SP v nogometu 2022

Maročani premagali Portugalce za zgodovinsko uvrstitev v polfinale SP!

Al-Thumama, 10. 12. 2022 17.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Žiga Košec, Milan Doknić
Komentarji
246

Tretji četrtfinalni obračun nogometnega svetovnega prvenstva je ponudil novo presenečenje. Maročani, ki so na prvenstvu že ničkolikokrat presenetili, so z minimalnim rezultatom 1:0 ugnali evropske prvake iz leta 2016 Portugalce in tako razblinili sanje Cristiana Ronalda. Maročani so ob tem postali prva afriška reprezentanca v zgodovini svetovnih prvenstev, ki se je uvrstila v polfinale.

Maročani in Portugalci so se do četrtfinala letošnjega mundiala sicer na uradnih tekmah pomerili dvakrat. Najprej so bili na SP leta 1986 s 3:1 boljši Maročani, pred štirimi leti v Rusiji pa so se zmage v skupinskem delu veselili Portugalci. Za minimalno zmago 1:0 je takrat zadel Cristiano Ronaldo, ki pa je četrtfinalni obračun, tako kot tekmo proti Švici, začel na klopi. Fernando Santos je v začetno enajsterico znova uvrstil Goncala Ramosa, ki je s tremi zadetki zablestel proti Švici. Znova v začetni enajsterici Portugalske ni bilo tudi Joaa Cancela, namesto katerega je začel Diogo Dalot, od prve minute pa namesto Williama Carvalha še Ruben Neves. Walid Regragui na drugi strani začetne enajsterice ni spreminjal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Maročani v Katarju blestijo predvsem po zaslugi čvrste obrambe, saj so do četrtfinala prejeli le en zadetek, pa še tega so si zabili sami. Proti Kanadi je v lastno mrežo meril Nayef Aguerd. Portugalci na drugi strani blestijo v napadu. Na štirih tekmah so dosegli 12 zadetkov, med strelce pa se je ob tem vpisalo osem različnih igralcev.

Maroko presenetil tudi Portugalce in dobil prvi polčas

Po uvodnem otipavanju je ob prekršku Yahia Attiyat Allaha nad Diogom Dalotom prva zapretila Portugalska. Z desne strani je podal Bruno Fernandes, do strela z glavo pa je prišel Joao Felix, ki je meril preveč po sredini gola, in Bono je žogo odbil v kot, ki pa ga Portugalci niso izkoristili. Po hitrem protinapadu Sofiana Boufala je do prvega kota na tekmi prišel tudi Maroko. Z glavo je sprožil Youssef En-Nesyri, ki pa je meril prek vrat. Portugalci so pričakovano prevzeli pobudo na zelenici, po 15 minutah so imeli žogo kar 79-odstotno v svoji posesti, a so Maročani že večkrat dokazali, da posest ne pomeni nič, če ni končnega učinka. In prav tega so Maročani skušali doseči prek Hakima Ziyecha v 18. minuti. 

Hakim Ziyech in Ruben Dias
Hakim Ziyech in Ruben Dias FOTO: AP

Krilni napadalec je v svojem slogu z levico najprej preigraval, nato pa se odločil za strel od daleč, ki pa ni končal blizu gola Dioga Coste. Požrtvovalnost obeh strani je bila izražena v 24. minuti, ko sta se za žogo pognala Bono in Fernandes, pri čemer je bil vratar Maroka pričakovano višji, a je vanj močno trčil član Manchester Uniteda. En-Nesyri se je v 26. minuti še drugič na tekmi znašel neoviran ob strelu z glavo, a je tudi po podaji Ziyecha iz prostega strela meril prek vrat.

Po pol ure igre pa je znova do strela prišel Felix, ki je z roba nasprotnikovega kazenskega prostora sprožil z desnico, njegov poskus pa se je nevarno odbil od hrbta Jawada El Yamiqa in končal na mreži maroškega gola. Na drugi strani je za Maroko najprej z levico zapretil Selim Amallah, v naslednji akciji pa z desnico še Boufal. Prvi strel je letel prek vrat, drugega je Costa brez težav ujel.

