SP v nogometu 2022

Bo nogomet po 56 mučnih letih le prišel domov?

Ljubljana, 17. 11. 2022 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
24

Gareth Southgate je na angleško klop sedel po sramotnem izpadu z evropskega prvenstva 2016 proti Islandiji. Na svojem prvem velikem tekmovanju v vlogi selektorja je s tremi levi izpadel v polfinalu, a navijačem po letih razočaranj vrnil upanje na boljše čase. Na lanskem Euru so v drugem poskusu njegovi varovanci šli še dlje, v finalu jih je ugnala Italija. Je sedaj čas za zadnji korak? Bo nogomet prvič po letu 1966 prišel domov, kot poje zimzelena himna angleških navijačev?

Gareth Southgate je med angleškimi navijači še naprej izredno priljubljen, a je prvič v situaciji, ko bi bilo vse drugo od osvojitve naslova razočaranje.
Gareth Southgate je med angleškimi navijači še naprej izredno priljubljen, a je prvič v situaciji, ko bi bilo vse drugo od osvojitve naslova razočaranje. FOTO: AP

Trend uvrstitev angleške reprezentanca na velikih tekmovanjih se v zadnjih letih dviguje. Zato je večina tamkajšnjih navijačev pred začetkom bojev v Katarju upravičeno optimistična, a gre razumeti tudi tiste, ki umirjajo evforijo in ostajajo skeptični. Zakaj? 

Pred štirimi leti so Angleži v Rusijo prišli brez večjih pričakovanj in navdušili že s tem, da so prišli med štiri najboljše. Poraz proti Hrvaški je bil v očeh angleške javnosti prej začetek nove zlate generacije kot zapravljena priložnost. Teorija o zlati generaciji se je (delno) izkazala za resnično lani, ko so trije levi na Euru navdušili s prebojem v finalu.

A sedaj je na taisti generaciji, v kateri je kar nekaj nosilcev že v zrelih nogometnih letih, da končno stopi še stopničko višje. Glede na prejšnje rezultate ne bo dovolj, če bodo Harry Kane in druščina zopet le zanetili evforijo. Vselej zahtevni angleški navijači bodo zadovoljni samo v primeru, da se domov vrnejo s pokalom, na kar čakajo vse od domačega turnirja davnega leta 1966. 

Reece James bo manjkal na desni strani obrambe. Najverjetneje ga bo nadomestil Kieran Trippier.
Reece James bo manjkal na desni strani obrambe. Najverjetneje ga bo nadomestil Kieran Trippier. FOTO: AP

Še ena težava za še naprej zelo priljubljenega Garetha Southgata so poškodbe. Desni bočni položaj je eden tistih, na katerem je Anglija običajno najmočnejša, a tokrat temu ne bo tako. Reece James je poškodovan, Trent Alexander-Arnold pa zelo daleč od prave forme. Verjetno bo v prvi postavi zato začenjal Newcastlov Kieran Trippier

Naj omenimo še nedavne predstave Anglije. V zadnji sezoni Lige narodov je izpadla iz elitne skupine, potem ko na šestih tekmah ni zmogla niti ene zmage, dvakrat je klonila proti Madžarski s skupno gol razliko 0:5.

Kljub vsemu naštetemu pa obstaja kar nekaj razlogov, da stavnice Angleže uvrščajo na četrto mesto med favoriti za končno slavje. V Kaneu imajo enega najboljših napadalcev na svetu, ki kot po pravilu blesti v reprezentančnem dresu. Okoli njega ima Southgate na voljo pravo plejado ofenzivnih zvezdnikov, obenem pa lahko računa na zelo izkušeno zadnjo vrsto. John Stones, Harry Maguire, Kyle Walker in Kieran Trippier dobro vedo, kako je igrati najpomembnejše tekme. 

