SP v nogometu 2022

Goncalo Ramos zasenčil Ronalda, Portugalci povozili Švicarje

Doha, 06. 12. 2022 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
130

Portugalska je v osmini finala povozila Švico s 6:1 in se kot zadnja uvrstila v četrtino finala, kjer se bo pomerila z Marokom. Verjetno najboljša predstava katere koli reprezentance na letošnjem svetovnem prvenstvu je minila v znamenju napadalca Goncala Ramosa, ki se je podpisal pod prvi hat trick v Katarju. Odmevala je tudi odločitev selektorja Fernanda Santosa, ki je Cristiana Ronalda posadil na klop in ga v igro poslal šele v 73. minuti. Glede na rezultat bi mu težko oporekali ...

Cristiano Ronaldo je tekmo s Švico začel na klopi.
Cristiano Ronaldo je tekmo s Švico začel na klopi. FOTO: AP

Po zaspanem uvodu v tekmo so Portugalci prvič zapretili v 16. minuti, ko se je v ugodnem položaju na levi strani kazenskega prostora znašel Bernardo Silva, a je iskal podajo, namesto da bi poskušal s strelom, tako da švicarska obramba ni imela težav. Le nekaj sekund kasneje je Joao Felix v kazenskem prostoru našel Goncala Ramosa, ki se je z igralcem na hrbtu odlično obrnil in nato poslal neubranljiv projektil ob stičišče prečke in vratnice Yanna Sommerja za 1:0. Po zadetku se je moralo selektorju Santosu še kako smejati, saj je prav Ramosu ponudil priložnost pred Cristianom Ronaldom. Kmalu zatem je bil Sommer še dvakrat na preizkušnji, Otavio in Ramos sta poskušala z roba kazenskega prostora, a je ostalo pri 1:0. 

Goncalo Ramos je v 17. minuti dosegel neverjeten zadetek za zgodnje vodstvo Portugalske proti Švici.
Goncalo Ramos je v 17. minuti dosegel neverjeten zadetek za zgodnje vodstvo Portugalske proti Švici. FOTO: AP

Prvo pravo priložnost so Švicarji dočakali po pol ure igre, ko je s prostega strela zelo dobro sprožil Xherdan Shaqiri, njegov zavit strel je končal približno meter mimo leve vratnice vratarja Dioga Coste. To pa je bilo tudi vse, kar so v prvem delu pokazali sila bledi Švicarji, ki jih je v 33. minuti še drugič na tekmi kaznoval osrednji branilec Pepe. 39-letni veteran – postal je najstarejši strelec v izločilnih bojih svetovnih prvenstev v zgodovini – je bil najvišji po podaji iz kota. Njegovega zadetka se je bučno razveselil tudi Cristiano Ronaldo. Tik pred koncem polčasa je bil blizu svojemu drugemu golu Goncalo Ramos, ki se je po hitrem protinapadu znašel sam pred Sommerjem, a je švicarski veteran uspel posredovati.

Veteran Pepe je pri 39 letih in 283 dneh postal najstarejši strelec v zgodovini izločilnih bojev na svetovnih prvenstvih.
Veteran Pepe je pri 39 letih in 283 dneh postal najstarejši strelec v zgodovini izločilnih bojev na svetovnih prvenstvih. FOTO: AP

V portugalski garderobi se med polčasom zagotovo še ni odpiralo penine. Samo spomnimo, kako so Švicarji v osmini finala lanskega Eura z 1:3 zaostajali proti aktualnim svetovnim prvakom Francozom, potem pa jih po streljanju z bele točke poslali domov. Portugalci so torej morali ohraniti maksimalno zbranost, kar so dokazali že v 51. minuti, ko je Diogo Dalot – priložnost je dobil namesto še enega zvezdnika, Joaa Cancela žogo z desne strani odložil za Goncala Ramosa, 21-letnik pa je žogo poslal skozi Sommerjeve noge za svoj drugi gol na tekmi. Pet minut kasneje je bil zmagovalec dokončno odločen, ko je Raphael Guerreiro na svoji 60. reprezentančni tekmi z močnim strelom v zgornji levi kot kronal odlično ekipno akcijo Portugalcev. 