Maročani pa so nato le udarili prvi. Če napadalcu Seville ni šlo v prvem in drugem poskusu, je šlo v tretjem. V 42. minuti so atlaški levi po levi strani izvedli lepo akcijo, ki se je končala s predložkom Allaha in nebeškim skokom En-Nesyrija, ki je preskočil Rubna Diasa in celo Costo, ki je skočil v prazno in z glavo meril v polno.

Youssef En-Nesyri je preskočil Rubena Diasa in Dioga Costo
Youssef En-Nesyri je preskočil Rubena Diasa in Dioga Costo FOTO: AP

Portugalci so nemudoma skoraj vrnili udarec, ko je iz težkega položaja z desnico nekaj med strelom in podajo izvedel Fernandes, ki je že premagal Bonoja, a mu je veselje preprečila vratnica. Santosovi varovanci so si nato ob domnevnem prekršku prav nad Fernandesom v kazenskem prostoru Maroka zaželeli najstrožjo kazen, a je glavni sodnik Facundo Tello le odmahnil z roko. Maročani so v izdihljajih prvega polčasa izvedli še en hiter protinapad, ki ga je zaključil Allah in bil s strelom po polnem šprintu nenatančen.

Tudi Ronaldo ni rešil Portugalske

Čeprav so Portugalci odločno krenili v drugi del igre, so si prvi resno priložnost priigrali Maročani. Po prekršku nad Achrafom Hakimijem na desni strani igrišča je Ziyech v kazenski prostor podal ostro podajo in skoraj prevaral Costo, ki pa je bil na pravem mestu in je žogo odbil, ta pa je po odbitku od El Yamiqa končala v kotu, a nedaleč stran od portugalskega gola. Fernando Santos je videl dovolj in v 51. minuti v igro poslal tako Cancela kot tudi Ronalda, ki sta nadomestila Nevesa in Raphaela Guerreira. Prvič na srečanju je menjal tudi Regragui, ki pa je menjavo opravil prisilno, saj Romain Saiss zaradi poškodbe ni zmogel več. Kapetana je zamenjal debitant na svetovnih prvenstvih Achraf Dari.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo FOTO: AP

Takoj po menjavah pa so do izvrstne priložnosti za izenačenje prišli Portugalci. Po predložku Otavia je z glavo sprožil Goncalo Ramos in meril mimo vrat. Nekaj minut kasneje je do strela z roba kazenskega prostora prišel še Fernandes, ki je z desnico sprožil močno, a malenkost premalo natančno, in žoga je letela mimo vrat Maroka. Portugalci so pritiskali, a brez uspeha. V želji po sveži moči v napadu je Santos v igro poslal še Rafaela Leaa in Vitinho. Po seriji kotov Portugalske bi prednost po hitrem protinapadu skoraj lahko povišali Maročani, a do zaključnega strela na koncu niso prišli.

Ob začetku 83. minute je še tretjič na tekmi zapretil Joao Felix, ki je tokrat z roba kazenskega prostora sprožil z levico. Z izjemno obrambo se je izkazal Bono, ki je žogo odbil v kot. Ko je tri minute kasneje s strelom poskusil še Fernandes, so Portugalci znova skočili v zrak in zahtevali enajstmetrovko, a znova ostali praznih rok. 

Joao Felix je bil najbolj nevaren nogometaš Portugalske
Joao Felix je bil najbolj nevaren nogometaš Portugalske FOTO: AP

V prvi minuti sodnikovega dodatka je do prvega strela na tekmi prišel tudi Ronaldo, ki je po lepi podaji Fernandesa tekel v kazenski prostor Maroka in zaključil z levico, a mu je Badr Benoun dobro zaprl kot, Bono pa strel obranil. 93. minuta pa je povzročila težave za Maroko. Walid Cheddira, ki je v igro vstopil v 65. minuti, je v dveh minutah prejel dva rumena kartona in bil predčasno poslan pod prho. Glede na to, da je bilo uradnega sodnikovega podaljška osem minut, je Portugalcem ostalo vsaj še pet minut upanja za izenačenje in izsiljenje podaljškov.

