SP v nogometu 2022

Maročani po enajstmetrovkah izločili blede Špance

Al Rayyan, 06. 12. 2022 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Žiga Košec
Komentarji
202

O predzadnjem potniku v četrtfinale letošnjega nogometnega SP je odločil, lahko bi rekli kar sosedski obračun med Marokom in Španijo. Maročani so po presenetljivem prvem mestu v skupini F presenetili še Špance v osmini finala, saj so se jim 120 minut uspešno upirali, nato pa svetovnim prvakom iz leta 2010 odčitali pravo lekcijo v izvajanju enajstmetrovk in se sploh prvič v zgodovini uvrstili v četrtfinale nogometnih svetovnih prvenstev.

Reprezentanci Španije in Maroka sta se nazadnje na svetovnem prvenstvu merili pred štirimi leti v Rusiji, ko sta se v skupinskem delu razšli brez zmagovalca (2:2), a je selektor Maroka Walid Regragui pred tekmo dejal, da je tista tekma že pozabljena. 47-letni nekdanji branilec je na klop Maroka sedel pred dobrima dvema mesecema in popolnoma prerodil reprezentanco. Pod njegovim vodstvom so Maročani na šestih tekmah prejeli le en zadetek. "To je največja tekma v naši zgodovini, a upam, da bo naslednja (četrtfinale op. a.) še večja. Igralcem bom rekel, naj uživajo, saj bodo milijoni ljudi v Maroku gledali tekmo. Moramo sprejeti, da bo imela Španija posest, a imamo svoje prednosti. Posest smo prepustili Belgiji in Hrvaški in dobro je delovalo. Naš načrt je, da ne bodo vedeli, kaj bi z žogo," je pred tekmo napovedal Regragui.

Walid Regragui
Walid Regragui FOTO: AP

Oba selektorja sta za obračun opravila po eno menjavo v primerjavi z običajnima enajstericama. Luis Enrique je namesto poškodovanega Cesarja Azpilicuete v začetno enajsterico uvrstil Marcosa Llorenteja in ne Danija Carvajala, kot so mnogi pričakovali, Regragui pa je namesto Abdelhamida Sabirija od začetka priložnost ponudil precej bolj defenzivno usmerjenemu Selimu Amallahu. Mladi španski vezist Gavi pa je pri 18 letih in 123 dneh postal najmlajši igralec po Peleju (ki je bil takrat star 17 let in 248 dni) leta 1958, ki je začel izločilno tekmo svetovnega prvenstva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izenačen prvi polčas ni ponudil zadetkov

Tekma se je začela po pričakovanjih, Španci so nemudoma vzpostavili kontrolo nad žogo, Maročani pa so jih agresivno pritiskali in občasno zaustavili tudi s prekrški. Dolžni jim niso ostali niti Španci, ki so v tekmo prav tako vstopili agresivno. V 10. minuti je Gavi podrl Sofianeja Boufala in Maročanom podaril prosti strel. S približno 25 metrov ga je izvedel Achraf Hakimi, ki pa je z desnico meril prek vrat Unaia Simona. Dve minuti zatem pa je Bono poskrbel za dvig srčnega utripa navijačev Maroka, ko se je samozavestno poigraval v lastnem kazenskem prostoru.  Za atraktivno potezo je po tretjini ure igre poskrbel Boufal, ki je mojstrsko preigral Llorenteja, nato pa poslal predložek proti Hakimu Ziyechu na desni strani, a je dobro posredoval Dani Olmo, ki se je pravočasno vrnil v obrambo. 

