Nogomet

Slovo od Calderona: padel še zadnji steber, zdaj načrtujejo park

Madrid, 05. 07. 2020 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri leta po zadnji tekmi na stadionu Vicenteja Calderona v Madridu, ki je bil od leta 1966 dom Atletico Madrida, so na zemljišču stadiona ostale le ruševine. Ta konec tedna so namreč podrli zadnje podporne stebre ene od tribun, ki je še stala ob reki Manzanares.

Stadion Vicente Calderon med madridskim derbijem Atletico ‒ Real Madrid v Ligi prvakov.
Stadion Vicente Calderon med madridskim derbijem Atletico ‒ Real Madrid v Ligi prvakov. FOTO: AP

Po tekmi legend 28. maja 2017 so navijači Atletica z bolečino v srcu spremljali postopno rušenje stadiona Vicente Calderon, ki se je v večji meri končalo šele ta konec tedna. Po tem, ko je legendarni delegat Carlos Pena pred več kot tremi leti kot zadnji zaprl vrata stadiona, je klub razprodal nekaj spominkov (zelenica, sedeži, ...) in se preselil na bleščeče novi objekt z imenom Wanda Metropolitano, na katerem so nogometaši Atletica, pri katerem vidno vlogo igra slovenski vratar Jan Oblak, začeli novo poglavje v klubski zgodovini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dnevnik AS v nedeljo na svoji spletni strani poroča, da so v petek "padli zadnji zidovi", zdaj pa da ni ostalo nobenega obrisa "simbola mesta", ki pa ga tudi po zaslugi mestnih oblasti nikoli ne bodo pozabili. Skupaj z Atleticom naj bi namreč pripravljali načrt, s katerim bi spomin na Calderon ohranili tudi "za naslednje generacije navijačev Atletica".

Atletico naj bi predlagal ureditev parka, ki bi nosil ime po zdaj že povsem porušenem stadionu, obiskovalce pa bi z različnimi obeležji na vsakem koraku spominjali na več kot pet desetletij nogometne zgodovine ob reki Manzanares. Zemljišče stadiona bi se spremenilo v "zelena pljuča mesta", dodaja AS, kjer bi se lahko na tisoče Madridčanov in turistov ukvarjalo s športom ali zgolj prišlo na oddih. 

Po vzoru newyorškega High Lina
Med spominskimi obeležji se omenja ploščo, posvečeno strelcu prvega gola na stadionu, legendi kluba Luisu Aragonesu, ki naj bi stala točno tam, kjer je stal gol oziroma južna tribuna. Aragones, ki je kasneje zgodovino Atletica spisal tudi kot trener, je zadetek ob otvoritvi stadiona dosegel 2. oktobra 1966 proti Valencii (1:1). Na območju, kjer je stal gol pred severno tribuno, bo izpisano ime trenutnega člana kluba Angela Corree, ki je 21. maja 2017 dosegel zadnji gol proti Athletic Bilbau. 

Omenja se tudi možnost postavitve spomenika, posvečenega stadionu, morda celo na sredini nekdanje nogometne zelenice, vse obiskovalce bodočega parka pa bodo opomnili tudi na mitski "kot Milinka Pantića", v katerega je goreča navijača Margarita leta in leta polagala cvetje, to tradicijo pa pri Atleticu ohranjajo tudi na Wandi. Tja naj bi se preselil tudi napis "Club Atletico de Madrid", ki je nespremenjen toliko let krasil pročelje Calderona. Navdih pri ureditvi parka oziroma območja Madrid Rio (več kot 230.000 kvadratnih metrov) naj bi predstavljal newyorški High Line.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bratjeslovani
05. 07. 2020 14.12
+8
Pri nas pa tak jok okoli arheoloških parkov Bežigrad in Ljudski vrt.
Petur
05. 07. 2020 14.07
+4
za tem guzvanjem bodo ostali tudi spomini in posledice.te stvari navijajo vasi ceferini!
AtleticoSLO
05. 07. 2020 12.18
+10
Lepi spomini, Eterno Calderon