SP v nogometu 2022

Konec šova in upanja za najširše množice, v petek gre zares!

Doha, 05. 12. 2022 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tomaž Lukač
Komentarji
45

Nogometno SP se je po dveh tednih vendarle začelo. Ostajajo zvečine veliki fantje, ki so spet prevladali, čeprav so jih manjši tu in tam zasenčili, toda tudi v nogometnem peskovniku vselej obveljajo pravila, ki so bolj ali manj vsem jasna. Torej tudi večji si lahko med seboj nagajajo, a se bodo že dogovorili, če ne danes, pa jutri. Manjši pa naj se umaknejo. Večji in močnejši imajo vplivnejše starše, katerih prepoznavnost je občutiti v odzivih piščalk vzgojiteljev, tokrat tudi vzgojiteljic. Kakšen malček mora biti izjema in ostati zraven, mora ohraniti upanje, da bo nekoč zrasel, sicer je ravnotežje porušeno, kar naj ne bi bilo dobro za priljubljenost prikupne igre v ugledni (?) ustanovi!

Lionel Messi
Lionel Messi FOTO: AP

Če se vplivni in premožni starši umaknejo, bo ustanova tenko piskala, zato nima smisla tolči z glavo ob zid. Najbolje je slediti začrtani poti, se prilagajati zapovedim vodij in sprejeti kakršna koli pravila igre, vključno s sodniškimi dodatki, ki jih določajo po nenatančnih oziroma nedorečenih pravilih, vključno z ocenami prekrškov, ki so – kakopak – odvisne od imen oziroma priimkov vpletenih, vključno s pravili valjanja oziroma dolžine in posledic le-teh ter vključno z dojemanjem namena protestiranj in ugovarjanj ter ostalimi prijemi za vsiljevanje svojih ciljev in želja. Najbolj privilegirani, ki jih napačno naslavljamo z najizkušenejšimi, obvladajo vse. Vse, kar jim omogočajo upravniki nogometa.

Hočemo Argentino!

Svet je zajela panika, ko je Savdska Arabija v uvodnem krogu SP ugnala Argentino. Kaj pa če gavčev ne bo v izločilnih bojih? Saj lahko manjkajo Belgijci, celo Nemci in Italijani, ampak ne Argentinci in Brazilci! To pa ne!!! Krovna organizacija si ob vseh južnoameriških zvezdnikih, zaradi katerih se vrti nogometna krogla, ne sme dovoliti očitkov, da je to zgolj razširjeno EP, že tako ali tako je preveč pozornosti namenjene evropskemu nogometu. Seveda so nato favoriti, ne zgolj Argentinci, svoje opravili z odliko oziroma so po pričakovanjih odigrali kar nekaj, ker pač niso ničesar potrebovali, a se ne morem znebiti občutka, da so bili sodniški kriteriji v območjih in obdobjih, ki jih ne pokriva VAR, naravnani tako, da smo bili spet priče pravemu turnirju. V sodobnih časih, ko mora biti nogometna igra v senci ostalih interesov, si pač ne smemo privoščiti, da SP ostane zgolj domena evropske celine in peščice vsiljivcev, potrebujemo pozornost vseh, predvsem pa južnoameriško. Afrika je dobrodošla do neke mere, oni tam spodaj so bili zraven, na srečo tudi Japonska in Južna Koreja. No, celo Kanadčani imajo motiv, da vedo, kje so in popravijo vtis že na prihodnjem SP, enako velja za Mehičane, ZDA so solidne. Vse na svojem mestu! Zdi se, da udeleženci osmine finala, katerih želja je bila zgolj preboj iz skupine, prvenstvo zapuščajo bolj dvignjenih glav kot bodoči svetovni prvaki. Kakovost nogometa pa je bila takšna, da so lahko bili zraven, da so bili konkurenčni. V drugačnih okoliščinah bi morda celo iztržili več!

Zakaj je Mali zeleni večji od Bolhe?

K vsemu zgoraj zapisanemu so me spodbudile zadnje minute oziroma druga polovica drugega polčasa tekme osmine finala med Argentino in Avstralijo. Kopičilo se je že od prvega dne, ko je bilo več kot očitno, da nogomet kljub novostim, ki niso izboljšave, izgublja. Še vedno upam, da ne bo poraženec, a vztrajno tone, na srečo se ni utopil, je pa vse dlje od obale. Globoko je zabredel!

