Nogomet

Slovenci tekmo v Stožicah končali le z deseterico in porazom proti Avstriji

Ljubljana, 13. 10. 2019 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah gostila reprezentanco Avstrije v 8. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020. Za Slovence je bila sila pomembna tekma v tem ciklusu, a so ostali praznih rok. Slovenci so navkljub razprodanim Stožicam pokazali premalo in gostje so slavili zmago (0:1). Gol odločitve je padel že v prvem polčasu. Poljaki so se z zmago v Varšavi že uvrstili na Euro.

Pri Slovencih, ki so bili neporaženi na zadnjih petih domačih tekmah, a so morali zmagati za resnejši obstanek v igri za nastop na evropskem prvenstvu, je nastopil tudi Rene Krhin, ki je bil dolgo časa vprašljiv za nastop. Slovenci so premagali Poljsko (2:0) in Izrael (3:2), nato pa izgubili z Makedonci v Skopju (2:1). Selektor Matjaž Kek se je odločil za enako začetno postavo kot proti Severni Makedoniji, na igrišče je poslal naslednjo enajsterico: Oblak; Balkovec, Mevlja, Struna, Stojanović; Krhin, Kurtić; Verbič, Iličić, Bezjak; Šporar.

Do konca kvalifikacij sta le še dve tekmi, najprej Slovenci gostijo še Latvijo, nato pa bodo Slovenci morali še na Poljsko v zadnjem krogu kvalifikacij. Na razprodanem stadionu v Stožicah je tekmo spremljal tudi presednik Uefe Aleksander Čeferin, tekmo je sodil turški sodnik Cüneyt Cakir.

tekma

Slovenci so se merili z močno okrnjeno postavo Avstrije pod vodstom selektorja Franca Fode. Ne nazadnje sta manjkala David Alaba in Marko Arnautović, Konrad Laimer in Stefan Posch pa sta bila v kadru. Avstrijci so na prvi medsebojni tekmi v Celovcu zmagali z 1:0. Avstrijci so že hitro na začetku tekme pokazali, da so ambiciozni in so prevzeli pobudo v igri. Več je bilo nevarnih situacij na slovenski polovici, v 13. minuti bi lahko povedli. Slovenska obramba je bila nepazljiva in Michael Gregoritsch je uspel z levico ustreliti proti slovenskim vratom, a je Jan Oblak s fantastično reakcijo rešil zanesljiv gol. Slovenski vratar je bil brez moči v 21. minuti, po strelu iz kota je bil najvišji v skoku branilec Stefan Posch, ki je zadel za avstrijsko vodstvo (0:1).

Slovenija je ostala praznih rok proti Avstriji.
Slovenija je ostala praznih rok proti Avstriji. FOTO: Damjan Žibert

Nato so tudi Slovenci postali nevarnejši in dvakrat je žoga v roko zadela enega od avstrijskih igralcev, a je Cakir pustil, da se igra nadaljuje. Navijači so se hudovali tudi nad slabo odločitvijo turškega sodnika, ko je ob nevarnem startu Ulmerju s podplatom nad Bezjakom podelil le rumeni karton. S strelom od daleč je poizkušal Kurtić v 29. minuti, v 43. minuti pa je znova uspešno posredoval Oblak bo strelu Gregoritscha. Ob koncu polčasa je iz kota poizkušal še Iličić, a je po prvih 45 minutah ostalo pri avstrijskem vodstvu.

Drugi polčas ni prinesel velike spremembe v razmerju moči, po prvem polčasu je bilo razmerje v posesti žoge 50:50. Oblak je bil zelo zanesljiv v vratih, nov zagon Slovencem je prinesel vstop Mihe Zajca v 62. minuti, zamenjal je Romana Bezjaka. Drugo menjavo je Kek opravil v 69. minuti, Benjamina Verbiča je zamenjal Robert Berič. Deset minut kasneje še zadnja slovenska menjava, namesto Krhina je v igri Denis Popović. Slovenci niso bili nevarni, Avstrijci so njihove namere in akcije uspešno razdirali. Najbolj nevaren je bil poizkus Iličića v 87. minuti po samostojnem prodoru in strelu, a je bil zanesljiv vratar Stanković. Zaradi udarca s komolcem je v 89. minuti sodnik izključil Popovića, Slovenci so ostali le z deseterico in brez možnosti za preobrat.