Portugalci so vse moči usmerili v napad in bili odprti za protinapade, kar se je v 96. minuti tudi zgodilo. Aboukhlal se je sam znašel pred Costo, a pri zaključku ni bil dovolj zbran, da bi premagal vratarja Porta. Na drugi strani je imel minuto kasneje zlato priložnost za izenačenje Pepe, ki pa je z neposredne bližine z glavo meril mimo gola Maroka.

Maroko je s četrtfinalno zmago postal prva afriška reprezentanca v zgodovini, ki se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva. Vsaka izmed prejšnjih treh afriških ekip, ki je prišla do četrtfinala, je v tej stopnji tekmovanja namreč izpadla (Kamerun leta 1990, Senegal leta 2002 in Gana leta 2010). Zgodovina se piše.

Statistika tekme Maroko - Portugalska
Statistika Bonoja proti Portugalski

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.00

Za slovo vam ponujamo statistiko današnje tekme

Lep pozdrav in poziv, da se nam znova pridružite ob 20.00, ko bomo spremljali tekmo Anglija - Francija

17.58

Veselje Maročanov je nepopisno

Popolnoma razumljivo. Slovite nasprotnike, z Cristianom Ronaldom na čelu so Afričani vseskozi držali na varni razdalji in postali prva reprezentanca s tega kontinenta v polfinalu svetovnega prvenstva. Maroko danes ne bo spal.

17.57

Cristiano Ronaldo je v solzah

Njegovi Portugalci se poslavljajo že v četrtfinalu, on pa je hitro, v valu solz odšel v slačilnico, stran od žarometov zvedavih fotografov in snemalcev

17.55

Konec je!

Maročani so prva Afriška reperezentanca v polfinalu svetovnega prvenstva!

90 +7'

Pepe sila blizu

Po odlični podaji v kazenski prostor Maročanov je z glavo streljal osamljen Pepe in strel je poletel mimo vrat