Cristiano Ronaldo je proti Južni Koreji začel v prvi postavi, čeprav je bila Portugalska že uvrščena v osmino finala.
Cristiano Ronaldo je proti Južni Koreji začel v prvi postavi, čeprav je bila Portugalska že uvrščena v osmino finala. FOTO: AP

Sredi prejšnjega stoletja so nogometni navdušenci noreli ob Di Stefanu in Puskasu, Eusebiu in Peleju, nato so se zvrstili mnogi asi vse do danes, ko ni več ta IN oni, ampak samo ALI Messi ALI Ronaldo. Temu primerno je dojemanje najlepše igre na svetu, ki se zrcali tudi skozi tokratni SP. In temu primerni so tudi nastopi številnih akterjev na turnirju. Kulminacija strahospoštovanja do najbolj cenjenih je bil pristop kengurujev, ko so zaostajali proti Argentini v osmini finala. Niti enega konkretnega starta niso bili sposobni, da ne razpredam o resnem prekršku. Pa ne, da ne bi znali, da ne bi vedeli, da morajo biti agresivni. Zavedali so se, da nima smisla kar koli tvegati, ker so bili pod drobnogledom! Ker jim je dovoljeno manj. Ker so zgolj udeleženci turnirja. Ker morajo biti veseli, da so zraven, ne le v skupini, celo v izločilnih bojih. Saj so sami krivi, da niso napredovali, ampak njihovo izhodišče je bilo mizerno. In prav ti Avstralci so skoraj preprečili največjemu Diegu Armandu Maradoni udeležbo na SP 1994 v ZDA. To so bili zadnji meseci, ko je bilo najboljše nogometaše še dovoljeno klestiti po nogah do onemoglosti, ko je Mali zeleni (Diego Maradona, op.p.) že upešal, a še vedno grizel na svoj način. Želel je privilegije, pa jih ni zahteval. Zdaj je drugače. Bolha (Lionel Messi, op.p.) manj želi, zahteva pa vse! Proti Avstralcem je dobil, kaj pa v prihodnjih dneh, ko bodo nasproti stali večji fantje iz sosednjega peskovnika iste ustanove? Diego je znal vse, zdaj bi Argentino popeljal do najprestižnejše lovorike. Verjamem, da se še kdo spomni SP iz leta 1990, ko so se tedanji aktualni svetovni prvaki brez igre, igrivosti in strategije prebili do finala. Imeli so samo četico poslušnih fanatikov in največjega nogometnega genija vseh časov, zdaj pa imajo falango velemojstrov in boljšega od Cristiana Ronalda. Maradona ni bil boljši od nikogar, če je bilo treba. On je bil El Diego! Edinstven in najboljši! Tega danes ne more doseči nihče.

