SP v nogometu 2022

Maroški junak, ki bi skoraj branil za Kanado

Katar, 07. 12. 2022 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Maroko je v osmini finala svetovnega prvenstva v nogometu dobil novega državnega junaka. To je postal vratar Yassine Bounou, ki je v loteriji enajstmetrovk ubranil tri poskuse Špancev z bele pike in poskrbel, da so se Maročani prvič v zgodovini prebili med najboljših osem reprezentanc na svetu.

Yassine Bounou je na svetovnem prvenstvu doslej prejel le en gol.
Yassine Bounou je na svetovnem prvenstvu doslej prejel le en gol. FOTO: AP

Maročani, potem ko so presenetljivo osvojili prvo mesto v skupini F, v kateri sta bili med drugim favorizirani reprezentanci Hrvaške in Belgije, nadaljujejo svojo uspešno pot na svetovnem prvenstvu. V osmini finala so namreč presenetljivo po izvajanju enajstmetrovk ugnali favorizirane Špance in bodo prvič v zgodovini nastopili v četrtfinalu. S tem so postali šele četrta afriška reprezentanca, ki se je uspela prebiti med osem najboljših na svetu. Pred tem je to uspelo le še Kamerunu (leta 1990), Senegalu (2002) in Gani (2010).

Veliko zaslug za uspešne predstave čete Walida Regraguija gre vratarju Yassineju Bounouju. Vratar španske Seville je na tem prvenstvu prejel le en gol, proti Kanadi. In zanimivo, to je prav država, v kateri je bil 192 centimetrov visoki vratar rojen in katere barve bi lahko branil tudi na mednarodni sceni. "Res je, kontaktiral me je takratni selektor Kanade Benito Floro. To je bilo v trenutku, ko še nisem igral za Maroko. A jaz sem iz Maroka, tam sem odraščal in zmeraj sem sanjal, da bi igral za leve iz Atlasa," je razložil Bounou, čigar starši so se pred njegovim rojstvom preselili v Kanado. Bounou se je leta 1991 rodil v Montrealu, družina pa se je kmalu vrnila nazaj v Maroko, kjer je tudi naredil prve korake v klubu Wydad Casablanca.

Yassine Bounou je ubranil dva strela Špancev z bele pike.
Yassine Bounou je ubranil dva strela Špancev z bele pike. FOTO: AP

31-letni vratar se zdaj dokazuje v majici Seville, da ima pri branjenju enajstmetrovk izreden instinkt, pa je dokazal proti Špancem. V svoji karieri je sicer od 50 strelov z bele pike zaustavil kar 13 poskusov tekmecev, kako dober je, pa so na lastni koži občutili tudi nogometaši furie. Zaustavil je strela Carlosa Solerja in Sergia Busquetsa, verjetno pa bi bil uspešen tudi ob poskusu Pabla Sarabie, če le-ta ne bi zadel okvira gola. Po tekmi je kot zadnji prišel iz slačilnice in si vzel kar dve uri časa za odgovarjanje na vprašanja novinarjev. Po poročanju ESPN si je vzel čas prav za vsakega novinarja, mirno odgovarjal na vprašanja tako v arabščini, španščini, angleščini kot francoščini.

"Bilo je neverjetno. To je zgodovinski trenutek. Na enajstmetrovke se niti nisem toliko pripravljal. Pred to tekmo je bilo veliko pritiska, zato sem poskušal le uživati. Kar se tiče enajstmetrovk, je veliko odvisno od instinkta, malo sreče, to je to. Ni drugih skrivnosti," je po tekmi povedal z nasmehom na obrazu. Najlepše presenečenje tega prvenstva v četrtfinalu čaka obračun s Portugalci. Ti bodo poskušali Bounouju in Maroku preprečiti, da postanejo prva afriška reprezentanca v polfinalu svetovnega prvenstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jery č
07. 12. 2022 17.34
+1
To niso vec streli iz enajstmetrovk kot nekoč ampak bolj podaje na gol.
športnik66
07. 12. 2022 17.07
+1
Zvezde letošnjega SP v nogometu so mladi vratarji, ki odlično branijo 11 metrovke. Upam, da jih gleda tudi Jan Oblak...ker njemu pa branjenje 11 m ravno ne gre. :)
whattheuck
07. 12. 2022 16.00
+4
Luis Enrique je mislil, da bo ta tekma lahka. Zdaj verjetno ne misli, da mu bo lahko ostati selektor.
kameltrajbar
07. 12. 2022 15.42
+5
obranil je dwe in ne tri.... 😒
Cobra007
07. 12. 2022 15.34
+3
Nisem ravno neka velika obozevalka nogometa.. Slucajno pa sem prisla do TV - ja, ravno v trenutku, ko so se streljale enajstmetrovke. Obup od spanskih nogometasev, kako so se tega lotili. 😨 Kolikor so dali od sebe, toliko so pa dobi. 😕 Ta golman pa je upraviceno junak tega srecanja.
Kitamita
07. 12. 2022 16.16
-3
Kako pa veŝ da je junak sreĉanja ĉe si samo enajstmetrovke gledala