SP v nogometu 2022

Sijajna priložnost, da izstopijo iz Ronaldove sence

Ljubljana, 22. 11. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
23

Priznajmo si, da že več kot desetletje na portugalsko reprezentanco gledamo kot na Cristiana Ronalda in deset ostalih. Morda bo temu tako tudi tokrat in bo SP v Katarju v anale portugalskega nogometa šel le kot zadnji turnir njihovega najboljšega vseh časov. Vendar ne bi smelo biti tako. Portugalci imajo preveč izjemnih posameznikov, da bi se njihova igra vrtela le okoli Ronalda. Težava zanje pa je, da selektor Fernando Santos še ni ugotovil, kako jih najbolje izkoristiti.

Fernando Santos bo v nogometno zgodovino za vedno zapisan kot prvi (in za zdaj edini) trener, ki je Portugalski prinesel lovoriko na velikem tekmovanju. Od takrat je minilo že šest let, v tem času pa je 68-letnemu strokovnjaku uspelo zakockati ogromno kredita, pridobljenega na Euru 2016. 

Na naslednjih dveh velikih turnirjih (SP 2018, EP 2020) se je Portugalska poslovila že v osmini finala, zato so številni navijači upali, da bi že pred Katarjem prišlo do zamenjave selektorja. A se to ni zgodilo, v naslednjem mesecu dni pa bomo dobili odgovor na vprašanje, ali je bilo zaupanje portugalske nogometne zveze smotrno. 

Fernando Santos ima v Katarju zadnjo priložnost, da utiša vse glasnejše kritike.
Fernando Santos ima v Katarju zadnjo priložnost, da utiša vse glasnejše kritike. FOTO: AP

Čeprav so po mnenju stavnic Portugalci med favoriti "šele" na osmem mestu, boste težko našli reprezentanco, ki v napadu premore več talenta. Ob Cristianu Ronaldu lahko Santos računa še na Bernarda Silvo, Bruna Fernandesa, Joaa Felixa in Rafaela Leaa. Prav vsi imajo dovolj individualne kvalitete, da lahko sami odločajo največje tekme. Njihov arzenal pa bi bil še večji, če se ne bi poškodoval Diogo Jota.

Glavna težava za Portugalsko je, da pregovorno konservativni Santos še ni našel recepta, kako svoje ofenzivne zvezdnike združiti v koherentno celoto. V zadnjem obdobju se je kot po pravilu dogajalo, da že omenjeni odlične klubske forme niso uspeli preslikati v reprezentančni dres. Če se to ne bo spremenilo, lahko Portugalce hitro odstranimo s seznama realnih pretendentov za naslov prvaka. 

Pesimizmu navijačev so botrovali tudi neprepričljivi nastopi v kvalifikacijah. Po golu Aleksandra Mitrovića v izdihljajih zadnje tekme so morali Portugalci skozi dodatne kvalifikacije, v katerih niso bili nič kaj preprečljivi, a so jih prestali zavoljo individualne kakovosti. Bruno Fernandes je obračun s Severno Makedonijo rešil z dvema zadetkoma. Vsem pa je jasno, da za uspeh na največjem odru ne bo dovolj zgolj posamična kakovost sicer izvenserijskih posameznikov.

Vloga Cristiana Ronalda v portugalski reprezentanci je pod velikim vprašajem. Ni še znano, ali bo tekme začenjal v prvi postavi.
Vloga Cristiana Ronalda v portugalski reprezentanci je pod velikim vprašajem. Ni še znano, ali bo tekme začenjal v prvi postavi. FOTO: AP

Prednost: napadalna širina. Že to, da je veliko vprašanje, ali bo Cristiano Ronaldo začenjal v prvi postavi, pove dovolj. Napadalni opus Portugalcev je enostavno preširok, da bi Fernando Santos od prve minute v igro poslal vse svoje superzvezdnike. Celo status junaka dodatnih kvalifikacij Bruna Fernandesa je pod vprašajem. Zadnjo prijateljsko tekmo pred SP proti Nigeriji pa je na klopi začel eden najboljših posameznikov Serie A Rafael Leao. 

