometaši Olimpije so bili predvsem v zadnjih minutah vidno izmučeni, medtem ko so gostje dvigovali tempo, a je bilo za uspeh oziroma vsaj točko že prepozno. Obramba domačih na čelu z zelo razpoloženim Vidmarjem, ki se je navijačem odkupil za veliko napako na prvem stožiškem derbiju v tej sezoni, je ubranil vse poskuse Maribora. Morda bi bilo drugače, če bi bi bolj razpoložen Zahović, ki tokrat ni imel svojega dne. Vse svoje priložnosti je zapravil, v še nekaterih primerih, ko bi lahko bolje podal, pa je zamudil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tri točke, po katerih Domžalčani znova lažje dihajo
Sobočani, ki so pogrešali Nina Kouterja, so v prvem polčasu pokazali nekoliko konkretnejšo igro, vsi razburljivejši dogodki ob visoki temperaturi zraka pa so se zgodili v drugem delu polčasa. Od daleč sta pri Muri v 25. in 35. minuti poskušala Luka Bobičanec in Klemen Pucko, prvi je bil nevaren še v 40. minuti, ko je sprožil iz prve z desne strani, Ajdin Mulalić pa je bil na mestu. Eno lepših priložnost je v 41. minuti zapravil Kai Cipot, ki je iz bližine žogo z glavo poslal malce čez gol.

Ta je v 44. minuti zletela tudi čez Murin gol, potem ko je po strelu Senijada Ibričića Martin Karamarko z glavo preusmeril žogo od mreže. Tik pred koncem polčasa pa so imeli gosti, še eno priložnost v bližini gola je poskusil Slobodan Vuk preusmeriti žogo v mrežo, a je zgrešil cilj. Za malo ga je pri gostih, kjer ni bilo Marca Da Silve, Gregorja Sikoška, Jošta Urbančiča, Mattiasa Käita, Tilna Klemenčiča, Nikole Vujadinovića in Predraga Sikimića, tudi Andraž Žinič v 28. minuti.

V drugem polčasu je v 65. minuti Cipot po lepem prodoru Klemena Pucka po levi strani znova prišel do strela iz osrčja kazenskega prostora, spet se je izkazal Mulalić. Na drugi strani je v podoben položaj v 72. minuti na drugi strani prišel Dejan Lazarević, Matko Obradović pa je bil na mestu. Lazarević je le malce zatem zgrešil še iz bližine.

Arnel Jakupović je nato s prostega strela z desne strani Obradovića prisilil v novo obrambo, isti igralec pa je v 76. minuti dosegel svoj šesti gol sezone, ko je zadel z dobrih desetih metrov malce z desne strani. Domžalčani so imeli pozneje še nekaj polpriložnosti, Sobočani pa so tudi pritiskali za izenačujoči gol, a neuspešno. Eno lepših priložnosti je tik pred koncem s strelom z glavo zapravil Amadej Maroša, žogo je tik pred golovo črto ustavil Mulalić.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva liga, 28. 6., izida:

Mura - Domžale 0:1 (0:0)
Jakupović 76.

Olimpija - Maribor 1:0 (0:0)
Vukušić 59.
RK: Jurčević 80.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
30. 06. 2020 16.39
+1
Potopiti z jalovo igro, pojma nimaš avtor članka.
prinašalec2
29. 06. 2020 09.41
+5
Kak bi te blo, da ne bi bla "ljubljana" glavna? Tako se to dela, načrtno...super.
OlalaKokoĐambo
29. 06. 2020 15.56
-1
Kak bi te ne blo prinasalecdreka ce ti ne bi imel komplekse??? Glavna ti je una pri sosedih
pomlad14
30. 06. 2020 16.40
Če sodniki ne bi iz tekme v tekmo jim poklanjali penale, bi bili štiri točke za zasledovalci, ne pa pred njimi.
gogi_
29. 06. 2020 08.33
+2
Ha ha ,maribor se kr skepa tega bajska tavaresa,ponavadi je on moz odlocitve zadnjih 5 let,vse pomembne tekme maribor zgubi kadar igra oveneli joker.
motorist_mb
29. 06. 2020 08.13
+10
Če ga ne daš pol ga fašeš...čestitka močvirnikom!
pluty
29. 06. 2020 08.34
+0
Pa graja močvirnikom ki igrajo za Maribor
Ro Bi
29. 06. 2020 10.30
+2
med24
29. 06. 2020 08.00
+12
Po ogledu posnetka gola je definitivni krivec za gol Luka Zahović, ki ni vedel, kaj bi z žogo pred golom in je s petko podal zmajčkom.
AS1983
28. 06. 2020 21.31
+6
Mura je zacela popuscati, a bo zlahka ostala v 1.ligi, medtem ko domzale caka se kar precej dela, to zmago so potrebovali za dodatno samozavest
Peterveliki
28. 06. 2020 20.37
+0
zdejle, pa že 45 minut gobcajo, lapajo o tekmi olimpija i maribor. Ka je mučno to poslušat????jojjjjj