Slovenija si je otežila možnosti za preboj na EP, zadnji tekmi kvalifikacij bodo igrali 16. novembra doma z Latvijo in 19. novembra v gosteh s Poljsko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

tekma

Poljaki že na Euru
V skupini G sta tekmo odigrali Poljska in Severna Makedonija. V Varšavi je bilo 2:0, Poljska pa je s tem že uvrstila na Euro 2020, gola sta dosegla Przemyslaw Frankowski v 74. minuti, Arkadiusz Milik pa je postavil končni izid pet minut pozneje.

pol

Izida:
Slovenija - Avstrija 0:1 (0:1)
Posch 21.
Slovenija: Oblak; Balkovec, Mevlja, Struna, Stojanović, Krhin, Kurtić, Verbič, Iličić, Bezjak, Šporar;
Avstrija: Stanković; Ulmer, Hinteregger, Dragović, Posch, Ilsanker, Baumgartlingerm Laimer, Sabitzer, Lazaro, Gregoritsch;

Poljska - Severna Makedonija 2:0 (0:0)

lestvica

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.32

Konec tekme v Stožicah

Slovencem se vrata za Euro počasi zapirajo, Avstrijci so po drugi strani vse bliže.

22.31

Še nekaj upanja za Slovenijo

Štiri minute sodnikovega podaljška

89'

Nekaj vroče krvi na zelenici

Popović je s komolcem udaril Sabitzerja v glavo in si prislužil rdeči karton.

87'

Zadnje priložnosti za Slovence

Dober poskus Josipa Iličića, ki je sprožil neposreden strel proti vratom, Stanković požrtvovalno na žogo.

81'