Goncalo Ramos je pred tekmo s Švico za Portugalsko igral vsega 33 minut.
Goncalo Ramos je pred tekmo s Švico za Portugalsko igral vsega 33 minut. FOTO: AP

Za nekaj razburjenja je sicer poskrbel kot v 58. minuti, po katerem so Švicarji uspeli znižati. Goncalo Ramos je neuspešno izbijal žogo, ki jo je na drugi vratnici osamljen dočakal Manuel Akanji. Švicarji so nato pokazali nekaj več napadalnega navdiha, ki pa so ga Portugalci zatrli v kali. Joao Felix je v 67. minuti lepo zaposlil Ramosa, ta pa je s prefinjenim lobom še tretjič premagal Sommerja. Zanimiv je podatek, da Cristiano Ronaldo, ki je vstopil v 73. minuti, še nima zadetka v izločilnih bojih svetovnih prvenstev, njegova zamenjava, Ramos, pa je že na svojem krstnem nastopu dosegla kar tri.

Cristiano Ronaldo je v 73. minuti nadomestil prav velikega junaka tekme, Goncala Ramosa.
Cristiano Ronaldo je v 73. minuti nadomestil prav velikega junaka tekme, Goncala Ramosa. FOTO: AP

Ker je bil zmagovalec dvoboja že odločen, so bile v zadnjih minutah vse oči uprte v Cristiana Ronalda. Najprej se mu je s kakšnih 25 metrov ponudil prosti strel, vzel je svoj znamenit zalet, a nato žogo poslal naravnost v živi zid. V 83. minuti se mu je po napaki švicarske obrambe ponudila še ena priložnost. Izkoristil jo je in na stadionu Lusail, ki bo gostil tudi veliki finale, je za trenutek završalo, a je vse skupaj hitro umiril stranski sodnik, ki je pravilno dvignil zastavico, saj je bil CR7 globoko v prepovedanem položaju. 

Rafael Leao je dosegel svoj drugi zadetek na letošnjem svetovnem prvenstvu.
Rafael Leao je dosegel svoj drugi zadetek na letošnjem svetovnem prvenstvu. FOTO: AP

Zadnje dejanje obračuna je v drugi minuti sodniškega dodatka pripadlo drugemu portugalskemu rezervistu, in sicer Rafaelu Leau, ki je vstopil v 87. minuti namesto Bruna Fernandesa. Zvezdnik AC Milana si je z lepim preigravanjem na levi strani ustvaril dovolj prostora za zaključek, pri katerem je bil Sommer še šestič na tekmi povsem brez moči. Pri izidu 6:1 je ostalo vse do konca. Švicarji so bili verjetno veseli, da je bilo njihove kalvarije konec, Portugalci pa so z izjemno predstavo oddali kandidaturo za naslov.

Prvič po 18 letih brez Ronalda

 Cristiano Ronaldo je prvič v svoji karieri tekmo Portugalske na velikih tekmovanjih začel na klopi. CR7 je za Portugalsko prvič igral na domačem evropskem prvenstvu leta 2004.

