SP v nogometu 2022

Če se bosta Mbappe in Benzema ujela, bodo ostali imeli težave

Ljubljana, 16. 11. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
8

Didier Deschamps bo imel v Katarju izmed vseh selektorjev na voljo verjetno najbolj zvezdniški kader. Ob tem in dejstvu, da so Francozi aktualni svetovni prvaki, se verjetno sprašujete, zakaj so po oceni stavnic šele tretji favoriti. Zaradi kombinacije poškodb, nesoglasij izven igrišča in skromnih predstav v zadnjem obdobju, se glasi odgovor. A če bosta Kylian Mbappe in Karim Benzema končno ugotovila, kako igrati skupaj, potem bo galske peteline skoraj nemogoče zaustaviti.

Didier Deschamps je za Katar vpoklical deset nogometašev, ki so pred štirimi leti Franciji priigrali drugi naslov svetovnega prvaka.
Didier Deschamps je za Katar vpoklical deset nogometašev, ki so pred štirimi leti Franciji priigrali drugi naslov svetovnega prvaka. FOTO: AP

Uspeh Francozov pred štirimi leti je bil paradoksalen. Očitali so jim, da se preveč posvečajo obrambi, a so z 11 zadetki v izločilnih bojih postavili rekord svetovnih prvenstev. Zaradi plejade zvezdnikov so jim mnogi zamerili, da so bili v svoji igri preveč konservativni, pa vendar je Benjamin Pavard proti Argentini dosegel enega od zadetkov turnirja. V finalu so za svojo drugo zvezdico s 4:1 suvereno ugnali Hrvate. A saj veste, kako pravijo. Težko je priti na vrh, še težje je tam ostati. To potrjuje tudi statistika: štirje od zadnjih petih branilcev naslova niso prišli iz skupinskega dela. Svoj del pri tej neslavni statistiki so leta 2002 dodali tudi Francozi, ko proti Senegalu, Danski in Urugvaju niso zmogli niti zadetka. 

Da bodo letos premostili urok svetovnih prvakov, bodo morali opraviti z Danci, Tunizijci in Avstralci. Strokovnjaki Tunizijcem in Avstralcem v skupini D ne pripisujejo večjih možnosti za napredovanje, a če kdo, potem so Francozi sposobni premagati sami sebe. Spomnimo se samo, kako so se galski petelini v Južni Afriki uprli selektorju Raymondu Domenechu, ki je domov poslal Nicolasa Anelkaja, in na koncu osvojili zadnje mesto v skupini.

Kylian Mbappe v izjavah ne skriva, kako rad v napadu sodeluje z Olivierom Giroudom. Napadalec Milana bo v Katarju najbrž na klopi, Mbappe pa se bo moral znajti skupaj s Karimom Benzemajem.
Kylian Mbappe v izjavah ne skriva, kako rad v napadu sodeluje z Olivierom Giroudom. Napadalec Milana bo v Katarju najbrž na klopi, Mbappe pa se bo moral znajti skupaj s Karimom Benzemajem. FOTO: AP

Kako uporabiti Mbappeja in Benzemaja ter zakrpati luknji na sredini igrišča?

Selektor Didier Deschamps, eden treh Zemljanov, ki so svetovno prvenstvo osvojili v vlogi nogometaša in selektorja, ima resda več avtoritete, kot jo je imel Domenech, saj je svoje že dokazal pred štirimi leti, pa vendar bo moral najti način, kako zgladiti domnevna nesoglasja znotraj garderobe. V francoskih medijih se omenja predvsem odnos Kyliana Mbappeja in Karima Benzemaja, ki naj bi bil daleč od idealnega. Številni celo trdijo, da je prav zaradi tega v vodo padla Mbappejeva selitev v Madrid.

Deschamps se je pred turnirjem v Katarju moral ukvarjati s številnimi poškodbami svojih varovancev. Prvenstvo bosta izpustila N'Golo Kante in Paul Pogba, ki sta pred štirimi leti predstavljala srce in dušo galskih petelinov. Obilo težav je imel v prejšnjih tednih osrednji branilec Lucas Hernandez, ki za Bayern ni nastopil na kar desetih zaporednih tekmah. V torek zvečer pa se je na treningu poškodoval še hitronogi Christopher Nkunku. Kdo ga bo nadomestil med šestindvajseterico, še ni znano.

Galski petelini se v Katar niso podali z najboljšo popotnico. Letos so dobili le eno od šestih uradnih tekem v Ligi narodov, ko so doma premagali Avstrijo. Dvakrat so izgubili z Danci in enkrat s Hrvati. 

54-letni selektor, ki Francijo vodi že okroglo desetletje, se še ni odločil, kateri igralni sistem igre bo uporabljal. V zadnjih mesecih je kolebal med 3-4-1-2 in različnimi variacijami s štirimi branilci. Kakorkoli se že bo odločil, bo zagotovo najpomembneje, da bosta skupni ritem končno ujela Mbappe in Benzema. Napadalec Reala je na lanskem Euru dosegel štiri zadetke, a se Mbappe ob njem nikakor ni znašel. Najboljši mladi igralec minulega mundiala niti enkrat ni meril v polno, zgrešil pa je tudi enajstmetrovko, ki je med osem najboljših poslala Švicarje.

