SP v nogometu 2022

Prvi resnejši test za tulipane, Avstralci po ponovitev 'Savdijcev'

Doha, 03. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
16

V petek se je zaključil skupinski del, sobota pa že prinaša prva obračuna izločilnih bojev na svetovnem prvenstvu v Katarju. Nizozemci bodo proti Američanom skušali pokazati, da zanesljivo napredovanje iz skupine A ni bila le posledica slabših nasprotnikov. Argentina pa bi morala proti Avstraliji potrditi, da se njena forma po uvodnem šoku proti Savdski Arabiji iz tekme v tekmo dviga.

Cody Gakpo ima priložnost, da se proti ZDA vpiše v zgodovino nizozemskega nogometa.
Cody Gakpo ima priložnost, da se proti ZDA vpiše v zgodovino nizozemskega nogometa. FOTO: AP

16.00 Nizozemska – ZDA 

Na prvi pogled so Nizozemci v skupini A brez težav opravili svojo nalogo in s sedmimi točkami rutinirano osvojili prvo mesto. Vendar je bila prav ta skupina na papirju najmanj kakovostna, predstave tulipanov pa nič kaj bleščeče. Ekvador je bil v drugem krogu celo bližje zmagi, ko se je srečanje končalo z 1:1. Louisa van Gaala lahko veseli dejstvo, da je v Codyju Gakpoju dobil zanesljivega strelca – zvezdnik PSV-ja je v polno meril na vseh treh tekmah. Izkazal se je tudi vratar Andries Noppert, ki so ga pred turnirjem le redki videli kot prvo izbiro v nizozemskem golu. 

Američani so premagali Iran in remizirali z Walesom ter Anglijo. Na vseh treh tekmah so kraljevali v prvem polčasu, v drugem pa opazno popustili, česar si v osmini finala ne bodo smeli privoščiti. Tyler Adams, Yunus Musah in Weston McKennie so izjemni na sredini igrišča, a če jim bodo moči začele pešati, bi se lahko Američani hitro znašli v težavah. Prav tako bo veliko odvisno od tega, ali bo nared za največje napore prvi zvezdnik Christian Pulisic, ki se je v torek poškodoval po trku z iranskim vratarjem. 

Nizozemci so na stavnicah izraziti favoriti. Kvota, da potnika v četrtfinale odločijo že po rednem delu, je 1,9. Da bodo napredovali, pa znaša 1,44. 

Van Gaala lahko veseli dejstvo, da večjih težav s poškodbami nima. Morda se bo zgodilo, da začetne enajsterice v primerjavi z zadnjo tekmo skupinskega dela proti Katarju sploh ne bo spreminjal. V napadu se pričakuje povratnika po poškodbi Memphisa Depaya, ob njem pa že omenjenega Gakpoja, ki lahko postane prvi tulipan, ki bi zadel na štirih zaporednih tekmah svetovnega prvenstva.  V ameriškem taboru se poleg Pulisiceve poškodbe ukvarjajo še s težavo Juventusovega McKennieja, ki je vprašljiv zaradi udarca v stegensko mišico. Napadalec Josh Sargent si je na prvi tekmi z Walesom načel gleženj, proti Angliji je igral vsega sedem minut, proti Iranu pa je že bil nazaj v prvi postavi. 

Pričakovani začetni enajsterici: 

Nizozemska: Noppert, Timber, Van Dijk, Ake, Dumfries, De Roon, F. De Jong, Blind, Klaassen; Gakpo, Depay.

ZDA: Turner, Dest, Carter-Vickers, Ream, Robinson, McKennie, Adams, Musah, Weah, Sargent, Pulisic.

Argentinci proslavljajo gol Messija proti Mehiki.
Argentinci proslavljajo gol Messija proti Mehiki. FOTO: AP

20.00 Argentina – Avstralija 

Poraz proti Savdski Arabiji, mučenje proti Mehiki in nato bistveno bolj prepričljiva predstava proti Poljski za osvojitev prvega mesta. Argentina, vsaj tako se zdi, raste iz tekme v tekmo. Lionel Messi je pokazal, da je (še vedno) v vrhunski formi, sedaj pa čaka, da se mu pridruži čim več soigralcev. Alexis Mac Allister in Julian Alvarez sta svoji priložnosti proti Poljakom odlično izkoristila. Eno od odkritij prvenstva je vezist Enzo Fernandez, ki je Mehičanom zabil krasen zadetek. 

