SP v nogometu 2022

Henderson, Kane in Saka v polno za udobno zmago Anglije proti Senegalu

Al Bayt, 04. 12. 2022 21.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
11

O četrtem potniku v četrtfinale letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu je odločilo srečanje med Senegalom in Anglijo. Slednja je prebrodila uvodni nalet afriških prvakov in z zmago s 3:0 upravičila status velikega favorita. Za tri leve sta zadela Jordan Henderson in Harry Kane v prvem, nato še Bukayo Saka v drugem polčasu; Angleži pa so si z zmago zagotovili četrtfinalni obračun z aktualnimi svetovnimi prvaki Francozi.

Gareth Southgate se je za obračun z afriškimi prvaki odločil nekoliko spremeniti začetno enajsterico. Navijače treh levov je zagotovo najbolj presenetilo dejstvo, da je angleški selektor na klop posadil Marcusa Rashforda, ki je proti Walesu zablestel z dvema zadetkoma. Namesto njega je od prve minute začel Arsenalov Bukayo Saka, ki je sicer igral na desni strani napada, na levi pa je pretil Phil Foden. Na klopi je še četrtič na tem prvenstvu ostal mladi zvezdnik Manchester Cityja Jack Grealish. Tekmo pa je v celoti izpustil član Chelseaja Raheem Sterling, ki ga zaradi družinskih težav ni bilo v kadru Anglije. Ob tem je zanimivo dejstvo, da je Anglija tako odigrala prvo izločilno tekmo na mednarodnih turnirjih po letu 2012, na kateri v njeni začetni postavi ni bilo Sterlinga. 

Pri Senegalu so zagotovo najbolj pogrešali Idrissa Gueyeja, ki zaradi preveč rumenih kartonov proti Angliji ni imel pravice nastopa. Selektor Senegala Aliou Cisse je namesto vezista Evertona v začetno enajsterico uvrstil Krepina Diatto, poleg tega pa je opravil še eno spremembo v primerjavi s tekmo proti Ekvadorju, in sicer je Papeja Gueyeja posadil na klop in priložnost od prve minute namenil Nampalysu Mendyju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

S sredine igrišča so krenili nogometaši Senegala, ki so na lovu na ponovitev uspeha iz leta 2002, ko se je takratna izbrana vrsta, vključno s sedanjim selektorjem Cissejem, uvrstila v četrtfinale. Takoj na začetku srečanja se je pokazalo, da bo glavno orožje Senegala preskok igra, glavna tarča dolgih podaj pa Boulaye Dia, ki se je hitro znašel v polpriložnosti, a sta bila osrednja branilca Anglije dovolj zbrana, da mu nista dovolila strela. Angleži so po uvodnih nekaj minutah prevzeli pobudo in začeli pretiti prek obeh bokov. Senegalci so v tekmo z Angleži pristopili zelo čvrsto in tudi s prekrški ustavljali napade Otočanov. Kot prvi jo je laže skupil Harry Kane, ki ga je v 14. minuti pohodil Abdou Diallo.

Po 20 minutah igre smo le lahko videli prvi poskus na tekmi, ko je po kotu z desne strani z glavo želel sprožiti John Stones, ki pa je žogo zadel z ramo in ni bil nevaren za vrata Edouarda Mendyja. Manj kot dve minuti zatem so do prve priložnosti prišli tudi Senegalci, ko je po slabi podaji Maguireja žogo prestregel Diatta, stekel v hiter napad in podal v sredino. Tam je sprva sprožil Dia, odbito žogo pa je želel v angleško mrežo pospraviti Ismaila Sarr, ki pa je iz neposredne bližine meril prek vrat Anglije. Senegalci so ob tem zahtevali tudi najstrožjo kazen, saj je žoga Johna Stonesa ob strelu Diaja zadela v roko, a se sodniki v sobi za VAR niso odločili poslati glavnega sodnika na ogled posnetka omenjenega incidenta.

Sengalci so v 23. minuti zahtevali enajstmetrovko
Sengalci so v 23. minuti zahtevali enajstmetrovko FOTO: AP

Afriški prvaki so do še lepše priložnosti prišli po pol ure igre. Tokrat je na desni strani igrišča žogo izgubil Saka, v napad pa jo je popeljal Sarr, ki je zaposlil Diaja, ta pa je z levico meril močno, a premalo natančno, da bi ugnal Jordana Pickforda, ki mu je strel obranil z levo roko. Po krajšem neuspešnem pritisku Senegala pa se je uveljavilo nepisano nogometno pravilo: kdor ne da, dobi.

Akcijo sta po levi strani speljala Kane in Jude Bellingham, ki je z levico podal v sredino kazenskega prostora Senegala. Tam jo je pričakal tekajoči Jordan Henderson, ki je neoviran prav tako z levico ugnal vratarja Senegala. Angleži bi lahko že takoj v naslednji akciji povišali vodstvo. Tokrat so akcijo speljali po desni strani, Saka je podal v osrčje kazenskega prostora Senegala, približno na točki, ki označuje enajstmetrovko, pa jo je pričakal Kane, ki je nato z desnico meril visoko prek gola Senegala. 

