SP v nogometu 2022

Morata zadel za vodstvo Španije, a se Nemci niso dali in ostajajo živi

Al Rajan, 27. 11. 2022 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič, A.V., A.H.
Komentarji
9

V drugem krogu skupine E smo videli remi med Španijo in Nemčijo (1:1) ter presenetljivo zmago Kostarike nad Japonsko (1:0). Prvakom iz leta 2014 je po golu Alvara Morate voda že močno tekla v grlo, a je za veliko točko v 83. minuti poskrbel rezervist Niclas Füllkrug.

Španci so bolje otvorili tekmo. Že v sedmi minuti je z razdalje zapretil Dani Olmo, Manuela Neuerja pa je rešila prečka in ostalo je pri začetnem izidu. Nogometaši furije so nadaljevali s prevlado in vseskozi imeli pobudo, vendar si večjih priložnosti niso priigrali. Na drugi strani je kot prvi zapretil Serge Gnabry v 24. minuti, ko je njegov strel švignil mimo vrat. Nato je dvakrat na sceno stopil Ferran Torres, ki je blestel že proti Kostariki, najprej je tudi on meril mimo, v drugem poskusu pa mu je veselje z odličnim blokom preprečil Jamal Musiala

V 40. minuti pa je prvič završalo na tribunah, ko je po podaji s prostega strela v polno meril Antonio Rüdiger. A veselje Nemcev je bilo kratko, saj je po ogledu počasnega posnetka postalo jasno, da je bil osrednji branilec madridskega Reala za korak prehiter. Ob polčasu je na semaforju še vedno pisalo 0:0. 

Statistika tekme Španija – Nemčija
Statistika tekme Španija – Nemčija FOTO: Sofascore.com

Nemci so v nadaljevanje vstopili podjetneje. Razveljavljen zadetek Rüdigerja jim je očitno pokazal, da so lahko nevarni, in spremljali smo obdobje, v katerem so imeli nogometaši elfa več posesti žoge, vendar so bili kot po pravilu premalo konkretni, da bi prihajali v resne priložnosti. V 63. minuti pa so bili za neodločnost kaznovani. Alvaro Morata, ki je na igrišče vstopil devet minut prej, je izkoristil svojo prvo priložnosti. Sijajno mu je z leve strani asistiral Jordi Alba, Morata pa je v slogu najboljših napadalcev prehitel Niklasa Süleja in na prvi vratnici matiral Neuerja. 

Nemci so se znašli v velikih težavah, grozil jim je že drugi poraz, zato je selektor Hansi Flick odreagiral s trojno zamenjavo. Vstopili so Leroy Sane, Niclas Füllkrug in Lukas Klostermann. Nemcem verjetno niso pomagali vse glasnejši žvižgi njihovih navijačev, vendar so se – kot že tolikokrat prej – vseeno uspeli izvleci. Tekla je 83. minuta, ko je Musiala lepo našel Füllkruga, ta pa je odlično formo (v Bundesligi je na 14 tekmah dosegel že deset golov) potrdil s prvencem na svetovnih prvenstvih. Unai Simon je bil ob silovitem strelu pod prečko brez pravih možnosti. 

"Veliko smo tvegali. Vedeli smo, da si ne smemo privoščiti še enega poraza. Igrali smo proti odlični ekipi in prišli do točke. Pri prejetem zadetku bi morali bolje odreagirati, a pomembno je, da smo se pobrali in uspeli izenačiti," je po tekmi povedal 29-letni junak nemške reprezentance.

Klinsmann ne verjame, da se lahko Nemčija bori za naslov

Na koncu bi Nemci lahko celo zmagali, potem ko se je v ugodnem položaju globoko v sodniškem dodatku znašel Sane, vendar si je zvezdnik Bayerna vzel dotik preveč, po katerem mu je zmanjkalo prostora za boljši zaključek in ostalo je pri 1:1, s čimer sta bili verjetno zadovoljni obe reprezentanci. Kljub pomembni točki, ki je Nemčijo zadržala v dobrem položaju v boju za osmino finala, tamkajšnja javnost nad predstavo ni mogla biti navdušena. "Presenečen bi bil, če bi se tudi letos borili za naslov. Velik uspeh bi bil, če bi prišli do polfinala, ampak mislim, da je letos boj za lovoriko rezerviran za druge reprezentance," je za BBC komentiral legendarni nemški nogometaš Jürgen Klinsmann

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Kostaričani zadeli iz edine priložnosti in še lahko upajo na napredovanje

Kostarika in Japonska sta v svoj drugi obračun na letošnjem svetovnem prvenstvu vstopila s povsem drugačnima popotnicama. Japonci so po veliki zmagi nad Nemčijo (2:1) tekmo s Kostariko pričakali v vlogi favoritov, Kostaričani pa so po visokem porazu s Španci želeli popraviti izjemno slab vtis ter tako svojim navijačem vrniti nasmeh na obraz.