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lucky
10. 12. 2022 21.55
+6
Kolk bojo še eni sanjal, da bojo Ronalda vidl v finalu SP? Zadnjič je en razpredal, da je to prvi Portugalski trener, ki je dobu tekmo na izpadanje na SP. Če je to res, potem so lohk zadovln z napredkom. Kej več pa ko Ronaldo neha špilat. Tekme nisem gledu, sam upam, da Barca neha sanjat o Felixu, Silvi in Nevesu.
Srečko
10. 12. 2022 21.22
+6
Gol je gol. Maročanom je uspelo, samo to šteje na koncu. To je šport. Zdaj pa Ronaldo po denar k arabcem in penzija...
Mirko41
10. 12. 2022 21.09
+6
Se je tudi vam zdelo, da je se Ronaldo privoščljivo zasmejal, ko je njegova ekipa dobila gol? Zato ne razumem solz, ko je njegova ekipa izgubila. Morda pa je jokal, ker ni zadel nobenega gola!? Pa saj ni tak egocentrik, ali pač? 🤷‍♂️
Matjaz1000
10. 12. 2022 20.11
+14
Bravo .Maroko naj uživajo tudi oni malo...
Franci123
10. 12. 2022 20.00
+20
Danes smo lahko videli, da se je mlada španska ekipa celo bolje zoperstavila maročanom, kot pa izkušeni portugalci. Pa tako zelo ste zadnjič pljuvali po Enriqueju in njegovi izbiri igralcev. KARMA
dark horse
10. 12. 2022 19.56
+6
Patogen pacient spokaj tja dol če tako fajn
beware1
10. 12. 2022 19.53
-6
Idealno bi bilo: CRO- FRA: 1:0 V finalu. Odprte meje, fešta do jutranjih ur in to je to. WW CRO, čeprav bo marsikomu šlo v nos. Hočemo ali nočemo, smo sosedje. Itak
KimiRaikkonen
10. 12. 2022 20.10
+0
Idealno bi blo ce bi brazilci zmagali in južnjaške prepotentneže poslali domou..tako pa upam na 4.mesto hrvaške in velik poraz v malem finalu,da se postavijo na realna tla.
Arguss
10. 12. 2022 19.51
-7
Zanima me ,če Maročani v Bruslju in Urškinem okolišu, kaj razgrajajo in požigajo po ulicah.
devlon
10. 12. 2022 19.48
+7
A rinaldo da je pa jokal, pravte..
Volja
10. 12. 2022 19.46
+4
Nenavadno. Pobiralci stav imajo lahek zaslužek.
Arguss
10. 12. 2022 19.46
+1
Messi sedaj ali pa nikoli.Čeprav bo čez štiri leta star 39 se ,da še.Bo pa polovično igral.
beware1
10. 12. 2022 19.45
+11
Edino pravilno!!!! Barva kože ne igra nobene vloge. Glede mavrice...., naj bo tam, kjer je. Bravo Maroco👍👍👍
Konan
10. 12. 2022 19.41
+16
Jordan Petersen pripravi se na jokanje Ronalda😂😂😂😂😂
Ti si kreten
10. 12. 2022 19.48
-3
Kollerik
10. 12. 2022 20.00
+5
Konan
10. 12. 2022 20.31
+2
Jun2
10. 12. 2022 19.34
+11
Bravo Afrika🏆
ata_jez
10. 12. 2022 19.32
+9
Kako objokane so te zvezde. Potrebujejo poleg fizioterapevtov še vojsko psihoterapevtov. :-) kakakaka
lcePower
10. 12. 2022 19.31
+6
spet bodo brisel in ostala promigratska mesta gorela
rob3rt
10. 12. 2022 19.29
+4
Za izpad Portugalske je kriv izključno selektor, če bi dal not Joto namesto jokice, bi dali gol.
ferrari158
10. 12. 2022 19.40
+1
Kollerik
10. 12. 2022 19.26
+10
Upam na finale Argentina vs Anglija.
patogen
10. 12. 2022 19.29
-18
Argentina me ne moti, saj je dala zatočišče mnogim beguncem pred Komunizmom, v zgodovini. Vseeno pa bo finale Hrvaška Francija.
Kollerik
10. 12. 2022 19.47
+12
Dala je zatočišče mnogim izdajalcem in kvizlingom, ki so vedeli, zakaj morejo zbežati. Sicer pa spet ti s tvojo gnilo politiko tu v športu....
ares1976
10. 12. 2022 20.14
+5
Patološki lažnivec spet politiko not meša.. verjetno ima zlahto v Argentini..
OvcjiPastir
10. 12. 2022 19.26
+1
Vse kaže, da bosta v končnici tega prvenstva finalista iz 2018.
Joakim
10. 12. 2022 19.21
-1
Se encime. Se en pres.....šel domov. Zdaj se Hrvati domov pošljejo Messija in bo lepo vse na svojem mestum
patogen
10. 12. 2022 19.28
-11
46 milijonov Argentincev proti 4 milijonov Hrvatov? Levičarji ste vedno navijali za tiste, ki so bili v premoči. Temu ste dejali "na pravi strani zgodovine"...
Ivar The Boneless
10. 12. 2022 19.38
+15
Najdi si pomoč Patogen. Si fanatični SDSovec. Kakšen svetovalec ti lahko pomaga.
Kollerik
10. 12. 2022 19.49
+4
patogen, tebi se tile levičarji prikazujejo že iz vsakega grma, kar res ni dobro. Kot ti je napisal že Anselmo, najdi si pomoč.