Iskanje palčka na katarskem vrtu

Kdo bo vsiljivec, ki bo mešal štrene in brskal po katarskem pesku? Po doslej videnem je kandidatov bolj malo. Sploh jih ni! Ali pač? Kandidata sta najbrž samo dva. Tista, ki premoreta bodisi dovolj predrznosti bodisi dovolj športne kulture, da povzročita sive lase težkokategornikom. Švica in Japonska? Bolj verjetno kot Maroko in Južna Koreja. Presenetljivi polfinalisti izpred dveh desetletij lahko le sanjajo o takratnih ugodnostih, s katerimi so se zasluženo uvrstili v ... Kam že? Pač ... Nekam! Vsaj tako edinstveni primeri nogometne renesanse privilegiranih organizatorjev naj se za vedno izgubijo v puščavskem pesku. In naj ga zasujejo veliki fantje, nato pa svoje dodajo še manjši, ki si zaslužijo, da kakšno rečejo in se igrajo v ugledni družbi!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
05. 12. 2022 15.43
+1
Kdaj špilajo susedi?
Blue Dream
05. 12. 2022 14.46
+3
Bi privoščil Di Mariji in Messiju
tutp
05. 12. 2022 14.37
-8
NOGOMET...najnižji in najrevnejši sloj ljudi gleda največje bogataše, ki v minuti tekanja po travici pokasirajo več kot oni v celem svojem življenju in potem se ti reveži pretepajo in po.....jajo med seboj zaradi teh bogatašev, ki jim dol visi za to ubogo rajo. Razumi, kdor more.
Kollerik
05. 12. 2022 14.49
+10
Morš vedet, da si tudi ti nastal v navalu ,,najnižjih,, strasti in ne s pomočjo nekih knjig in kulture....
HALAcR7
05. 12. 2022 14.30
-10
Vsi upamo da gredo Argentinci in Španci čim prej domov,,če tw Saudijci zmagajo nimaš kaj početi na svetovnem...
Sky85
05. 12. 2022 15.28
+5
Se enkrat ti povem,kaj sons tabo delali v otroštvu,da te je tako sovrastvo,sploh,ker ti noben ni nic naredil.no messi ti že 15 let dela travme ampak vseen ne moreš biti tako sovražen,to je le sport in zabava.o cripsi teb ni pomoci
+3
osebno mnenje ne sodi v članek!!
Kollerik
05. 12. 2022 14.45
+8
,,Navijač,, Reala halar si želi Špance čim prej doma. Ubogi Real s takšnimi navijači....
romantika umira
05. 12. 2022 15.52
-3
Kolerik tisto je bolj katalonska repka kakor Španska. Zato ne bojo prišli do finala.
Kollerik
05. 12. 2022 16.58
+4
Če pa v realu igra sama tujska legija ....
titomeni
05. 12. 2022 13.29
+1
Probajmo biti objektivni in ne subjektivni kot je avtor clanka. Nogomet ni najlepsa igra na svetu.. Najbolj gledana, dalec od najlepse. Sploh pri vseh napravljanjih ob najmanjsem dotiku... Zanimivo da se zenske pol toliko ne napravljajo in valjajo po tleh...
Magic-G-spot
05. 12. 2022 13.26
+1
Po tem svetovnem prvenstvu mi bo najbolj v spominu ostala napredna žoga, ki sodi ofside, ki ga to tega prvenstva sodniki niso sodili in prenos tekem na RTV kjer se navijače bolj malo sliši, komentatorje pa zelo, čeprav se v nogomet razumejo bolj malo. Nekateri sploh ne vedo kateri igralci igrajo na določenih polozajih in med tekmo nekaj ugivajo, Stare pa misli, da je na hokejski tekmi ali pa na šahovnici in da so igralci v polju in ne na oz. v igrišču.
Kitamita
05. 12. 2022 13.12
+7
Zmaga Japonske in Saudijske Arabije je bil totalen krompir
Kitamita
05. 12. 2022 13.11
+2
😄 🤣 😂 Kakšen voke zmazek
romantika umira
05. 12. 2022 13.10
-12
Odličen in kakovosten članek po dolgem času. Brez dlake na jeziku. To pa da moti manjšino Barcarjeu ne preseneča ker resnica boli. Njihovo mnenje pa je pomembno kot Covid ukrepi u vaških gostilnah.
dark horse
05. 12. 2022 13.31
+4
Lucky
05. 12. 2022 13.04
+8
Tale članek je napisan v stilu jezdića, al pa halarja in cripsa. Nemci se verjetno ne bojo strinjal, da so ravno skrbel za vlke. Tiste 3 polčase, ki sem jih gledal dosedaj, niso ravno kvota, da bi lahko ocenjeval, na katero stran grejo mali prekrški. Ampak sem siguren, da niti približno toliko, kot jih dobi Rea,l recimo. Če že ne maraš Messija in doživljaš travme zaradi Ronalda, potem ne rabiš vpletat Maradono. Vse kar ima Maradona več, je tisti naslov.
romantika umira
05. 12. 2022 13.07
-8
Tisto naslou za katerega bi se tvoj mali odpovedau ženi in ušem ostalim lovorikam. To pa vem da te boliiii hihihi
Kitamita
05. 12. 2022 13.18
-1
Messi nikoli nebo v Argentini tako veik kot Maradona ni šanse 1986 World Cup zmaga proti Angležem itd Messi nikoli ne more tega naredit pač drugi cajti samo to ne pomeni da je Maradona boljiši igralec od Mesija in to ti bo vsak Argentinec povedal
romantika umira
05. 12. 2022 13.19
-8
Lucky
05. 12. 2022 13.31
+9
Ti, nč romantičnega nisi napisal. Jst bi zamenjal ime. Teb ne bo težk, ker jih itq imaš že 15.
HALAcR7
05. 12. 2022 14.31
-6
Oba sta goljufa od 1.5m ki rada dajeta gole z roko
Kollerik
05. 12. 2022 14.46
+3
Tisti ,,naslou", katerega bi danes v dobi VARa Maradoni 100 x razveljavili.....
JAZsemTI
05. 12. 2022 12.56
+0
Skozi prizmo denarja se vidi vse…🤔
dark horse
05. 12. 2022 12.44
+2
Zakaj pa ni članka kako 70% portugalcev ne želi več roncija v 1 postavi 🙈🤔
romantika umira
05. 12. 2022 12.54
-8
Zato ker je Mbappe že pri 18ih zasenču messija na svetounem🤭🙊🙈
titomeni
05. 12. 2022 13.31
+1
Kar se mene tice je oba... Po videnem do sedaj bo oba presegel..
dark horse
05. 12. 2022 13.32
+3
fihner
05. 12. 2022 19.08
V letih Mbapeja je Messi imel že3 zlate žogice, jaka romantika...
El pi5tolero
05. 12. 2022 12.35
+8
En kar neki! Nogomet je vedno bil in bo evropa! “Najvecji” vse casov pele ni nikoli igral v evropi, ni mel jajc!
dark horse
05. 12. 2022 12.45
+0
Kollerik
05. 12. 2022 14.47
Mukec
05. 12. 2022 11.56
-2
skrajnež
05. 12. 2022 11.52
+6
Lukaču s eže med komentiranjem vidi, da ima komplekse...verjetno mu prav odleže, ko lahko malo popljuva...
Kollerik
05. 12. 2022 17.01
Zoran Župevec
05. 12. 2022 11.50
+3
Uporabnik1816146
05. 12. 2022 11.42
+5
Ka ti bluzis nimas pojma o nogometu. Katar in sp je letos najboljsi doslej. Ni bilo bolj postenega sojenja do zdaj pojdi gledat prejsnje sp? Kaki kiksinso bili!!! Raj se drzi cesa drugega
Markus Vasmajer
05. 12. 2022 11.31
+5
ne vem kje je avtor videl, da so se avstralci bali kliziti argentincem, bilo so povsem konkretni štarti... v 80-90 letih mi je dober poznavalec evropskega nogometa dejal, da naj ne sanjam o finalih teh in onih, da mi pa on pove, da bo finale adidas - nike.....in res je velikokrat bilo tako...
mptour
05. 12. 2022 11.28
+9
Naporen vikend, a ne Lukač? Spet rdeči noski.