V 25. minuti pa so si Bono in maroška obramba privoščili hudo napako, ko je Olmo prestregel žogo in podal v sredino kazenskega prostora. Tam jo je Ferran Torres lepo odložil Gaviju, članu Barcelone pa je zadetek preprečil Bono s pomočjo prečke. Odbita žoga se je vrnila ravno na nogo Torresa, ki je še sam poskusil s strelom, a mu je gol preprečil Sofyan Amrabat z dobrim blokom. V vsakem primeru pa zadetek katerega koli izmed njiju ne bi obveljal, saj je bil Torres ob podaji Olma v prepovedanem položaju. Le minuto kasneje je do prve priložnosti na tekmi prišel še Marco Asensio, ki je iz leve strani in težkega položaja močno sprožil z levico in zadel le zunanji del gola Maroka. 

V 33. minuti igre so do nevarne priložnosti prišli tudi Maročani, ko je pred svojim kazenskim prostorom žogo v dvoboju z Noussairom Mazraouijem izgubil Torres. Član Bayern Münchna je močno sprožil z levico, a je njegov strel letel po sredini vrat in Simon je imel lahko delo. Bi bil pa bržkone španski vratar nemočen v 42. minuti, ko so po prostem strelu Ziyecha Maročani oblegali kazenski prostor Špancev, na koncu pa je po predložku Boufala do strela z glavo prišel Nayef Aguerd in meril prek vrat. Za konec polčasa so hiter protinapad izvedli še Španci, a do zaključnega strela niso prišli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drugem polčasu Španci dominantni, a neučinkoviti

Med glavnim odmorom selektorja nista opravila nobene menjave, prvi pa so v drugem polčasu zapretili svetovni prvaki iz leta 2010. Torres je v duelu z Mazraouijem  priigral prekršek na desni strani, predložek pa je nato iz lastnega kazenskega prostora izbil Youssef En-Nesyri. Šest minut kasneje so prišli Španci še do prostega strela z leve strani, po kratki podaji Asensia je z desnico sprožil Olmo, a je sprožil po sredini in Bono je žogo zbil. 

Igra je bila v drugem polčasu povsem umirjena, Španci so nadzorovali žogo, Maročani pa so čakali na protinapade. Po dobri uri igre pa se je Enrique le odločil za prvi spremembi na tekmi. V igro je namesto Asensia poslal Alvara Morato, ki je zadel na zadnjih treh tekmah na SP, čeprav je skupno odigral le 126 minut ter Carlosa Solerja, ki je zamenjal Gavija. Prvo menjavo je opravil tudi Regragui, ki je namesto Boufala v igro poslal Abdessamada Ezzalzoulija.

Španci so znova zapretili v 80. minuti, ko je dober predložek tik pred vrata Maroka poslal še tretji rezervist Španije Nico Williams, Olmo pa je bil za las prekratek. Dve minuti kasneje je dobro utekel še Morata, ki je z ostro podajo nato želel zaposliti katerega izmed soigralcev, a nikogar ni bilo niti blizu njegove podaje.

V 86. minuti so prvo nevarno akcijo v drugem polčasu izpeljali tudi Maročani, ko je iz desne strani podal Hakimi, žogo je z glavo odložil Ezzalzouli, s strelom iz obrata pa je sprožil Walid Cheddira, ki je žogo slabo zadel. Španija je imela tik pred koncem sodnikovega podaljška zlato priložnost, da tekmo odloči v zadnjih sekundah. Dani Olmo je z leve strani v kazenski prostor Maročanov podal oster predložek, ki se je na koncu izkazal za strel, Bono pa je žogo potisnil v kot. Iz kota je do strela z glavo prišel še Aymeric Laporte, a je njegov strel zadel Jawada El Yamiqa.

Maroko - Španija
Maroko - Španija FOTO: AP

Maročani zdržali podaljške ...

Ker sedmega potnika v četrtfinale letošnjega SP po rednem delu nismo dobili, so bili na vrsti podaljški. Enrique si je za dodatne pol ure igre prihranil dve menjavi, medtem ko jih je Regragui že v rednem delu porabil pet.

Cheddira se je po hitrem utekavanju znašel v samostojnem protinapadu, ki ga je v zadnjem trenutku ustavil Laporte, a zadetek tako ali tako ne bi obveljal, saj je bil član Barija v prepovedanem položaju. 