Harry Kane potrebuje le še dva zadetka, da se na vrhu večne lestvice strelcev angleške reprezentance izenači z Waynom Rooneyjem.
Harry Kane potrebuje le še dva zadetka, da se na vrhu večne lestvice strelcev angleške reprezentance izenači z Waynom Rooneyjem. FOTO: AP

Prednost: izkušnje. Nosilci reprezentance so isti kot na lanskem turnirju, skoraj vsi pa so bili zraven že pred štirimi leti v Rusiji. Jordan Pickford je še naprej številka ena. Declan Rice je (tudi zavoljo odličnih predstav na Euru) med najboljšimi vezisti na svetu, Raheem Sterling ne glede na klubsko formo v reprezentanci kot po pravilu blesti, o Harryju Kanu pa ni potrebno izgubljati besed. Navsezadnje bo v Katarju branil naziv najboljšega strelca s prejšnjega turnirja, kjer je v polno meril šestkrat.  

Slabost: Southgate v obrambi še naprej zaupa preverjenim nogometašem, večina katerih je daleč od prave forme. Maguire se je poleti v Ligi narodov nekajkrat naravnost osmešil, Stones je za City v tej sezoni zbral "le" 11 nastopov, Luke Shaw pa za rdeče vrage igra po principu toplo-hladno. Tudi zato je bilo veliko negodovanja, ko je Southgate doma pustil odličnega Milanovega osrednjega branilca Fikayja Tomorija

Glavni zvezdnik: Harry Kane. 51 golov na 75 nastopih za člansko izbrano vrsto pove vse. Potem ko je v Rusiji dosegel kar šest zadetkov, je na lanskem Euru le dva, a bil kljub temu gonilna sila angleškega napada. Southgate si igralnega načrta brez zvezdnika Tottenhama ne more predstavljati.

Jude Bellingham je ocenjen na okroglih 100 milijonov evrov. Od angleških reprezentantov je več vreden le Phil Foden, in sicer 110 milijonov.
Jude Bellingham je ocenjen na okroglih 100 milijonov evrov. Od angleških reprezentantov je več vreden le Phil Foden, in sicer 110 milijonov. FOTO: AP

Cilj (osvojitev naslova, op. a.) bodo izpolnili, če ... Bo Southgate v širokem naboru napadalnih zvezdnikov našel kombinacijo, ki bo "kliknila". Mason Mount, Phil Foden, Jack Grealish, Bukayo Saka in Raheem Sterling so predobri, da bi bili na klopi, a na igrišču je prostora le za enajsterico. Southgate, odločitev je tvoja. 

Bojijo se, da ... Se bo ponovila zgodba prejšnjih "zlatih" generacij, ki so ena za drugo zatajile, potem ko so na turnir pripotovale z enormnimi pričakovanji. 

Bodite pozorni na ... Juda Bellinghama. Le nebo je meja za super nadarjenega 19-letnika, ki je dres treh levov oblekel že 17-krat. Lani je še bil joker s klopi, ki mu Southgate na najpomembnejših tekmah ni zaupal. Letos bo drugače. V 22 nastopih za Borussio Dortmund v tej sezoni je dosegel devet zadetkov in tri asistence, kar dokazuje, da je pripravljen prevzeti vajeti na sredini igrišča. 

Anglija
Anglija FOTO: Sofascore.com

Seznam nogometašev, ki jih bo v Katar peljal Gareth Southgate: 

Vratarji: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle United), Aaron Ramsdale (Arsenal),

Branilci: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Coady (Everton, loan from Wolverhampton Wanderers), Eric Dier (Tottenham Hotspur), Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle United), Kyle Walker (Manchester City), Ben White (Arsenal),

Vezisti: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Conor Gallagher (Chelsea), Jordan Henderson (Liverpool), Mason Mount (Chelsea), Kalvin Phillips (Manchester City), Declan Rice (West Ham United), 

Napadalci: Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham Hotspur), James Maddison (Leicester City), Marcus Rashford (Manchester United), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle United).