Melbourne, Sydney in ostala avstralska velemesta so bila sredi noči na nogah, ko so njihovi kenguruji proti vsem napovedim domov poslali Tunizijo in Dansko ter se uvrstili v osmino finala. Brez prvega mesta so po šestih osvojenih točkah ostali zgolj na račun gol razlike, kar bi moralo služiti kot opozorilo, da Avstralcev ne gre podcenjevati. Nogometaši iz dežele "tam spodaj" delujejo kot homogena enota, ki ve, kaj hoče, in se zaveda svojih omejitev, zato gre pričakovati, da se bodo posvečali branjenju in prežali na napake Argentine. V napadu imajo dovolj hitrih nogometašev (Mitchell Duke, Matthew Leckie, Riley McGree), da so sposobni ponoviti Savdsko Arabijo. To bi bil sicer čudež, a v zadnjih dveh tednih smo jih v Katarju videli že precej. 

Kenguruji so z uvrstitvijo v osmini finala doma sprožili pravo nogometno evforijo:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stavnice so si enotne: vse drugo kot zanesljiva zmaga Argentine bi bilo pravi čudež. Kvota na "gavče" znaša le 1,08. Nekoliko več bi lahko zaslužili, če bi stavili, da bodo Argentinci slavili že po 90 minutah (1,2), medtem ko je takšna kvota na Avstralijo kar 15. 

Lionel Scaloni je pri izbiri začetnih enajst za Avstralce v precepu: po eni strani se ekipe, ki zmaguje, ne menja, po drugi pa bi bilo smotrno pogledovati proti zaključnim fazam turnirja, ko bodo sveže noge prišle še kako prav. Na levi strani bi lahko začel Nicolas Tagliafico namesto Marcosa Acune, v osrčju zadnje vrste bi utegnil svojo priložnost dočakati Lisandro Martinez. V napadu pa se bo moral Scaloni odločiti, koga od trojice Angel Di Maria, Lautaro Martinez, Julian Alvarez pustiti na klopi. V postavi kengurujev bo predvsem zanimivo, kdo bo začel na sredini. Craig Goodwin se proti Dancem ni proslavil, več kot adekvatno ga je v drugem polčasu nadomestil Keanu Baccus

Pričakovani začetni enajsterici: 

Argentina: E. Martinez, Molina, Otamendi, Romero, Tagliafico, Mac Allister, Fernandez, De Paul, Alvarez, Messi, Di Maria.

Avstralija: Ryan, Karačić, Souttar, Rowles, Behich, Mooy, Leckie, Irvine, McGree, Goodwin, Duke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BELAN
03. 12. 2022 14.47
+2
Ajde Argentina🇦🇷🇦🇷🇦🇷🇦🇷💪
Pagliaccio 46
03. 12. 2022 13.38
+2
V zgodovini SP imamo samo Maradonino "božjo roko" in Ronaldov "božji las"
andro69
03. 12. 2022 12.29
Navijam za Slovenijo...
RUBEŽ
03. 12. 2022 12.12
+2
Priporočam, da do konca SP ne komentiramo HALAcR7. Po moje bo zbleznel. Tako se zgodi z otroci. Ker pač nekje iščejo pozornost. Poskušajmo, pa bomo videli odziv.
Pagliaccio 46
03. 12. 2022 13.35
+2
fihner
03. 12. 2022 15.30
+2
HALAcR7
03. 12. 2022 10.56
-11
samo tiho bodite pokrij te se,a niste videli penal kako zaigran in podarjen,seveda potem je poljakom vse dol padlo in te jih premagali,,,smešno,nikjer ni 24ur pisalo kako je arogantno messi odbil pozdrav od lewe,kako je brcal mexico dres,,,hinavec mali
dark horse
03. 12. 2022 11.48
+11
MesOjediPinGvin
03. 12. 2022 12.01
+7
In Poljaki so celo tekmo napadali in nesrečno izgubili. LOL
RUBEŽ
03. 12. 2022 12.09
+8
Pacient, si gledal prenos do konca? Po tekmi sta se kar dolgo pogovarjala. Ampak ti, rončijev podrepnik, tega ne priznaš.
Kiladvatri
03. 12. 2022 10.38
+3
Ronaldo brez strela na zadnjih dveh tekmah 😂
HALAcR7
03. 12. 2022 09.50
-20
Naštimaljka,druge ko avstralce nebi mogli niti premagat
Konan
03. 12. 2022 10.06
+9
Koga pa tvoji Portugalci dobijo, sigurno kakšno močno ekipo
fihner
03. 12. 2022 10.11
+7
dark horse
03. 12. 2022 10.25
+11
Itak vse nastimano po tvoje kripsl krele zatvaralo romantika itd pacient. Portugalci imajo pa velesilo Korejo kajne in ronci se bo moral spet ob tla metat da bo kak penal dobil, da bi dal gol
crni jezdec
03. 12. 2022 10.57
+10