SP V NOGOMETU 2022

Fifa navijačem prepovedala križarske kostume, mavrične barve spet dovoljene

Doha, 25.11.2022, 10:30 | Posodobljeno pred 18 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Fifa in organizacijski odbor kar naprej objavljata nove spremembe o tem, kaj je in kaj ni dovoljeno na turnirju svetovnega nogometnega prvenstva. Potem ko so navijačem Walesa na tekmi z ZDA varnostniki zaplenili mavrično opremo, si je Fifa zdaj premislila in bodo navijači pri sebi lahko imeli mavrične zastave in klobuke. Angleškim navijačem pa je prepovedala, da se oblečejo v oblačila križarjev.

Mednarodna nogometna zveza je navijačem za tekmo Anglija – ZDA prepovedala, da se oblečejo v starodavna viteška oblačila križarjev. Fifa namreč meni, da bi bili navijači v križarskih opravah lahko žalitev za arabske nogometne navijače oz. vse muslimane. Tudi navijaška skupina Kick It Out, ki se bori proti diskriminaciji, je navijačem odsvetovala tovrstno opremljanje. Križarske oprave namreč spominjajo na verske vojne pohode iz srednjega veka, ki jih je krščanski svet sprožil proti muslimanom v Sveti deželi. Navijači, opremljeni s plastičnimi meči, ščiti s simbolom svetega Jurija in v verižnih srajcah, tako ne bodo imeli vstopa na stadion Al Bajt v Al Koru.

Pri Kick It Out ocenjujejo, da tovrstne oprave v Katarju in drugih muslimanskih državah morda niso dobrodošle. Opozarjajo tudi na opozorila britanskega zunanjega ministrstva, namenjena navijačem, naj se ob obisku Katarja seznanijo z lokalnimi navadami; in tovrstna navijaška oprava nikakor ne pomeni spoštovanje tamkajšnjih običajev.

Valižanski navijači
Valižanski navijačiFOTO: AP

Na Twitterju se je pojavil tudi video, ki kaže, da varnostni organi v Katarju na enega od stadionov niso spustili dveh navijačev v križarskih kostumih. A navijačem v križarskih opravah gre priznati tudi, da se tega niso izmislili ob SP v Katarju, ampak ima tovrstna oprema starejšo zgodovino. Rdeči križ na beli podlagi, ki krasi hrbet in prsi oprave križarjev, je namreč tudi enak angleški zastavi.

Fifa pa je stopila korak nazaj v zvezi z mavričnimi barvami na stadionih. Medtem ko je mavrični trak na rokah kapetanov reprezentanc uvrstila med sporna "politična sporočila", nekateri mediji so ji zato očitali dvoličnost brez primere, pa bodo mavrične kape in zastavice dovoljene navijačem. Nogometna zveza Walesa je potrdila, da lahko navijači s to opremo pridejo na tekmo proti Iranu, na tekmi proti ZDA (1:1) so jim varnostniki ob vstopu v objekt tovrstno opremo namreč zaplenili. Tudi Fifa je potrdila, da bo navijačem dovoljeno nositi mavrične klobuke in mavrične zastave na stadion za tekmo Wales – Iran.

Valižani so Fifo pozvali tudi, naj se drži svojega sporočila, do so na prvenstvu dobrodošli vsi. Prav zavračanje vseh simbolov v zvezi z LGBTQ v prvem tednu turnirja po njihovem priča o nasprotnem. 

Katar je namreč deležen kritik zaradi svojega stališča do istospolnih zvez, človekovih pravic in ravnanja z delavci migranti. Od začetka svetovnega prvenstva v nogometu poteka polemika o tem, da navijači in novinarji na tekmah ne smejo nositi mavričnih oblačil. Sedem tekmovalnih ekip je bilo prisiljenih opustiti načrte, da bi njihovi kapetani na turnirju nosili trak OneLove, ki naj bi spodbujal raznolikost in vključenost. Igralci niso nosili trakov, ker je Fifa navedla, da bi lahko zaradi tega prejeli rumene kartone. 

PREBERI ŠE
Ali v Katarju isti navijači navijajo za Anglijo, Nemčijo, Argentino in še koga?

Izvršni direktor FAW Noel Mooney je dejal, da je treba zagotovila, da bodo predmeti mavričnih barv zdaj dovoljeni, jemati resno. "Pisali smo Fifi in prosili za zagotovila ter jih dobili. Vzeti moramo resno, da jutri nihče ne bo imel težav. Če bodo komu jutri zaplenili klobuke, bomo to stopnjevali." 

Odločitev, da blokirajo trak OneLove, je spodbudila nemške igralce, da so si pred uvodno tekmo svetovnega prvenstva proti Japonski pokrili usta med fotografiranjem. Menedžer Hansi Flick je dejal, da gre za "sporočilo, da želi Fifa utišati" ekipe. Nemška nogometna zveza prav tako pravi, da preiskuje, ali je grožnja Fife, da bo kaznovala igralce zaradi nošenja traku, zakonita.

Glasujte za najboljši portal v regiji.
Glasujte za najboljši portal v regiji.FOTO: 24ur.com

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.