Angleži bodo v skupini B igrali proti Iranu, ZDA in Walesu. V osmini finala se bodo križali s skupino A, v kateri so poleg domačinov še Nizozemci, Ekvadorci in Senegalci. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
20. 11. 2022 19.06
+1
Da bo nogomet prišel domov, sam že ne bo prišel, bo potrebno garati za to, pa tudi pametno voditi tekme, že pri selekcioniranju selektor ni bil najbolj pameten, izbral je obrambne igralce iz premier lige, ki so vredni težke milijone, so pa izven forme, doma je pa pustil obrambnega igralca Milana Tomorija, ki je v dobri formi, kako se igra obrambo v Italiji pa dobro vemo, pa stalno poslušamo slavospeve Grealishu, kakšen tehnični fenomen je, pa v resnici ne dosega nivoja povprečnega Brazilca, zato, bomo pač videli, bo kar bo.
Nimasmisla
20. 11. 2022 11.46
Kaj pa kvadrateki
HALAcR7
19. 11. 2022 09.35
+1
upam da ne v Argentino,Anglijo,Španijo,ZDA ali nizozemska,,ostali lahko
cekinar
19. 11. 2022 17.45
+0
Španija je za me eden od favoritov,angleži pač ne,so pa v ožjem izboru za naslov seveda Francozi ,Nemci in Italijani,južnoameriškega predstavnika ne vidim v polfinalu.
HALAcR7
20. 11. 2022 11.23
+1
italijan???se vidi da nimaš pojma o nogometu,španija nikoli slabša,njegovi predstavniki igrajo v drugorazrednem tekmovanju,,italija pa ??
Fargo
19. 11. 2022 08.28
+2
Popolni bojkot ogleda tekem tega sramotnega SP z moje strani
265004
18. 11. 2022 08.41
-1
nogomet je doma v Braziliji
blazter
17. 11. 2022 16.07
+4
SamoZaToPriloznost
17. 11. 2022 13.01
+1
Finale bo drgač Srbija prot Hrvaška. Izumitelji nogometa proti nebeškemu narodu. Tesno bo...
Indawood
17. 11. 2022 11.46
-4
Mislim da je Francija letos favorit! (TO JE SAMO MOJE MNENJE)
Indawood
17. 11. 2022 11.48
-4
larionov
17. 11. 2022 12.34
-3
Hrvati so v ožjem krogu favoritov za naslov
gremonadesno
17. 11. 2022 11.28
+0
Skos nabijanje o Anglezih, pred vsakim SP. Odgovor je NE! Nikoli ne bodo prvaki.
janezdollar
17. 11. 2022 10.51
-2
Nikoli ni bil in nikoli ne bo…
Marcus Aureliuss
17. 11. 2022 09.52
+0
To so le mokre sanje države tretjega sveta, kar je Anglija postala.
mptour
17. 11. 2022 09.29
-3
Ko gledaš postave reprezentanc, je to bolj prvenstvo Azije proti Afriki, kot pa SP.
SamoZaToPriloznost
17. 11. 2022 09.29
+5
Toti Englezi spet sanjajo. Mimgrede fuzbal seveda ni doma na Otoku. Igro so izumli Hrvatje, potlej pa sta jo na Otoku pretstavla dva meniha is Zabrešća u Liki u 6. stoletju. Sv. Andrija in Sv. Petar Domagoj. Hrvatje so to igro prnesl na Balkan sicr že takoj po patcu Rimskega Imperija, ko so se prselil iz Irana. Hrvatje so sicer potomci starodavnih Perzijcev in tehnološko najbl napredna nacija. Tut vodo so izuml.
dark horse
19. 11. 2022 19.49
+1
Hahahahahhahaha katere droge jemlješ 😂😂
zapiramvamusta
17. 11. 2022 09.01
-12
Ne bo. Niti Argentina niti Anglija. FRANCIJA🙌☝
športnik66
17. 11. 2022 09.00
-3
Francozi jih bodo "pojedli".....
AshBurton
17. 11. 2022 08.59
-5
Ne se zabavat....iz skupine bojo tzko prsli,Sauthgate je bedak..Pickford,Maguire,Trent,Sterling,Grealish,Henderson...nimajo kaj iskat v prvih 11!!!
_Nico_T_
17. 11. 2022 08.50
-1
Zaradi tega njihovega sr... "da gre domov", bo verjetno večina sveta navijala proti njim.
OvcjiPastir
17. 11. 2022 08.40
+0
Mislim, da bo še kar ostal v "tujini".
tekač
17. 11. 2022 08.20
+4
Ne bojo med prvih štiri....