Nogomet

Solskjaer začel v slogu Fergusona, Pogba se je po 'petardi' zahvalil Mourinhu

Cardiff, 23. 12. 2018 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Manchester United petih golov na tekmi Premier League ni zabil vse od leta 2013, ko se je na obračunu z West Bromwich Albionom (5:5) dokončno poslovil veliki Sir Alex Ferguson. Ole Gunnar Solskjaer je podvig svojega največjega trenerskega mentorja izenačil že na prvi tekmi na vroči klopi rdečih vragov, ki so po slovesu Joseja Mourinha visoko slavili v Cardiffu (5:1).

Solskjaer (na fotografiji) proslavlja z navijači Uniteda v Cardiffu.
Solskjaer (na fotografiji) proslavlja z navijači Uniteda v Cardiffu. FOTO: AP
Solskjaerju naj vodstvo kluba ne bi omogočilo nakupovanja igralcev v januarskem prestopnem roku. Norvežan bo lahko pripeljal le izposojene nogometaše.

Ole Gunnar Solskjaer je po sladki zmagi nad nekdanjimi delodajalci, Cardiff Cityja leta 2014 v težkih okoliščinah ni uspel ustaviti pred izpadom v Championship, ocenil, da se lahko Manchester United bori za preboj med najboljše štiri ekipe v Premier League. Trenutno zaostanek po slavju v Walesu znaša osem točk, Solskjaer pa si želi, da bi drugi del sezone na Old Trafford prinesel tudi povratek na mesta, ki prinašajo uvrstitev v Ligo prvakov.

Zahvaljujoč golom Marcusa Rashforda, Anderja Herrere, Anthonyja Martiala in "dvojčku" Jesseja Lingarda je United prvič po več kot petih letih zabil pet zadetkov na ligaški tekmi. Z neverjetnih 5:5 pri West Bromwich Albionu se je takrat poslovil mitski Sir Alex Ferguson, navijači rdečih vragov pa so po nenadnem slovesu nepriljubljenega Joseja Mourinha (vsaj zaenkrat) dobili, kar so želeli ‒ povratek h klubskemu izročilu z napadalnim nogometom.

"Šli bomo tekmo za tekmo, a zaostajamo za osem točk (za četrtim Chelseajem in petim Arsenalom, op. a.), v tem klubu pa smo že prej znali ujemati ekipe," je bil na novinarski konferenci optimističen posojeni trener Moldeja Solskjaer. "A zdaj moramo ujeti še nekaj njih, naša naloga pa je, da gremo tekmo za tekmo. Ne smemo gledati preveč naprej, a v drugem delu sezone vedno igramo dobro. Ekipe Man. Uniteda to vedno naredijo."

Pogba (spredaj) in soigralci proslavljajo po enemu od zadetkov v mreži gostiteljev.
Pogba (spredaj) in soigralci proslavljajo po enemu od zadetkov v mreži gostiteljev. FOTO: AP

'Ko imaš Martiala, Lingarda, Rashforda, Pogbaja ...'
Vseh pohval Solskjaer ni želel preusmeriti nase, omenil je tudi pomočnika Mika Phelana, dolgoletnega Fergusonovega pomočnika, ki je začasno "zamrznil" službo športnega direktorja pri avstralskih Central Coast Marrinersih in se na Old Trafford vrnil pomagat dolgoletnim delodajalcem.

LINGARD

"Tako ni bilo vse od zadnje tekme Micka Phelana," je na zadnjo tekmo pod vodstvom Sira Alexa, ko mu je na tekmi z WBA pomagal ravno Phelan, v smehu namignil Solskjaer. "Imamo dobre igralce, zelo, zelo dobre igralce, talentirane igralce. Zadovoljen sem z vsemi, z vsakim od njih. Ko imaš Martiala in Jesseja Lingarda na obeh bokih, Rashforda v konici s Paulom (Pogbajem), ki jih podpira, potem je to navdušujoče gledati in dokler bomo dosegali tovrstne standarde, bomo nabirali točke."