Slabost: starost (nekdanjih) nosilcev. Ronaldo bo februarja upihnil 38. svečko, še dve leti starejši je osrednji branilec Pepe. Oba sta bila v zadnjem desetletju glavna nosilca portugalske reprezentance, sedaj pa njuni vlogi še nista povsem obelodanjeni. Santos bi si lahko izbral bolj primeren trenutek za začetek menjave generacij. 

Cristiano Ronaldo in Pepe bosta najverjetneje odigrala svoje zadnje veliko tekmovanje.
Cristiano Ronaldo in Pepe bosta najverjetneje odigrala svoje zadnje veliko tekmovanje. FOTO: AP

Glavni zvezdnik: Bernardo Silva. Ko te Pep Guardiola iz tedna v teden hvali, potem že mora biti nekaj na tebi. Statistika (dva gola in pet asistenc na 22 tekmah za City v tej sezoni) ne pove vsega. Silva je unikaten igralec z izjemnim tehničnim znanjem, še boljšim pregledom nad igro in vrhunsko nogometno inteligenco. Da jim bo zmanjkala zadnja podaja, se Portugalcem s Silvo ni treba bati.

Bodite pozorni na ... Antonia Silvo. Še en Silva, le da bistveno manj poznan in kar devet let mlajši. Ta 187 centimetrov visoki osrednji branilec je steber obrambe Benfice, ki je v Ligi prvakov prehitela celo PSG, kot vse kaže, pa mu bo od prve minute zaupal tudi Santos. Prav to je razlog, da bo legendarni Pepe verjetno začenjal na klopi.

Bernardo Silva. Mož, od katerega bo v igri portugalske odvisno največ.
Bernardo Silva. Mož, od katerega bo v igri portugalske odvisno največ. FOTO: AP

Prvaki bodo, če ... bodo ostali superzvezdniki izstopili iz sence Cristiana Ronalda, strelec rekordnih 117 reprezentančnih golov pa se bo sprijaznil z novo vlogo in bo, ko bo treba, prispeval svoje z bogatimi izkušnjami in (še vedno) ubijalskim instinktom za zadetke. 

Bojijo se, da ... bodo tekmeci v skupinskem delu poskrbeli za nove boleče spomine. Portugalska je pred 20 leti zadnjo tekmo turnirja odigrala proti Južni Koreji. V Braziliji se je od turnirja poslovila proti Gani, v Rusiji pa je bil v osmini finala usoden Urugvaj. Proti vsem trem se bodo Portugalci letos pomerili že na prvi stopnički.

Seznam portugalskih nogometašev, ki so potovali v Katar: 

Vratarji: Diogo Costa (FC Porto), Rui Patricio (AS Roma), Jose Sa (Wolverhampton Wanderers),

Branilci: Joo Cancelo (Manchester City), Ruben Dias (Manchester City), Diogo Dalot (Manchester United), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund), Nuno Mendes (PSG), Pepe (Porto), Danilo Pereira (PSG), Antonio Silva (Benfica),  

Vezisti: William Carvalho (Real Betis), Bruno Fernandes (Manchester United), Joo Mario (Benfica), Otavio Monteiro (Porto), Ruben Neves (Wolverhampton Wanderers), Matheus Nunes (Wolverhampton Wanderers), Joao Palhinha (Fulham), Bernardo Silva (Manchester City), Vitinha (PSG),