Jude Bellingham in Jordan Henderson
Jude Bellingham in Jordan Henderson FOTO: AP

Afriške prvake je prejeti zadetek nekoliko šokiral, zato so se povlekli na svojo polovico, kjer so odbijali napade Angležev. Tik pred iztekom sodnikovega podaljška prvega polčasa so Senegalci vseeno poskusili izid izenačiti, a se jim je to maščevalo. Bellingham je odlično prestregel žogo in krenil v hiter protinapad. Član Borussie Dortmunda je izvrstno zaposlil Fodna, ki je žogo z enim dotikom oddal Kanu, kapetan angleške reprezentance pa je z močnim strelom po sredini ugnal Mendyja in dosegel svoj prvi zadetek na letošnjem SP.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Senegalski selektor se je ob polčasu v želji po spremembi odločil za trojno menjavo: Pape Mata Sarr, Pape Gueye in Ahmadou Bamba Dieng so vstopili namesto Diattaja, Ismaile Cissa in Ilimana Ndiayeja. Menjave v ekipo Senegala niso vnesle nič novega. Angleži so tudi na začetku drugega polčasa napadali in si priigrali nekaj polpriložnosti. Ob strelu Kana v 56. minuti se je moral izkazati vratar Mendy, ki pa je bil dobro minuto kasneje brez možnosti. Znova so Angleži akcijo speljali po levi strani igrišča in znova se je v vlogi podajalca izkazal Phil Foden. Tokrat pa je bil prejemnik njegove podaje Bukayo Saka, ki je s prefinjenim dotikom žogo spravil prek čuvaja mreže Senegala.

Bukayo Saka
Bukayo Saka FOTO: AP

Ob udobnem vodstvu treh zadetkov si je lahko Southgate privoščil, da del misli usmeri že na četrtfinalno tekmo s Francijo in uporabi prve menjave na tekmi. Prva sta igrišče zapustila Saka in Foden, namesto njiju pa sta vstopila Marcus Rashford in Jack Grealish, nato pa sta namesto Bellinghama in Stonesa v igro vstopila še Mason Mount in Eric Dier. Napadalec Manchester Uniteda se je v 80. minuti izkazal z lepo podajo z desne strani, ki je bila namenjena angleškemu kapetanu, a je bil ta malenkost prekratek, da bi jo potisnil v mrežo za še svoj drugi zadetek na tekmi.

Zadnji je pri Angliji igrišče zapustil še strelec prvega gola Henderson, namesto katerega je priložnost dobil Kalvin Phillips. Po še peti menjavi Anglije so nekoliko na plin stopili Senegalci, ki so lovili bolj kot ne le tolažilni zadetek. Mata Sarr je med drugim v predzadnji minuti rednega dela poskusil s strelom od daleč, ki pa je letel visoko mimo vrat Jordana Pickforda, ki na tokratni tekmi ni imel praktično nič dela. Grealish je v sodnikovem podaljšku Senegalu podaril še prosti strel iz ugodnega položaja, po katerem je žoga končala le v živem zidu Anglije.

Anglija se je tako po prebrodenem uvodnem naletu brez večjih težav uvrstila v četrtfinale, kjer jih prihodnji konec tedna čaka obračun z aktualnimi svetovnimi prvaki Francozi. Ob tem velja omeniti še zanimiv podatek: Angleži na prvih štirih tekmah prvenstva sploh še niso prejeli rumenega kartona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
05. 12. 2022 08.41
+4
Eni ste res znalci kakšna roka dajte no.
Nimasmisla
04. 12. 2022 21.55
+2
Anglija Francija pa Nizozemska Argentina in Brazilija Japonska in Švica Maroko
Kitamita
04. 12. 2022 21.25
+1
Če bodo Angleži igral proti Franciji z Harry Maguire odzadaj se bosta Mbape in Dembele igrala znemu
mackon08
04. 12. 2022 21.01
+4
Kane mojster nad mojstri končno tudi zadel, drugače pa skoraj pri vseh golih podajalec.
Kollerik
04. 12. 2022 20.41
-2
Angleži in sodniki vs Senegal po 41. minutah 1:0....
HALAcR7
04. 12. 2022 21.04
+0
SamoZaToPriloznost
05. 12. 2022 15.43
rcarlos
04. 12. 2022 20.32
+7
Pa kaj si ti ja nor, ka vse se je že letos piskalo za 11-metrovko, tale, ki bi pa res morala biti piskana za Senegalce, pa vse tiho... Dejansko bi žoga letela proti golu, če se mu ne bi tam dotaknala roke, ki pa ni bila ob telesu... Podobna situacija, kot tista Francozov proti Poljski :) ... Še ena blamaža na tem skorumpiranem SP-ju :)
Kollerik
04. 12. 2022 20.40
-1
Podobno oškodovani za penal so bili tudi nemci proti španiji
Kitamita
04. 12. 2022 21.22
+1
SamoZaToPriloznost
05. 12. 2022 15.44
A ni tko, da če se žoga odbije u roko od druzga dela telesa, pol ni roka?