Rooney si je tekmo ogledal v studiu televizije BT Sport. "To je fantastičen dan za klub," je povedal član ameriškega D. C. Uniteda. "Manchester United je velik del mojega življenja in v nobenem trenutku ni bilo prijetno gledati, kaj se dogaja. Ko je enkrat službo dobil Ole, sem pomislil, da bi mu poslal čestitko prek sporočila. Igralci so povsem jasno delovali malce omejeno (v času Mourinha, op. a.). Igralci so sposobni in danes smo to videli. Veliko reči se je dogajalo okoli ekipe in okoli trenerja, kar ni dobro. Ole jim je dal to svobodo," je dodal.

K zmagi prispeval tudi Rooney
45-letni Skandinavec je vodil vsega en trening po prihodu v Manchester, kjer so se v sredo razšli z Mourinhom. Razkril je še, da mu je v pripravi na tekmo pomagal tudi nekdanji napadalec rdečih vragov in angleški reprezentant Wayne Rooney.

"Prišel sem v sredo zvečer in imel le četrtek ter petek z igralci. Wayne Rooney mi je poslal sporočilo in mi ponudil nekaj nasvetov. Zato je potrebno zasluge očitno pripisati njemu!" se je smejalo Solskjaerju.

"Povedal mi je, da naj jih pripravim do tega, da igrajo nogomet, da uživajo in da naj bomo Manchester United. Danes smo šli v tekmo na primeren način, oni so trdo delali. Ena od reči, o katerih sem danes govoril, je, da ekipa Manchester Uniteda ne sme nikoli delati manj od nasprotne. Ni pomembno, s katero ekipo igraš, moraš teči več kot oni in nato ti bodo tvoje spretnosti ponudile priložnost, da vnovič zmagaš."

Pogba: Rad bi se zahvalil Joseju
Z zanimivimi izjavami je po tekmi postregel kontroverzni Paul Pogba, ki je dejal, da ga je Mourinho izboljšal kot nogometaša, Portugalcu se je tudi zahvalil za uspehe, ki sta jih skupaj proslavljala na Old Traffordu. Vezist francoske reprezentance je bil deležen številnih kritik zaradi domnevnega pritiskanja na klubsko vodstvo, od katerega naj bi skupaj s še nekaterimi soigralci zahteval zamenjavo na klopi. Veliko prahu je dvignil tudi s pomenljivo objavo na Instagramu le nekaj minut po objavi novice, da Mourinho odhaja.

"Vem, da čakate, da bom rekel nekaj o Joseju, o današnjemu rezultatu. Jasno je, da smo zaradi rezultata zelo srečni. Igrali smo dobro, predstava ekipe je bila izvrstna in vem, da me hočete zdaj vprašati, češ: 'O, ja, s Josejem ...'" je med odhajanjem iz Cardiffa zbranim medijem dejal Pogba.

POGBA

"S Josejem smo osvajali trofeje in želim se mu zahvaliti za to. Ni vse delovalo dobro, a dobro nam je šlo, osvojili smo trofeje. Osvajanje trofej te prav tako izboljša kot osebo in to je to. To je preteklost. Rad bi se mu zahvalil za to. Prepričan sem, da vsi igralci zdaj gledajo proti naslednji tekmi, točkam, moramo se vrniti in želimo se vrniti na vrh lige. To sem želel reči. Predstava ekipe je bila izvrstna. Veseli smo, da je trener s prvo tekmo začel na takšen način, najpomembnejša reč zdaj pa je, da tako nadaljujemo. Ne moremo igrati tako, zabiti petih golov in nato izgubiti. To je to."

Solskjaer ga vidi na več položajih
Pogba je z Mourinhom osvojil ligaški pokal in Ligo Evropa, obakrat v letu 2016, medtem pa United še ni potrdil, če je Francoza kaznoval za že omenjeno objavo na družbenih omrežjih, ki so jo mnogi razumeli za posmehovanje Mourinhu. Pogbajev pokrovitelj adidas je sicer kasneje prevzel odgovornost za nastalo situacijo, saj je fotografija res izvirala s fotografiranja, na katerem je francoski zvezdnik tisti dan sodeloval. Mourinho ga v zadnjih treh tekmah ni uvrstil v prvo postavo, pod Solskjaerjem je začel tekmo v Cardiffu.

