Nogomet

Slovenski nogometni trio pred zahtevnimi evropskimi izzivi

Ljubljana, 03. 08. 2021 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trojico slovenskih nogometnih klubov v evropskih tekmovanjih v četrtek čakajo tekme 3. kroga kvalifikacij. Na prvi tekmi kvalifikacij za evropsko ligo bo državni prvak Mura gostil Žalgiris, v konferenčni ligi čaka Domžale gostovanje pri Rosenborgu, Olimpija pa bo gostovala pri Santa Clari.

Pred Muro, ki je v ponedeljek pogodbo z enim pomembnejših članov ekipe, Luko Bobičancem, podaljšala do leta 2024, je v predzadnjem kvalifikacijskem krogu litovska ovira. Soboška ekipa, po Transfermarktu vredna 8,38 milijona evrov, bo proti litovskemu prvaku (6,08 milijona) v vlogi manjšega favorita. Ta je v 2. krogu kvalifikacij lige prvakov izpadel proti Ferencvarosu Mihe Blažiča, medtem ko je bil za Muro usoden Ludogorec.

Prvenstvena popotnica sicer ni bila najuspešnejša, saj so izbranci Anteja Šimundže igrali 1:1 z Bravom, a hkrati sta se predstavili zadnji okrepitvi, Nik Lorbek in Mitja Lotrič, ki bosta tako dodatni orožji črno-belih v boju za preboj v tako imenovani "play-off". Če bo Muri uspelo priti do njega, se bo za skupinski del evropske lige borila z graškim Sturmom Jona Gorenca Stankovića.

Evropskih nastopov pa ne bo konec niti ob neuspehu, saj Prekmurce v tem primeru čaka selitev v zadnji kvalifikacijski krog konferenčne lige. V njem bi bila njihova tekmica Priština ali Bodo/Glimt.

Mura – Ludogorec-8
Mura – Ludogorec-8 FOTO: Damjan Žibert

V konferenčni ligi pa se že udejstvujeta Olimpija in Domžale. Prva je v 3. krog napredovala po neprepričljivih predstavah proti Birkirkari, proti kateri je slavila šele po enajstmetrovkah, a navijaške upe so izbranci Sava Miloševića vzbudili z zasluženo zmago na večnem derbiju domače lige, ko so s 3:1 odpravili Maribor.

"Zelo pomembna zmaga za samozavest, a to je samo ena tekma v nizu. Veseli me, da so fantje ugotovili, koliko zmorejo, a ne smemo se sprostiti," je po slavju nad Mariborom pojasnil Milošević.

Če je Birkirkara veljala za "palčka", pa je pred zeleno-belimi zdaj precej resnejši izziv, Santa Clara iz Portugalske. Klub z Azorov je prejšnjo sezono končal na šestem mestu v domači ligi. Obenem je vreden trikrat več kot Olimpija (19,95 milijona – 6,7 milijona), s 3,5 milijona tržne vrednosti pa je njegov najdragocenejši igralec brazilski krilec Carlos Junior. Pri Olimpiji zgolj kapetan Timi Max Elšnik doseže milijon evrov. Portugalci so v prejšnjem krogu izločili makedonski Škupi.

Če bo Olimpiji uspel veliki met in bo napredovala, jo v zadnjem kvalifikacijskem krogu čaka Soči ali Partizan.

Olimpija 3:1 Maribor
Olimpija 3:1 Maribor FOTO: Aljoša Kravanja

Težko delo pa čaka tudi Domžalčane. Izbranci Dejana Djuranovića so v prejšnjem krogu izločili finsko Honko Espoo, zdaj pa jim bo nasproti stal še en klub s severa Evrope, a je ta precej uglednejši.

Norveški Rosenborg v zadnjih letih resda ne dosega takšnih uspehov, kot jih je denimo v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in na začetku tega stoletja, ko je bil norveški prvak 13-krat zapovrstjo, med letoma 1992 in 2003, ob tem pa je enajstkrat igral v skupinskem delu Lige prvakov, med letoma 1995 in 2007.

Zdaj na domači naslov čaka od leta 2018, v prejšnji sezoni pa je bil v ligi četrti. Toda svoje delo v prejšnjem krogu kvalifikacij konferenčne lige je opravil zanesljivo in izločil islandski Hafnarfjördur.

"S soigralci že v sredo odhajamo na Norveško, zato bodo naše misli zdaj spet usmerjene k Evropi. Proti Rosenborgu želimo biti uspešni. Zavedamo se, da gre za enega težjih izzivov v zadnjih letih, toda dvoboj komaj čakamo. Dali bomo vse od sebe, da podaljšamo evropsko popotovanje," je po prvenstvenem remiju s Taborom povedal srednji branilec Gaber Dobrovoljc.

Po Transfermarktu je 26-kratni norveški prvak vreden 13,35 milijona evrov, vezist Markus Henriksen pa je njegov najdragocenejši igralec – vreden je 1,3 milijona. Za primerjavo: Domžale so vredne 5,94 milijona, Arnel Jakupović in Sven Šoštarič Karić pa sta "najdražja" igralca s po 600.000 evri.

Če bodo Domžale uspešne, bodo v zadnjem krogu igrale z Rennesom.

NK Domžale – Honka-3
NK Domžale – Honka-3 FOTO: Damjan Žibert

Kouter uradno zapustil Muro

Slovenski nogometni reprezentant Nino Kouter je tudi uradno postal novi član turškega drugoligaša Manise, katerega član je še en slovenski nogometaš Leon Sever. Kot so zapisali pri Muri, so za 27-letnega vezista dobili odškodnino, a njene višine niso razkrili. Kouter je z Muro osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka, v prvi in drugi slovenski ligi ter slovenskem pokalu je zbral 201 nastop, ob tem pa dosegel dvajset zadetkov. Za Muro je zaigral tudi na štirinajstih tekmah v evropskih tekmovanjih in se dvakrat vpisal med strelce.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.