Še devet minut in sodnikov podaljšek

Iličić je lepo preigral obrambo in iskal prostor za strel, a pri tem padel. Žoga za vratarja Stankovića.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Admin je Kekec
15. 10. 2019 13.49
Ferski otoki bi nam zabili 5golov
alian
14. 10. 2019 10.59
+1
Kot prvo, navijači so v Lj katastrofa,kot da bi igrali na praznem štadionu in zato bi že enkrat te reprezentančne tekme morali igrati v Mb( pa nisem iz Mb). Kot drugo sodnik je bil katastrofa 1x čista 11m in čisti rdeči karton za prekršek nad Bezjakom. Ja repka ma težave ko se Iličić zapre in ni igralcev, ki bi to znali izkoristiti saj ga najmanj 2-3 vedno čuvajo. Torej treba je najti igralce sredine igiršča, ki so tehnično dobro podkovani in ne bodo žoge nabijali samo naprej ampak bodo igrali po tleh. Obramba ni slaba saj je prejela proti močni avstriji samo en gol, problem je Sredina igrišča, kjer ni hitrih kreativnih igralcev(tipa Hotić-ki je zbral BiH,Vancaš pa še Kronaveter kljub 32 letom bi bil boljša rešitev od npr. Krhina). Slo je tolk majhna da bi moral gledat igralce, ki igrajo v domači ligi še posebej iz klubov kot sta Olimpija ter Maribor, kjer so igralci uigrani med seboj.
09ZarMan10
14. 10. 2019 10.57
+1
Glede na pristop, igralcem ne gre zameriti ničesar. Nisem mnenja, da ni bilo želje in volje po uspehu. Težava je v tem, da je ta vidik bil tudi edini pohvalen... in ob tem bridko spoznanje, da na tem nivoju tekme od tebe zahtevajo še nekaj več. To se je nazorno pokazalo, da slovenska nogometna reprezentanca v tem trenutku nima. Žal je to naš limit, kar nas uvršča med povprečne nogometne reprezentance, ki s takšno igro enostavno ne morejo resno konkurirati za višja mesta in nastop na prvenstvih. Potrebno bo prepoznati kakšnega novega mladega upa, ki bo dal ekipi svežino in kvaliteto, ki jih ni igralci preprosto nimajo...
FCL
14. 10. 2019 10.40
+5
Kaj se je zgodilo po tekmi s Poljsko in Izraelom????? Kako je lahko 1000% slabše vse skupaj, to naj mi kdo pojasni???
marveb
14. 10. 2019 10.18
+9
Oblak, Stojanovic, Ilicic, Sporar..ostali penzija
FCL
14. 10. 2019 10.39
+5
mentos12
14. 10. 2019 10.14
+5
Že res da Slovenija ne premore kvalitetnih igralcev,ampak da v dveh tekmah,kljub temu da se ve da gre za drugo mesto v skupini igra tako apatično,brezvoljno,kar verjet ne moreš. Že v Makedoniji,bi moral dat vse od sebe,se dobesedno tepst na igrišču in si ustvarjat priložnosti,streljat na gol,saj sam tako lahko pričakuješ kakšen gol. No če že ni šlo v Makedoniji,bi vsak pričakoval,da bi doma v Stožicah igral na vse ali nič,borbeno,na meji faula,ker izgubit itak ne bi imel nič. Tako pa izredno slaba igra,brez vsake želje po zmagi,brez kakšne borbe,brez da bi si ustvarili šanse itd. Tako da bi bilo potrebno večino teh fantov zamenjat z mladimi,ki si želijo igrat,uspet,dokazat. S temi manekeni,ki se imajo nekateri za zvezdnike,mi ne moremo premagat povprečne amaterske ekipe.
FlatyEric
14. 10. 2019 09.55
+5
Glede na to kako je bilo pred Kekom, je tole super. Mi bi radi da so kar svetovni prvaki. To tako ne gre. Glavo pokonci pa gremo naprej.
Diebaumaister
14. 10. 2019 09.41
+8
Prosim nehajte cvilit čez sodnika, enostavno igra je na nivoju amaterjev, z nekaj izjem (Iličić, Oblak) ostalo je za 1. SNL. ali pa celo 2. SNL. Važno, da se v igri drži "najboljšega strelca SLovaške loige" ki je vredna toliko kot prva liga v Kambođi, človek celih 90 minut, ga sploh ni bilo videt, ko je dobil žogo al jo je zapravu ali pa bil v offsajdu, ne vem kaj je bilo Keku u glavnem, da ni začel z napadom Zajc, Verbič, ampak celo tekmo držal v igri Šporarja, pardon "najbolšega strelca Slovaške lige" enostavno nivo reprezentance je 0.
KOdOvce
14. 10. 2019 08.36
+20
Enostavno nimamo kemije med igralci. Vsak pride iz svojega konca Evrope, vsak z drugačnim pogledom na igro. V dveh dneh bi se oni morali poštekat in začeti igrati povezano. Skupaj so par dni, potem mine spet mesec ali dva in lahko začnejo spet vse na novo. Tudi na včerajšnji tekmi se je na začetku videla tista Kekova motivacija, ki jim jo zna vliti, ampak jih je na nek način tudi to pokopalo. Namesto, da bi stopili na žogo in Avstrijce spravljali ob živce, smo žogo nabijali brezglavo proti njihovi polovici igrišča in upali, da bo Josip nekaj sčaral. . Imeli so željo po zmagi, ampak to je tudi bilo vse, taktiko in navodila so pustili v slačilnici. Krhin nekaj prebliskov na zadnjih tekmah, drugače pa, kot je že rekel eden spodaj, fanta zanima bolj frizura, včeraj je žoge nabijal v neznano, resnično delujejo nekateri, da so se prišli nastavljat za slike. Težko to rečem, ampak Kampl bi bil na teh dveh tekmah velik plus, nasprotniki bi težje pokrivali 2 tehničarja, kot pa samo enega, vsi so vedeli, da se mora pri nas onemogočiti samo Iličiča, pa smo na ravni Latvije. Če bi Kek imel možnost, bi moral igralce sklicati en teden prej in predvsem z njimi delati na kemiji, magari da gredo skupaj na kampiranje (Klopp varianta :)). Aja, pa morda v ekipi narediti manjšo čistko, kot že rečeno spodaj, Katančevih negativcev in pozerjev, pa pripeljati kakšne igralce, ki igrajo skupaj v istem klubu (predvsem v obrambi, kjer se med seboj ne razumejo niti malo). Ampak to vse so le kavčarske želje :)