52-letni selektor Španije je v 98. minuti potegnil še zadnje dva asa iz rokava, ko je v igro poslal Ansuja Fatija in Alejandra Baldeja. Mesto na zelenici sta jima odstopila Olmo in Jordi Alba. Španci so vse do 104. minute povsem dominirali, potem pa so bili povsem blizu zadetka Maročani, a je zlato priložnost zapravil Cheddira, ki je iz dobrega položaja meril naravnost v Simona. Cheddira je bil v hitrem protinapadu tudi deset minut kasneje, a do zaključnega strela ni prišel. Kot zadnje dva sta v igro vstopila Pablo Sarabia pri Špancih in Badr Benoun pri Maročanih, ki sta bila v igro bržkone poslana za izvajanje enajstmetrovk. Član PSG-ja je v zadnji, 123. minuti tekme sicer imel na nogi uvrstitev v četrtfinale, a je iz težkega kota le oplazil vratnico.

... in nato Špancem odčitali lekcijo izvajanja enajstmetrovk

Prvi je enajstmetrovko izvedel Abdelhamid Sabiri, ki je Simona poslal levo, žogo pa desno. Za Špance je prvi sprožil Pablo Sarabia, ki je tudi prvi zgrešil, saj mu je še drugič na tekmi veselje preprečila vratnica. Hakim Ziyech je kot drugi sprožil za Maroko in z močnim strelom po sredini vrat poskrbel za vodstvo z 2:0. Španija tudi v drugo ni bila uspešna, saj je Carlosu Solerju vratar Maroka Bono enajstmetrovko obranil. V tretjem strelu pa so bili neuspešni tudi Maročani, saj je Simon preprečil veselje Badrju Benounu. Tudi v tretje pa Špancom ni šlo. Sergio Busquets je streljal prešibko in Bono je tudi njegov strel obranil. Žogo za zmago je v roke vzel Achraf Hakimi in s panenko Maroko poslal v zgodovinski prvi četrtfinale na svetovnih prvenstvih.