Napadalci: Joao Felix (Atletico Madrid), Ricardo Horta (Braga), Rafael Leo (AC Milan), Goncalo Ramos (Benfica), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Andre Silva (RB Leipzig).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
06. 02. 2024 16.57
-12
Ko ga je Cripstoned zatajil je bil zadnji žebelj v krsto sicer vrhunskega igralca, ki je imel to smolo ali pa srečo, da je bil v ospredju posameznikov, ki so ves čas krepko zaostajali za največjim
HALAcR7
23. 11. 2022 11.30
+12
Včeraj sem naročil dres saudijske arabije,pride čez par dni
Kollerik
23. 11. 2022 13.03
-12
Pagliaccio 46
06. 02. 2024 16.54
-12
Tudi Maročani prodajajo le drese brez hlačk
Kollerik
23. 11. 2022 08.32
-10
Spodaj novi, dosmrtni navijač arabcev zapirač nekaj blede o najboljšem nogometašu zgodovine. Verjetno je mislil na Messija, pa se mu je po nesreči prikazal ronči... :)
ddolores
22. 11. 2022 11.02
+1
Tako bo kot pri Unitedu. Portugal ima možnosti, samo Ronaldek ne sme biti v postavi. In glede na to, da bo on v postavi, Portugal nima možnosti, ker na SP se pa ne zmaguje, če igraš z 10 igralci.
whattheuck
22. 11. 2022 10.43
+1
Ronaldova senca ima 10% opacity, 90% prozorna.
265004
22. 11. 2022 09.48
+7
on bo tam levo ali desno smetalo...odvisno na kateri strani bo igral...
Hellsrael
22. 11. 2022 09.30
-8
Kaksna hajka zoper njega. Noro.
mptour
22. 11. 2022 09.09
+9
Saj so že izstopili iz njegove sence, ko so brez njega zmagali finale EP.
RUBEŽ
22. 11. 2022 09.33
+4
Tako je. Ampak nekateri to pozabljajo. Ali pa vejo, pa se sprenevedajo.
zapiramvamusta
22. 11. 2022 09.01
-8
Zaradi njega so osvojili Europsko prvenstvo ker je velik lider in vodja in najboljši nogometaš v zgodovini nogometa. Tako da tudi letos lahko pripravijo senzacijo. So pa tu še iz ozadja Hrvaška,Belgija in Anglija. Francozi so pa itak moji favoriti kljub vsem poškodbam.
RUBEŽ
22. 11. 2022 09.32
+7
On NI osvojil EP, ker so finale igrali BREZ NJEGA. Ne pozabi.
dark horse
22. 11. 2022 10.22
+5
Imaš prav zaradi njega, ker je šel z igrišča 🤣😂
Kollerik
23. 11. 2022 08.00
-10
RUBEŽ
22. 11. 2022 08.18
+6
Že nekaj časa ni NIHČE v senci narcisa Rončija.
romantika umira
22. 11. 2022 09.04
-3
Ta ronči je sam potopiu Bayern večkrat zapored. Edini ki mu je to uspelo...
Hellsrael
22. 11. 2022 09.31
-1
No no, o tem ne bomo hovorili. Poskodbe bayernovih kljucnih moz in pa sodnik
RUBEŽ
22. 11. 2022 09.31
+4
Poznaš tisto; BILO JE NEKOČ, PRED DAVNIMI ČASI..... Jaz živim za sedanjost, NE PRETEKLOST. Tudi jaz sem bil včasih star 20 let.
Homer.Simpson
22. 11. 2022 08.03
-7
Priznajmo, da, so končno zreli, da pridejo na vrh, do konca, finale, take ekipe nima nobeden na tem sp-ju, zmas mladosti in iskušenj, dobro popolnjena vsa mesta u teamu, razen morda golman, a je tudi on, u redu, ostali so odlični igrači, pa še, imajo veliko izbiro, na vseh pozicijah, dolgo klop ter iskušnje, tekočo igro in organizacijo, pa še, lidera vseh liderev, ki je max. motiviran, da jih potegne za sabo, ko bo njihov stroj zalaufal, se ne bo ustavil, do konca, zna biti, da bodo določene težave u skupini a bodo šli naprej, nato, na ispadanje, pa ne vidim, kdo bi jih lahko zaustavil, upam, pa, da bo čim manj igral Pepe, na vsakem turniru naredi kako glupost, ki ekipo njegovo, drago stane, ker ima selektor druge odlične branilce, obramba Cancelo-Ruben Dias-Antonio Silva_Dalot ali Mendes najbolša na tem sp-ju, bres dvoma, kreaicij in napad pa itak vrhunski, napovedujem, Portugalija bo bila prvak, Ronaldo pa naj-igrač in naj-strelec turnira
RUBEŽ
22. 11. 2022 08.19
+6
Vse to je premalo. In če ne zalaufa Rončiju, kar verjamem da mu ne bo, bo njegovo eno samo soliranje in kriljenje z rokami. Kar pa ni dobro za ekipo. Sam se mnenja, da bi Portugalska letos naredila več brez Rončija, kot z njim.