Kljub vsemu napisanemu: Kylian Mbappe in Karim Benzema sta velemojstra, katerih znanje mora Deschamps čim bolj izkoristiti.
Kljub vsemu napisanemu: Kylian Mbappe in Karim Benzema sta velemojstra, katerih znanje mora Deschamps čim bolj izkoristiti. FOTO: AP

Prednost: Imeti na razpolago dva tako vrhunska napadalca je luksuz, na katerega ostali selektorji ne morejo računati. Benzemajeva vrnitev na velika tekmovanja se je lani resda končala klavrno, a trenerski maček, kot je Deschamps, je zagotovo sposoben najti način, da svoji udarni orožji združi v nezaustavljivo celoto. Če mu to uspe, potem se nasprotnim obrambam slabo piše.

Slabost: Podobno kot prvi favoriti Brazilci imajo tudi Francozi veliko težav na desnem bočnem položaju. Prav zaradi tega Deschamps pogosto spreminja igralni sistem igre. V zadnjem letu je v tej vlogi preizkusil Benjamina Pavarda, Julesa Koundeja in Kingsleyja Comana. Kdo bo imel prednost v Katarju, ostaja neznanka.  

Benjamin Pavard je v osmini finala prejšnjega SP proti Argentini zabil enega najlepših golov turnirja. Njegovo mesto v prvi postavi v Katarju pa je pod vprašajem.
Benjamin Pavard je v osmini finala prejšnjega SP proti Argentini zabil enega najlepših golov turnirja. Njegovo mesto v prvi postavi v Katarju pa je pod vprašajem. FOTO: AP

Glavni zvezdnik: Karim, zlata žoga je tvoja, a vloga prvega zvezdnika še vedno pripada tvojemu 11 let mlajšemu napadalnemu partnerju. Mbappe je v Rusiji postal prvi najstnik po Peleju z golom v finalu svetovnega prvenstva. Od takrat je postal še boljši "finišer" in predvsem bolj vsestranski nogometaš. Po neposrečenem Euru lansko poletje je odločen, da stvari zopet postavi na svoje mesto. 

Bojijo se, da ... bodo po dveh porazih v Ligi narodov še tretjič v tem koledarskem letu izgubili z Danci. V tem primeru jih v osmini finala najverjetneje čaka ponovitev derbija izpred štirih let z Argentinci.

Presenetiti bi znal ... Aurelien Tchouameni. Real je to poletje zanj Monacu plačal 80 milijonov evrov, a 22-letni vezist je ekspresno stopil v velike Casemirove čevlje in upravičil visoko odškodnino. Sedaj je pred njim še večji izziv: v reprezentanci bo moral dokazati, da N'Golo Kante ni tako nepogrešljiv, kot trdijo mnogi. 

Seznam nogometašev, na katere bo lahko v Katarju računal Didier Deschamps: 

Vratarji: Alphonse Areola (West Ham), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Rennes),

Branilci: Axel Disasi (Monaco), Lucas Hernandez (Bayern München), Theo Hernandez (AC Milan), Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern München), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamecano (Bayern Munich), Raphaël Varane (Manchester United),

Vezisti: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Mattoeo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurélien Tchouameni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille),

Napadalci: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern München), Ousmane Dembele (Barcelona), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (PSG), Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach).

*Zaradi poškodbe Nkunkuja bo Deschamps naknadno vpoklical še enega nogometaša, najverjetneje bo to napadalec Frankfurta Randal Kolo Muani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
18. 11. 2022 19.01
+3
Ko se je Benz vrnu, sta se norca delala iz Girouda. To ni prnesl nč dobrga. Ko 3 tedne gledaš ene in iste face, nkol ne veš, kdaj bo kdo koga kam poslal. Če bojo pošlihtal kemijo, bojo Francozi nevarni. Bomo vidl, če se bojo uspel zment, kdo bo taglavni, kdo bo pa vodo nosu.
RUBEŽ
18. 11. 2022 08.51
-1
Ne bosta se ujela, ker bosta en drugemu ušla. HAHAHAHAHAHA. Malo heca. Oba sta hitra.
dark horse
16. 11. 2022 17.05
-3
Srečo imajo da ni kvazi zvezdnika, sarlatana pogbaja zraven
Kollerik
16. 11. 2022 15.57
+3
Odkar je Mbappe na spektakularen in karakteren način odšljivi Real in domišljavega starca Pereza, se je nekoliko ohladilo tudi ozračje z Benzom...
Kollerik
16. 11. 2022 15.58
+4
cripstoned
16. 11. 2022 11.35
-13
meni je vseeno kdo bo dvignil naslov sp-a... samo da se bodo igralci reala vrnili nazaj v klub zdravi in celi... vse ostalo je nepomembno..
fihner
16. 11. 2022 16.34
+8
zapiramvamusta
16. 11. 2022 09.10
-9
Zlata žoga in bodoča zlata žoga bosta skupaj dvignila pokal☝👌💪