Nogometaši Maroka so tako ostali predzadnji četrtfinalisti svetovnega prvenstva v Katarju in se bodo v sobotnem četrtfinalu pomerili z zmagovalcem večernega dvoboja med Portugalsko in Švico. Uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva v nogometu je Maročanom uspela prvič v zgodovini države.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (202)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Eldiablo
07. 12. 2022 18.33
+0
A vsi klubi razen Barce,atl.M,Reala v španiji nimajo nobenega kakovostnega nogometasa od toliko klubov a res?? Ok mladi upi! Forsirat z njimi ker so oh in sploh in tako koncas z 1000 podajami in porazom!
Eldiablo
07. 12. 2022 18.35
+0
ledr
07. 12. 2022 14.06
+3
Kljub temu, da sem navijač Barce, ampak Feran Tores v prvi postavi Španije? In to na vsaki tekmi? Pa če se vidi, da ta niti v Barci nič ne spravi skupaj, kaj so te v raprezentanci pričakovali od njega? Pa še nekaj takih cvetk je bilo. Streljanje penalov pa je zgodba zase. Pa ne samo na tej tekmi. Pa te novodobne "baletke", pa ja nihče več ne zna streljat penalov. Vsi samo nekaj poskakujejo in plešejo pred žogo. Maročani so doslej edini, ki so pokazali, kako se to dela. In to jim je tudi prineslo uspeh.
manucao
07. 12. 2022 14.27
-1
Torej ve se zakaj igra Ferran Torres.Sem že napisal.To je vsakemu jasno razen kolleriku.A njemu žal ni pomoči.
Lucky
07. 12. 2022 14.51
+1
Ti, manucao. Dej nam razlož, zakaj se tolk sekiraš za izpad Špancev?
manucao
07. 12. 2022 16.45
-1
Lucky
07. 12. 2022 17.32
+1
Tk na palec, enih 30 postov. Full si se vživel v tole Španijo.
Kollerik
07. 12. 2022 17.48
+3
V pokalu narodov je Neuerju nasul trojčka. Si že pozabil?
Kollerik
07. 12. 2022 17.53
+2
ares1976
07. 12. 2022 19.08
+1
On se veseli izpada.. pac barcini igralci so mu toliko fustracij nanesli v lajfu da kjer koli jih vidi navija kontra.. zdaj se caka na izpad argentine.. to bo šele veselje... 🙊🙈🙉😂🤣
ledr
07. 12. 2022 19.51
Ene muha še ne prinese pomladi.. To je bilo enkrat, kaj pa vse ostalo? Živa žalost...
ledr
07. 12. 2022 19.51
Lucky
07. 12. 2022 13.44
+1
Kolk stručkotov se je kr naenkrat najdl, pa skoraj vsi po vrsti navijajo za Real. Tekme sicer nisem gledal, sam sem pred prvenstvom napisal, da ne bojo nč natdil, ker nimajo napadalcev. To, če so na 1 tekmi mel dan, še ne pomen, da boš daleč pršu. Penali so pa druga zgodba in na to je Maroko igral. Mrbit pa pjebi navijajo za Arabce zarad Badra. Daleč od Maroka menda ni.
Kollerik
07. 12. 2022 13.16
+1
Carvahal in Asensio sta pustila reprezentanco na cedilu...
manucao
07. 12. 2022 14.28
+1
manucao
07. 12. 2022 14.29
+1
Edini keri bi zabil penal je Asensio pa ga jezamenjal.
manucao
07. 12. 2022 12.25
-2
Enrique je baje pohvalil,Solerja,Sarabio in Busquetsa, da so bili dovolj pogumni a streljali so obupno vsi po vrsti.Groza.
Kollerik
07. 12. 2022 13.05
+2
Daj bi tudi Real Madrid prispeval koga iz svojih vrst, pa vsi igrajo za druge države....😁
Kollerik
07. 12. 2022 13.06
+2
manucao
07. 12. 2022 13.09
-1
manucao
07. 12. 2022 12.21
-3
Polne hvale pred SP za Ped..... Poglejte v soboto Bellinghama pa boste videli kaj je modeeni igralec.Najmanj za dve klase boljši in bolj kompleten.
Lucky
07. 12. 2022 13.47
+1
Ti, tud una 2 Francoza iz Reala, bodoči zlati žogi, ne bi kej dost mela, če Mbappe ne bi zabijal. Sej opaziš razliko, ane?
Kitamita
07. 12. 2022 12.18
-1
Morocco = antifusbal
manucao
07. 12. 2022 12.11
-1
