Nogomet

SP 2026: finale v New Jerseyju, prva tekma na legendarni Azteci

New York, 05. 02. 2024 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji prihajajočega svetovnega prvenstva, ki ga bodo skupaj gostile Združene države Amerike, Kanada in Mehika, so razkrili podrobnosti glede prizorišč turnirja. Finale bo potekal na stadionu MetLife v New Jerseyju, ki je sicer namenjen ameriškemu nogometu. Prvo tekmo bo 11. junija gostila legendarna mehiška Azteca.

Stadion Azteca je bil prizorišče ene najbolj kultnih tekem v zgodovini svetovnih prvenstev, ko je Brazilija leta 1970 s kar 4:0 ugnala Italijo.
Stadion Azteca je bil prizorišče ene najbolj kultnih tekem v zgodovini svetovnih prvenstev, ko je Brazilija leta 1970 s kar 4:0 ugnala Italijo. FOTO: AP

Mundial čez dve leti bo prvi v zgodovini, na katerem bo nastopalo 46 reprezentanc in bo potekal v treh različnih državah. Turnir bo med 11. junijem in 19. julijem potekal na 16 različnih prizoriščih, od tega jih bodo 11 dale ZDA, tri Mehika in dve Kanada. 

Vsaka država naj bi sicer imela svojo otvoritveno slovesnost, čast prve pa bo pripadla Mehiki. Kultni stadion Azteca, ki je finale svetovnega prvenstva gostil v letih 1970 in 1986, bo prizorišče prve tekme. Dan kasneje, torej 12. junija 2026, bosta otvoritveni tekmi še v Kanadi na BMO Fieldu v Torontu in v ZDA na stadionu SoFi v Los Angelesu.

MetLife Stadium v New Jerseyju bo gostil finale svetovnega prvenstva 2026.
MetLife Stadium v New Jerseyju bo gostil finale svetovnega prvenstva 2026. FOTO: AP

Od četrtfinala naprej bodo vse tekme potekale v ZDA. Zadnjo bo v nasprotju s pričakovanji gostil MetLife stadion v New Jerseyju, na katerem domujeta franšizi NFL New York Gians in New Jersey Jets. Stadion bodo morali pred pričetkom turnirja nekoliko prenoviti, da bo ustrezal standardom Fife. Ko bo prenova zaključena, naj bi sprejel dobrih 80 tisoč ljudi. 

Novica o prizorišču finala je marsikoga presenetila, saj se je pričakovalo, da bo najbolj čislano tekmo v reprezentančnem nogometu gostil AT&T stadion v Teksasu, kjer domujejo Dallas Cowboys. Številni pomisleki glede izbire finalnega prizorišča so se pojavili tudi zaradi travnate površine, ki je bojda za tekme lige NFL zelo skromna. Ameriški mediji poročajo, da je na njej od leta 2020 prišlo do kar 17 hujših poškodb križnih vezi ali Ahilove tetive.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
05. 02. 2024 21.55
-14
Poglej koliko velikih stadionov imajo univerze, samo zelo enostavni so. Samo Michigan State zunaj Detroita ima stadion ki sprejme več kot 80 tisoč gledalcev, vsako drugo sobota pa nabasan, folk podpira svojo univerzo, šali, kape, puloverji... vse to pokupijo diplomanti.
nikhrast
05. 02. 2024 20.39
-15
Ne vem če nekateri sploh veste kako popularen je football v Ameriki, posebno na jugu države. Sploh ne bi našel gimnazije, to je high school, ki ne bi imela svoj football team, pa tekme s polnim stadionom ob petkih zvečer.
Natoforever
05. 02. 2024 18.04
-7
Kaksni stadioni...mmmm...se en dogodek kjer ne bo ruSSkotov 😁
nikhrast
05. 02. 2024 17.19
-18
Football se konča v Ameriki februarja vsako leto, stadione lahko potem pripravijo za soccer. MLS, Major League Soccer, ima svoje stadione, samo niso tako veliki, pa football je surov šport, samo poglej koliko poškodb še na tekmah gimnazij, to so high schools.
manucao
05. 02. 2024 16.38
+2
Za finale so konkurirali tako Dallas kot tudi LA. Najsodobnejši stadion ima vsekakor LA in sicer SO FI stadium toda po neki logiki je zmagal NEW YORK.