Carrasco
14. 10. 2019 08.36
+7
Ni denarja za VAR športnikom še dajte povišat plače za 20 procentov. igra enaka kot v ligi prvakov in v najboljših ligah pravila pa druga sramota kaj so naredili iz nogometa zmeraj slabše
Diebaumaister
14. 10. 2019 09.56
+2
puspan
14. 10. 2019 08.33
+19
Ne samo sprejem žoge, tudi podaje ne obvladujejo. Izgledajo vsi skupaj, kot trop uličnih zogobrcev, Ilicic in Oblak izuzeta. Vse drugo je poden. Ne glede na sodnikov odločitve, na EP nimajo kaj iskati, razen med gledalci.
SHDS
14. 10. 2019 08.29
+3
Jodlarji so v vsem bolši od Slovencev
Zverck
14. 10. 2019 09.23
+4
Hahaha v Košarki že odkar smo bli Yu ne, v hokeju na reprezentančni ravni so pa tud več kot dobrodošli na našem repertuarju hahaha, tam jih pa tud vozmo piškit že zadnjih 6-7 let hahahahah, kje so te jodlarji šele v rokometu ali odbojki, taaamo daaleko nekje hahahah
poserjemsenavas
14. 10. 2019 08.22
+18
Najprej naj ponovijo najbolj osnovno, sprejem žoge.
biggbrader
14. 10. 2019 08.22
+10
Nedorasli v vseh elementi igre. Ko Slovenci začnejo z balkansko mentaliteto igre, je zadeva zaključena.
apodgra
14. 10. 2019 08.19
+2
Upam da je g.Čefern videl ,kako je sodil eden najboljših Uefi-nih sodnikov in da tudi taki veliko grešijo. Uefa pri tako bogatem denarju na svojem računu , ne more pokrivati stroške uporabe VAR-a in tudi za tekme kvalifikacij. Kaj se pa tiče same igre naših , pa škoda izgubljati besed. Trener Kek in trenutni reprezentati resnično sodijo v najnižji razred na lestvici Evropre. Že po prihodu Keka in prevzemu naše reprezentance sem zapisal , da je on veliki nogometni filozof in da z njegovo filozofijo ne bomo ničesar pridobili. Nekateri so v njem videli rešitelja in imeli upanje, da se bo stvar premaknila iz mrtve točke . Njega kot prepoznavnega trenerja je napravila ekip Rijeke. Po odhodu boljših igralcev iz ekipe Rijeke se je tudi njegova trenerska pot pri tem klubu hitro zaključila in sledil je dohod.
Dany75
14. 10. 2019 08.11
+9
Preskok igro obvladajo le Islandci... pa se oni so zaceli igrat po tleh... en vrhunski vezist je zal premalo, rabimo vsaj tri Ilicice... oz kvalitete zal nimamo... to je nas maximum trenutno... al pa bo treba res vec trenirat da se nam poklopijo katere kvalifikacije, seveda z se lazjo skupino.. ce pa mislite da bi igralci iz prve slo lige vec naredili pa se motite... ce ni izkusenj se na taki rep. tekmi vsi podelajo... ker je pac vislji nivo...dve tekmi se nam je vse poklopilo, sedaj se nam na dveh pac ni.... to je realno stanje... je pa skoda da ne morejo uporabljat VARA tudi v kvalifikacijah... marsikdo je bil oskodovan... skratka, borit se je treba naprej, v vsakih kvalifikacijah... Slovenci smo pac taki narod da bi radi vseposod bli glavni, pa zal ne gre... so se vecje rep.z vecjo kvaliteto pa ne vidijo EP ali SP !
buzerantos
14. 10. 2019 08.02
+50
Cas je, da se zametki Katanceva DNK enostavno zbrisejo iz reprezentance. Kurtic, Jokic, Krhin and co., to niso igalci za repko. Prej odvzeta kot dodana vrednost. Raje gledam mlade, ki izgubijo ampak se borijo, kot pa te reklamnike za Loreal. Po vsakem dotiku z zogo popravek fizure, to je edino kar se dosledno opravlja. Drugac pa igra porazna, brez ideje, znanja, zelje, mucenje in mucenje... Ko mine polcas in nimas enega strela, se je treba vprasat... Sodnik ok, 3 napake, res je, ampak, ni pa glavni krivec za poraz. Kekci smo nesposobni. Pa taksne podaje na pamet, v prazno, netocne, to znam tudi jaz oz vsak od nas. Skratka, skoda za ponovno zapravljeno priloznost...
KOdOvce
14. 10. 2019 08.16
+21
Točno tako! Čupico popravit po vsaki podaji obvezno!
Jebo_slav
14. 10. 2019 08.58
+7
po vsakem dotiku popravek frizure...hahah..dobra
Diebaumaister
14. 10. 2019 09.41
+2
JackSSparowww
14. 10. 2019 08.01
+15
Samo penal za naše in rdeči za jodlarje bi pa tudi mogla bit. Sodnik je odločil. Še na avstrijski TV so med pavzo to priznali. Če pa smo zelo iskreni, pa bi morali Makedonce premagat, potem bi bilo čisto drugače.
gruber74
14. 10. 2019 07.58
+11
Takšna je pač realnost naša
bracobaldo
14. 10. 2019 07.57
+26
Nimamo igre , nimamo ničesar in kot so povedali sogovorniki tudi bodočnosti ni. Čeferin, ki je predsednik UEFA naj pomete najprej doma. Naši klubi so vadišče za Bosance, preden gredo v Evropske klube. Potrebno bo reorganizirat ligo po vzoru uspešnih tujih zvez, da se bodo zanimali za našo ligo tudi pravi vlagatelji . V gospodarstvu imamo isti problem.