Celi svet se smeji Spancem.Popolni razkol v reprezentanci,na letalu za Španijo le 14 igralcev.Enrique namesto, da se ukvarja s nogometom se rajši ukvarja s raznimi biznisi.V svojindržavi so ga vsi popljuvali razen Kollerika,ki nima pojma o nogometu.Da v 120 min imaš več kot 1000 ppdaj to potem ni več nogomet.To je neka druga igra,ki jo ne razume nihče drug kot Enrique.Blamaža.
Kitamita
07. 12. 2022 12.20
+2
ledr
07. 12. 2022 12.02
+1
V igri španske reprezentance vidim popolne vzporednice z igro Barcelone. Lahko oni igrajo na tak način proti raznim Getafejem, Malorkam, Malagam in podobnim, ko pa pride konkreten nasprotnik kot so Bayern, Inter, Real, pa s to igro pokleknejo. Čisto isto se je zdaj dogajalo z reprezentanco. Žal ta sistem nekako več ne "vžge", ko se ti nasprotnik postavi v trdo obrambo. Glede streljanja penalov pa tudi nimam besed. Tako, kot so včeraj streljali Španci? Pa tega nisem videl niti na kakem osnovnošolskem prvenstvu.
manucao
07. 12. 2022 12.13
-2
Natančno tako.Čudna igra,ki je vse prej kot moderna temveč zaostala v vsakem pogledu.
zabuko
07. 12. 2022 11.28
+4
Vsi igrajo težko proti bunkerju, barca pa sploh in to se je videlo na včerajšnji tekmi.
manucao
06. 12. 2022 21.42
+0
Španci so se izognili vsem ekipam v četrtfinalu.
Kollerik
06. 12. 2022 21.48
+1
tako tudi nemci, ki... zanimivo... niso igrali z golobradci in so morda ravno zato izpadli celo prej.... :)
manucao
06. 12. 2022 21.56
-2
A joj. Pa saj vemo. Taktizirali so samo Španci. Izogniti so se hoteli Brazilcem. Tebi pomoči žal ni. Enkrat ob priliki bi se hotel malce pogovoriti s tabo, da malce pametno predebatiramo. Gledaš samo enosmerno in sicer Barcelona - Messi in pika!!
Kollerik
07. 12. 2022 13.07
+2
Čudno, da te tvoja lastna enosmernost ne moti....
mm007
06. 12. 2022 21.23
+2
Res je, karma je naredila svoje. Sami so si štimal Maročane, zaradi njih so šli Nemci domov. Tako da srečno pot domov tudi njim 😂
ares1976
06. 12. 2022 21.59
+2
Jaz sem pa mislil da so sli nemci domov ker niso imeli dovolj tock.. oziroma fufnel preveč..
manucao
06. 12. 2022 21.18
+2
Vsi favoriti v izločilnih bojih so napredovali razen Špancev, ki so taktizirali in se jim je vse vrnulo kot karma.
Blue Dream
06. 12. 2022 21.16
+0
manucao
06. 12. 2022 21.16
+3
Videli smo kako so včeraj Japonci obupno izvajali enajstmetrovke a Španci se žal niso nič naučili in so streljali še slabše od Japoncev.
Malopezde14
06. 12. 2022 21.05
+2
Karma za taktiziranje...
manucao
06. 12. 2022 20.56
-4
Bistvo je v tem da Enrique ni vzel najboljše igralce.V Španiji je ostalo kar nekaj boljših in Ramos seveda.Da si umišljaš dober rezultat s golobradci Barcelone in Nico Viliamsom moraš bit nepopravljiv optimist.Da vzameš.Moratto,ki je obupno slab je nekaj kaj bo še precej peklo veleuma,ki nima pojma o nogometu.
Kollerik
06. 12. 2022 20.30
+7
Vidimo, da Real Madrid kot samozvani največji, najboljši in oh ter sploh naj naj klub v Španiji, na svetu in tudi v vesolju....ni nič pomagal Španski državni reprezentanci na svetovnem prvenstvu, saj je praktično ves sestavljen iz tujske legije.... Zato navijanje belih za arabce in maročane proti Španiji ne preseneča....
manucao
06. 12. 2022 20.33
-4
Pa ti ne razumeš osnovnih stvari.Problem je v tem,da ni vzel najboljše Španske igralce (Martinez,Aspas ipd.) in sicer na račun vseh golobradcev iz Barce ki niso pokazali popolnoma nič
manucao
06. 12. 2022 20.40
-7
