Nogomet

Slovenski nogometaši na testiranja pred nadaljevanjem prvenstva

Ljubljana, 03. 06. 2020 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Nogometaši prve slovenske lige v sredo opravljajo testiranja na novi koronavirus. Navodilo za to je izdala Nogometna zveza Slovenije, ki je klubom v ponedeljek poslala dodatna navodila k že obstoječim protokolom za organizacijo tekem s 27. maja.

Predsednik NZS Radenko Mijatović (drugi z desne) s sodelavci.
Predsednik NZS Radenko Mijatović (drugi z desne) s sodelavci. FOTO: Damjan Žibert

Stroške testiranja krije Nogometna zveza Slovenije (NZS), v primeru okužbe pa bo NZS upoštevala priporočila stroke, posamezniku pa bo odrejena izolacija, so sporočili z NZS. Po navedbah krovne nogometne zveze pri nas bo testiranih predvidoma med 30 in 35 članov vsakega izmed prvoligašev. Število zajema igralce s pravico nastopa na tekmah prve lige ter tudi klubsko osebje. Testirani bodo tudi sodniki. V Ljubljani, v enem od dveh predvidenih območij za testiranje, drugo je Maribor, so člani vodilne Olimpije dopoldne teste opravili z odvzemom brisov iz avtomobilov.

Po besedah tehničnega vodje ekipe Boštjana Gasserja je vse potekalo brez težav. Nogometaši in osebje kluba se je v avtomobilih pripeljalo do dveh oseb, zadolženih za odvzem brisov. Nogometaši in ostalo osebje je moralo pokazati osebni dokument, vse skupaj pa je na vsak avtomobil trajalo okoli 30 sekund. Rezultate so klubom obljubili v roku 24 ur, iz Olimpije pa so sporočili, da so zadovoljni, ker se je NZS po posvetu s slovensko zdravstveno stroko odločila za obvezna testiranja. Samoiniciativno so želeli nogometaše v klubu testirati že pred prvimi skupinskimi vadbami v začetku maja, a takrat javno testiranje ni bilo na voljo.

V Ljubljanskem območju bodo v sredo testirali še člane Brava, Domžal, Tabora Sežane in Triglava. V Mariboru pa še predstavnike preostalih klubov, in sicer člane Maribora, Aluminija, Celja, Mure ter Rudarja iz Velenja. Državno prvenstvo se bo nadaljevalo v petek s tekmami 26. kroga, ko bosta na sporedu obračuna med Aluminijem in Muro ter Celjem in Rudarjem. Na lestvici vodi Olimpija s 50 točkami. Pet točk zaostajata Celje in Aluminij, sedem Maribor. Peta je Mura z 38 točkami. Sledijo Tabor, Bravo in Triglav. Na dnu lestvice pa je Rudar s 16 točkami zaostanka za devetimi Domžalami.

Prva liga do marčevske prekinitve
Sezona 2019/20 v prvi ligi se je začela v soboto, 13. julija 2019. Do vključno 8. marca, ko so zaradi epidemije odigrali zadnjo tekmo, so izpeljali 25 od skupno 36 krogov. V tem obdobju je kljub številnim turbulentnim dogodkom v klubu prevladovala Olimpija, ki je na vrhu lestvice bila ves čas z izjemo 1., 6. 7. in 8. kroga, ko je bil prvi Aluminij, in 12., ko je bil na vrhu Maribor. Potem ko je bila ob omenjenih praktično ves čas med najboljšo četverico še Mura, pa so skozi sezono napredovali Celjani. Ti so po slabšem začetku, ko so padli tudi na osmo mesto, nato dvigali in držali formo ter prekinitev dočakali na drugem mestu.

Na spodnjem koncu lestvice pa je tudi prednjačil en klub, in sicer velenjski Rudar, ki je na zadnjem mestu vse od šestega kroga. Kot dosedanje razočaranje sezone velja izpostaviti Domžale, ki so kljub drugačnim ciljem predzadnje v družbi Triglava, Brava in tudi šestouvrščenega Tabora, ki ima le tri točke prednosti. Prepad do zadnjega Rudarja pa je velikih 16 točk, razlika med spodnjim in zgornjim delom lestvice pa je tudi znatna, saj Tabor na šestem mestu za Muro na petem zaostaja za devet točk. Olimpija ima na vrhu 50 točk, Celje in Aluminij jih imata po 45, Maribor 43, Mura pa 38.