"Paul je sposoben igrati kot 'osmica', 'desetica' ali 'šestica'. Ima kakovost, da igra na več položajih. Mislim, da mu je šlo odlično," je o predstavi Pogbaja še povedal Solskjaer.

LESTVICA

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zabuko
24. 12. 2018 09.26
Očitno je štrajka konec
misko5lin
23. 12. 2018 16.47
+5
Omenjeni izid je rezultat trenutnega navdiha. Drugače mi je bil Mourinho predvsem prepotenten promotor samega sebe, predvsem v zadnjem času, ko je očitno začutil, da mu gorijo tla pod nogami. Kako bo v bližnji prihodnosti se bo kmalu videlo, vendar menim, da so se igralci končno otresli nekega psihičnega pritiska. Sedaj bo bolje, še posebno zato, ker znajo... igrati!
andrejak28
23. 12. 2018 15.22
+0
BI?I
23. 12. 2018 15.09
+11
ce bi bil murci na sceni bi bilo mogoce 1-2..dejansko je bil dusilec za ekipo kar pa ne rabis bit strokovnjak da opazis..on naj gre lepo v Italijo kjer mu igranje gre na roko
Frigo
23. 12. 2018 14.21
+9
Naj odspilajo se 5 tekem pa se bo videlo
Hachi
23. 12. 2018 12.18
+26
Ta tekma je samo pokazatelj,da so igralci bojkotirali ostale tekme in s tem povzrocali ogromno skodo klubu.igralci so zaposleni,ravno tako trener. Zato bi morala upravi taksno obnasanje kaznovati.enako sem menil,ko se je to dogajalo v Chelseaju,da ne bo pomote.
BI?I
23. 12. 2018 15.13
+0
igralcem je potrebno ucasih dati svobodo igranja
woche
23. 12. 2018 11.33
+28
Tukaj se sploh ne gre zato da je United premagal le Cardiff, ampak zato da se tak napadalen nogomet že dolgo ni igral, in da se 5 golov ni doseglo skoraj da 6let.
zoooom
23. 12. 2018 11.41
+3
Ja in? To je pac nek efekt... prva tekma itd.... in proti taki ekipi je mozno igrat... bomo videli kaksna depra bo proti kaksni konkurencni ekipi..
woche
23. 12. 2018 11.55
+22
To je efekt ko si prisiljen igrat bunker 3 leta zapored....
obamafix
23. 12. 2018 12.04
+14
Underdog2
23. 12. 2018 14.10
+5
elrocco77
23. 12. 2018 11.27
-21
Ni Muri tako slab trener, da bi ga šolal en Solskjerček..... Tole je samo nerealno naključje..... Ealna slika se bo hitro pokazala in zbrisala bedaste nasmeške posebnarčka Pogbaja in Solskjera..
Houdor
23. 12. 2018 11.14
+7
Cardiff hehe najslabšo ekipo v ligi... no bomo videli potem kako bo naprej...
MesOjediPinGvin
23. 12. 2018 12.19
+12
krnekilojz
23. 12. 2018 11.14
+15
jao google translate, pustite raje original ukradeno izjavo v angleščini! ker nikjer ni prilimanega vira izjave vas je potrebno prijaviti! J.K. ti pa nisi avtor ampak kradljivec, ki ne zna niti prebrati za sabo!
zoooom
23. 12. 2018 11.40
+8
Velik si upas... a se ne ves, da se novinarjev in tv his ne sme kritizirat. Oni so nad sistemom. Oni majo vse prav. In vse delajo perfektno!
zoooom
23. 12. 2018 11.11
+5
Streznitev jih caka kmalu...
NPC24ur
23. 12. 2018 11.02
-1
Uqmgajo Cardif pa slavijo ko ligo prvakov...