Sarabia - rezerva v PSG Soler - reuerva v PSG Alba - rezerva Barcelona Laporte - rezerva City Golobradci Barcelone sploh niso omembe vredni.Gavi edino kar zna so prekrški.Pe... pa ni pokazal popolnoma nič.Balde sploh se ne ve kaj igra in še bi lahko našteval.
manucao
06. 12. 2022 21.01
-4
Sedaj ti ostaja Argentina in hobit a ne za dolgo.Če ne Nizozemci ih 100 % izločijo carioce.
Kollerik
06. 12. 2022 21.02
+4
manucao, se ti oproščam za te trpke resnice, toda le te so ravno tako del življenja, kot tole vaše vroče navijanje za Savdsko arabijo in Maroko....
Kollerik
06. 12. 2022 21.04
+5
Če bi res bil takšen analitik, za katerega se imaš...bi sprevidel, da Španija vlaga v neko novo, mlado in izredno obetavno ekipo. Le ta pa rabi čas in izkušnje in ne nekih bergel ter potuhe v obliki Ramosa, Aspasa....
manucao
06. 12. 2022 21.08
-4
Poglej malce Španski tisk. Popljuvali so Enriqueja že pred začetkom pri izbiri igralcev. V tem trenutku mu je boljše, da se sploh ne vrača v Španijo ker je naredil obupen rezultat. Meni je samo žal, da ni Hrvaška prišla na Španijo, ker bi sledila malce večja blamaža in poraz že po regularnem delu.
manucao
06. 12. 2022 21.15
-2
Pa razumi nekaj. Žal v teh mladcih ni kakovosti. Kot sem napisal ni tu kakšnega pretiranega talenta. Kaj je danes recimo naredil Gavi? Popolnoma nič razen nekaj ostrih prekrškov. Fizično slab, sicer borben a nič več. Pe... ni pokazal nič, popolnoma nič. Neviden v vseh pogledih. V obrambi sploh ne igra. Fati, škoda izgubljati besed, dotaknil se je žoge petkrat in ni nič pokazal žal.
Kollerik
06. 12. 2022 21.20
+4
Ker so ti mladci tako zanič, ...zato je Barca kljub sodnikom prva na lestvici La Lige!! Daj upoštevaj kakšen parameter več, pa bo bolje.
Kollerik
06. 12. 2022 21.21
+0
Edino, kar bi res bilo bolje, bi bil Aspas namesto Fatija...
manucao
06. 12. 2022 21.25
+0
Samo igro na SP sem komentiral a ti spet takoj vse skupaj obračaš. Nimam kaj več upoštevati. Dejstva so se pokazala danes. Če si dober kot je baje Ped.. dober potem ne bi smelo biti problemov. Bodi pa enkrat malce realen.
Kollerik
06. 12. 2022 21.26
+5
Ne sekiraj se ti za hobita, on bo za razliko od ronalda igral, ne bo na klopi. Ti pa verjamem, da boš ob izpadu Gavčev prav tako srečen, kot si bil prejle ob zmagi vašega Maroko in izpadu Španije, to ti verjamem...
manucao
06. 12. 2022 21.32
-1
Vsekakor, boljši igralec. Bolj izkušen. Cela Španska javnost je to povedal. In še nekaj takih igralcev je ostalo doma. Prišli so golobradci iz Barce s katerimi so mislili priti do konca.Kako patetično in naivno.
manucao
06. 12. 2022 21.33
+0
Ob izpadu Gavčev odprem najboljši Whiskey in nazdravim Nizozemcem.
manucao
06. 12. 2022 21.35
+3
Uf sem se zmotil saj je ta Fati boljši tudi od Vinicijusa a ne?
manucao
06. 12. 2022 21.37
+1
Kollerik
06. 12. 2022 21.46
+0
Daljnovidno in ne brez truda in cene. Toda na mladih svet stoji.
Kollerik
06. 12. 2022 21.46
+0
Maročani ste veseli Barce v Evropski ligi.... pač ne morte iz svoje kože... :)
Kollerik
07. 12. 2022 18.34
HALAcR7
06. 12. 2022 20.24
-4
Ko golden boy postane plastic boy,enriqe je hotel iz španije igraditi katalonijo in tukaj je rezultat,,,vesel sem kot da bi barca ispadla,,,še argentina in anglija ispadejo nato mi je vseeno kdo zmaga
ares1976
06. 12. 2022 20.25
+8
06. 12. 2022 20.20
+5
Maroko premagu Barcelono😅😅
ares1976
06. 12. 2022 20.26
+1
To pomeni da je barca osvojila SP ter EP.. 🤣😂🤣😂👍💪👏👏👏🤣😂🤣😂