Statistika tekme: Japonska vs. Kostarika (0:1)
Statistika tekme: Japonska vs. Kostarika (0:1) FOTO: Sofascore.com

Toda v prvem polčasu smo na stadionu Ahmada bin Alija v Al Rajanu spremljali pravo uspavanko. Kostariški selektor Suarez se je po španski lekciji odločil za nekoliko bolj previdno (obrambno) taktično različico, s katero je povsem omrtvičil igro japonske izbrane vrste. Če so Japonci na predhodnem dvoboju z Nemčijo delovali bistveno bolje ter bili v napadalnem delu zelo razigrani in domiselni, so tokrat naleteli na odlično organiziran obrambni blok Kostarike. Reprezentanci sta v prvih petinštiridesetih minutah igre skupaj zmogli vsega štiri strele proti nasprotnim vratom, v nadaljevanju pa so pobudo hitro prevzeli Japonci, ki so s kontinuiranimi napadi skušali priti do vodilnega zadetka. 

Že v prvi minuti nadaljevanja je dlani izkušenega kostariškega čuvaja mreže Keylorja Navasa z močnim strelom z desne strani z roba kazenskega prostora ogrel Hidemasa Morita. Čeprav je bilo očitno, da reprezentantom Kostarike pojenjajo moči, Japonci tega niso znali izkoristiti. Tudi dva prosta strela z ugodnih položajev z roba kazenskega prostora tekmeca sta najprej Juki Soma in nato še Daiči Kamada prepoceni zapravila. Ko je že kazalo na neodločen izid in delitev točk, so Kostaričani iz na videz nenevarne situacije prišli do edinega in obenem odločilnega zadetka na srečanju. Iz pravzaprav edinega strela v okvir vrat na letošnjem mundialu v Katarju je v 80. minuti po predhodni grobi napaki japonskega obrambno usmerjenega vezista Morite bolj po sreči kot zares Yeltsin Tejeda zaposlil reprezentančnega kolega iz obrambnih vrst Keysherja Fullerja, ki je z roba kazenskega prostora s polvisokim udarcem v desni zgornji kot premagal (nemočnega) Šuičija Gondo

Še najlepšo priložnost za dosego zadetka so Japonci zamudili v 88. minuti, ko se je po strelu Kamade in dobri reakciji kostariškega branilca Watsona na koncu izkazal še Keylor Navas. Nepričakovana in obenem velika zmaga Kostarike je precej "zakuhala" stanje v predtekmovalni skupini E.   

Svetovno prvenstvo, skupina E, 2. krog, izid:

Japonska - Kostarika 0:1 (0:0)
Fuller 80.

Španija – Nemčija 1:1 (0:0)
Morata 62.; Füllkrug 83.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
28. 11. 2022 15.11
Več jih je dogovorjenih
mptour
28. 11. 2022 13.34
Ne vem zakaj imam občutek, da je ta tekma bila dogovorjena.
Intihar
27. 11. 2022 19.58
+4
Kak je lepo videt da crni nemec poje himno
whattheuck
28. 11. 2022 12.27
+1
magura
27. 11. 2022 14.56
+2
..zvečer pa Germany go home,..
mackon08
27. 11. 2022 16.06
+0
Ja lepo bi bilo vendar če danes Nemčija izgubi še vedno lahko napreduje.
Nimasmisla
27. 11. 2022 13.54
+3
Samo goli štejejo
whattheuck
27. 11. 2022 12.57
+3
Zdaj so trije z zmago v tej skupini. Če bo Nemčija premagala Španijo (bolj čudež kot realno), bo to zelo zanimivo.
Castrum
27. 11. 2022 12.53
+11
Kaj je statistika? Kostarika ima 100% realizacijo na svetovnem prvenstvu. Iz vsakega strela na gol, so dosegli gol...😉