Portugalski selektor Fernando Santos je po zadnji tekmi skupinskega dela z Južno Korejo priznal, da mu ni bil všeč odziv Cristiana Ronalda, potem ko je moral v 65. minuti zapustiti igrišče. Vse odtlej se je namigovalo, da bi portugalski kapetan obračun s Švicarji utegnil začeti na klopi, kar se je izkazalo za resnično. V primerjavi s porazom proti Južni Koreji se je Santos odločil za kar osem sprememb, na klopi sta ostala tudi zvezdnika Manchester Cityja oziroma Milana Joao Cancelo in Rafael Leao. Na drugi strani je Murat Yakin na klopi Švice v primerjavi z odločilno tekmo s Srbijo, ki so jo dobili s 3:2, opravil dve spremembi. Yann Sommer se je vrnil v gol, na desni strani obrambe pa je namesto Silvana Wimderja igral Edilmilson Fernandes

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Portugalci se bodo v četrtini finala pomeril z Maročani, ki so v torek popoldan presenetljivo izločili Špance. Potem ko v 120 minutah igre zadetkov nismo videli, so odločale enajstmetrovke, v katerih Španci niti enkrat niso premagali maroškega vratarja Bona.  

6. december, osmina finala SP, izid: 

Portugalska – Švica 6:1 (2:0)
G. Ramos 17., 51., 67., Pepe 33., Guerreiro 55., Leao 90.; Akanji 58. 

Četrtfinalni pari na SP v Katarju
Četrtfinalni pari na SP v Katarju FOTO: Sofascore.com
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