Na "večnih derbijih" več ne bomo spremljali dvobojev Darka Milanića (desno) in Safeta Hadžića (v ozadju). Prvi je končal sodelovanje z Mariborom, drugi se zaenkrat še oklepa svojega stolčka v Ljubljani.
Na "večnih derbijih" več ne bomo spremljali dvobojev Darka Milanića (desno) in Safeta Hadžića (v ozadju). Prvi je končal sodelovanje z Mariborom, drugi se zaenkrat še oklepa svojega stolčka v Ljubljani. FOTO: Damjan Žibert

Pripravljalne tekme in pogled naprej
Klubi so omejene treninge za nadaljevanje sezone začeli 7. maja, vlada pa je nato odločila, da bodo tekmovanja na državni ravni lahko potekala od 23. maja naprej. NZS se je s klubi dogovorila, da je ob vsaj minimalno zadostni količini priprav primeren datum za nadaljevanje 5. junij. Ekipe so se hitro vrnile na "prave" treninge z upoštevanjem priporočil, v prejšnjih slabih dveh tednih pa so odigrali tudi po nekaj pripravljalnih tekem. Čeprav so favoriti na teh bolj ali manj upravičili svojo vlogo (Aluminij je sicer izgubil obe tekmi), Olimpija je, denimo, dobila dve od treh tekem, Celjani so zmagali na obeh dvobojih, Maribor je prav tako dobil dva od treh, na zadnjem je s kar 6:1 premagal Bravo, pa samo te tekme še niso zadosten vpogled, kakšno bo nadaljevanje.

Vsekakor so Štajerci, ki bodo po novem igrali po napotkih Sergeja Jakirovića (spomnimo, v Mariboru so malo pred prekinitvijo prekinili sodelovanje s trenerjem Darkom Milaničem in športnim direktorjem Zlatkom Zahovićem zaradi slabših rezultatov), pokazali namero in znova predstavili, da imajo dovolj širok kader za vzpon po lestvici. Njihovi glavni tekmeci iz Ljubljane so dobili novega športnega direktorja in starega znanca Mladena Rudonjo, zaradi česar naj bi bil v nevarnosti status trenerja Safeta Hadžića. A za zdaj ostaja za krmilom.

Celjani bodo niz sedmih tekem brez poraza nadaljevali v bolj ali manj nespremenjeni zasedbi, podobno kot tudi Aluminij, Mura pa se je razšla z Deanom Šafarićem, Andrijo Bubnjarjem (potekla jima je pogodba), s Fejsalom Mulićem in Aleksandrom Bogdanovićem. Preostali klubi tudi niso doživeli posebej velikih sprememb, še skromnejši pa bo šel v nadaljevanje sezone velenjski Rudar, ki je ostal brez Borne Petrovića, Lea Ejupa in Mislava Anđelkovića. Tega skoraj zagotovo čaka izpad v drugo ligo, od koder se v prvo vrača ambiciozni Koper. Prek kvalifikacij pa se bo skušala vrniti tudi Gorica, ki pa bo brez prave tekme skoraj do konca julija čakala na tekmeca. To so v primorskem klubu tudi očitali krovni zvezi pri predčasni prekinitvi druge lige.

Protokoli za tekme
NZS je 27. maja klubom poslala protokole za organizacijo tekem državnega prvenstva. Tekme bodo potekale pred praznimi tribunami in ob številnih smernicah ter omejitvah za organizatorje, ekipe in ostalo osebje. V dodatnem navodilu ekipam, ki ga je 1. junija klubom poslala NZS, pa je za danes predvideno tudi testiranje nogometašev, osebja klubov in sodnikov na covid-19. Stroške testiranja, ki ga bo po navedbah NZS opravilo med 30 in 35 članov vsakega kluba, bo plačala zveza.

Ob tem bodo v prvi vrsti v veljavi smernice za vzpostavitev higienskih standardov, ki med drugim nalagajo, da se število oseb, ki bodo potrebne za organizacijo tekem, zniža na najmanjše možno. Zadrževati se morajo na prostem na predpisanih območjih, če bo to mogoče. Vsi udeleženci si bodo morali pred prihodom na stadion zagotoviti svojo zaščitno masko in jo nositi ves čas zadrževanja na stadionu. Izjema uporabe zaščitnih mask velja le za igralce in sodnike na igrišču v času ogrevanja in tekme ter za trenerja v času vodenja tekme in dajanja izjav po njej. Vse pripomočke za vadbo in tekmo bo treba razkužiti.

Prilagoditve veljajo do zaključka sezone 2019/20 oziroma do preklica posebnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa na državni ravni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.