265004
07. 12. 2022 08.48
+8
Samo eden je Ronaldo-Brazilski Ronaldo, ki se v svetu nogometa spoštuje...Narcis CR7,ki ima pokvarjen ego je.....boljš da ne napišem...kakšen igralec in človek moraš biti,da včeraj po tekmi vsi igralci Portugalske gredo pozdravit navijače,ti pa odideš v garderobo...To je človek ,ki ne spoštuje nikogar...Vso kariero so mu drugi servirali žoge,da jih je s 5 metrov potiskal v gol,vso tekmo so žoge letele na njega,on pa vsem vrača na ta način...Patetik!!
HALAcR7
07. 12. 2022 10.30
-6
Zato pa brca dres nasprotnika,,ne pozdravlja Lewo ker mu je zavzel mesto,da o pljuvanju,zmerjanu,žaljenju ne pišem,,,,samo tiho si lahko,missi je samo v qataru več škandala naredil kot cr7 v celem zivljenju
dark horse
07. 12. 2022 17.35
+1
Lewa mu je zavzel medto🤣 brca drese to ste le pacienti videli tako kot ostale stvari. Boš še kaj o tvojem idolu napisal. Utaje davkov v Španiji, mahinacije v Italiji, posilstvo v Ameriki,izbijanje tel iz rok otroku, metanje ob tla, simuliranje, kriljenje, fousija ko da drug gol, nepriznati da ni sam dal gol potem pa se še pritoževati na to odločitev.... In še in še 😂😂😂
Roko66
07. 12. 2022 08.32
+1
Portugalska ima poletno ekipo in bo dalec prisla,Ronči pa se je dogovoril s trenerjem,da ga malo pršpara,ker če se poškoduje,adijo 200ml..pa to...
Febo Febic
07. 12. 2022 08.21
+3
Ne razumem, hm... Sicer nisem nek simpatizer Ronalda, ampak zakaj bi nekdo zasencil nekoga, ker ta zasenceni v glavnem ni mogel sploh igrati. In zakaj bi moralo iti selektorju tako hudo na smeh, pa sploh ni obrazlozeno...
Matrax
07. 12. 2022 08.32
-3
To je farsa portal zato taki naslovi. Mene so pred kratkim zarad malenkosti o farsi za mesec dni blokirali... Medtem vsi ostali zlivajo gnojnico po Ronaldo in Realu pa se ne zgodi nič.
HALAcR7
07. 12. 2022 10.40
-1
Isto mene,,pač PR palćka je močan kot LGBTja
dark horse
07. 12. 2022 17.36
Aja Messijev pr ima tukaj prste vmes ahahahhahahaha ahahahhahahaha hahahahahhahaha 🤣🤣🤣🤣
Styria
06. 12. 2022 21.59
+3
Svicarje so Albanci pustili na cedilu...Lepo se Albanezerji švercajo, ko se gre za njihovo korist
Herba
06. 12. 2022 21.58
-1
Če ni enajstemtrovk penal do ne pride do izraza...
yanay
06. 12. 2022 21.58
+0
Lepa tekma. Portugalci imajo očitno odlično mlado gardo, poletno, hitro in učinkovito. Na roke jim je šla tudi slaba dnevna forma Švicarjev, toda, zmaga je čista kot solza. Najbrž bodo preskočili tudi Maročane, toda, Maročani so tekaško mnogo bolj sposobni in tudi hitri. Se mi zdi, da bo tudi ta tekma poslastica.
JAZsemTI
06. 12. 2022 21.58
+4
Zdi se mi, da so imeli Srbi več sreče kot pameti, ker so že doma na varnem…
Febo Febic
07. 12. 2022 08.11
+0
Pred kom so na varnem, a pred nami, ja, najbrz si to mislil, haha
Nikdar več
06. 12. 2022 21.58
+1
Boljše igrajo brez CR7?
Hitri Jezek
06. 12. 2022 21.58
+0
jaz sem.mislu da je vaterpolo🤣🤣
Pejnovrt
06. 12. 2022 21.58
-2
Tip nabija celo tekmo samo o Ronaldu
Šumsko voče
06. 12. 2022 21.57
-1
Bravo portogal
Maxx365
06. 12. 2022 21.57
+4
Če bodo vse naslednje tekme začenjali z Ronaldom na klopi, lahko še daleč prilezejo. S tako igro tudi do naslova.
Stajerc22
06. 12. 2022 21.56
+0
Portugal bo prvak.
Pejnovrt
06. 12. 2022 21.56
+1
Kvaj z komentatorjem prav švica sam še igra da ustavi gol Ronalda...
P1800
06. 12. 2022 21.56
+4
Uf Portugalci, kapo dol, trener car si brez "šmekija" priredili golijado👏🏻👏🏻
Matrax
06. 12. 2022 21.52
+5
Švicarski sir.
Matrax
06. 12. 2022 21.48
+1
Napaka, da ni oddelal priprav na sezono + hitrost je izgubil (starost).
Matrax
06. 12. 2022 21.41
+2
Naslov pa tak kot, da Ramos in Ronaldo ne igrata v isti ekipi. No saj vsi vemo, da je to Barca portal z Barca khm.... Ne smem preveč o Barci, ker me bodo spet zarad malenkosti blokirali za mesec dni. Glavno, da se lahko gnojnica zliva na Real in Ronalda brez posledic.
dark horse
06. 12. 2022 21.45
-2
Matrax
06. 12. 2022 21.46
+0
😂 Te bi tebe tud kdaj mogli ampak niso. Dokazano levi in farsin portal.
T3
06. 12. 2022 21.37
+3
Kaj pa komentator na rtv!!!Ronaldo je sposoben žogo udarit 130 km/h🤣🤣🤣. Gol zadet iz prostega pa znanstvena fantastika🤪
Kollerik
06. 12. 2022 21.41
+8
Ni on Messi.... še manj Goncalo Ramos... :)
tutp
06. 12. 2022 21.36
-5
Slovenci dost mam. Žal mi Vas. Resno. Žal. 😭😭....Človek ima 500 mio usd. V mladosti ni imel za superge. Noro. Dokaz, da pohlep nima meja. Imaš že blizu milijarde a namesto, da greš v domovino kjer si zrastel gor in tam igraš za "drobiž", še treba dodatnih 200 milijonov...AL-NASSR. Denar. Sveta vladar.
T3
06. 12. 2022 21.43
+3
LedenaGora
06. 12. 2022 21.45
+4
In kaj ti blede? Kaj naj jan oblak igra za olimpijo 🤣🤣🤣🤣 daj bodi malo resen... Pa dončič tudi?
Maxx365
06. 12. 2022 21.54
+5